Kediler Evde Tek Başlarına Ne Kadar Kalabilir?

Kediler Evde Tek Başlarına Ne Kadar Kalabilir?

03.06.2023 Aysegül Tunçay


“Kediler, köpekler kadar insana bağlı değildir. Uzun süre yalnız bırakılabilirler,” düşüncesi doğru değildir. Kedinizin ihtiyaç duyduğunu öngördüğünüz mama, su ve oyuncak gibi gereksinimlerine yanıt verseniz dahi, kedinin evde tek başına uzun süre kalmaması gerekir. Yalnızlıklarına ve bağımsızlıklarına oldukça düşkün olsalar da kediler sosyal canlılardır, evde yalnız kaldıkları sürenin belirli bir sınırı aşması onları mutsuz edebilir. Bu yazımızda “Kediler evde tek başına kalabilir mi?”, “Kediler evde ne kadar yalnız kalabilir?”, “Kedinizi uzun süre evde yalnız bırakmanız gerekiyorsa nelere dikkat etmelisiniz?” gibi yanıtları kedilerin yaşam konforunu etkileyen önemli sorulara odaklanacağız.

pencereden dışarı bakan kendi

Kedilerin Tek Başına Kalma Kapasitesi: Kediler Ne Kadar Yalnız Kalabilir?

“Kediler evde yalnız kalabilir mi?” sorusuna rahatlıkla “Evet,” yanıtı verilebilir. Taze suya, mamaya ve can sıkıntılarını giderecek sağlam oyuncaklara erişimleri olduğu sürece kediler evde tek başlarına kalabilirler. Ancak odaklanılması gereken temel unsur, kedilerin evde ne kadar yalnız kalabilecekleridir. İşte bu, cevabı mutlak doğrulukla verilmesi gereken, aynı zamanda yanıtı kediden kediye değişebilen bir sorudur.

Uzmanların görüşlerine göre, yetişkin kediler günde 8 saat sorunsuz bir şekilde tek başlarına yalnız kalabilirler. Yaklaşık olarak işte olunan süreye denk gelen bu zaman diliminde kediler tek başlarına evlerinde konforlu vakit geçirebilirler. Taze sularını içerler, acıktıklarında mamalarını yerler, oyuncakları ile oynarlar ve hatta açılmış televizyonu izleyerek mental olarak uyarılabilirler. Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. 

Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır. Uzmanlar 2-6 aylık yavru kedilerin maksimum 8 saat evde tek kalmaları gerektiğini vurgularlar. 2 aylıktan küçük yavru kediler söz konusu olduğunda ise durum bir hayli değişir, 2 aylıktan küçük yavru kedilerin evde yalnız bırakılmamaları gerekir. 

Yaşlı kedilerin de yavru kediler gibi yalnız kalma süreleri yetişkin kedilere oranla çok daha kısıtlıdır. Yavru kediler kadar yalnız bırakılmaları mümkün olsa da yaşlı kedilerin yaşayabilecekleri birçok potansiyel sağlık sorunu olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca özel sağlık sorunları olan yaşlı kedilerin evde yalnız bırakılmaması gerekir, onları evde yalnız bırakmak zorunda kalınacaksa öncesinde veteriner hekimlere danışılması son derece önemlidir.

oyun oynayan kedi

Kedinizin İhtiyaçları: Yalnız Kalırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizi tek başına bırakacağınızda almanız gereken basit ancak olmazsa olmaz tedbirler bulunur. Aşağıda sıralanan tedbirleri aldığınız takdirde önerilen süre aralığında kedinizi yalnız bırakabilirsiniz:

  • Mutlaka taze suya ve mamaya erişimleri bulunmalıdır. Evden çıkmadan tuvaletleri temizlenmelidir.
  • Canlarının sıkılabilme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. En sevdikleri oyuncaklar erişilebilecek yerlere bırakılmalıdır. Kedilerin ilgisini çekmek üzere özel olarak dizayn edilen kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz. Kedinize bıraktığınız oyuncakların küçük parçalara ayrılamayacağından emin olun. Küçük parçalı oyuncaklar kedilerin yutması için ideal nitelik taşır ve özellikle evde yalnız oldukları dönemde büyük bir tehdit hâlini alır. Kedinize bıraktığınız oyuncakların fiziksel olarak sağlam olduğundan emin olduktan sonra mümkünse kaç oyuncak bıraktığınızın sayısını da tutun.
  • Dinlenmek veya uyumak istediklerinde konforlu hissedebilecekleri alanlar yaratın. Koltuklarınızda ona özel bir alan oluşturabilir ya da kedi yatakları alarak her daim konforlu kalmalarını sağlayabilirsiniz. Kedilerin konforunu artıran kedi yataklarını buradan inceleyebilirsiniz.
  • Kediniz dışarıyı izlemeyi seviyorsa perdeyi açabilir, pencere kenarında dışarıyı izlemesi için konforlu bir alan yaratabilirsiniz. 
  • Evde yalnız kaldığı süre boyunca güvenliği ile ilgili endişe duymamak adına muhakkak güvenlik tedbirleri almalısınız. Pencerelere ve balkonlarda güvenlik ekipmanları konumlandırmanız önerilir. Güvenlik ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Kedinizi tek başına bırakmadan önce evde onun için zehirli bitkilerin bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. Bitkileri kaldırarak olası zehirlenmeleri engelleyebilirsiniz. 
  • Düşürebileceği, kırabileceği eşyalarınızı sabitlemeli ya da kedilerin ulaşamayacağı yerlerde saklamalısınız.

 

Uzun Süreli Ayrılıklar: Kediniz İçin En İyi Çözümler

 

Uzun süreli ayrılıklar planlanıyorsa kediniz için en iyi çözümleri bulmak için harekete geçmelisiniz. Bu noktada birkaç tane alternatifiniz bulunuyor. Evinize her gün tanıdığınız, kedinizin de aşina olduğu bir yakınınızın gelme şansı varsa ondan kedinize bakmasını isteyebilirsiniz. Ancak kedinizin yalnızca mamasının ve suyunun tazelenmesi, tuvaletinin temizlenmesi yeterli olmayacaktır. Az önce de belirttiğimiz gibi kediler sosyal etkileşime ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kedinizle, onu seven ve onunla oyun oynamaya istekli bir yakınınızın ilgilenmesi ideal bir tercih olacaktır. 

 

Diğer bir alternatif ise kedinizi belirli süreliğine misafir edecek, alanında uzman kişilerin görev yaptığı işletmelere başvurmaktır. Kedilerin güvenli ve hem psikolojik hem de fiziksel olarak sağlıklı bir şekilde konaklayabileceği, bu esnada temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği yönünde olumlu referanslara sahip olan işletmeleri tercih edebilirsiniz. 

 

Ayrıca kedinizi yanınızda götürmeyi de değerlendirebilirsiniz. Yetişkin ve sağlıklı kedinizi yanınızda götürme şansınız yoksa onu 1 gün, maksimum 2 gün yalnız bırakmanız mümkündür.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.