Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler

05.07.2021 Deniz Öz


Kıvrılan kuyrukları, usulca yanımıza yaklaşıp uykuya dalmaları, ev içerisinde oda oda bizimle keşfe çıkmaları ve daha sayamayacağımız sayısız güzelliğin ardında kediler var! Haliyle kedi sahiplenmek isteyen sayısız kişi dostlarına kavuşacakları o anın hayalini kuruyor. Kedilerle yaşamanın ifade edilmesi zor güzelliklerine odaklanıldığında her şey toz pembe görünüyor! Halbuki kediler de tıpkı insanlar gibi düzenli bakıma, sağlık kontrollerinin aksatılmamasına, yaşam evrelerine uygun beslenmeye, düzenli olarak hareket etmeye ve hatta bilişsel gelişimlerini destekleyecek oyunlara ihtiyaç duyuyor. “Kediler evde yalnız kalabilir” önermesinin kısmi doğruluğunun yanlış anlaşılmaması bu nedenle oldukça önemli. Eğer bir kedi sahiplenmek istiyorsanız dostunuzun A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Kedilerin ihtiyaçları demişken, bu ihtiyaçların kapsamının en doğru şekilde anlaşılması üstlenilecek sorumlulukların fark edilmesi için atılması gereken ilk adımdır. Bu nedenle kedi sahiplenmeyi düşünenlere özel bir yazı hazırlamak istedik. Bu yazımızda kedi sahiplenme öncesi, kedi sahiplenmenin hemen sonrası ve kedi sahiplendikten sonra yaşantı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Kedinizin ihtiyaçlarını öğrenebilir, öncelikli ihtiyaçlarını belirleyebilirsiniz. Bahsedeceğimiz ihtiyaçların bir kısmı doğrudan kedilerin sağlığı ve konforu için gerekli olanlardan oluşuyor. Ancak dahası da var; kedilerin sağlıklı ve konforlu olduğu kadar mutlu olması da gerekiyor! İşte bu nedenle, bu yazımız oldukça kapsamlı olacak. Öncelikle karar sürecinde düşünülmesi gerekenlerden bahsedeceğiz, kedilerin tanınması gerekliliğine ve her birinin ihtiyaçlarının değişebileceğine değineceğiz ve sonra ise kedinizi evinizde en konforlu şekilde karşılamanın yollarını paylaşacağız.

1. Kedi Sahiplenme Kararı Vermek

  1.1 Masrafların Farkında Olun
  1.2 Günlük İhtiyaçlarını Öğrenin
  1.3 Bir Kedi ile Yaşamanın Gerekliliklerini Keşfedin
  1.4 Evcillerin Birbirine Alışma Dönemi Olduğunu Unutmayın


2. Sahipleneceğiniz Kediyi Tanıyın

  2.1 Yavru Kedi Sahiplenme
  2.2 Yetişkin Kedi Sahiplenme
  2.3 Kısırlaştırılmış Kedi Sahiplenme
  2.4 Travmalı Kedi / Barınaktan veya Sokaktan Kedi Sahiplenme
  2.5 Sağlık Sorunları veya Engeli Olan Kedi Sahiplenme


3. Kediniz Eve Gelmeden Önce Yapmanız Gerekenler

  3.1 Veteriner Hekiminizi Bulun

  3.2 Temel İhtiyaçlarını Belirleyin
    3.2.1 Yavru Kedilerin İhtiyaçları
    3.2.2 Yetişkin / Kısırlaştırılmış Kedilerin İhtiyaçları
    3.2.3 Sağlık Sorunları veya Engeli Olan Kedilerin İhtiyaçlar

  3.3 Temel İhtiyaçlarını Hazılayın
  3.3.1 Mama 
  3.3.2 Mama ve Su Kabı
  3.3.3 Tuvalet Kum
  3.3.4 Taşıma Çantası

  3.4 Evde Güvenlik Önlemleri Alın

  3.5 Kediniz İçin Bir Alan Yaratın 

4. Kedi ile Yaşamaya Başlamak

  4.1 Kedi Tuvalet Eğitimi
  4.2 Beslenme 
  4.3 Bakım
  4.4 Oyun / Egzersiz
  4.5 Konfor Alanı

1. Kedi Sahiplenme Kararı Vermek

Kedi sahiplenme kararı verenlerin birçok farklı nedeni bulunuyor. Bazı kişiler için sosyal medyada izledikleri sevimli görüntüler cezbedici olurken bazı kişiler için kedilerin dostluğunu deneyimlemek en önemli itici güç haline geliyor. Kedi sahiplenme kararı verilmesinde asıl gerekçe ne olursa olsun, sahiplenme sonrasında yaşanacak temel aşamalar aynı kalıyor. Bu konuda daha önce sizlerle “Kedi Sahiplenmek İsteyenlerin Bilmesi Gereken 7 Şey” başlıklı bir blog yazısı paylaşmıştık, buraya tıklayarak blog yazımıza ulaşabilirsiniz.

1.1 Masrafların Farkında Olun

Kötümser bir tablo çizmek istemeyiz ancak kedi sahiplenme kararı ile birlikte belirli masraflar ortaya çıkar. Kedilerin mamaları, gerekmesi halinde kullandıkları takviyeler, bakımlarının yapılması için gerekli kedi ürünleri ve elbette ki düzenli sağlık kontrolünden geçme gereksinimleri kedi sahiplerinin düzenli olarak harcama yapmasını gerektirir. *Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse veteriner hekimlerin ilk ziyaretinde temel aşılara başlanması halinde, 2021 kedi aşıları ve fiyatları göz önüne alındığında, veteriner klinik ziyaretleri için 300 – 500 TL aralığında bir maliyetin gerekeceğini ifade edebiliriz. Dostunuzun en temel ihtiyaçları olan mama, su kabı, mama kabı, kedi kumu, kedi tuvaleti, kedi tarağı gibi ürünler için ise 400 – 600 TL aralığında bir harcama yeterli olacaktır.*  

Kedilerle yaşamadan önce sürecin masraflı olacağı gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü kedilerin sağlıklı, mutlu ve konforlu yaşamaları adına bazı ihtiyaçların yerine alternatifler sunulamaz. Örneğin kedi mamaları pahalı diye kedilere ev yemekleri verilmemelidir. İnsanların yedikleri yiyecekler, kediler için hayati tehlike yaratabilir. Aynı şekilde kediler sağlıklı görünüyor diye veteriner hekim kontrolleri aksatılmamalıdır. Erken teşhis edilmediği takdirde hayati tehlike yaratabilecek birçok kedi hastalığı bulunmaktadır. Takviye kullanımına gelelim, evet bazı vitamin ve mineral takviyelerinin illa ki her kedi için kullanılmasına gerek yoktur. Ancak kedilerin doğası gereği kendilerini temizlemelerinin bir sonucu olan tüy yumakları için malt kullanılması önemlidir. Malt kullanılmadığında her kedide mide ve bağırsak tıkanmaları olacak denemez ama her zaman temkinli olunmalıdır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz, yazımızın ilerleyen bölümlerinde konu bazlı daha detaylı açıklamalar da yapacağız. 

kedi bakım ihtiyaçları

1.2 İhtiyaçlarını Öğrenin

Kedilerin en temel ihtiyaçlarının sahiplenme kararı verilmeden önce bilinmesi gerekir. Kediler farklı yaşam evrelerinde farklı besinlere ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla yaşam evrelerine göre beslenmeleri şekillendirilmelidir. Kediler, farklı yaşam evrelerinde farklı hastalıklara karşı risk altında olabilirler, veteriner hekimlerin muayeneleri olası sağlık sorunlarının önceden fark edilmesi ya da önlenebilmesi adına kritik derecede önemlidir. Aşı takvimine ise mutlaka uyum sağlanmalıdır. Kedi aşı takvimi sayesinde hem yavruluk döneminde hem de yetişkinlikte sağlıklarının korunmasına katkı sağlanır. Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşılama Takvimi yazımızı okuyarak detayları öğrenebilirsiniz.  

Kediler yavrulukta yoğun bir ilgiye ihtiyaç duyarlar, yaşları ilerleyince de bu ihtiyaçları ortadan kalkmaz. İşten yorgun argın gelinmesi ve onlara zaman ayrılmaması gibi bir durum söz konusu olamaz; psikolojileri bozulabilir. Kediler düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Tüyleri taranmalıdır, tırnakları kesilmelidir, dişleri fırçalanmalıdır, kulaklarının bakımı yapılmalıdır; bazı kediler pet kuaförlerine gitmelidir. Bu söylem lütfen yanlış anlaşılmasın, kedilerin bakımları için profesyonel destek tercihten ziyade gereklilik halini alabilir. Bazı kedilerin düzenli olarak tıraş edilmeleri daha güzel/bakımlı görünmeleri için değil, tüy yumağı tehlikesini ortadan kaldırmak için gereklidir. Kedilerin elzem ihtiyaçları arasında gün içerisinde kullanacakları kedi ürünleri de yer alır. Kedilerin mutlaka bir tuvaleti olmalıdır, hijyenik tutulan kumlar olmazsa olmaz ihtiyaçlarındandır. Kum temizliği sırasında bizlerin de sağlığını koruyacak kum küreği ve kum torbası gibi ürünler kullanılmalıdır. Veteriner hekimlere giderken kendi taşıma çantalarında yolculuk etmeleri gerekir gibi gereksinimler sahiplenme kararında göz önünde bulundurulmalıdır. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde kedilerin temel ihtiyaçları hangileri olmasa da olur ihtiyaçları hangileri konularına değineceğiz.

1.3 Bir Kedi ile Yaşamanın Gerekliliklerini Keşfedin

Her kedi benzersizdir, kedilerin karakterleri birbirinden bambaşka olabilir. Bazı kediler kucakta zaman geçirmeyi tercih eder, bazıları evin en yüksek yerlerinde inzivaya çekilir. Kedilerle yaşamayı düşünenlerin onların seçimlerini kabul etmeleri gerekir. Kediler pelüş oyuncaklar değildir, sıkılmamalıdır. Kedilere uykularındayken saygı gösterilmelidir, uykumuz esnasında rahatsız edildiğimiz zamanları düşünelim nasıl da sinir bozucu değil mi? Kediler tıpkı insanlar gibi evrilir, yavruluk – yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde karakterleri değişebilir. Eskiden kucaklanmaktan çok hoşlanan bir kedi, ilerleyen yıllarda bu durumdan rahatsız olabilir hatta tepki de verirler, mesele tepkilerinin anlaşılabilmesidir. Bu söylem de bizi bir diğer gerekliliğe getirir. Kedi sahiplenmek isteyenlerin kedilerini gerçekten tanımaları önemlidir. Alışkanlıkları, ne zaman sert tepki verdikleri, miyavlama tonlarının amacını, oyun oynama isteklerini dile getirişleri, gün içerisindeki rutinleri gibi durumlar hakkında bilgi sahibi olmak kedilerle sağlıklı bir ilişki kurulmasını sağlamakla birlikte kedi davranışlarındaki olası bir değişimin hızla fark edilmesini mümkün kılar. Kedilerle yaşamanın bir diğer gerekliliği de evin anahtarlarının ona teslim edileceğini bilmektir. Artık ev, onundur. Artık siz onun bakımını üstlenen, mamasını ve suyunu eksik etmemesi gereken, sağlığını önemsemek zorunda olan, onunla oyun oynaması gereken ve ona koşulsuz bir sevgi sunması beklenen büyük kedilersinizdir. 

evcillerin birbirine alışma süresi

1.4 Evcillerin Birbirine Alışma Dönemi Olduğunu Unutmayın

Kedi sahiplenme kararı verecek olanların evlerini paylaştıkları farklı bir evcil varsa, süreci detaylı olarak düşünmeleri ve yönetmeleri gerekir. Kediler de köpekler de depresyona girebilen canlılardır. Hayatlarında rutini severler, söz konusu kediler olduğunda rutine bağımlılık daha fazla olur. Aileye yeni birinin dahil olması, uzun süre favori insanlarından ayrı kalmak, oyun zamanlarının ihmal edilmesi, farklı bir eve taşınılması ve hatta evdeki eşyaların değişmesi onların psikolojisini sarsabilir. Yeni bir kediye ya da köpeğe alışmak zorunda bırakılmak da haliyle onlar için oldukça rahatsız edici olabilir. Bu nedenle yeni sahiplenilen kediyle evin kıdemli sahibi arasındaki alışma sürecinde dikkatli olunmalıdır. “Kediler ve Köpekler Arkadaş Olabilirler mi?” blog yazımıza buradan ulaşabilir, evcillerin birbirlerine alışma sürecini kolaylaştırmak için alınması gereken tedbirler hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Sahiplenilen kedinin yaşı, karakteri ve evdeki evcilin yaşı ve karakteri alışma sürecinin dinamiklerini değiştirebilir. Evin sahibi bir kediyse yeni bir kediyle her zaman çok iyi anlaşamayabilir. Kediler birbirlerine alışma evresinde üstünlük mücadelesine girebilirler; tuvaletlerinden mama ve su kaplarına kadar birçok eşyayı bölüşmekte zorlanabilirler. Bu durumda atılması gereken en önemli adım sabırlı, kontrollü  olmak ve birbirleri ile ilişkilerinde zorlayıcı bir tavır takınmamaktır. Tanıştırılmaları esnasında ortamın sakin olduğundan emin olunmalı, kokulara karşı hassasiyetten yararlanarak her ikisini okşayarak daha kolay alışmalarını sağlayabilirsiniz. Çekinceleriniz olursa, ki olması çok normaldir, tanışma sırasında kedi taşıma çantası kullanarak güvende hissettikleri bir ortamda birbirlerinin kokusuna alışmalarını kolaylaştırabilirsiniz. Dikkatlerini saptırmak için ödül mamalarından da oyuncaklardan da yardım alabilirsiniz. Bu konu oldukça kapsamlı; bu nedenle hali hazırda evde yaşayan kedinin de köpeğin de karakterlerinin doğru şekilde analiz edilmesinin büyük önem taşıdığının unutulmaması gerekiyor. 

2. Sahipleneceğiniz Kediyi Tanıyın

Sahiplenme kararı verirken sahiplenilecek kedinin tanınması gerekiyor. Kedilerin ihtiyaçları yaşlarına, sağlık durumlarına ve yaşamlarının önceki sürecinde yaşadıklarına göre değişiklik gösterebilir. Bu ihtiyaçların kapsamı beslenmelerine ve egzersiz ihtiyaçlarına yansıyabileceği gibi onlara olan yaklaşımı da şekillendirebilecek öneme sahip olabilir. Dolayısıyla sahiplenilmek istenen kedinin tanınması onun alışma evresinin hızlanmasına, daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesine imkan tanıyabilir. 

2.1 Yavru Kedi Sahiplenme 

Yavru kedi sahiplenmenin de yetişkin kedi sahiplenmenin de belli zorlukları olduğu kadar kolaylıkları da vardır. Yavru kedilerin sahiplenme sürecinden sonra ihtiyaçları kaç haftalık olduklarına göre değişebilir. Kedilerin ilk iki ay anne sütü ile beslenmeleri oldukça önemlidir. Ancak ne yazık ki tüm yavrular bu süre boyunca annelerinin yanında kalamazlar. Sahiplenilen yavru iki aylıktan küçükse süt tozu ile beslenmesi gerekir. 2 aylıktan büyük yavrular için yavru kedi mamaları ile beslenme mümkündür. 

Yavru kedilerin beslenmesi bir yana ilgi ihtiyaçlarının da oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Gün içerisinde yalnız başlarına kalmaları önerilmez. Bu nedenle sahiplenme öncesinde kişilerin evde ne kadar zaman geçirdiklerini ve zamanlarının ne kadarını yavruları için ayırabileceklerini düşünmeleri önemlidir. Yavru kedi sahiplenmek dostlarımızın sağlıklı gelişimini mümkün kılmayı kolaylaştırır. Kedinin travmalara maruz kalması engellenebilir ancak biraz da zahmetlidir. Dünyayı keşfetmeye başladıkları bu süreçte yavru kedilerin merak duyguları maksimum seviyededir. Etrafı dağıtabilirler, buldukları ilk fırsatta dışarısını keşfetmek isteyebilirler, evdeki eşyalara zarar verebilirler. Olası senaryoların bilinmesi ve ihtimallerin kabul edilmesi; riskli durumların ise önlenmesi gerekir.

2.2 Yetişkin Kedi Sahiplenme 

Yetişkin kedilerin sahiplenilmesi de belli sorumluluklarla beraber gelir. Oturmuş bir karakteri olan yetişkinlerle sağlam bağların kurulabilmesi için yavaş adımlarla ilerlemek önemlidir. Geçmiş yaşantısı ile ilgili bilgi sahibi olma imkanı varsa tüm detaylar öğrenilmeli yoksa onu tanımak için gösterilen özen maksimum seviyede olmalıdır. Yetişkin kedi sahiplenmek yavru kedi sahiplenmeye oranla daha az çaba harcamak anlamına gelebilir; yine de bu şekilde yorumlanmamalıdır. 

Yetişkin kedilerin davranışları oturduğu için genellikle daha sakin bir mizaca sahip olurlar, eşyalara zarar verme ihtimalleri daha düşüktür, daha az dağınıklığa neden olabilirler, çoğunlukla tuvalet eğitimleri olduğu için tuvalet alışkanlıkları nedeniyle sorun yaşanma ihtimali azdır. Yetişkin kedilerin de tıpkı yavrular gibi özel beslenmeleri gerekir. Yetişkin kedi sahiplenildiğinde gelişim dönemlerine özel formüle edilen yetişkin kedi mamaları tercih edilmelidir. Haftada birkaç defa yaş mama yemeleri önerilir. Böylece hem lezzet beklentilerinin hem de su ihtiyaçlarının karşılanması sağlanabilir. Üstelik alışma sürecinde yaş mamalar, ödül mamaları gibi bağları güçlendirici bir etki yaratır. Bu esnada vitamin ve ek besin seçeneklerinin değerlendirilmesi de önemlidir.

2.3 Kısırlaştırılmış Kedi Sahiplenme

Kısırlaştırılmış kedi sahiplenilecekse kısır kedilerin ihtiyaçlarının eksiksiz bilinmesi önemlidir. Dişi veya erkek kedilerde kısırlaştırma sonrası cinsiyet hormonları salınımı ciddi anlamda düşer. Dolayısıyla metabolizmaları yavaşlar ve hareket düzeyleri azalır. Bu nedenle de doğru beslenmemeleri halinde kısırlaştırılmış kedilerde kilo problemi ortaya çıkabilir. Kısır kedi sahiplenenlerin kısırlaştırılmış kedi mamaları arasından tercih yapmaları ve dostlarını mümkün olduğunca aktif tutmaları gerekir. Bu süreçte düzenli veteriner hekim kontrolleri de tüm yaş dönemlerindeki kedilerde olduğu gibi ihmal edilmemelidir.

sokaktan kedi sahiplenmek

2.4 Travmalı Kedi / Barınaktan veya Sokaktan Kedi Sahiplenme

Barınaktan ya da sokaktan kedi sahiplenmek isteyenlerin muhteşem bir karar vermiş olduğu tartışmaya kapalı bir gerçektir. Sokakta yaşayan kedilerin beslenememeleri, ideal yaşam koşullarından uzak olmaları ve ne yazık ki farklı nedenlerle travmalara maruz kalmaları onları her zamankinden hassas ve savunmacı bir kimliğe büründürebilir. Travmalı kedi sahiplenmek büyük özveri isteyen ancak yaşattığı duygu bakımından mükemmel hissettiren bir tercih olacaktır. Yavru ya da yetişkin kediler travmalı olduklarında bu durumu oldukça net bir şekilde hissettirirler. İnsanlardan uzak durabilir, en ufak bir seste ortadan kaybolabilir ve günlerinin büyük bir kısmını gözlerden uzak geçirebilirler. Bu gibi bir durumda karşılıklı güven sağlanması gerekir. Zaman içerisinde yavaş yavaş etkileşim artırılmalı, oldukça sabırlı davranılmalı ve herhangi bir şekilde zorlayıcı hareket sergilenmemelidir.

2.5 Sağlık Sorunları veya Engeli Olan Kedi Sahiplenme

Sağlık sorunları bulunan ya da engelli olan kedilerin sahiplendirilmesi travmalı kedileri sahiplenmekle oldukça benzer özellikler taşır. Engeli olan kediler için alınması gereken ek tedbirler vardır ve bu tedbirler kedilerin sahip olduğu sağlık sorunu veya engele göre değişiklik gösterebilir. Örneğin sağır bir kedi sahiplenilecekse onunla iletişim kurulurken görsel ve dokunsal sinyallere yoğunlaşılması gerekir. Sağır kediler ile sözlü iletişim kurmak pek mümkün değildir ve yüksek sesle miyavlamalarına da hazırlıklı olunması önemlidir. Dolayısıyla daha sabırlı ve özverili davranmak gerekir. Sağır Kedi Sahiplenmek adlı blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Görme engelli kediler söz konusu olduğunda da evdeki eşyaların alıştıkları düzende tutulması büyük bir avantaj sunacaktır. Böylece belirli bir düzene alışmaları mümkün olabilir ve olası kazalar da engellenebilir. Tabii bu noktada kediler için güvenlik tedbirlerinin de  alınması gerekir. Kör Kediler ile Birlikte Yaşamanın Püf Noktaları makalemizi buradan inceleyebilirsiniz.

Herhangi bir uzvu olmayan kediler için de ekstra özen gösterilmesi önemlidir. Kedilerin uzuv eksiklikleri nedeniyle hareket yetileri azalabilir. Bu farklılık temel ihtiyaçlarının karşılanması için daha doğru tercihler yapılmasını gerektirir. Örneğin kedi tuvaleti seçiminde çok yüksek olmayan modellerin tercih edilmesi, su ve mama kaplarının kolay erişilebilir yerde tutulması gibi küçük tedbirlerle kedilerin yaşam standartları yükseltilebilir. 

kedi sahiplenirken yapılması gerekenler

3. Kediniz Eve Gelmeden Önce Yapmanız Gerekenler

Bu aşamaya geldiyseniz şimdiden dostunuzla uzun ve mutlu günlerinizin olmasını dileriz. Kedi sahiplenme kararı vermek aceleye getirilmemeli ve sürecin gerektirdiği sorumluluklar benimsenmelidir. Olası tüm zorlu senaryolara rağmen  kedi sahiplendiyseniz güzel bir haberimiz var; bundan sonra hayatınızda karşılıksız sevgi hep yakınınızda olacak. Ancak elbette ki onları yeni yuvasıyla tanıştırmak çok da kolay olmayacak. Yeni dostunuz eve gelmeden önce şu hazırlıkları yapmanız gerekecek;

3.1 Veteriner Hekiminizi Bulun

Kedinizi evinize getirmeden önce ilk olarak veteriner hekiminizi bulmanızı tavsiye ediyoruz. Dostunuza kavuştuktan hemen sonra genel muayenesini yaptırmalı ve kedi aşı takvimini uygulatmaya başlatmalısınız. Veteriner hekim seçimi sırasında birçok konuda detaylı düşünmeniz gerekiyor. Veteriner hekim seçimi evcillerle bir hayata başlayacak kişiler için en önemli süreçlerden biridir ve haliyle kapsamlı elemelerden geçirmelisiniz. Veteriner hekiminizin kliniği size ne kadar yakın, hekiminize ya da kliniğe 7 gün 24 saat boyunca erişim sağlayabiliyor musunuz? Klinikte dezenfeksiyon işlemleri ne kadar eksiksiz yapılıyor? İnternette yapılan yorumlar negatif mi pozitif mi? gibi birçok sorunun detaylarını düşünmelisiniz. Veteriner hekiminizi bulmak ve bu seçimi en doğru şekilde yapmak için, “Veteriner Hekim Seçimi Nasıl Yapılmalı?” blog yazımıza buradan erişim sağlayabilirsiniz.

3.2 Temel İhtiyaçlarını Belirleyin

Veteriner hekim seçimini de yaptınız, sahiplenme sonrası sağlık kontrollerini yaptırıp aşı takvimini başlatacaksınız. Peki ya sonrası? Kedi sahipleniyorsanız en TEMEL ihtiyaçlarınız neler? Yazımızın bu kısmında zorunlu ihtiyaçlarını ele alacağız, “olmasa da olur” ihtiyaçlara da değinip dostunuza kavuşmak için gerekli maliyetlerin artmamasına destek olmaya çalışacağız. Kediniz eve gelmeden yapmanız gereken hazırlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

yavru kedilerin ihtiyaçları

3.2.1 Yavru Kedilerin İhtiyaçları

Taşıma Çantası: Yavru kedi sahipleniyorsanız dostunuzun ilk olarak veteriner hekime götürülmesini düşünmeli ve akabinde ise eve döndüğünüzde temel gereksinimlerinin karşılanmış olmasını sağlamalısınız. Yavru kedinizi ilk olarak bir “kutu” içerisinde veteriner hekime götürmeniz gerekir. Bu kutu sıradan bir kutu da olabilir ancak veteriner hekim ziyaretleriniz süreklilik kazanacağı için henüz dostunuza kavuşmadan taşıma çantası temin etmeniz önerilmektedir. Kedi taşıma çantalarını uzun vadeli bir yatırım olarak düşünmenizde fayda olacaktır. Eğer sık sık uçak seyahati yapıyorsanız ve kedinizi de yanınızda götürmeniz gerekecekse taşıma çantası alırken havayolu şirketlerinin kabin taşımasına uygun gördükleri ölçülerde bir taşıma çantası tercih edebilirsiniz. Taşıma çantası ürün çeşitlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kedi Tuvaleti ve Kumu: Kedi taşıma çantası ihtiyacınızı çözdükten sonra kedinizle evinize adım atar atmaz nelere ihtiyaç duyabileceğinizi düşünmelisiniz ve bu kedi ürünlerini temin etmelisiniz. Mesela her kedinin tuvalete ihtiyacı olacaktır, aynı şekilde sağlığı için zararlı olmayan malzemelerden üretilen kedi kumu çeşitleri arasından seçim yapmanız gerekecektir. Kedi tuvaletlerinin temizlenmesi için kum kürekleri önemli yardımcı ürünlerdir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz, ancak ilk aşamada bu ürünler yeterli olacaktır. Kedi tuvaleti çeşitlerini buradan inceleyebilirkedi kumları için buradan ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Yavru Kedi Maması ve Süt Tozu: Yavru kedinizin beslenmesi için onun gelişim dönemine özel formüle edilen mamalar arasından seçim yapmak en önemli adımlardan biridir. 8 haftalıktan küçük bir dost sahipleniyorsanız beslenmeleri süt tozları ile gerçekleştirilmelidir. Süt tozu ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz. 8 haftalıktan büyük yavrular için yaş mamalar ve kuru mama temin edilmelidir. Yavrunuza yetişkin ya da kısır kedi maması vermek onun gelişimsel ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmaması anlamına gelecektir. Yavru kedi mamaları çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Mama ve Su Kabı: Mamaları sunacağınız mama kabı da kediniz eve gelmeden önce mutlaka temin etmeniz gereken ürünler arasındadır. Mama kabına ek olarak su kabı da öncelikleriniz arasındadır. Bakteri gelişimi söz konusu olmayan materyallerden üretilen bu ürünlerin sürekli temiz tutulması gerektiği unutulmamalıdır. Mama ve su kapları çeşitlerine ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Kedi Oyuncakları: Yavru kedinizin en temel ihtiyaçlarından biri de oyuncaklardır. Oyun oynamak onların hem fiziksel hem de mental gelişimlerinin en önemli destekleyicilerindendir. Tüm kedi oyuncakları çeşitlerini bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Önemli: Oyuncak konusunda yaratıcılığınızı kullanarak kendiniz farklı oyuncaklar yapabilirsiniz. Bu bir alternatiftir ama dikkatli olmalısınız. Seçtiğiniz malzemelerin yapısı, kalitesi, dikim söz konusuysa ne kadar sağlam dikildiği, oyuncakların parçalanma ihtimalinin olup olmadığı gibi değişkenler risk oluşturabilir. Daha güvenli alternatifler için kedi oyuncaklarını tercih edebilirsiniz. Kedi oyuncakları çeşitleri farklılık gösterdiğinden öncelikle bir iki farklı modeli denemelisiniz. En gösterişli oyuncaklara aldırış etmeyen, en sade oyuncakların başından ayrılmayan dostlarımız olabilir! 

Tırmalama Tahtası: Yavru kedilerle yaşamaya başlayacakların olası sorunları da göz önünde bulundurması fayda sağlayacaktır. Tırmalamayı tırmanmayı çok seven meraklı yavrular için tırmalama tahtaları en temel gereksinimlerden biridir. Elbette alınması mecbur değildir ancak evdeki eşyalara gelebilecek zararların düşünülmesi gerektiği unutulmamalıdır. Tırmalama tahtası çeşitlerini incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

yetişkin kedilerin ihtiyaçları

3.2.2 Yetişkin / Kısırlaştırılmış Kedilerin İhtiyaçları

Taşıma Çantası: Yetişkin/kısır kedilerin ihtiyaçları da yavru kedilerle benzerlik taşır. Ancak onların eve gelmeden önce veteriner hekim ziyaretlerine gidebilmeleri için taşıma çantası ihtiyaçları tercihten ziyade bir zorunluluk olarak düşünülebilir. Yetişkin kedilerin götürüldüğü ilk veteriner hekim ziyaretinde aşı takvimi belirlenmeli ve genel sağlık kontrolleri gerçekleştirilmelidir. Taşıma çantası ürün çeşitlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kedi Mamaları: Taşıma çantası haricinde yetişkin kedilerin ihtiyaçları yavrularla aynıdır. Onların da gelişim evreleri doğrultusunda kuru mama tüketmesi gerekir ve henüz eve gelmeden önce mamaları temin edilmelidir. Ek olarak alışma süreçlerinin kolaylaşabilmesi adına konserve mamalar ve ödül mamaları da büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Yetişkin kedilerin sağlıklarının korunabilmesi için yetişkin kedi kuru mamaları ile beslenmeleri gerekir. Yetişkin kedi mamaları için buraya tıklayabilirsiniz. Kedi kısırlaştırılmışsa kısırlaştırılmış kedi mamaları tercih edilmelidir. Böylece metabolik gereksinimleri eksiksiz karşılanır ve sağlıklarının korunmasına katkı sunulabilir. Kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kedi Tuvaleti ve Kumu: Kedi tuvaletleri ve kedi kumları yetişkin kedilerin de olmazsa olmaz ihtiyaçları arasındadır. Her kedi her kuma adapte olamayabilir bu nedenle düşük kilogram ambalajlardaki kumlardan farklı türlerin denenmesi gerekebilir. Tuvalet temizlikleri için kum kürekleri her zaman konforla ilişkilendirilir. Kedi tuvaleti çeşitlerini buradan inceleyebilirkedi kumları için buradan ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

kedi yatağı seçimi

Kedi Yatakları: Yetişkin kedilerin ihtiyaçları arasında kendilerine ait bir alanları olması adına kedi yatakları da sayılabilir. Kedi yatakları günlerinin büyük kısmını uyuyarak geçiren kedilerin konforlu olmasını ve aynı zamanda aidiyet hislerinin güçlenmesine katkı sunacaktır. Kedi yataklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kedi Oyuncakları: Yetişkin kedilerin de oyun oynamaya ihtiyaçları vardır. Sosyalleşmeleri, yeni aile bireyleri ile bağlarını güçlendirmeleri, fiziksel ve zihinsel anlamda gelişimlerinin desteklenmesi ve elbette fiziksel aktivite ihtiyaçlarının karşılanması adına kedi oyuncakları alışveriş listesinin olmazsa olmazları arasında yer alır. Ev yapımı oyuncak alternatifini yeniden düşünebilirsiniz ancak yetişkinlerin yavrulara oranla çok daha güçlü olabileceği ihtimalini gözden kaçırmamalısınız. Kedi oyuncak çeşitlerine ulaşmak için bu linki tıklayabilirsiniz.

3.2.3 Sağlık Sorunları veya Engeli Olan Kedilerin İhtiyaçları

Taşıma Çantası: Sağlık sorunları veya engeli olan kedilerin ihtiyaçlarının ilki veteriner hekim muayenelerinin tamamlanması, genel sağlık kontrollerinin yapılması ve yeni bir aşı takvimi oluşturulmasıdır. Yine bu noktada kedi taşıma çantaları kedilerle buluşmadan önce temin edilmelidir. Böylece gerek taşıma gerekse olası firarları engellemek adına tedbir alınabilir. Taşıma çantası çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Maması: Sağlık sorunları veya engeli olan bir kedinin özel beslenme ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla sağlık sorunları doğrultusunda veteriner hekimler tarafından önerilen kedi mamaları alınmalıdır. Kimi durumda veteriner serisi mamalara başvurulması gerekebilir. Tüm kedi mamalarına ulaşmak için buraya tıklayabilir, filtreleme seçeneklerinden yararlanarak onun için en doğru tercihi yapabilirsiniz.

Kedi Tuvaleti ve Kedi Kumu: Sahiplenilecek kedilerin sağlık sorunları veya engeli bulunuyorsa sahip olunan rahatsızlık doğrultusunda kedi tuvaleti seçimi farklılaşabilir. Rahat girilip çıkılabilen, kenarları alçak olan ürünler bu noktada avantaj sunabilmektedir. Kedi tuvaleti seçimi yapıldıktan sonra kedi kumları arasında tercihte bulunulmalıdır. Kedi tuvaleti çeşitlerini buradan inceleyebilirkedi kumları için buradan ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Güvenlik Tedbirleri: Kedilerin eve getirilmeden önce güvenlik tedbirlerinin alınması da önemlidir. Tüm kediler için geçerli olsa da engeli olan kediler için ek güvenlik önlemleri mutlak ihtiyaçlar arasında yer alır. Görme veya işitme engeli olan bir kedinin dışarıya kaçması ne yazık ki birçok tehlikeye açık olmaları anlamına da gelecektir. Kediler için güvenlik ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kedi Yatağı: Hastalığı veya engeli olan kedilerin konforlarının sağlanması için kedi yataklarına veya kedi evlerine başvurulması önemli olabilir. Yaşanan sorun doğrultusunda bu ihtiyaçlar kediler eve gelmeden önce alınabilir. İç mekan kedi yatakları bu noktada büyük bir konfor sunacaktır. İç mekan kedi yatağı çeşitlerine buradan erişim sağlayabilirsiniz.

Önemli: Sahiplenilen tüm kediler için elzem ihtiyaçlar arasında bakım ürünleri de yer alır. Eve gelir gelmez belki tırnaklarını kesmek gerekmeyecektir ancak tüylerini taramak kediler ile sıcak bağların kurulmasını ve ölü tüylerin arınmasını sağlamak adına önemlidir. Bu nedenle kedi bakımı kapsamında kullanılması gereken fırça, tarak, tırnak makası gibi bakım ürünlerinin alınması faydalı olacaktır. Ek olarak kedilere özel diş fırçası ve diş macunu da unutulmamalıdır! Kediler için bakım ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

3.3 Temel İhtiyaçlarını Hazırlayın 

Yazımızın bu kısmında kedi sahiplenmek isteyen kişilerin dostlarını eve getirmeden önce almaları gereken ürünler hakkında kısaca bilgi vereceğiz ve ürünlere kolaylıkla erişilmesini sağlayan linkleri paylaşacağız. Tabii her zamanki gibi elimizden geldiğinde hap bilgileri de sizlere sunacağız.

kedi maması seçimi

3.3.1 Mama 

Yavru, yetişkin ya da kısır fark etmez; tüm kedilerin gelişim dönemlerine özel formüle edilen kuru mamalar ile beslenmeleri önerilir. Bunun temel nedeni ev yemeklerinin hem kediler için zararlı olabilmesi hem de kedilerin besin ihtiyaçlarının aynı anda ev yemekleri ile karşılamanın oldukça zor olmasıdır. Kuru mamalar farklı ihtiyaçlara yönelik olarak formül farklılıkları barındırır ve kedilerin sağlığına maksimum fayda sağlamaları amaçlanır. 

Önemli İstisna: 8 haftalıktan küçük yavruların beslenmesinde kedilere özel formüle edilen süt tozları kullanılmalıdır!

Önemli: Sahipleneceğiniz kedinin daha önceden tükettiği bir mama yoksa ya da bu bilgi sizde bulunmuyorsa ilk mama alışverişinizde mümkün olduğunca küçük ambalajlı mamaları tercih edin. Kedilerin damak zevkleri farklı olabilir; bu nedenle 10 – 15 kilogramlık mamalara yönelmek doğru bir tercih olmayacaktır.

Önemli: 8 haftalıktan küçük bir yavru sahiplendiyseniz ödül maması alımına ilk etapta gerek yoktur. Ancak kediniz yavru değilse ödül mamaları, yaş mama ile birlikte güzel bir tanışma hediyesi olabilir. Yazımızın son kısmında ödül ve yaş mamalar ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

3.3.2 Mama ve Su Kabı

Her kedinin olmazsa olmaz ihtiyaçları arasında mama ve su kabı yer alır. Kedilerin mama ve su kapları onların sağlıklı beslenmesinde ve ihtiyaçları olan suyu tüketmesinde büyük bir öneme sahiptir. Birçok farklı mama ve su kabı bulunmaktadır. Seçim yaparken mümkün olduğunca kedilerin bıyıklarının temas etmeyeceği büyüklüğe sahip ürünler tercih edilmelidir. 

Seramik mama ve su kapları, otomatik mama ve su kapları, plastik mama ve su kapları, hazneli mama ve su kapları, çelik mama ve su kapları gibi ürünleri incelemek için, kedi mama ve su kapları kategorimize buradan ulaşabilirsiniz.

Önemli: Mama ve su kabı seçerken ihtiyaçların doğru analiz edilmesi gerekiyor. Kedilerin özellikle taze ve mümkünse akan suya her zaman erişmeleri önem taşıyor. Doğaları gereği beklemiş ve durgun sulardan içme eğiliminde olmadıkları için gün içerisinde az su tüketen kediler için otomatik su kabı tercih edilmesi öneriliyor. Otomatik su kabı çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Önemli: Mama ve su kaplarının temizliği oldukça önemlidir. Yalnızca kuru mamalar verilse de kedilerin temel gereksinimlerini karşılamak için sürekli temas etmeleri gereken bu ürünler haftada en az iki kere temizlenmelidir. Temizleme sıklığı sıcak havalarda artırılarak bakteri oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olabilir. 

kedi kumu seçimi

3.3.3 Tuvalet - Kum 

“Kedilerin en temel ihtiyaçları nelerdir?” sorusunun yanıtları arasında kedi tuvaleti ve kedi kumu değişmez bir yere sahiptir. 

Kedilerin tuvaletlerinde rahat hissetmesi gerekir. Mahremiyetlerine oldukça düşkün canlılar oldukları için kendilerini güvende hissetmedikleri ve rahat edemedikleri tuvaletleri kullanmaktan kaçınabilirler. Tuvaletlerini kullanmaktan kaçınmaları ise hem onların hem de evdeki diğer bireylerin konforlarını azaltabilir ve ek olarak hijyen sorunlarını ortaya çıkarabilir. Bu nedenle kedi tuvaleti seçerken dikkatli olunmalıdır. Kedi tuvaleti seçimi sırasında;

  • Kedilerin içerisinde rahat hareket edebilecekleri modeller seçilmelidir.
  • Kedilerin hareket yetisini engelleyecek bir sağlık sorunu olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Yüksek kenarlı kedi tuvaletlerine girmeleri ve çıkmaları onlar için zorlayıcı olacaktır.  
  • Ürünlerin rahat temizlenebilir olmasına, üretildiği malzemenin kedilere zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır.
  • Kedi tuvaletlerinin tutulacağı yerin özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Kedilere ait izole bir alanda genellikle açık kedi tuvaletleri, kedi tuvaletleri için ayrılacak özel bir alan olmadığında kapalı kedi tuvaletleri daha doğru tercihler olarak ön plana çıkacaktır. 

Kedi tuvaletleri farklı boyutta, farklı özelliklerde üretilebilir. Genişlikleri de kenar yükseklikleri de model doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Açık kedi tuvaletleri, kapalı kedi tuvaletleri, karbon filtreli ve elekli kedi tuvaletleri arasından seçim yapmak için, kedi tuvaletleri kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kedi tuvaletlerinin kullanılabilmesi için diğer temel gereksinim kedi kumlarıdır. Kedi kumları seçiminin de titizlikle yapılması ve kedilerin rahat ettikleri kum çeşitlerinin tespit edilmesi gerekir. Kedi kumları kategorimizi ziyaret ederek; topaklanan kedi kumları, granül kedi kumları ve silika kedi kumları ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Kedi kumlarının çeşitliliği çok olduğu için tercih yapmakta zorlanabilirsiniz. Ancak sahiplendiğiniz kedi gelmeden kumunu en doğru şekilde seçmek durumundasınız. Kedi Kumu Seçerken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler adlı yazımızı buradan okuyabilir, seçimlerinizin doğruluğunu artırabilirsiniz.

Kedi kumu ve kedi tuvaleti sahiplendiğiniz kedinin temel ihtiyaçlarındandır ancak yardımcı ürünlerin de hijyeninizi ve konforunuzu artırabileceğini ifade edebiliriz. Kedi tuvalet önü paspası sayesinde patilere yapışabilen kumların yaşam alanlarına taşınmasını engelleyebilir, kum kürekleri sayesinde tuvaletleri hijyenik şekilde temizleyebilir, olası bir koku sorununda kum kokusu gidericilerden yardım alabilirsiniz. Kum kokusu giderici ürünlere buraya tıklayarak erişim sağlayabilirsiniz.

Önemli: Kedi tuvaletlerinin temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir. Kedi kumu günde iki kere temizlenmeli, 10 - 15 günde bir tamamen değiştirilmelidir. Kediler temiz canlılar olduklarından kirli tuvaletlerden hiç hoşlanmamakla beraber hijyen sorunları yaşayabilirler. 

Önemli: Kedi tuvaletleri 15 günde bir yıkanmalıdır. Sadece kumun değiştirilmesi yeterli olmayacaktır. Temizlik kedilere zarar vermeyen temizlik malzemeleri ile yapılmalı ve hiçbir kalıntı kalmadığından emin olunduktan sonra kum konulmalıdır. “Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenir?” içeriğimize buradan ulaşabilir, soru işaretlerinizi azaltabilirsiniz.

3.3.4 Taşıma Çantası

Kedilerin düzenli veteriner hekim kontrolleri olur, aşı zamanları gelir, sizinle birlikte yolculuk yapmaları veya taşınma esnasında zapt edilmeleri gerekebilir. Rutin yaşantılarının dışındaki herhangi bir yer değişikliği sırasında kedilerin güvenli bir şekilde taşınması için her zaman ihtiyaç duyacağınız ürünlerin başında taşıma çantaları gelmektedir. Kediler yer değişikliğini sevmezler ve yaşam alanlarından uzaklaşma fikrine de büyük çoğunlukla sıcak bakmazlar. Kedi taşıma çantaları bu anlamda hem onlara hem de size büyük bir konfor sağlayacaktır. 

Kedi taşıma çantaları birçok farklı modelde, birçok farklı malzemeden ve birçok farklı boyutta üretilebilir. Kedi taşıma çantası modellerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kedinizi sahiplenip eve getirmeden ilk durağınız olan veteriner hekim kliniklerine giderken kullanabileceğiniz, sonrasında da en büyük yardımcınız haline gelecek olan taşıma çantalarını seçerken boyutuna, malzemesinin dayanıklılığına ve havalandırmasının olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Tabii tasarımı da önemli; hem şık hem de ergonomik tasarımlar yaparak konforunuzu artırırken kedinizin tarzını da yansıtabilirsiniz. Kedinizi sahiplendikten sonra onun imajıyla da yakından ilgileneceğinize eminiz!

kediler için güvenlik önlemleri

3.4 Evde Güvenlik Önlemleri Alın 

Yavru kediler çok haylaz olur. Onları çevreleyen dünyaya karşı duydukları aşırı merak zaman zaman kendilerini tehlikeli durumlara sokmalarına yol açabilir. Özellikle açık pencereler ve balkonlar yavru kediler için oldukça büyük bir risk barındırır. Yetişkin kediler için de durum pek farklı değildir. Bazı yetişkinler oldukça sakin bir mizaca sahip olsalar da bazıları kedigillerin tüm yaramazlığını bünyesinde barındırabilir. Tehlikeli hareketleri ile kalbimizi hızlandıran dostlarımızın potansiyellerini göz önünde bulundurmamız oldukça önemlidir. Görme ve işitme engelli kediler için de güvenlik tedbirleri büyük bir öneme sahiptir. Sağlık sorunları nedeniyle karşılaşabilecekleri potansiyel tehlikeleri fark etme ihtimalleri oldukça düşük olacaktır. İşin özü, eğer kedi sahiplenecekseniz kediniz eve gelmeden önce temkinli olmanızı öneriyoruz. Güvenlik ürünlerini buradan inceleyebilir, kedinizi güvende tutabilirsiniz.

3.5 Kediniz İçin Bir Alan Yaratın 

Kediler sosyal canlılardır, aileleri ile zaman geçirmeye çok düşkün oldukları düşünülmese de sıcak bağlar kurulmasına ihtiyaçları vardır. Aynı şekilde zaman zaman da yalnız kalmak isteyebilirler. Rahatsız edilmedikleri, sakin bir şekilde zaman geçirebilecekleri ve uykularını rahatlıkla alabilecekleri alanlar onların daha mutlu ve özgür bir yaşam sürmesine katkı sağlayacaktır. Kedilerin ihtiyaçlarını kapsamlı düşünebilmek ve onlara hareket özgürlüğü sağlamak kedi sahiplenmek isteyenlerin önemli öncelikleri arasında yer almalıdır. Henüz kedinizi eve getirmeden kolları sıvamaları ve onun için özel bir alan yaratmalısınız. Bu amaç uğruna evinizin en sakin odasında kedi yatakları konumlandırabilir, tırmalamalı tahtalı kedi evleri ile onun hem eğleneceği hem de gerektiğinde inzivaya çekilebileceği alanlar yaratabilirsiniz. Kediniz evinize henüz gelmediği için ek ürünler almanıza gerek yoktur, dostunuzun karakterini keşfettikten sonra ise harekete geçebilirsiniz.

kedi ile yaşamak

4. Kedi ile Yaşamaya Başlamak

En güzel aşamaya geldik, şimdiden evinize getirdiğiniz yeni dostunuzla uzun, mutlu ve sağlıklı yıllar dileriz! Kedilerle yaşamaya başlamanın güzelliğini yavaş yavaş keşfetmeye başladınız değil mi? Ama daha durun, maceranız yeni başlıyor sayılır. Onu gözlemlemek, büyüdüğüne ya da size alıştığına tanıklık etmek, mama yedikten sonra usulca yanınıza gelmesi, en olmadık yerlere saklanıp dakikalarca sizi paniklere sürüklemesi ve daha sayamayacağımız denli çok macera sizleri bekliyor. Onun sağlıklı gelişimini desteklemek, sağlığını sürdürmek, mutluluğunu devam ettirmek için elinizden geleni yapacağınıza emin olduğumuz bu süreçte kendiniz için de bazı adımlar atmalısınız. Yazımızın bu kısmında kediniz eve geldikten sonra nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında kısaca bilgi aktaracağız.

4.1 Kedi Tuvalet Eğitimi

Köpeklerle kıyaslandığında genel olarak kedi tuvalet eğitimi sürecinin çok daha hızlı ve konforlu olduğu bilinmektedir. Geçmiş dönemde tuvaletle ilgili olumsuz bir deneyim yaşamadılarsa, tuvaletlerinin boyutu konforlarını azaltmıyorsa, mahremiyetleri sağlanıyorsa, tuvaletlerine yeterince kum konulmuşsa, tuvaletleri temizse veya herhangi bir sağlık sorunları bulunmuyorsa kediler tuvalet eğitimlerini oldukça hızlı alırlar. 

Yavru kedilerde tuvalet eğitimi hakkında bilgi almak için; “Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?” blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yetişkin kedilerde tuvalet eğitimi hakkında bilgi almak için; “Yetişkin Kedi Tuvalet Eğitimi Nasıl Yapılır?” blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

kedi maması seçimi

4.2 Beslenme 

Kedilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, olası sağlık sorunlarının önlenmesi ve sağlıklarının korunabilmesi adına dengeli beslenmeleri en önemli gereksinimdir. Kediniz eve gelmeden önce temin etmeniz gerekenler bölümünde de değindiğimiz gibi mama seçimi incelikle yapılmalıdır.

Kuru Mama

Kediler için mama seçimi sırasında yaşları, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıkları, kilo durumları, genel sağlıkları gibi kriterler dikkate alınmalıdır. Bu konularda veteriner hekimlerden öneriler isteyerek dostunuz için en doğru seçimi yapabilirsiniz. Mama seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da dostlarımızın damak zevkleridir. Sevmedikleri mamaları yemeye direnebilirler, bu durumda metabolizmaları için gerekli besinleri alamadıkları için sağlık sorunları yaşayabilirler. Tüm kedi mamalarını buraya tıklayarak görüntüleyebilir, filtreleme seçeneklerini kullanarak ürün detaylarını inceleyebilirsiniz. Mama seçimi hakkında bilgi edinmek için, Kedi Maması Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler blog yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Kedilerin belli zamanlarda mama değişimleri yapmaları gerekebilir. Yaşlarının ilerlemesi ve farklı bir yaşam evrelerine geçmeleri, cilt sorunları yaşamaları gibi durumlarla mama değişimi gereklilik anlamına gelir. Fakat kedilerde mama değişimi dikkatle planlanması gereken bir süreçtir. “Kedilerde Mama Değişikliği Ne Sıklıkta ve Nasıl Yapılmalı?” içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

Yaş Mama

Kedilerin beslenmesinde yaş mamalar önemli bir yere sahip. Sürekli kuru mama yemeleri bıkmalarına ve doğaları gereği lezzet çeşitliliği ihtiyaçlarının karşılanmamasına yol açabilir. Üstelik yaş mamalar yüksek oranda nem barındırdıkları için su içmeyi pek sevmeyen kedilerin sıvı ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. Böylece hem dehidrasyon hem de üriner sistem hastalıkları riski azalabilir. Yaş mamalar farklı formülasyonlara sahiptir ve sundukları lezzet ile kediler için adeta bir ödül maması yerine geçer. Sağlıklı kedilerin lezzet beklentilerine yanıt verilmesi için sunulsa da yaşlı kedilerde, ağız ve diş sağlığı bozulanlarda, operasyon geçirenlerde yaş mama verilmesi zorunluluk haline gelebilir. Genel anlamda kuru ve yaş mama dengesi oluşturulması istendiğinde kedilerin haftada 2-3 kere yaş mama yiyebilecekleri ifade edilebilir. Kedilerde yaş mama dengesi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kediniz için tüm kedi konserve çeşitlerine buradan ulaşabilir, gelişim dönemlerine ve damak zevkine uygun tercihleri yapabilirsiniz.

Ek Besinler

Kedilerin farklı yaşam evrelerinde sağlıklarının hem korunması hem de iyileştirilmesi için vitamin takviyelerine ve ek besinlere ihtiyaçları olduğu bilinmektedir. Veteriner hekimlerin de önerileri ile temin edilebilecek ek besinler arasında multi vitaminler, sindirim sistemi sağlığını destekleyen takviyeler, cilt ve tüy sağlığını destekleyen tabletler gibi örneklendirebileceğimiz farklı ürünler bulunur. Bu ürünler içerisinde kediler için en önemlilerden biri de maltlardır. Kendilerini yalayarak temizleyen ve bu esnada dil yapıları nedeniyle ölü tüyleri yutan kedilerin sindirim sistemindeki olası tıkanmaların önlenmesi için kullanılması önerilen kedi maltları temini büyük bir öneme sahiptir. “Kedilerde Tüy Topakları Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?” adlı içeriğimize buradan erişim sağlayabilirsiniz.

Kedi vitaminleri ve ek besinleri kategorimizi incelemek için buraya tıklayabilir; kedinizin sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve genel sağlığının iyileştirilmesine katkı sunabilirsiniz.

Ödül Mamaları

Kedileri mutlu etmenin en pratik yollarından biri hem besleyici hem de lezzetli kedi ödül mamalarından yardım almaktır. Birçok farklı içeriğe sahip olabilen ödül mamaları eğitim amaçlı kullanıldığında büyük bir fayda sağlayacaktır. Ancak dikkat! Ödül mamaları besleyici değere sahip olan ve belirli oranda kalori içeren kedi besinleridir. Dolayısıyla ölçülü verilmeleri gerekir. Kedi ödül maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.
kedi bakımı

4.3 Bakım

Her ne kadar temizlenmeye bayılsalar da kedilerin bakım süreçleri bununla sınırlı değildir. Kedilerin düzenli olarak taranması gerekir, tırnaklarının doğru şekilde kısaltılması önemlidir. Ağız ve diş sağlığı kesinlikle ihmal edilmemeli ve dişleri fırçalanmalıdır. Kedilerin kulakları köpekler kadar olmasa da temizlenmelidir. Tüm bu bakım süreçleri tercih değil zorunluluktur. Birkaç örnekle açıklamak isteriz;

  • Kediler düzenli olarak taranmadığında cilt yağları vücutlarına yayılmaz, fazla tüyleri yutma ve tüy topağı geliştirme ihtimalleri artar, cilt sağlıkları bozulabilir ve insanlarıyla aralarında yakın ilişki kurulma ihtimali azalır. Kedi taraklarına ve fırçalarını buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
  • Kedilerin tırnakları düzenli olarak kesilmediğinde ya da törpülenmesine yardımcı olan tırmalama tahtaları olmadığında yürürken ağrı çekerler. Eşyalara zarar verirler, oyun oynarken istenmeyen kazalara yol açabilirler.

4.4 Oyun/Egzersiz

Kedilerle birlikte yaşayanlar için kedilerin uzun süre uyuyarak ya da dinlenerek vakit geçirmesi egzersiz ve oyun ihtiyacı duymadıklarını düşündürebilir. Bu düşünce oldukça yanlıştır! Kedilerin formlarını korumaları ve olası hastalıklardan korunmaları için egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Üstelik aktif bir yaşam sürmek, doğalarında da vardır. İlgi görmeyen, egzersiz yapmayan ve bir anlamda kendi haline bırakılan kediler depresyona girebilir. 

Kedilerin egzersiz yapmalarını kolaylaştırmak, fiziksel ve zihinsel anlamda uyarılmalarını sağlamak ve tabii ki onlarla kurulan bağları güçlendirmek için kedi oyuncakları büyük bir avantaj sunar. Kedi oyuncakları seçimi sırasında kaliteli malzemelerden üretildiklerinden emin olunmalı, parçalanma ihtimalleri göz önünde bulundurulmalı ve kedilerin oyun seanslarına aktif olarak katılım sağlamaları amacıyla en sevdiklerinin bulunması gerekir. 

Kedileri harekete teşvik ederken hem keyifli zaman geçirmelerini hem de bilişsel gelişimlerini desteklemeyi sağlayan birçok kedi oyuncağı çeşidi bulunmaktadır. Kedi oyuncak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Önemli: Kedi oyuncakları özünde kedilerin temel ihtiyaçları arasında yer alır. Ancak her kedi farklı bir karaktere sahiptir. Kimi zaman en gösterişli ve en çok tercih edilen oyuncaklara dahi hiçbir tepki vermeyebilirler. Bu gibi bir durumda yaratıcılığınızı kullanarak onların ilgisini çekmeye çalışmalısınız. Oyunu hayatlarının parçası haline getirerek mutlu ve sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

4.5 Konfor Alanı 

Kedilerin rahatlarına çok düşkün olduklarını biliyoruz. Yüksekte zaman geçirmeyi çok severler. Bir kere yattılar mı uyandırılmak istemezler. Gerinmeleri bölünmemelidir, çok gürültü de yapılmamalıdır. Bu nedenle onlara özel alanların olması önemli bir gerekliliktir. Onlar için alan sağlamanın farklı yolları olabilir, kedi ürünleri yalnızca pratik çözümler sunacaktır. Kedilerin konforunu arttırmak için tercih edebileceğiniz;


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.