Kediler İçin Güvenli Ev Bitkileri Rehberi

Kediler İçin Güvenli Ev Bitkileri Rehberi

20.05.2024 Aysegül Tunçay


Kedilerle yaşayanlar bilirler: Kediler meraklı doğaları ile evdeki her köşede ilgilenecek bir eşya, bitki ya da camdan giren uçan bir canlı bulup keşifler yapmaya çalışabilirler. Onları tüm tehlikelerden uzak tutmak mümkün olmasa da sağlıklarını korumak için temel önlemler alınabilir. En basitinden ev dekorasyonuna hayat veren bitki seçiminde kediler için güvenli alternatifler tercih edilebilir.

Evlerde yer verilen ve yaşam alanlarının atmosferini değiştiren bitkilerin tamamı kediler için güvenli değildir. Hatta bazı ev bitkileri kediler için toksik olabilmektedir. Bu bitkiler kedilerin sindirim sistemine, ciltlerine ve genel sağlık durumlarına zarar verebilir. Dolayısıyla evlerde yetiştirmek için bitki tercihinde bulunurken bu bitkilerin kediler için güvenli olup olmadığının bilinmesi gerekir. Bu yazımızda "Kediler için güvenli ev bitkileri nelerdir?" hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kediler için güvenli ev bitkileri hakkında bilgi vermeden önce kediler için toksik bitkiler özelinde kısa bir hatırlatma yapmak istiyoruz.

zambağa doğru bakan kedi

Kediler İçin Zararlı Ev Bitkileri Nelerdir?

Kedilerin meraklı doğalarının önüne geçmek oldukça zor. Kimi zaman saniyeler içerisinde evin bir köşesinden diğerine gittiklerinden ev düzeninin onların konforu ve sağlığı özelinde oluşturulması önem taşıyor. Evde hâlihazırda bulunan bitkiler varsa kedi sahiplenme öncesinde evdeki tüm bitkilerin değerlendirilmesi gerekiyor.

Kediler için toksik bitkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Lale
  • Zambak
  • Zakkum
  • Kalanşo Çiçeği
  • Siklamen
  • Difenbahya
  • Mahmur Çiçeği

Konu hakkında detaylı bilgi almak için Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Kediler için toksik olan birçok bitki bulunduğundan eve bitki alırken riske girilmemesi en doğrusu olacaktır. Bu nedenle kediler için güvenli olduğundan emin olunan alternatifler arasından seçim yapılması en sağlıklısı olacaktır.

bitkilerin arkasında duran kedi

Kediler İçin Güvenli Bitkiler Nelerdir?

Kediler için güvenli bitkiler nelerdir? soru doğru yanıtlandığında, kedinizin sağlığını riske atmadan evinizde birbirinden güzel bitkiler bulunabilir. Kediler için toksik olmayan bitkiler, kediniz tarafından çiğnendiğinde veya yutulduğunda kedinizin sağlığına zarar vermez. Yine de her zaman olduğu gibi dikkatli olunması faydalı olacaktır, aşırı tüketim kedilerin sindirim sistemi sağlığında küçük de olsa rahatsızlık yaratabilir.

Siz de evinizde kediniz için güvenli bitkilere yer açmak istiyorsanız şu bitkileri önceliklendirebilirsiniz:

Areka Palmiyesi (Dypsis lutescens)

Areca palmiyesi zarif görünümü ile bilinir ve kediler için güvenli olduğundan evcil hayvan sahiplerinin en sık tercih ettiği bitkilerdendir. Evde tropikal bir hava yaratmak isteyenler için idealdir, ayrıca havayı temizleme özelliğine sahiptir. Parlak, dolaylı ışıkta en iyi şekilde büyür ve düzenli olarak sulandığında sağlıklı kalabilir. Yapraklarının ince ve zarif yapısı, ev dekorasyonuna hoş bir katkı sağlar. Bunun yanı sıra, iç mekân hava kalitesini artırarak daha sağlıklı bir yaşam ortamı sunar.

Dua Çiçeği (Calathea)

İsmini yapraklarının kapanma hareketinden alan dua çiçeği, kediler de dahil olmak üzere evcil hayvanlar için güvenli bitkiler arasında yer alır. Bakımı kolay olduğundan kedi sahiplenenlerin sıklıkla şans verdiği bitkilerdendir.

Fesleğen (Ocimum basilicum)

Fesleğen, mutfakta sıkça kullanılan aromatik bir bitkidir. Yemeklerin tadını artıran ve hoş kokusuyla da çok sevilen fesleğen, kediler için güvenli bitkiler arasında yer alır.

Boston Eğreltisi (Nephrolepis exaltata)

Boston eğreltisi, nemli ortamlarda yetişen ve kediler için zararsız olan bir bitkidir. Bu bitki, özellikle banyo ve mutfak gibi nemli alanlar için uygundur. Aşırı sulamadan kaçınılması gerektiğini unutmamak önemlidir. Kedilere zarar vermese de yapraklarının yapısı nedeniyle eve geldiği ilk andan itibaren kedileri cezbedebilir. Bitkinin sağlığı için kedilerden uzak tutulması tavsiye edilir.

Salon Palmiyesi (Rhapis excelsa)

Kediler için zararsız bitkiler arasından seçim yapmak isterseniz siz de tercihinizi salon palmiyesinden yana kullanabilirsiniz. İri ve belirgin yeşil renkteki yapraklara sahip olan bu bitki yaklaşık olarak 1,8 metre uzaması beklenir.

kedi çimi önünde duran kedi

Kediler İçin Güvenli Bitki Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşam alanlarınızın atmosferini değiştirmek için evinizde bitkilere yer vermeyi planlıyorsanız kediler için güvenli bitki seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:

Beğendiğiniz bitkinin türünden emin olun ve bitki satın almadan önce türü detaylı olarak araştırın. Bu araştırma sırasında bitkinin kediniz için güvenli olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

Her ne kadar güvenli bir bitki tercih etmiş olsanız da kedileri de bitkilerden uzak tutmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bitkiler için kedinizin ulaşamayacağı yerlerde raflar veya asılı saksılar kullanın. Böylece hem bitkileri koruyabilir hem de kedinizin aşırı bitki tüketimini engelleyebilirsiniz. Kediler için güvenli bitkilerin çok fazla tüketilmesi sindirim problemlerine yol açabilir.

Her kedi evdeki bitkileri çiğnemekten hoşlandığı için bitkilere yönelmez. Kimi zaman kediler enerjilerini atamadıkları ya da sindirimlerini destekleyecek bitkilere erişemedikleri için de ev bitkilerine yönelebilir. Bu durumu engellemek için evde kedi çimleri bulundurulabilir.

lale koklayan kedi

Kediler İçin Güvenli Ev Bitkileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kediler hangi bitkilerden uzak durmalıdır? Kediler için toksik bitkiler nelerdir?

Kediler için toksik olan bazı yaygın bitkiler arasında lale, zambak, aloe vera, duvar sarmaşığı, fil kulağı, zakkum gibi bitkiler bulunur. Kediler için zararlı bitkilerin tamamını sıralamak mümkün olmadığından, kedilerin temas edeceği bitkilerin seçimi sırasında güvenli alternatiflere yönelmek gerekir.

Zehirli bir bitkiyi kedim çiğnerse ne yapmalıyım?

Kedinizin zehirli bir bitki yediğinden şüpheleniyorsanız, hemen veterinerinize başvurmalısınız. Zehirli bitkilerle temas eden ve/veya bu bitkileri çiğneyen kedilerin gösterdiği belirtiler arasında kusma, ishal, salya akıntısı, iştahsızlık, halsizlik ve nöbetler bulunur. Veteriner hekiminiz, kedinizin durumu hakkında size en doğru tavsiyeyi verecektir.

Kediler Bitkilerden nasıl uzak tutulur?

Kedinizin bitkilerden uzak durmasını sağlamak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.