Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler
Kedileri ve köpekleri bitkilerden uzak tutmak zordur. Hem kediler hem de köpekler meraklarına yenik düşerek bitkileri yiyebilirler. Kediler dışarı çıkmadıkları sürece zehirli bitkilere karşı daha kolay koruma altına alınabilirler. Köpekler düzenli olarak egzersiz ve tuvalet ihtiyaçları için dışarı çıktıklarından zehirli bitkilere karşı daha çok risk altındadırlar. Eğer dışarı çıkmayı seven bir kediniz varsa onu zehirli bitkilere karşı korumanız çok daha zordur. Bu nedenle evinizdeki ve çevrenizdeki bitkileri tanıyarak patili dostlarımız için gerekli önlemleri alabilirsiniz. Bu yazımızda kediler ve köpekler için zehirli olan bitkileri ele alacağız.
Mahmur Çiçeği / Güz Çiğdemi
İki çiğdem yani mahmur çiçeği bitkisi vardır. Bunlardan birisi sonbahar aylarında diğeri de ilkbahar aylarında çiçeklerin. Baharda açan çiçekler daha yaygın olarak görülmektedir. Mahmur çiçeği hayvanlar için zehirli bitkiler arasında yer alır. Bu çiçeklerin tüketilmesi kedi ve köpekler için genel gastrointestinal rahatsızlıklara neden olur. Mahmur çiçeği tüketilmesi sonucunda şiddetli kusma, karaciğer veya böbrek hasarı, solunum durması ve gastrointestinal kanama gibi sorunlara neden olabilir. Kedinizin ya da köpeğinizin bu bitkiyi yediğini düşünüyorsanız hemen veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Bitkinin neden olacağı belirtiler tüketimden hemen sonra ya da birkaç gün içerisinde ortaya çıkabilir.
Açelya ve Orman Gülleri
Açelya ve orman gülleri hayvanlar için zehirli bitkiler arasında yer alırlar. Bu bitki ailesinde 1000’den fazla tür bulunur. Yapılan araştırmalar sonucunda bu bitkilerin hayvanlar için zehirlilik miktarının orta ve şiddetli arasında değiştiği ifade edilmiştir. Hayvanlar bu bitkilerin ufak bir miktarını yutmaları halinde zehirlenebilirler. Açelya ve orman gülü yutulmasına bağlı zehirlenme belirtileri arasında kusma, ishal, iştahsızlık, salya akıntısı, halsizlik, titreme, geçici körlük ve miktara bağlık olmak üzere hayati tehlike bulunmaktadır.
Difenbahya
Difenbahya ya da ağlayan çiçek olarak bilinen ve evlerde çok sık karşımıza çıkan bu bitki hayvanlar için zehirlidir. Bitkinin yutulması halinde ağızda tahriş meydana gelir. Bitkide salya akıntısı, kusma ve yutma güçlüğü gibi sorunlara neden olan kalsiyum oksalat kristalleri vardır. Bu bitkiye maruz kalmak hayati tehlikelere yol açmaz ancak evcil hayvanlar için oldukça rahatsız edici bir deneyime neden olacağı için evlerde bu bitkilerin bulundurulmaması gerekir.
Siklamen
Fars menekşesi olarak da bilinen siklamen kediler ve köpekler için zehirli bitkiler arasındadır. Bu bitkilerin yumur ve kök kısımları hayvanlar için en zehirli olan bölgelerdir ancak bitkinin herhangi bir kısmının yutulması da zehirlenme için yeterlidir. Siklamen yutan kedi ve köpeklerde çok şiddetli kusma, ishal, kalp ritminde artış, nöbet gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Müdahale edilmemesi halinde hayati tehlike oluşabilir.
Kalanşo Çiçeği
Avize çiçeği olarak da bilinen kalanşo çiçeği evcil hayvanlar için zehirli bitkiler arasında yer alır ve gastrointestinal belirtilerin meydana gelmesine neden olan toksinler içerir. Bu bitkinin tüketilmesi yaygın olarak salya akıntısı, kusma ve ishal gibi belirtilerin çıkmasına neden olur. Bitkinin çok miktarda tüketilmesi nöbet ve kalp aritmisi gibi daha ciddi semptomlara yol açar.
Zambak
Doğada pek çok zambak türü bulunmaktadır. Japon zambağı, kaplan zambağı, kırmızı zambak, paskalya zambağı gibi türler evcil hayvanlar için çok zehirlidir. Bu bitkilerin zehir miktarı o kadar yüksektir ki sadece bir yaprak yutulması, çiçeklerdeki polenlerin yalanması ya da zambak vazosundan ufak bir miktar içilmesi bile hayvanların hayati tehlikeye girmesine neden olacak kadar zehir almalarına neden olur. Evcil hayvan besleyen kişilerin zambakları hiçbir şekilde evlerine almamaları ve yaşadıkları bölgede zambak yetişmesi halinde hayvanlarını kontrolsüz serbest bırakmamaları gerekir.
Zakkum
Zakkum sıcak iklimlerde en çok tercih edilen dış mekân bitkileri arasında yer alır ve hayvanlar için zehirli bir bitkidir. Zakkum içeriğinde kalp kasını olumsuz yönde etkileyen toksinler bulunur. Zakkum zehirlenmesi kusma, ishal, titreme, nöbet gibi belirtilere neden olur ve tüketilen miktara bağlı olarak hayati tehlike söz konusu olabilir.
Lale
Hem bahçelerin hem de buketlerin en sevilen parçaları arasında yer alan lale, kedi ve köpekler için zehirli bitkiler arasında yer alırlar. Bu bitkinin tüketilmesine bağlı olarak meydana gelen zehirlenmenin belirtileri kusma, ishal, salya akıntısı, titreme ve depresyon olarak ifade edilmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz bitkiler hayvanlar için en zehirli olanlar arasında yer alırlar. Ancak kedi ve köpekler için zehirli olabilecek yüzlerce bitki bulunduğunun unutulmaması gerekir. Eve bir bitki alırken mutlaka hayvanlar için zehirli bitkiler listesinin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Yaşadığınız çevrede kısa gezintilere çıkarak bölgedeki bitkileri tanımanız ve evcil hayvanlarınızı dışarıya mutlaka tasma eşliğinde kontrolünüzde çıkarmanız da onları zehirli bitkilerden korumak için alabileceğiniz değerli bir önlemdir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.