Kedi Tüyü Nasıl Güzelleştirilebilir?
Sfenks ırkı kediler hariç diğer tüm kedi ırklarında az ya da çok miktarda bulunan tüyler, yalnızca kedilerin nasıl göründüklerini etkilemekle kalmaz; aynı zamanda onlar için birçok önemli görevi de yerine getirir. Kedilerin tüyleri onları havadaki ısı değişimlerine karşı korur, sıcak ve rahat hissetmelerini sağlar. Duyusal veriler aracılığıyla kedinin çevresini daha iyi anlamasına yardımcı olur ve kedinin sağlığı hakkında doğrudan bilgi verir. Bir kedi gördüğünüz zaman parlak, kabarık ve sık tüyleri varsa onun sağlıklı olduğunu düşünürsünüz. Matlaşmış, yapışmış ve seyrelmiş tüyler ise kedinin genel sağlık durumunda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğuna işaret eder.
Kediler günlük rutinlerinde hatırı sayılır miktarda zamanı tüy bakımı için ayırırlar. Ancak kedilerde tüy bakımının desteklenmesi daha temiz, sağlıklı ve parlak tüylere sahip olmaları açısından önemlidir. Bunun yanı sıra, kedilerde düzenli tüy bakımı gevşek tüylerin çıkarılması ve kedi tarafından yutulmasının önlenmesi açısından da önemlidir. Siz de “Kedi tüyü nasıl güzelleşir?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız bu yazımızda kedilerde tüy bakımının olmazsa olmazları hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Düzenli Fırçalama
Kedilerin tüylerinin düzenli olarak fırçalanması tüy bakımının önemli adımlarından birisidir. Düzenli fırçalama, dökülmek üzere olan gevşek ve fazla tüyler için uygun temizleme yöntemidir. Bu, aynı zamanda kedinin tüylerinde ya da tüylerinin arasında kir ya da dış parazitler varsa bunların temizlenmesine katkı sağlar. Kediniz düzenli olarak tüylerini temizlese bile tüy yoğunluğuna ve uzunluğuna göre ek fırçalama ihtiyacı gündeme gelecektir. Kedinizin sağlıklı bir cilde ve tüylere sahip olmasını sağlamanın yanı sıra kediniz ile kurduğunuz bağı güçlendirmek için de onu düzenli olarak fırçalamaya özen göstermeniz gerekir.
Uzun tüylere sahip kediler için günlük tüy bakım rutini, kısa tüylü kedilerin rutininden daha farklı olacaktır. Uzun tüylü kedilerin daha sık fırçalanma ve taranma ihtiyacı vardır. Günlük 15 dakikalık bir taranma rutininin uzun tüylere sahip kediler için yeterli olması beklenir. Kısa tüylü kedilerin ise haftada birkaç kez fırçalanıp taranmaları yeterli olacaktır. Elbette bakım rutinlerinin kediden kediye göre değişmesi gerekecektir. Kedinin genel sağlık durumu, tüy sağlığı, mevsimsel tüy dökülmeleri gibi faktörler tüy bakım rutininde değişikliğe neden olur.
Beslenme
Kedilerin sağlıksız tüylere sahip olmasının yaygın nedenlerinden birisi de beslenmedir. Beslenme yetersizliğinin ilk belirtileri tüylerde ortaya çıkar. Kedilerin sağlıklı bir beslenme planı olması, tüylerinin daha sağlıklı ve parlak gözükmesini sağlar.
Kediler zorunlu etçil canlılar oldukları için protein ve yağ açısından zengin bir diyete ihtiyaç duyarlar. Tahıl içeriği fazla yüksek olan bir beslenme planı, kediler için sağlıklı değildir. Bu nedenle kedilerin genel sağlık durumları ve yaşları için özel olarak formüle edilmiş kedi mamaları ile beslenmeleri gerekir. Kediler için özel olarak hazırlanan kedi mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Kedilerde tüy sağlığı için omega 3 ve 6 yağ asitleri oldukça etkilidir. Bu yağ asitleri için en iyi kaynak balıktır. Bu nedenle kedilerin beslenme planlarına balık yağı takviyesi eklemek, tüy sağlığını desteklemek açısından etkili olacaktır. Kedilerin tüy ve cilt sağlığını desteklerken aynı zamanda bağışıklıklarını güçlendiren, diş ve diş eti sağlığına katkı sunan Vet's Plus Kedi ve Köpekler İçin Somon Yağı 200ml’i incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Stres Faktörü
Stres, insanlar üzerinde olduğu gibi kediler üzerinde de olumsuz etkilere neden olur. Kedilerin yaşadığı stres pek çok sağlık sorununda tetikleyici olabileceği gibi tüy sağlığı söz konusu olduğunda da oldukça etkilidir. Kedilerin gergin, endişeli ve depresyonda hissetmemeleri gerekir.
Bir kedinin her anlamda sağlıklı olabilmesi için ruhsal olarak da iyi hissetmesi gerekir. Kedilerin stresini azaltmak için alınabilecek bazı önlemler vardır.
Kedilerin;
• Günlük rutinlerinin sık sık bozulmaması,
• Yeterli egzersiz yapmaları,
• Uzun süre yalnız kalmamaları,
• Sevdikleri insanlarla sosyalleşmeleri,
• Aşırı ve ani seslere maruz kalmamaları, streslerinin azalması ya da kontrol altına alınmasını sağlamak için önemlidir.
Tüm bu önerilere rağmen kedinizin stresinin azalmadığını düşünüyorsanız, kediniz üzerinde strese neden olabilecek unsurları yeninden gözden geçirmeniz gerekir. Stresin devamlılığı söz konusu olduğunda ise bir veteriner hekim kontrolü fayda olacaktır.
Kedilerde Tüy Bakımı İçin Önerilen Ürünler Nelerdir?
Kedilerin sağlıklı ve parlak tüyleri olması için yapılacak düzenli bakım uygulamalarında doğru ekipmanların kullanılması elzemdir. Fırça ve tarak seçiminin yanı sıra şampuan, tüy açıcı sprey, temizleme mendili gibi farklı ürünlerin de rutine ihtiyaçlar doğrultusunda dâhil edilmesi gerekebilir.
Fırça ve Tarak: Kedilerin tüy bakım rutininde tüy yapısına uygun tarak ya da fırça seçimi yapılması gerekir. Kedinin tüylerinin uzun, kısa ya da orta boyda olması, tüylerinin sıklığı gibi faktörlere göre tarak ve fırça seçimi yapılması gerekir. Uzun tüylü kediler için metal dişli fırçalar önerilirken kısa tüylü kediler için geniş dişli plastik taraklar kullanılabilir. Yavru kedi için tarak ve fırça seçerken hassasiyetlerin göz önünde bulundurulması, tüy bakım rutinine alıştırma aşamasında tüy toplama eldivenlerinin kullanılması önerilir.
Şampuan: Kedilerin yıkanma ihtiyacı köpeklerde olduğu kadar sık gündeme gelmez ancak bazı durumlarda kedilerin de yıkanması gerekir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda kedi deri ve tüy sağlığı için özel olarak formüle edilen, kedilerin cildinin pH derecesine uygun bir kedi şampuanı kullanılması gerekir.
Tüy Açıcı Sprey: Uzun tüylere sahip, tüyleri çok sık olan ya da düzenli taranmayan kedilerin tüyleri karışabilir. Karışan ve düğümlenen tüylerin kesime gerek kalmadan taramayla açılabilmesi için tüy açıcı spreyler kullanılabilir.
“Kedi tüy bakımı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı oldukça kapsamlı ele alınmalıdır. Her kedinin farklı ihtiyaçları olduğu gibi her kedi sahibinin de tüy bakım rutinini ele alış şekli farklı olabilir. Bu nedenle kedinin sağlıklı tüyleri olmasını sağlamak, tüy dökülmesini azaltmak ve kedinin tüy dökme döneminde tüy topağı sorunlarının da artışa geçmesini önlemek için tüy bakım rutini oluşturmak gerekir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.