Kedi Tuvaleti Temizlenmezse Ne Olur?

Kedi Tuvaleti Temizlenmezse Ne Olur?

26.04.2022 Aysegül Tunçay


Kedi sahibi olmanın en meşakkatli kısımlarından bir tanesi tuvalet temizliğidir. Kediler çok temiz canlılardır ve başta tuvaletleri olmak üzere içinde yer aldıkları ortamın da temiz olmasını isterler. Bu nedenle tuvalet temizliği kedilerin konforlu bir yaşama sahip olmaları için oldukça önemlidir. Kedi sahipleri için önemli sorulardan birisi de "Kedi kumu kaç günde bir değiştirilir?" sorusudur. Çünkü kedi kumu düzenli temizlenmediğinde ve değiştirilmediğinde hem kedinin kendisi hem de evde yaşayan kişiler için ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu problemlerin yaşanmasını önlemek adına kedi tuvaletinin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir. Bununla beraber kumun düzenli olarak değiştirilmesi de tavsiye edilmektedir. Her ne kadar kedi tuvalet temizliği zorlayıcı bir iş gibi gözükse de neden olduğu problemler göz önünde bulundurulduğunda ne kadar önemli olduğu fark edilmektedir.

kedi kumu temizleme küreği

Kedi Tuvaletinin Temizlenmemesi Durumunda Meydana Gelebilecek Sorunlar

Kedi tuvaletinin düzenli temizlenmemesi sebebiyle hem kedilerin hem de kedilerle birlikte yaşayan insanların etkilenebileceği sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunların meydana gelmemesi için alınabilecek en iyi önlem düzenli temizliktir. Kolay temizlenebilir, kedilerin tuvalet alışkanlıklarına uygun çok sayıda kum çeşidi bulunmaktadır. Kediniz ve kendi beklentileriniz özelinde doğru kumu bulana kadar birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Kedilerin tuvaletlerinde güvenle kullanabileceğiniz kedi kumu çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

kedi tuvaletinin önünden geçen kedi

İdrar Yolları Enfeksiyonu

Kedi tuvaleti uzun süre temizlenmediğinde kediler tuvaleti kullanmak istemezler. Bunun yerine tuvalet temizleninceye kadar beklemeyi ya da tuvaletlerini başka bir yere yapmayı tercih ederler. Bu durum kedilerde idrar yolları enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu ya da böbrek problemleri gibi ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. İnsanlar için böbrek yolları enfeksiyonu ilaç tedavisi ile tedavi edilebilmektedir. Ancak kediler için bu durum daha ciddidir. İdrar yollarında ya da mesanede meydana gelebilecek küçük bir problem kedinin hayatını ciddi derecede riske atmaktadır. Kedilerde idrar yolları enfeksiyonu ile ilgili detaylı bilgi almak için "Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Oluşur ve Bitkisel Çözümler" başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

tuvalet kağıdı ile oynayan kedi

Amonyak Maruziyeti

Kedi tuvaletinin temizlenmemesi sadece kedi için değil evde yaşayanlar için de tehlikelidir. Temizlenmemiş tuvaletin yol açabileceği problemlerden bir tanesi de aşırı miktarda amonyağa maruz kalmaktır. Tuvalete biriken idrar ve dışkıdan yayılan amonyak eve dağılır. Zehirli bir gaz olan amonyak aşırı miktarda solunduğunda baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere ya da zatürre gibi daha ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

klozete oturmuş siyah kedi

Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedilerde yaşayan bazı bakteri türleri kedilerin dışkısından insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan bir tanesi kedi tırmığı hastalığı olarak bilinen bartonellozdur. Barnotella Henselae bakterisinin neden olduğu bu hastalık kedi ısırığından ya da tırmığından bulaşabilmektedir. Ayrıca kirli kedi tuvaleti ile temasla da insana geçer. Bartonelloz kedilerden insanlara bulaşan en yaygın zoonotik hastalıklardan bir tanesidir. Üstelik sadece sokak kedilerinde değil pire ve kene bulaşmış ev kedilerinde de görülmektedir. Bu nedenle kedinin düzenli parazit aşılarını yaptırmak ve tuvaletini temizlemek önemlidir. Kedi tırmığı hastalığı özellikle ileri yaştaki insanlar için ölümcül olabilmektedir. Kedi tırmığı hastalığı hakkında detaylı bilgi almak için "Kedi Tırmığı Hastalığı" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

tuvaleti önünde meraklı bakan kedi

Salmonella

Salmonella bakterisi sadece çiğ tavuk ya da yumurtadan değil aynı zamanda kedi dışkısında da bulaşabilmektedir. Üstelik tuvalet ne kadar uzun süre temizlenmezse o kadar yüksek risk barındırır. Bu nedenle tuvaleti temizlerken ellerinizi korumaya özen göstermeniz gerekir. Ayrıca temizlikten sonra hemen antibakteriyel sabunla ellerinizi yıkamanız tavsiye edilir.

banyo paspası üzerinde uzanmış kedi

Parazit

Temizlenmemiş kedi tuvaletinin neden olduğu bir diğer ciddi problemde parazittir. Kedi dışkısında bulunan Toxoplasma Gondii son derece ciddi bir parazit türüdür. Kediler bu parazit için sadece konak görevi görür. Kedi dışkısından insana bulaşabilmektedir. Bu nedenle temizlenmemiş bir tuvalet ciddi bir risk barındırır. Tek hücreli parazit olan toxoplasma gondii kedinin sadece tuvaletinden değil mama ya da su kabından da bulaşabilmektedir. Uzun süre beklemiş tuvaleti çocukların, yaşlıların ya da hamile kadınların temizlememesi gerekir. Bu bakteri hamile kadınlarda düşüğe ya da bebekte doğum anomalilerine yol açabilmektedir. Ateş belirtisine yol açan bakteri aynı zamanda insanlarda intihara eğilimini arttırmaktadır.

banyoda tuvalet kağıtlarıyla oynayan kedi

Mantar Enfeksiyonları

Kedinin tuvaleti uzun süre temizlenmediğinde yuvarlak kurt gibi mantar enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Üstelik bu enfeksiyonlar enfekte olmuş kedilerden çok kolay bir şekilde bulaşabilir. Özellikle çocuklar ve hamile kadınlar daha zayıf bağışıklık sistemine sahip olduğu için onlara bulaşma riski daha yüksektir.

tuvaletlerine baksın yavru kediler

Kedi Tuvaleti Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kedi tuvaletinin temizlenmemesinden dolayı oluşabilecek riskleri önlemek için yapılması gereken kedi tuvaletinin düzenli olarak temizlenmesidir. "Kedi kumu kaç günde bir değiştirilir?" sorusu aslında kediden kediye değişiklik göstermektedir. Birden fazla kedinin yaşadığı evde tuvalet sayısı için altın kural kedi sayısı artı bir şeklinde olmalıdır. Yani üç kedinin yaşadığı evde dört kedi tuvaleti olması önerilmektedir. Kedilerin alışkanlıkları ve ihtiyaçları doğrultusunda tercih edebileceğiniz kedi tuvaleti modellerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde risk daha fazla olacağı için tuvaletlerin en az günde bir kez temizlenmesi gerekir. Ancak evde tek bir kedi dahi olsa her gün en az bir kez kumun temizlenmesi ve 2 - 3 haftada bir değiştirilmesi tavsiye edilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.