Kedi ve Köpekler İçin Zorunlu Çip Uygulaması
Patili dostlarımızın istenmeyen olaylara karşı korunmasını sağlamak amacıyla yürürlüğe sokulan yönetmelik sayesinde evcil kedilerin, köpeklerin ve gelinciklerin mikroçipler ile koruma altına alınması amaçlanmaktadır. Günümüzde mikroçip teknolojileri yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu teknolojiler uzun yıllar boyunca vahşi hayvanların takibini sağlamak için de kullanılmıştır. Evcil hayvanlar için mikroçip kullanımı da aslında son yıllarda gündeme gelen bir konu olsa da dünyanın farklı ülkelerinde zorunluluk olan uygulamalar arasında yer almaktadır. Köpek ve kedilere çip zorunluluğu gelmesi evcil havyan sahiplerinin biraz olsun rahatlamasına yardımcı olsa da “köpeklerde ve kedilerde çip nereye takılır?”, “kedilere ya da köpeklere çip takılmazsa ne olur?”, “kedilere veya köpeklere çip takmanın bir zararı var mı?”, “köpeklerde ve kedilerde çip nereye takılır?” gibi soruların gündeme gelmesine de katkı sağlamıştır. Bu yazımızda kediler ve köpekler için zorunlu çip uygulaması hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Çip zorunluluğu ve çip takma süreci öncesinde evcil hayvanlara takılan mikroçipler hakkında biraz bilgi sahibi olmak evcil hayvan sahiplerinin daha rahat hissetmesine yardımcı olur.
Evcil Hayvan Mikroçipi Nedir?
Evcil hayvanlar için kullanılan mikroçipler, pek çok alanda güvenle kullanılmaktadırlar. Herhangi bir şekilde sağlığa zararları yoktur ve radyo frekans etiketi tanımlama sistemi ile çalışırlar. Kedi ve köpeklere çip zorunluluğu gelmesinin temel nedeni mikroçiplerin bir tür kalıcı kimlik sağlamaya yardımcı olmasıdır. Mikroçipler bir pirinç tanesi büyüklüğüne sahiptirler ve pasif olmaları sebebiyle evcil hayvana takıldıktan sonra başka bir işlem yapılmasına gerek kalmaz. Hayvanlara çip zorunluluğu kapsamında kullanılan pasif mikroçipler, evcil hayvanlara tanımlanan kimlik bilgilerini saklarlar ancak aktif olarak bilgi gönderimi yapmazlar. Kedi ve köpeklere çip zorunluluğu yönetmenliği kapsamında kullanılan mikroçiplerin pili ya da dahili güç kaynağı yoktur. Evcil hayvanlara takılan mikroçipler özel bir okuyucu tarafından okundukları takdirde sakladıkları kimlik bilgileri görülebilir, bu bilgiler sayesinde evcil hayvanın sahibinin kim olduğu kolay bir şekilde tespit edilmektedir.
Köpeklere ve Kedilere Çip Takma Zorunluluğu
Resmî Gazete’de yayımlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında, sahibi olan kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluk Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan evcil hayvanları kapsamamaktadır. Kedilere ve köpeklere çip takma zorunluluğu ile;
- Kedi ve köpeklerin sağlık kontrollerinin takip edilmesi,
- Sokağa bırakılma, kaybolma veya kaçırılma durumlarında kedi ve köpeklerin bulunabilmesi,
- Sokağa bırakılma durumunda evcil hayvanı sokağa bırakan kişiye cezai yaptırım uygulanabilmesi
- Kaçırılma durumunda da evcil hayvanı kaçıran kişiye cezai yaptırım uygulanabilmesi gibi önemli faydaları beraberinde getiriyor.
Yurtdışı seyahatlerde taşınan evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu uzun yıllardır bulunsa da artık ülkemizde sahipli tüm evcil hayvanların çip takması ve sahibinin TC numarası ile eşleştirilmesi gerekiyor.
Evde yaşayan kediler, köpekler ve gelincikler için hayvanlara çip takma zorunluluğu için tanınan süre 31.12.2022 tarihinde dolacak. Bu sürenin sonuna kadar uygulamaya dahil olmayan evcil hayvan sahiplerini cezai yaptırımlar bekliyor. Belirlenen süre içerisinde mikroçip taktırmayanlara idari para cezası uygulanacak.
Çip Takma Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kedilere ve köpeklere çip zorunluluğu ile birlikte pek çok evcil hayvan sahibi süreci merak ediyor. Uygulama rutin bir veteriner hekim ziyareti kapsamında gerçekleştirilebilecek kadar kolay ve konforlu.
- Mikroçip uygulaması özel ya da resmî kurumlarda çalışan veteriner hekimler tarafından yapılır.
- Pirinç tanesi boyutundaki mikroçip özel bir iğne aracılığı ile kedi ve köpeklerin kürek kemiklerinin arasında kalan derinin altına yerleştirilir.
- Yerleştirilen çip üzerinde 15 haneli bir kod bulunmaktadır. Bu kod evcil hayvanın bilgileri ile eşleştirilir.
- İşlem sonrasında mikroçip numarası ve evcil hayvan bilgileri uygulamayı gerçekleştiren veteriner hekim tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirilir.
Bu uygulama kedi ve köpeklerin sağlık durumlarını kapsamlı bir şekilde kontrol etmeye yardımcı olsa da aynı zamanda kedi ya da köpeklerin kaybolması, kaçırılması, sokağa bırakılması gibi durumlarda sorumluların gerekli cezaları almasına da yardımcı olacak.
Mikroçip ile Kayıt Altına Alınan Bilgiler
Mikroçip içerisinde uluslararası standartta 15 haneli bir tanımlama numarası bulunur. Bu numara ile eşleştirilen bilgiler evcil hayvanlar hakkında bilgi edinmeye yardımcı olur. Eşleştirilen bilgiler arasında evcil hayvanın sahibinin TC numarası, telefon numarası gibi bilgilerin yanı sıra evcil hayvanın ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi gibi bilgiler de yer almaktadır. Bunların yanı sıra evcil hayvanların aşı kayıtları, tedavi ve ilaç kayıtları da mikroçip numarası ile eşleştirilecek.
Yeni Doğmuş Evcil Hayvanlara Çip Taktırma
Hayvanlara mikroçip zorunluluğu ile birlikte merak edilen konulardan birisi de yeni doğan ya da yeni sahiplenilen hayvanlara ne olacağı konusu. 31 Aralık 2022’ye kadar mikroçip taktırma süresi var ve bu süre içerisinde çip taktıranlara herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak. Ancak bu tarihten sonra çipsiz bir hayvan sahiplenenler ya da yeni doğan yavru sahiplenenler için sürecin nasıl ilerleyeceği merak konusu.
Yeni doğan evcil hayvanların doğduktan itibaren ilk 3 ay içerisinde, yeni sahiplenilen evcil hayvanların da 60 gün içerisinde sisteme kaydedilmesi gerekiyor. Bu noktada sahiplenilen evcil hayvanın mikroçipi olması halinde ne yapılacağı da merak edilenler arasında yer alıyor. Eğer sokakta bulunan bir hayvan varsa sahipli olup olmadığını anlamak için veteriner hekime gidilmesi gerekiyor. Bu işlem aksatılırsa evcil hayvanın mikroçipte kayıtlı olan sahibinin kayıp ilanı vermesi durumunda ilk veteriner ziyaretinde hayvanın sahibine bilgi verilmesi ve sahibine teslim edilmesi gerekiyor. Eğer mikroçipli bir evcil hayvan bulunur ve veteriner hekim tarafından sahibine ulaşılırsa bulunan hayvana dair bir kayıp ihbarı yapılmaması da cezai işleme tabi edilecek durumlar arasında yer alıyor.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.