Kediler Böcek Yer mi? Kediler İçin En Zararlı Böcekler

Kediler Böcek Yer mi? Kediler İçin En Zararlı Böcekler

07.04.2022 Aysegül Tunçay


Kediler sık sık böcekleri avlarlar ve genellikle avlandıkları böcekleri yerler. Bu da kedi sahiplerinin aklına “Böcekler kedilere zarar verir mi?” sorusunu getirir. Böceklerin büyük bir kısmı kediler için zararsızdır ancak bazı böcek türleri zehirlenmeye ya da yaralanmalara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra kediler için zararsız böceklerin çok fazla tüketilmesi kusmaya ya da diğer gastrointestinal problemlere yol açabilmektedir.

Çoğu durumda böcek problemini kontrol altına almak için kullanılan pestisitler kediler için böceğin kendisinden daha tehlikelidir. Bu noktada “Ev ilaçlama kediye zarar verir mi?” sorusu akla gelmektedir. Evlerde kullanılan su bazlı ilaçlar genellikle kediler için zararsızdır. Uygulamadan sonra yaklaşık bir saat kadar kedilerin ilaçlanan yüzeyleri yalamadığından emin olmak gerekir. İlaç uygulaması kuruduktan sonra genellikle kedilere zararlı değildir ama her ilaç içeriği farklı olabileceği için mutlaka ilaçlama firmasından özel olarak bilgi alınması tavsiye edilir. Ayrıca bahçe gibi alanlarda kullanılan daha güçlü pestisitler kediler için çok zararlı olabilmektedir.

Kediler avlarıyla oynamayı seven doğal avcılardır. Kediler genellikle hareket algılamaya yarayan duyma ve görme duyularını çok etkili bir şekilde kullandıkları için böcekleri kovalamayı severler. Bu yönleri ile kedilerin sadece beslenmek için değil aynı zamanda eğlenmek için de avlandıklarını söylemek mümkündür. Kısacası “Kediler böcek yer mi?” sorusunun cevabı evet olarak verilebilir ancak her avlanma beslenme için değildir. Evdeki ve kedinin ulaşabileceği çevredeki böceklere aşina olmak kedi sahipleri için her zaman yararlıdır. Bu sayede kedinizin bir böcek yediğini gördüğünüzde ne yapmanız gerektiğini bilebilirsiniz.

sinek kovalayan kedi

Kanatlı Böcekler

Uçan ve zırıltı çıkaran böcekler kedilerin ilgisini anında çekerler. Ancak bu böceklerin iğneleri kediler için ağrılı şişliklere neden olabilmektedir. Bununla beraber kediler de tıpkı insanlar gibi sokulmaya karşı alerjik reaksiyon gösterebilir ve anaflaktik şok tepkisi verebilir. Anaflaktik şok kediler arasında nadir görülür. Kediler sokuldukları bölgede meydana gelen rahatsızlık hissinden dolayı sürekli olarak bu bölgeyi yalarlar.

Veteriner hekimler arı sokması durumunda difenhidramin ya da anti-histamin ilaçları vermektedir. Bu ilaçlardan evde bulundurmak faydalı olabilir ancak ilaçlar veteriner hekim önerisi olmadan asla kullanılmamalıdır. Sokulma sonrası şişme, kusma, nefes alma problemlerinin ortaya çıkması ya da kedinin sokulma sonrası şiddetli tepki vermesi durumunda ise acil olarak veteriner hekime gitmek gerekmektedir.

Akrep

Kedilerin akreple oynaması genellikle akrebin kediyi sokması ile sonuçlanır. Akrep iğnesi kediler için oldukça acılı bir tecrübedir. Akrep sokması kedilerde genellikle bölgesel reaksiyona neden olur. Bazı ciddi durumlarda kusma, nefes almada zorlanma ve farklı davranışlar sergileme gibi belirtiler gelişebilir.

burnuna kelebek konmuş kedi

Kelebekler, Güveler ve Tırtıllar

Genellikle kelebekler ve güveler kedilere zarar vermez. Bu canlılar arılara göre daha yavaş uçtukları için kediler tarafından daha çok kovalanırlar. Birçok tırtıl türünde iğne bulunmaktadır ancak bazı tırtıllar ise sokabilmektedir. Kediler için zararlı tırtıllar nadir görülmektedir. Büyük boyutlu ya da egzotik tırtıllar kediler için zehirli olabilirler. Diğer taraftan ülkemizde çok fazla egzotik tırtıl türü bulunmamaktadır. Evde rastlanan güveler kıyafetleri çok severler. Sedir ağacı kokusu güveleri uzak tutmak için önlem olarak kıyafetlerin arasında bulundurulabilir. Güveleri uzak tutmak için sık tercih edilen naftalin ise kediler için aşırı zehirlidir. Tek bir naftalinin bile sindirilmesi kedileri zehirlemeye yetmektedir. Naftalinler genellikle sert ve konsantre böcek ilaçlarıdır. Naftalin zehirlenmesi belirtileri arasında kusma, yorgunluk, nefes almada zorlanma, titreme ve nöbet yer alır.

Kırkayaklar

Küçük ev kırkayakları genellikle kediler için zararsızdır. Üstelik kediler kırkayakları çok kolay avlarlar. Diğer taraftan bazı kırkayak türleri zehirlidir ve avlarını ısırarak zehirlerler. Boyut olarak büyük kırkayaklar kedileri ısırabilirler. Bu gibi durumlarda lokal reaksiyon, ateş ya da halsizlik meydana gelebilir. Kedinizin kırkayak tarafından ısırıldığında şüphelendiğinizde kedinizi etraflıca kontrol etmelisiniz. Herhangi bir hastalık ya da belirti oluşması durumunda ise vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmeniz gerekebilir.

örümcek kıyafeti giymiş kedi

Zehirli Örümcekler

Örümceklerin bir kısmı ve genellikle evlerde bulunan küçük örümcekler kediler için zararsızdır. Ancak insanlara zarar verebilen zehirli örümcekler kedilere de zarar verebilir. Zehirli örümcek ısırıkları kedilerde ciddi hastalıklara ya da ölüme yol açabilmektedir. Bazı ısırıklar sadece ısırığın etrafındaki dokuları etkileri. Diğer taraftan bazı örümcekler kusma, ishal, felç ya da kas kasılması gibi sorunlara yol açabilmektedir. Kedinizin zehirli bir örümcek ısırdığını ya da bir örümcek tarafından ısırıldığını gördüğünüzde derhal veteriner hekime gitmeniz gerekmektedir.

Karıncalar

Karıncalar genellikle kediler için zararsızdır. Büyük siyah karıncalar ısırabilir ancak bu küçük ısırıkların bir zararı bulunmaz. Kimyasal karınca ilaçları kediler için ciddi derecede tehlikelidir. Evlerde ya da kedinin yaşam alanlarında karınca sorunu olduğu zaman evcil hayvanlara zararsız karınca ilaçlarını tercih etmek gerekmektedir.

Böcekler ve Çekirgeler

Hamam böceği, çekirge ya da ağustos böceği gibi sert gövdeli böcekler genellikle kediler için zehirli değildir. Sert dış kabukları ağızda ya da midede rahatsızlık hissine neden olabilmektedir. Hamam böcekleri kedileri etkileyebilecek parazitler taşıyabilmektedir. Bu nedenle kedilerin parazit aşılarının asla atlanmaması gerekmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.