Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenir?

Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenir?

30.08.2019 Deniz Öz


Ah bir özgür olsalar! Doğada toprak da kum da bol miktarda var. Hiç evdeki gibi kıyıda köşede plastik bir kaba ihtiyaç duymazlardı. Fakat evde bizimle birlikte yaşıyorlar ve maalesef kutu gibi beton duvarların arasında biz onların sevgisine onlar da bizim ilgimize mecburlar. O zaman modern yaşam nasıl ev içlerinde tuvaleti icat ettiyse onlar için de boyuna uygun tuvalet kapları icat etmiş. Nasıl ki farklı farklı klozet modelleri tasarlandıysa onlar için de farklı model tuvaletler mevcuttur.

Nasıl ki bizler için çeşit çeşit tuvalet kağıtları üretiliyor, tüylü dostlarımız için de çeşitli bileşende kedi kumları mevcut. Hangi kedi kumunu kullanacağımızı tercih etmeden önce isterseniz kum çeşitlerini bir tanıyalım ve bunların nasıl temizlenmesi gerektiği hakkında da bir fikrimiz olsun değil mi?

kedi tuvaleti nasıl temizlenir 1

Hangi Kumu Seçeceğiz, Nasıl Temizleyeceğiz?

Topaklaşan kedi kumunu tercih ediyorsak, temizliğini de oldukça kolay yapabiliriz. Kumu temizlemek için gereken şey küçük bir kum küreği olacaktır. Topaklaşan kumların yapısı gereği kedi idrarını yaptığında kum sıvıyı emer ve topaklaşır. Islak topakları ve kedi kakasını elekle bir poşete toplayabiliriz. Temizlik sırasında eldiven kullanırsak daha rahat hareket edeceğimizi unutmayalım. Eğer kabın içindeki kum azaldıysa temiz kum ilave edebiliriz. Tuvalet kabını en az ayda bir defa tamamen döküp, kabı da çamaşır suyuyla yıkamalıyız. İyice duruladıktan sonra tamamen kurumasını beklemeliyiz. Yıkama sıklığını azaltmak için tuvaletlerde özel, ipli poşetlerden de kullanabiliriz. Poşeti kabın kenarlarından geçirerek üstünü de 7-8 cm yüksekliğe ulaşana kadar temiz kumla doldurmalıyız.

Detaylı bilgi için; https://www.petlebi.com/dogal-kedi-kumu

Eğer kristal silika kumu tercih ettiysek, bu kumun özelliği gereği silika sıvıyı kolayca emer. Kedinin kakasını da kum üzerinden eldivenle ya da kürekle alabilirsiniz. Silika kum kullanımında aynı şekilde on beş gün ya da ayda bir tüm kabı güzelce yıkamalısınız.

Kedi kumunda kedimizin tuvaletini yapması sonucu her ne kadar temizlesek de kötü kokular kalabileceğinden, kum kokusu giderici kullanarak koku sorununun önüne geçebiliriz.

kedi tuvaleti nasıl temizlenir 2

Diğerleri kadar yaygın olarak kullanılmasa da, pek bilinmediğinden olsa gerek çam kedi kumu temizliği de oldukça kolaydır. Çam ağacının talaşlarından üretilen kedi kumu doğaldır ve kediniz için de oldukça sağlıklıdır. Kedi idrarını yaptığında bu sefer talaşlar tozlaşır. Çam kedi kumunu tercih ettiyseniz arada bir kum kabını sallayarak temiz talaşların yukarıda kalmasını sağlamalısınız. Kedinin kakasını da kürekle temizleyebiirsiniz. Kum tamamen tozlaştığında da tuvalete döküp sifonu çekebilirsiniz. Doğaya hiçbir zararı yoktur. Kum kabını boşalttığınızda çamaşır suyuyla yıkayıp durulayabilirsiniz.

Kedi tuvaletine kum dökmeden önce pratik kum torbası kullanırsanız, pis kumu komple değiştirmek istediğiniz zamanlarda işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.

Kedi Tuvaleti Ne Sıklıkta Temizlenmelidir?

Kediler dostlarımız yazının başında da belirttiğimiz gibi oldukça titiz hayvanlardır. Tuvaletleri onları rahatsız edecek kadar dolduğunda tuvaletlerini yapmamaya başlarlar. Ya da kabın dışına pisleyebilirler. Kirli bir tuvalet tüylü dostlarımızın sağlıkları açısından da oldukça tehlikelidir. İdrar yolları enfeksiyonuna sebep olabilir. Sık temizlenmeyen tuvalet evinizin de kirlenmesine neden olur. Tuvalet kabının içinde kedimizin rahat hareket edebileceği temiz alan kalmadığında patileri dışkısına ya da idrarına bulaşarak mikropların eve yayılmasına neden olabilir. Bütün bu sebepleri göz önüne alarak günde 1 defa ya da 2 günde bir kez mutlaka tuvalet kabından idrar ya da dışkıyı kürekle almanız gerekmektedir. Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmenizi öneririz. Bir gözünüz kedinizin tuvalet kabında olursa ve bunu rutin bir alışkanlığınız haline getirirseniz hem kediniz sağlıklı ve keyifli olur, hem de temiz bir ev ortamını sağlamış olursunuz.

Kapalı kedi tuvaletlerinin bazıları tasarımları gereği filtreli olarak üretilmişlerdir. Eğer bu özellikte kaplardan birini kullanıyorsanız belirli aralıklarla filtreyi yenisiyle değiştirmeyi de unutmayın.

Kedi Tuvalet Kokusu Nasıl Giderilir?

Oyuncu yapıları ve sevimli halleriyle gönülleri fetheden kediler oldukça temiz hayvanlardır. Temizliğe bu denli düşkün oldukları için tuvaletlerinin de temiz olmasını isterler. Kedi sahipleri de evde baktıkları kedilerinin temizliğine önem vermelidirler. Özellikle kedilerin günde bir kaç kez kullandığı tuvaletlerini sıklıkla temizlemeli, kedilerin kullanımlarına uygun hale getirmelidirler.

Özen gösterilmeden temizlenen kedi tuvaletleri hem kedi sağlığı açısından hem de etrafa yayılan kötü koku açısından zararlıdır. Kedi tuvaletinin kokusu evde kedi besleyenlerin yakındıkları konuların başında gelir.

Etrafa yayılan kötü kokuyu gidermek için birtakım önlemler almak, bu rahatsızlığı büyük ölçüde engelleyebilir. Evde birden fazla kedi besleniyorsa en az iki kedi tuvaleti kullanılmalıdır. Kapalı tuvaletler kedi mahremiyetini sağladıkları gibi dışarıya yayılan kötü kokuyu da büyük ölçüde engeller. Kapalı tuvaletler etrafa yayılan kedi kumlarını da büyük ölçüde önlediği için evin daha temiz kalmasını sağlar.

Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.

Kedi kumunda oluşabilecek kötü kokuları gidermede kullanılan kum çeşidinin de etkisi büyüktür. Parfümlü, doğal, aktif karbon içeren vb. kumlar kedi tuvaletinin olduğu yere hoş bir koku yayar. Doğal aktif karbon içeren kedi kumları kedilerin idrar ve dışkılarında bulunan amonyağı bloke ederek oluşan kokuyu minimum seviyeye çeker.

Çeşitli hoş kokuları içeriğinde barındıran kumlar da kedilerinizin sağlığına zarar vermez ve dışkı, idrarla oluşan kokuyu dışarı yaymaz. Kedi kumu parfümü kullanmak da tuvalet kokusunu önlemede yararlı bir yöntemdir. Çeşitli kokularda üretilen kedi kumu parfümü, kedi kumu üzerine ince bir tabaka halinde dökerek kullanılır. Bu işlem her kum değiştirildiğinde tekrarlanır.

Sıvı ile temas ettiklerinde topaklanan kumlar da kil bazlı özellikleri sayesinde, kumun her zaman kuru ve hijyenik kalmasını sağlar. Kötü koku oluşumunu engelleyen bu kumlar kokulu ya da kokusuz üretilmektedir. Kolayca temizlenen kumlar uzun süre kullanılabilir. Kedi sağlığına olumsuz etkileri olmayan bu kumları birçok kedi sahibi güvenle tercih eder.

Kedi tuvalet önü paspasları da kumların etrafa yayılmasını engeller. Kedilerin patilerinde kalan kumlar paspas üzerinde kalır ve böylelikle küçük taneli kum parçaları evinize yayılmamış olur. Paspas içinde biriken temiz kumları da tekrar kedi tuvaletine ekleyerek kullanabilirsiniz.

Yavru kedilere tuvalet alışkanlığını kazandırmak için öncelikle açık ve küçük boy tuvaleti kullanmanız onların tuvaleti kullanmalarında kolaylık sağlar. Doğaları gereği tuvaletlerini yaptıktan sonra üstünü kumla örten yavru kediler dışkı ve idrarla yayılan kokuyu absorbe etmiş olur. Yavru kediler için üretilen kedi kumları da onların hassas patilerine zarar vermeyecek şekilde üretilmiştir. Yapılarında bulunan bileşenler sayesinde yavru kedilere zarar vermeyen bu kumların bebek pudralı olanları gibi kokusuz olanları da mevcuttur.

Bu bilgiler ışığında, her gün temizlenen kum ve doğru seçilmiş bir kum ve buna uyumlu tuvalet alışkanlığının yanı sıra çeşitli esanslardaki ürünler kedinizle beraber yaşamanızı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.