Kedi mi Sahiplenmeli Yoksa Köpek mi?
Her evcille yaşanabilecek deneyimler farklıdır, her evcil farklı tür bir sevgi sunarken özünde aynı özellik taşıyabilen farklı sorumlulukları da beraberinde getirecektir. Kedi sahiplenmenin sunduğu huzur da köpek sahiplenmenin sunduğu dinamizm de elbette ki hem çok güzel hem de çok değerlidir. Ancak sahiplenme kararı çok boyutlu düşünülerek verilmesi gereken bir karar olma özelliği taşır. Bir evcille birlikte yaşamak isteyenler ancak henüz kedi mi sahiplenmesi yoksa köpek mi sahiplenmesi konusunda netleşmeyenlerin her iki evcilin ihtiyaçları özelinde detaylı bilgi sahibi olması gerekir. Geçtiğimiz günlerde kedi sahiplenmek isteyenler için de köpek sahiplenmek isteyenler için de sizlere özel bir rehber hazırladık. Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Köpek Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise kedi sahiplenmenin konforuna ve zorluklarına, köpek sahiplenmenin konforuna ve zorluklarına değineceğiz ve her iki evcille yaşamın ortak noktalarından bahsederek yaşantınıza, yaşınıza, ailenizin beklentilerine göre en doğru tercihi yapmanıza yardımcı olmaya çalışacağız.
1. Kedi ve Köpek Sahiplenmenin Ortak Sorumlulukları
1.1 Kediler de Köpekler de Rutin Sağlık Muayenelerinden Geçmeli
1. 2 Kedilerin de Köpeklerin de Beslenmesine Özen Gösterilmeli
1.3 Oyun ve Egzersizler için Zaman Ayrılmalı
1.4 Evde Uzun Süre Yalnız Bırakılmamaları Gerekir
1.5 Bakımları Sağlıklarının Temel Parçalarındandır
1.6 Eğitim Süreçleri Sabır ve Zaman İster
2. Zorlukları ve Avantajları ile Kedi - Köpek Bakımı
2.1 Kedi Sahiplenmenin Zorlukları Nelerdir?
2.1.1 Kediler Tüy Döker
2.1.2 Kedi Tuvaletleri ve Kumları Potansiyel Koku Merkezleridir
2.1.3 Tırmalanan Eşyalara Hazır Olun
2.1.4 Kediler Eğitilebilir Ama Sınırları Kendileri Belirler
2.1.5 Kediler Sık Sık Kusabilirler
2.1.6 Kediler Geceleri, Özellikle Şafak Vakti Daha Aktif Olurlar
2.1.7 Kediler Kısırlaştırılmazlarsa Kaçabilirler
2.1.8 Kediler Uzun Süre Yalnız Kalamazlar
2.1.9 Kedilerin Bakımları Onların Sağlıkları İçin Gereklidir
2.1.10 Kediler Masraflıdır
2.2 Kedi Sahiplenmenin Avantajları / Kolaylıkları
2.2.1 Kediler Daha Stabil ve Sakin Bir Bakıma İhtiyaç Duyar
2.2.2 Kediler Kısıtlı Alanlarda da Konforlu Bir Şekilde Yaşayabilirler
2.2.3 Kedilerin Dışarı Çıkmasına Gerek Yoktur
2.2.4 Kediler Eğlenceli ve Sevgi Doludur
2.2.5 Karşılıksız Sevgi Sunarlar
2.3 Köpek Sahiplenmenin Zorlukları Nelerdir?
2.3.1 Köpek Bakımı Fiziksel Efor ve Zaman Ayrılmasını Gerektirir
2.3.2 Köpekler Tüy Dökerler
2.3.3 Köpeklerin Konforu Geniş Alanlarda Artar
2.3.4 Köpekler Uzun Süre Yalnız Kalamaz
2.3.5 Köpeklerde Eğitim Kaçınılmazdır
2.3.6 Köpekler Masraflıdır
2.3.7 Gerekli Tedbirler Alınmazsa Köpekli Evler Kokabilir
2.4 Köpek Sahiplenmenin Avantajları / Kolaylıkları
2.4.1 Artık Sizi Karşılıksız Seven Bir Dostunuz Var
2.4.2 Kendinizi Güvende Hissedersiniz
2.4.3 Köpeklerle Yaşamak Sosyalleşmenizi Sağlar
2.4.4 Köpekler Hayatınıza Sağlık Katar
3. Kedi mi Size Uygun Köpek mi?
1. Kedi ve Köpek Sahiplenmenin Ortak Sorumlulukları
Her ne kadar farklı türler olsa da kedilerin de köpeklerin de sahiplenme sonrası süreçte ortak ihtiyaçları olur. Bu ihtiyaçlardan bazıları, türlerine oranla masraflı olabilir ya da zaman ayrılmasını ve özen gösterilmesini gerektirebilirler. Kedilerin ve köpeklerin sağlığı, konforlu ve bakımı için alınabilecek birçok ürün belli maliyetleri beraberinde getirirken özel beslenme gereksinimlerinin olması maliyetlerin süreklilik haline gelmesi anlamına gelecektir. İçeriğimizin bu kısmında kedilerin ve köpeklerin ortak gereksinimlerine odaklanacağız.
1.1 Kediler de Köpekler de Rutin Sağlık Muayenelerinden Geçmeli
Sahipleneceğiniz kedi ve/veya köpek yavruluk döneminde olduğunda temel aşılarının yapılmasının ihmal edilmemesi gerekir. Kedilerin ve köpeklerin aşıları yavruluk döneminde tamamlandıktan sonra yetişkinlik dönemi aşı takvimine de uyum sağlanması önemlidir.
Aşılar dostlarımızın birçok tehlikeli hastalığa ve hastalığa yol açabilecek parazit ve virüslere karşı korunmasını sağlar. Fakat kedi ve köpeklerin sağlık kontrol gereksinimlerinin salt aşı süreçlerine indirgenmesi de doğru bir yaklaşım değildir. Spesifik bir sağlık sorunu olmasa dahi veteriner hekimlerin önerdiği sıklıkla kontrollere girilmesi olası sağlık problemlerinin önceden teşhis edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması anlamına gelecektir. Özellikle yaşlarının ilerlemesi ile birlikte bazı kronik hastalıkların oluşma ihtimali yükseleceği için rutin sağlık kontrolleri her zamankinden daha çok önem kazanacaktır.
1. 2 Kedilerin de Köpeklerin de Beslenmesine Özen Gösterilmeli
Kedilerin de köpeklerin de gelişim dönemlerine özel formüle edilen mamalar ile beslenmeleri gerekir. Kaliteli ve onların gelişim dönemlerine uygun mamalar sayesinde besin ihtiyaçları eksiksiz karşılanabilir ve besin eksikliğine bağlı oluşması muhtemel sağlık sorunlarının önüne geçilebilirken aynı zamanda kilo dengeleri de korunabilir.
Kediler hakkında bilgi vermemiz gerekirse kediler annelerinden 2 aydan önce ayrılırlarsa süt tozları beslenmelerinin temelinde olur. 2 aydan büyük yavrular önce yaş mama sonra kuru mamaya geçiş yapabilir. Yavruluk dönemi kedilerin hızla geliştiği ve bu nedenle daha fazla enerjiye ihtiyaç duydukları bir süreçtir. Bu nedenle yavru kedi mamaları arasından seçim yapılması gerekecektir. Yavru kedi mamalarına buradan ulaşabilirsiniz. Kediler yetişkin olduklarında yavru kedi mamaları onların kilo almalarına ve gelişimsel ihtiyaçlarına doğru bir yanıt verilememesine neden olur. Yavruluk evresi sona erdikten sonra dostlarımız için yetişkin kedi mamaları kullanımı başlatılmalıdır. Kedilerin mevcutta bir sağlık sorunları varsa veteriner hekimler yetişkin kediler için en uygun mama önerisinde bulunacaklardır. Yetişkin kedi mamaları için buraya tıklayabilirsiniz. Kedilerin gelişimlerinde en önemli dönüm noktalarından biri de şüphesiz kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma sonrası cinsiyet hormonlarının azalmasına bağlı olarak enerji ihtiyaçları azalır ve karakterlerindeki sakinleşme onların daha sakin bir yaşantıya adım atmasına yol açar. Kısırlaştırılan kediler, kısırlaştırılmış kedi mamaları ile daha sağlıklı bir süreç geçirebilirler. Kısırlaştırılmış kedi mamalarını buradan inceleyebilirsiniz. Kedilerin besin ihtiyaçlarını değiştirebilen hastalıkları da olabilir, fazla kilo problemleri de. Kedi beslenmesinin temel dinamiği değişen ihtiyaçlara yanıt verilmesidir. Nitekim kediler yaşlandığında yaşlı kedi mamaları kullanımının önerilmesinin nedeni de dostlarımızın yaş evrelerine özel beslenme gereksinimleridir. Kuru mamalara ek olarak kedilerin gelişim dönemlerine özel yaş mamalar da gerek su ihtiyaçlarının karşılanması gerekse lezzet farklılıkları ile tanışmaları adına mutlaka beslenmeye dahil edilmelidir. Özellikle operasyon sonrası süreçte olan, yaşlı, ağız ve diş sağlığı bozulan veya dönemsel olarak iştah kaybı yaşayan kedilerin günlük ihtiyaç duydukları besinleri eksiksiz karşılaması adına yaş mamalar önemli ve çok leziz alternatifler olacaktır. Kedi yaş mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.
Köpek beslenmesinde de gelişim evresi önemli bir değişkendir. Kedilerden farklı olarak köpeklerin ırksal boyutları da beslenmelerine etki eder. Küçük, orta ve büyük ırka mensup olabilen köpeklerin gelişimsel ihtiyaçları, potansiyel olarak yakalanabilecekleri sağlık sorunları ırksal özellikleri ile yakından ilintilidir. Annelerinden 2 aylık olmadan ayrılmak zorunda kalırlarsa bağışıklıklarının güçlenmesi için anne sütü ile benzer değerlerde vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar barındıran süt tozları ile beslenmeleri gerekir. Daha sonraki süreçte ise yavru köpek mamaları onların gelişimsel ihtiyaçlarının karşılanması için kritik bir öneme sahip olacaktır. Yavru köpek mamaları seçimi sırasında köpeklerin küçük, orta ya da büyük ırk yavrular olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi önemlidir. Yavru köpek mamalarını buradan inceleyebilirsiniz. Böylece kemik ve kas gelişimlerinden sindirim sistemi sağlıklarına kadar bütüncül faydalar sağlayabilirler. Köpeklerin beslenmelerinde yetişkinlik ve yaşlılık dönemi de ihtiyaçlarında belirgin değişikliklerin oluştuğu anlamına gelir. Bu nedenle yetişkinlik dönemindeki köpeklerin döneme özgü beslenmesi esastır. Yetişkin köpek mamaları için buraya, yaşlı köpek mamaları için buraya tıklayabilirsiniz. Köpeklerin beslenmesinde Pug, French Bulldog, Yorkshire Terrier ve Maltese Terrier gibi özel ırklar doğrultusunda da farklılık olabilir. Aynı şekilde fazla kilolu köpeklerin sağlığının korunması için de köpek maması değişimi yapılması gerekir. Tüm köpek mamalarını detaylı incelemek için buraya tıklayabilir, dostunuzun ırk, yaş ve sağlık durumu özelinde en doğru tercihi yapabilirsiniz.
1.3 Oyun ve Egzersizler için Zaman Ayrılmalı
Geldik hem en eğlenceli hem en gerekli faaliyetlerden birine. Kediler ve köpekler ile birlikte yaşayan kişilerin dostlarının mental ve fiziksel olarak uyarılmasını sağlamak gibi asli görevleri vardır. Kediler de köpekler de insanlarla etkileşime geçme, onlarla zaman geçirme ve paylaşımlarını arttırma ihtiyacı hissederler. Köpeklerin ve kedilerin oyun ihtiyaçlarının eşit derece olmadığının düşünülmesi büyük bir yanılgıdır. Kediler de köpekler de sosyal, oyunlar aracılığı ile öğrenebilen, bilişsel yetenekleri oyunlarla desteklenebilen canlılardır. Oyunların sosyalleşmeye ve egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik avantajları es geçilmemelidir. Kedi ve köpeklerle oyunların daha bilinçli, eğlenceli ve ilgi çekici olması adına kedi ve köpek oyuncakları büyük faydalar sunacaktır. Kedi oyuncakları için buraya, köpek oyuncakları için buraya tıklayabilirsiniz.
Egzersiz söz konusu olduğunda da kedilerin ihmal edilmemesi gerekir, oyunlar kedilerin en önemli egzersiz yapma yöntemleridir. Ancak iki evcil türü arasında farklılaşan en temel ihtiyaçlardan birinin egzersiz olduğu da bilinmelidir. Kedilere kıyasla köpekler her gün yaşlarına, sağlık durumlarına, beslenmelerine ve ırklarına göre değişen süre ve yoğunlukta egzersiz yapmalıdır. Bu nedenle köpeklerin egzersizlerine ciddi bir zaman ayrılmalı ve gerektiğinde sosyal yaşantıdan da ödün verilmelidir. Köpeklerin tuvalet ihtiyaçlarının karşılanması için çıkılan 5 dakikalık yürüyüşleri kastetmiyoruz, onların koşması, diğer köpeklerle oynaması ve fazla enerjilerini atması fiziksel ve psikolojik sağlıkları için oldukça belirleyicidir. Köpeklerle yapılan aktiviteler ve yürüyüşler sırasında boyutlarına ve konforlarına uygun köpek tasma ve gezdirme kayışları kullanılmalıdır. Köpek tasma ve gezdirme kayışlarını buradan inceleyebilirsiniz.
1.4 Evde Uzun Süre Yalnız Bırakılmamaları Gerekir
Kedi sahiplenmeyi istiyorsanız ve kedi sahiplenme isteğinizin ardından kedilerin yalnızlıktan mutlu olan, evde uzun süreler yalnız kalabilen asosyal canlılar olduğu düşüncesi varsa büyük bir yanılgı içerisinde olduğunuzu net bir şekilde söyleyebiliriz. Kediler uzun süre yalnız kalınca, temel ihtiyaçları sağlanmış olsa da, depresyona girebilen canlılardır. Kediler de ayrılık kaygısı yaşayabilirler ve bu kaygı onların davranışlarında belirgin değişimleri beraberinde getirebilir. Köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız da aynı sorumluluğu üstlenmeye hazır olmanız gerekir. Köpeklerin gün içerisinde tuvalet ihtiyaçlarının bulunmasının haricinde aile bireylerinden çok ayrı kalmamaları gerekir. Bu durum onların yıkıcı davranışlar geliştirmesine, depresyona girmesine ve iştah kaybı yaşayıp zaman içerisinde çeşitli sağlık sorunları yaşamalarına varan sonuçlara neden olabilir. Köpeklerde ayrılık kaygısı hakkında hazırladığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
1.5 Bakımları Sağlıklarının Temel Parçalarındandır
Kedi veya köpek sahiplenmenin ortak sorumluluklarından biri de bakım süreçleridir. Kedilerin ve köpeklerin bakım süreçleri büyük oranda benzerlik taşır. Her iki evcilin de cilt sağlıklarının korunması ve tüy dökülmelerinin önlenmesi için düzenli olarak taranmaları; ağız ve diş sağlıklarının korunması için ise dişlerinin fırçalanması gerekir. Gözlerinin temizlenmesi, patilerinin temizlenmesi, tırnak uzunluklarının kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda ise kesilmesi ihmal edilmemelidir. Kedilerin tırnak bakımını köpeklere oranla daha düzenli yapılır. Evde yaşadıkları için tırnakları dış yüzeylerle ve farklı zeminlerle çok temas etmez ve tırnakları da törpülenmez. Tırnakları kesilmediğinde kedilerin yürüme konforları azalabilir, tırnakları ağrıyabilir, kopabilir ve insanlar için de herhangi bir temas daha acı verici olabilir. Kedilerde tırnak kesimi ile ilgili detaylı bilgi aktardığımız blog içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz. Kedi tırnak makası ürünlerine buraya tıklayarak erişebilirsiniz. Köpekler düzenli olarak dışarı çıkıp dolaştıkları için genellikle tırnakları kendiliğinden törpülenecektir, ancak tırnakları uzarsa onlarda da ağrı sorunu olabileceği için düzenli kontrol etmekte fayda olacaktır. Evcillerimizin bakımında gerekli bir diğer bakım süreci de banyodur. Kediler kendilerini temizleyebilen ve sudan pek hoşlanmayan canlılardır. Çok kirlenmeleri halinde banyo tek çözüm olduğunda kedi şampuanları kullanılmalıdır. Kedi şampuan çeşitlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Köpeklerin ise düzenli olarak yıkanmaları gerekebilir. Dışarıda ne kadar zaman geçirdikleri, mevsim özellikleri, yaşadıkları çevre gibi faktörlere bağlı olarak köpeklerin yılda 3-4 kere köpek şampuanları ile yıkanmaları gerekir. Köpek şampuanlarına buradan erişim sağlayabilirsiniz. Yavru köpeklerin banyo yapabilmesi için aşı süreçlerinin tamamlanması önemlidir. Yavru Köpekler Ne Zaman Banyo Yapmalı? adlı makalemize buradan erişebilirsiniz.
1.6 Eğitim Süreçleri Sabır ve Zaman İster
Kedilerin ve köpeklerin yeni yuvalarına alışabilmesi, daha konforlu ve mutlu yaşayabilmeleri, insanlarla olan bağlarının güçlendirilmesi ve aynı zamanda ev düzeninin devamlılığı için eğitim süreçlerinin dikkatle planlanması gerekir. Her ne kadar köpeklerin kedilere kıyasla eğitimlere daha yatkın oldukları ve daha çok ihtiyaç duydukları ifade edilebilse de kedilerin de temel eğitimlere gereksinimleri olduğu bilinir. Sahiplenilen kedi yavruluk döneminde olduğunda kum eğitimi en başlıca süreçtir. Fakat kedilerde tuvalet eğitiminin yetişkinlik sürecinde de verilmesi gerekebilir. Aynı şekilde de kedilerin sosyalleştirilmesi de önemlidir. Söz konusu köpekler olduğunda ise tüm bu eğitimler hem onların hem de çevrenin güvenliği için daha belirleyici hale gelecektir. Yavru köpeklerin tuvalet eğitimi, sosyalleştirilmesi ve temel komutları öğrenebilmesi tehlikelerden uzak kalmaları ve yeni yaşantılarına uyum sağlamaları açısından eğitimlerinin yapı taşları olarak değerlendirilebilir. Köpeklerin ve kedilerin eğitimlerinde ödül mamalarının kullanımı büyük bir motivasyon olacaktır. Köpekler de kediler de bu leziz besinler sayesinde öğrenmeye, öğrendiklerini pekiştirmeye daha istekli hale gelir. Kedi ödül mamaları için buraya, köpek ödül mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.
2. Zorlukları ve Avantajları ile Kedi - Köpek Bakımı
Hayatınızı bir evcille paylaşmak istiyorsunuz ancak kedi mi köpek mi sahipleneceğinize henüz karar vermediyseniz yazımızın bu kısmında karar verme sürecinizi hızlandıracak ve daha doğru tercihler yapmanızı sağlayacak bilgiler bulabilirsiniz. Detaylara geçmeden önce az önce de değindiğimiz gibi kedi sahiplenmenin de köpek sahiplenmenin de ortak birçok sorumluluğu bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Bir evcil sahiplenmek artık tek kişilik ya da ailenizle paylaştığınız yaşantınıza yeni bir canlı dahil edeceğiniz anlamına gelir. Onun sağlığını sürdürmek; mutluluğunu, huzurunu ve konforunu sağlamak en önemli önceliklerinize dönüşecektir. Bu kararı verirken temel sorumlulukları kabul ettiğinizde bir sonraki adıma geçmeniz gerekir. Kedi mi sahiplenilmeli köpek mi? sorusunun yanıtı oldukça kişiseldir. Bu soruya yanıt verirken hem maddi şartlarınızı hem yaşam tarzınızı hem karakterinizi hem de ailenizin isteklerini göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü doğru yuva doğru evcil eşleşmesi yalnızca sizin hayatınızı etkilemez, sahiplendiğiniz canlının da hayatını doğrudan şekillendirir. Bu nedenle yazımızın bu kısmında kedi bakmanın zorlukları ve kolaylıkları nelerdir? köpek bakmanın zorlukları ve kolaylıkları nelerdir? gibi önemli soruların yanıtlarını sunacağız.
2.1 Kedi Sahiplenmenin Zorlukları Nelerdir?
Baştan kabul edelim, kediler sahiplenildikleri andan itibaren evin sahibi olurlar. Sakin bir yapıları olduğu izlenimi yaygın olsa da bu durum kedinin alışkanlıkları, öğrendikleri ve karakteri ile ilgilidir. Nitekim kedilerin çok sakin ve sorunsuz canlılar olduğunu söylemek pek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Kedilerle yaşamanın birçok zorluğu bulunur; neyse ki doğru zamanda doğru hamlelerle bu sorunların minimize edilmesi mümkündür. Kedilerle yaşamanın en temel zorluklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
2.1.1 Kediler Tüy Döker
Uzun ya da kısa tüylü fark etmeksizin kediler tüy döken evcillerdir. Kedi ırkları doğrultusunda dökülme miktarı az, orta ya da göz ardı edilemeyecek denli fazla olabilir. Kedilerin tüyleri zaman zaman eşyaların üzerini kaplayan bir katmana dönüşebilir ve evde alerjisi olan bir bireyin varlığı durumu zorlaştırabilir. Özellikle uzun tüylü kedilere sahip olanlar bu sorundan sıklıkla yakınabilirler. Uzun tüylü kedi bakımının püf noktaları hakkında hazırladığımız içeriğe buradan ulaşabilirsiniz. Kedilerin tüy dökme sorunu birçok farklı nedenle oluşabilmektedir. Yeterince taranmamaları, kaliteli besinlerle beslenmemeleri, depresyonda olmaları, alerjilerinin bulunması gibi birçok farklı sebep kedilerde tüy dökme sorununu artırabilir. Bu durumda öncelikle veteriner hekimlerin kontrollerinden geçmeleri, herhangi bir sağlık sorunları olmadıkları takdirde de hem kaliteli beslendiklerinden hem de düzenli olarak tarandıklarından emin olunması gerekir. Kediler kendilerini temizleyen hayvanlardır ve tüyleri yeterince taranmadığında rutin temizlik seanslarında her zamankinden fazla tüy yutabilirler. Tüy yumakları mide ve bağırsak sistemlerinde tıkanmalara neden olabilir. Kedilerin malt kullanımı ile tüy yumakları doğal sindirim sistemi yoluyla atılır ve kedilerin sağlıklarının korunması kolaylaşır. Kediler için özel takviye çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz. Kedilerle yaşamanın ilk zorluğunun üstesinden gelinmesi için sürekli ev temizliği yapmak yeterli değildir; kedilerde tüy dökme sorunu dostlarımızın bakımları için daha özenli davranılmasını ve ek ürün kullanımını gerektirecektir. Kedi tarak ve fırçaları çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
2.1.2 Kedi Tuvaletleri ve Kumları Potansiyel Koku Merkezleridir
Kediler, köpeklerden farklı olarak tuvalet ihtiyaçlarını evde kendilerine ait alanda giderirler. Tuvaletleri düzenli olarak temizlenmediğinde evde ciddi bir koku sorunun oluşması söz konusu olabilir. Kedi kumlarının her gün en az 1 kere mümkünse 2 kere temizlenmesi ve kedi kumlarının maksimum 15 günde bir tamamen değiştirilmesi gerekir. Kedi kumu ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Kedi kumu kokusu önlenmesinde tuvalet seçimi de önemli bir değişkendir. Tuvaletlerin açık alanda tutulma imkanı olduğunda açık kedi tuvaletleri, kapalı alanlarda tutulmaları gerektiğinde ise kapalı kedi tuvaletleri tercih edilmesi daha doğru bir tercih olacaktır. Açık kedi tuvaletleri için buraya, kapalı kedi tuvaletleri için buraya tıklayabilirsiniz. Temizleme kolaylığı sunan bir kedi tuvaleti arayışındaysanız, elekli kedi tuvaleti çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Düzenli temizlemeye rağmen giderilemeyen kokuların üstesinden gelinmesine yardımcı olan ürünler de bulunur. Kum kokusu giderici ürünleri buradan inceleyebilirsiniz. Sonuç olarak evet, kedi kumları evde ağır bir kokuya neden olabilir ve bu durum kedilerle yaşamanın zorlukları arasındadır. Ancak doğru tedbirler alındığında ve kum temizliği düzenli olarak yapıldığında kedi tuvaletlerinin kokusu olmayacaktır ve onlarla yaşamanın zorluk olarak nitelendirilen bu sonucu da engellenebilecektir.
2.1.3 Tırmalanan Eşyalara Hazır Olun
Kediler tırnaklarını düzeltmek, kendilerini iyi hissetmek ya da içgüdüsel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tırmalama hareketine meyilli canlılardır. Kedilerin bu davranışları ısrarlı bir hal alabilir ve çoğunlukla ev eşyalarında hasara neden olabilir. Tırnaklarının düzenli olarak kesilmemesi ya da tırmalama tahtası gibi ihtiyaçlarını karşılayan ürün bulunmaması halinde koltuk kılıfları, mobilyalar derin çiziklerle kaplanabilir. Kedilerin tırmalama davranışları kedilerle yaşayan kişiler için oldukça önemli bir şikayet konusudur. Kedilerin bu davranışı tırmalama tahtaları ve ödül mamaları ile kontrol altına alınabilir. Kedi tırmalama tahtaları için buraya tıklayabilirsiniz. Yine de bu konuda herhangi bir garanti verilemeyeceğinin, pozitif eğitim yöntemlerine başvurulması gerekebileceğinin göz önünde bulundurulması gerekir.
2.1.4 Kediler Eğitilebilir Ama Sınırları Kendileri Belirler
Kediler tuvalet eğitimlerini oldukça kolay alırlar ancak onlardan köpeklerin sergilediği bir itaati beklemek doğru olmayacaktır. Onları çevreleyen dünyaya karşı büyük bir merak içinde olan ve yaptıkları keşiflerle bilişsel yeteneklerini artıran kedilerin eğitilmesi için büyük bir sabır ve çoğunlukla da uzmanlık gerekecektir. Bu nedenle "nasılsa eğitirim" düşüncesine sığınmamak önemlidir. Kediler kendi isimlerini duyduklarında anladıkları halde tercih etmedikleri takdirde iletişim kurmayı tercih etmeyen canlılardır. Yalnız avcılar olmaları onların özgür bir ruha sahip olmaları sonucunu ortaya çıkarır.
2.1.5 Kediler Sık Sık Kusabilirler
Kediler de köpekler de belli şartlar altında kusabilirler. Yemeklerini hızlı bir şekilde tükettiklerinde, tüy yumaklarının önlenmesi için malt tüketmediklerinde, mama değişimi yanlış bir şekilde gerçekleştiğinde ya da bir hastalıkları olması durumunda kediler evin herhangi bir kısmını kirletebilirler. Kedilerde mama değişimi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Kedilerde kusma yaygın görülebilen bir davranıştır ve çoğunlukla çok önemli nedenleri olmaz. Ancak kusma sıklıklarının yakından takip edilmesi ve sıklığın artması halinde veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleri ihmal edilmemelidir.
2.1.6 Kediler Geceleri, Özellikle Şafak Vakti Daha Aktif Olurlar
Kedilerde gece hareketliliği yaygındır. Vahşi doğada geceleri avlanırlar ve bu içgüdüsel davranışlar evcil kedilerin de uyku düzeninde etkili olabilir. Bazı kediler alınan tüm tedbirlere rağmen geceleri aşırı hareketli olabilirler, yüksek sesle miyavlayarak insanların uyku rutinlerini bozabilirler. "Kedilerde Gece Hareketliliği, Neden Kediler Geceleri Çok Miyavlıyor?" adlı makalemize buradan ulaşarak detayları görüntüleyebilirsiniz. Uyku rutini bozulması devamlılık haline dönüştüğünde insan sağlığı için ciddi sorunlar çıkarabileceği için bu konuda tüm önlemlerin alınması gerekecektir.
2.1.7 Kediler Kısırlaştırılmazlarsa Kaçabilirler
Kediler merak duyguları gelişmiş, avcı içgüdüleri canlılığını koruyan ve onları çevreleyen dünyayı keşfetmeye meraklı canlılardır. Gün içerisinde yeterince etkileşime girmediklerinde de canları sıkılabilir. Tüm bunlardan bağımsız olarak kısırlaştırılmamaları onların cinsiyet hormonlarının salınımının sürekliliğini sağlar. Dişi kediler kızgınlık döneminde erkek kediler ise fırsatını bulduklarında kaçma eğilimi gösterebilirler. Aşıları tam olduğunda hastalıklara karşı büyük oranda korunabilirler ancak ev kedilerinin alışkın olmadıkları dış dünyaya tek başlarına çıkması büyük tehlikeleri de beraberinde getirebilir. Arabalar, iyi niyetli olmayan insanlar, sokakta yaşayan kediler arasında çıkması muhtemel kavgalar bu sorunlara verilebilecek ilk örneklerdendir. Kedilerle yaşamanın zorlukları arasında gösterilen kaçma eğiliminin engellenmesi için atılabilecek en önemli adımlardan biri kısırlaştırma ameliyatına başvurulmasıdır. Kedilerde kısırlaştırma hakkında hazırladığımız blog içeriğine buradan ulaşabilirsiniz. Kediler kısırlaştırıldıktan sonra cinsiyet hormon salınımları ile daha sakin bir mizaca kavuşurlar. Yine de evden dışarı ile bağlantılı olan noktalar için güvenlik tedbirleri alınmasında fayda vardır. Kediler için güvenlik ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
2.1.8 Kediler Uzun Süre Yalnız Kalamazlar
"Kedilerin maması ve suyu oldukça, tuvaletleri temizlenmişse onları dilediğiniz kadar yalnız bırakabilirsiniz." söylemi gerçeği yansıtmaz. Kedilerin uzun süre evde yalnız kalmaması gerekir. Evde yalnız kalabilecekleri süre gelişim evrelerine göre değişiklik gösterir. Yetişkin ve sağlıklı bir kedinin maksimum 24 saat boyunca tek başına kalabileceği, çok ekstrem durumlarda ise bu sürenin 48 saati bulabileceği söylenir. Kedilerin evde yalnız bırakılması gerekirse bol bol temiz sularının, mamalarının, zaman geçirebilecekleri oyuncakların bırakılması gerekir. Tüm bunlara ek olarak temiz hava almalarının sağlanması ancak güvenlik tedbirlerinin de ihmal edilmemesi önemlidir.
2.1.9 Kedilerin Bakımları Onların Sağlıkları İçin Gereklidir
Kedilerin tırnakları düzenli olarak kesilmelidir, tüyleri haftada en az 2 kere taranıp fırçalanmalıdır, dişlerinin temizliği aksatılmamalıdır... Kedi bakım süreçleri onların sağlıklarının değişmez unsurlarıdır. Kedilerle yaşamanın zorluğu olarak düşünülmeyen bakım süreçlerine bakış kediden kediye farklı niteliklere bürünebilir. Bazı kedileri taramak, tırnaklarını kesmek tahmin edilemeyecek denli zorlayıcıdır. Bakım süreçlerinin tamamlanması için veteriner hekimlerden veya profesyonel pet kuaförlerinden destek almak tek çareye dönüşebilir.
2.1.10 Kediler Masraflıdır
Bir canlının sorumluluğu beraberinde masrafları da getirir. Düzenli olarak veteriner hekim muayenelerinin yapılması, aşı takviminin tamamlanması, en kaliteli mamalarla beslenmesinin sağlanması, yaş mamalarının eksik edilmemesi, bakım ürünlerinin temin edilmesi şeklinde sıralayabileceğimiz birçok gider kalemi vardır. Daha önce bu konuda detaylı bilgi aktarmıştık. Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler adlı içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kedilerle yaşamanın zorluklarına odaklandığımız bu kısımda değindiğimiz unsurlar kediden kediye değişebilir, üstelik bu zorlukların azaltılması ve hatta önlenmesi de mümkündür. Dostunuzla yaşayacağınız deneyimin güzelliği ile kıyaslandığında tüm bu zorlukların önemini kaybedeceği ise tartışmaya kapalı bir konudur. Şimdi kedilerle yaşamanın güzelliklerine, kolaylıklarına ve avantajlarına odaklanalım...
2.2 Kedi Sahiplenmenin Avantajları / Kolaylıkları
Tüm sorumlulukları bilip, bile isteye verilen kedi sahiplenme kararları ile hayatınızda birçok pozitif değişim gerçekleşecektir. Düşünüldüğünün aksine kediler iletişim kurmayı seven, insanları ile güçlü bağlar kuran sosyal canlılardır. Köpeklere kıyasla daha mesafeli bir tavra sahip oldukları ve sınırlarını daha iyi korudukları bilinir ancak her iki evcilin sevgisinin ve sunduğu mutluluğun kıyaslanması doğru olmayacaktır. Kedilerle yaşamanın birçok kişi ön plana çıkan avantajlarını ve kolaylıklarını şu şekilde sıralayabiliriz;
2.2.1 Kediler Daha Stabil ve Sakin Bir Bakıma İhtiyaç Duyar
Temiz su, taze mama, bol oyuncak, düzenli olarak temizlenen kedi kumları dostlarımızın en temel ihtiyaçlarının sorunsuz bir şekilde karşılanması için yeterlidir. Köpeklerle kıyaslandığında kedi bakımının daha az zaman ve daha az fiziksel efor gerektirdiğine şüphe yoktur. Günlerinin büyük kısmını uyuyarak geçiren ve geri kalan zamanlarının büyük kısmında kendini temizleyen kediler elbette ki ilgiye ihtiyaç duyacaktır. Kimileri insanlarla oyun oynamak isteyecek, kimileri etkileşimde sınırları zorlayacaktır. Her gün düzenli ilgi gösterilmesi de kedi bakımının değişmez gerekliliklerinden olacaktır.
2.2.2 Kediler Kısıtlı Alanlarda da Konforlu Bir Şekilde Yaşayabilirler
Kediler kendilerine ait bir alana ihtiyaç duyan evcillerdir ancak aynı zamanda alanı kısıtlı mekanlarda da yaşayabilirler. Enerjilerini atmaları için düzenli egzersiz yapıp oyun oynadıklarında sakin bir şekilde dinlenebilecekleri bir alan onların konforu için yeterlidir. Köpeklerin gerek boyutları gerekse hareket etme ihtiyaçları ile kıyaslandığında kedilerin küçük alanlarda da mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürecekleri söylenebilir.
2.2.3 Kedilerin Dışarı Çıkmasına Gerek Yoktur
Kedilerin tuvalet ihtiyaçlarını gidermek ya da sosyalleşmek için dışarı çıkmalarına gerek yoktur. Evleri onların yaşam alanlarıdır, sağlıklı ve mutlu kalabilmeleri için tüm imkanları evlerine sığdırılabilir. Sosyalleşmek için dışarı çıkmalarına gerek olmasa gelişimleri için tüm kedilerin yavruluk döneminde farklı evcillerle ve insanlarla bir araya gelmeleri; tüm yaşam evrelerinde temiz hava almaları gerekir. Bu süreç onların daha sosyal olmasını ve bilişsel gelişimlerinin desteklenmesini sağlar. Sadece alan gereksinimleri köpeklerden farklıdır. Ev kedilerinin yaşam alanında eğlenceli vakit geçirmesi ve daha çok zihinsel uyarıya maruz kalması için zeka geliştirici kedi oyuncakları önemli avantajlar sunacaktır. Zeka geliştirici kedi oyuncaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
2.2.4 Kediler Eğlenceli ve Sevgi Doludur
Dijital platformlarda bu denli fazla kedi fotoğrafının ve videosunun bulunmasının bir nedeni var. Kediler hem gizemli hem çok eğlenceli hem sevgi dolu hem de inanılmaz sevimli canlılardır. Meraklı bakışları, komik davranışları ve sevimlilikleri ile onlara karşı koymak imkansızdır. Hepsi herkese karşı aynı davranmaz, kediler favori insanlarını belirleme konusunda tam bir uzmandır. Ancak bir kez o eşik geçildiğinde ve kedilerin güveni kazanıldığında artık can sıkıntısı da mutsuzluk da onunla birlikte olunan anlarda ortadan kalkacaktır. Monoton bir hayatınız varsa, bir canlıya verebileceğiniz büyük bir sevgi barındırıyorsanız kedi sahiplenme kararını her zaman "iyi ki" diyerek hatırlayabilirsiniz.
2.2.5 Karşılıksız Sevgi Sunarlar
Eve girdiğiniz anda miyavlayarak size doğru gelen, kuyruğu havada sizi selamlayan ve bacaklarınıza sürtünerek sizi gördüğü için mutlu olduğunu ifade eden bir arkadaş hayatınıza bolca sevgi katacaktır. Öncelikleriniz değişecek, kalbinizin ve aklınızın bir köşesinde hep o olacaktır. Geçmiş zamanda yaptığınız tatiller, seyahatler güzel anılar olarak geride kalacak yerini muhteşem anlara bırakacaktır. Kedilerle yaşam bolca sevgiyi ve huzuru beraberinde getirecektir.
Sonuç olarak kedilerle yaşamanın avantajları, kolaylıkları ya da faydaları şeklinde değerlendirebileceğiniz bu maddeler kendi deneyiminizle derinleşecek ve çoğalacaktır. Bir kediyi tanımak yeni bir keşif yapmaya benzer. Ne zaman ve hangi durumda nasıl davranışlar sergilediğinden hangi ödül mamasını yerken keyiflendiğine; ne kadar süre ile kendini sevdirdiğinden acıktığında sizi nasıl harekete geçirdiğine kadar her davranışını anlamlandırmak büyük bir keyif olacaktır.
Kedi sahiplenme ile köpek sahiplenme kararı arasında kalanlar için yazımızın bu bölümünde ilk önce köpek sahiplenmenin zorluklarına daha sonra ise köpeklerle yaşamanın avantaj ve kolaylıklarına odaklanacağız.
2.3 Köpek Sahiplenmenin Zorlukları Nelerdir?
Kedi mi sahiplenmeli yoksa köpek mi? Evcillerle hayatını paylaşmak isteyen birçok kişi seçim sırasında büyük bir tereddüt yaşayabiliyor. Köpek sahiplenme kararının yüklediği sorumluluklar; kişinin yaşam tarzını, yaşını, genel sağlık durumunu ve sahip olduğu imkanları kapsamlı bir şekilde değerlendirmesini gerektiriyor. Yazımızın önceki bölümlerinde kediler ve köpekler için ortak sorumluluklardan bahsettik ancak şimdi bu sorumluluklar haricinde köpeklerle yaşamanın zorlu yönlerine değinmek isteriz.
2.3.1 Köpek Bakımı Fiziksel Efor ve Zaman Ayrılmasını Gerektirir
Köpek sahiplenme sürecindeyseniz bu maddeyi detaylı olarak sorgulamanızı öneriyoruz. Köpek sahiplenmek başlı başına zaman ve efor isteyen bir karardır. Bu kararla birlikte gereken zaman ve efor köpeğin yaşına, genel sağlığına, ırkına, kilosuna ve en genel şekilde ihtiyaç duyduğu egzersiz seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Köpeklerin fiziksel olarak sağlıklı kalması, bilişsel ve fiziksel olarak uyarılması, sosyalleşmesi için egzersize ihtiyacı vardır ve bu süreç günlük tuvalet ihtiyacı için çıkılan gezintilere indirgenemez. Günlük tuvalet ihtiyaçları için yapılan geziler onların fiziksel ve mental sağlıkları için gerekli egzersiz olanağını sunamaz. Enerjilerini atamadıklarında agresifleşmeleri, hırçınlaşmaları ve ev içerisinde koşarken türlü kazalara karışmaları söz konusu olabilir. Bu yıkıcılık hem onlara hem size hem de evinize zarar verebilir. Tam olarak bu nedenle köpek sahiplenme süreci öncesi bireylerin gün içerisinde köpeklerin egzersizi için ne kadar zaman ayıracaklarını düşünmeleri, fiziksel sağlıklarını sorgulamaları ve günlük yoğunluklarını düşünmeleri gerekir. Gün içerisinde vakti ve köpek sahiplenme isteği olanlar koşullarını değerlendirerek sahiplenecekleri köpeklerin hem yaş evresini hem de ırksal özelliklerini daha doğru değerlendirip hem onların sağlıklı kalmasını hem de karşılıksız sevgi bağlarının kurulmasını mümkün kılabilirler.
2.3.2 Köpekler Tüy Dökerler
Kedilerle yaşamanın zorlukları arasında da belirttiğimiz tüy dökme, köpeklerde de karşımıza çıkan bir durumdur. Köpekler tüy yapılarına, ne kadar sağlıklı beslendiklerine, sağlık durumlarına ve maruz kaldıkları stres düzeyine göre farklı miktarda tüy dökebilirler. Köpeklerin tüy dökümü ciddi bir sorun olarak düşünülür ve düzenli ev temizliğini gerekli hale getirir. Yine de bu sorunun minimize edilmesi mümkündür. Düzenli taranan, kaliteli mamalarla beslenen ve sağlık durumu yakından gözlemlenen köpeklerin tüy dökümü kontrol altına alınabilir. Köpek tarakları için buraya tıklayabilirsiniz.
2.3.3 Köpeklerin Konforu Geniş Alanlarda Artar
Bahçeli bir evde yaşıyorsanız bir köpek hayatınıza neşe katabilir. Güvenlik tedbirleri alındığında, mevsim koşullarından etkilenmeyeceklerine emin olunduğunda, mama ve su kapları dolu olduğunda kontrollü bir şekilde tüm enerjilerini atabildikleri için küçük, orta ve büyük ırklar mutlu ve konforlu bir hayat sürebilir. Kaçma eğilimi olan köpekler için bahçe bağlama kayışlarını buradan inceleyebilirsiniz. Kedilerden farklı olarak köpekler daha geniş yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar. Bu söylem yanlış anlaşılmasın; köpekler apartman dairesinde de mutlu ve konforlu bir yaşam sürebilirler. Fakat bunun için günlük egzersizlerinin mutlaka tamamlanması gerekir. Aksi hem onun hem de sizin için yıkıcı sonuçları beraberinde getirebilir. Yine de çok küçük bir alan söz konusu olduğunda büyük ırk bir köpek sahiplenmek oldukça mücadele gerektiren bir seçim olacaktır. Dolayısıyla köpek sahiplenme kararı verirken yaşam alanlarının da değerlendirilmesi olası zorlukların aşılmasını sağlayacaktır.
2.3.4 Köpekler Uzun Süre Yalnız Kalamaz
Tek yaşıyorsanız köpek sahiplendiğiniz andan itibaren birkaç günlük bireysel planlarınızı rafa kaldırmalısınız. Dostunuzu ailenizin bir parçası haline getirecekseniz aile boyu planlarınızı ya iptal etmeli ya da dostunuzun katılacağı planlar yapmalısınız. Onu evde uzun süre bırakmak ayrılık kaygısı geliştirmesine, strese girmesine, yıkıcı davranmasına ve hatta sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Yalnız kaldığında egzersiz yapamaması da siz olmadan vakit geçirmek zorunda kalması da yaşanabilecek olumsuzlukların merkezindedir. Köpek sahiplenme ile birlikte gelen bu sorumluluk zaman içerisinde hayatı kısıtlayıcı bir etki yaratabileceği için köpeklerle yaşamanın en büyük zorlukları arasında gösterilir.
2.3.5 Köpeklerde Eğitim Kaçınılmazdır
Yavru bir köpek sahiplendiyseniz önce sosyalleşme ve komut eğitimlerini tamamlamalısınız. Tuvalet eğitimi için geç kalmamalısınız. Yavru köpek bakım ürünleri kategorisindeki tuvalet eğitimini kolaylaştıran ürünleri buradan inceleyebilirsiniz. Köpekler eğitime ihtiyaç duyan, sürü hayvanlarıdır. Liderlerini tanımak onların hayatını kolaylaştırır, pozitif sınırlar daha mutlu ve güvende kalmalarını sağlar. Üstelik eğitim süreçleri hangi yaşta olurlarsa olsunlar bilişsel yeteneklerini destekleyen önemli süreçlerdir. Sahiplenmeyi düşündüğünüz köpek yetişkin, yaşlı veya travmalı olabilir. Her halükarda iyi bir eğitim onunla yaşamanın en temel gerekliliklerindendir. Bazı cinsler ya da farklı karaktere sahip köpekler için profesyonel eğitimler kaçınılmaz hale gelebilir. Yaşantılarının önceki kısımlarında travmaya ve şiddete maruz kalan köpeklerde saldırganlık yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Bu gibi bir durumda eğitim almalarının sağlanması köpek sahiplerinin asli görevidir. Eğitimler de her zamanki gibi belirli maliyetleri de beraberinde getirir. Her köpeğin eğitime verdiği reaksiyon ya da motivasyon kaynağı aynı olmayabilir. Bazıları oyunlarla bazıları ise ödül mamaları ile öğrenmeye istekli hale gelebilir. Dostunuzu tanımak en doğru yöntemi keşfetmenizi sağlayacaktır.
2.3.6 Köpekler Masraflıdır
Muhakkak! Köpeklerin sağlıklı, mutlu ve konforlu kalabilmeleri için düzenli olarak veteriner hekim muayenelerine gitmeleri gerekir, bakımları için özel ürünlerin kullanılması şarttır, gelişim dönemlerine özel kuru ve yaş mamalar ile beslenmeleri önemlidir, eğitim süreçlerinin başarısı için ödül mamaları en büyük yardımcılardır, konforları için kendilerine ait bir yatakları olmalıdır, bahçede yaşıyorlarsa köpek kulübeleri en temel gereksinimleri arasında yer alacaktır. Köpek kulübelerine buradan ulaşabilirsiniz. Köpek sahiplenmenin maliyetleri hakkında detaylı bilgi aktardığımız Köpek Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler adlı makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
2.3.7 Gerekli Tedbirler Alınmazsa Köpekli Evler Kokabilir
Köpekli evlerde koku sorunu oluşabilir. Köpeklerin tuvalet eğitimleri başarıyla verilmediğinde, banyoları düzenli yaptırılmadığında, evde gerekli sıklıkta temizlik yapılmadığında, eşyaları düzenli olarak yıkanmadığında köpek kokusu ile karşılaşılması kaçınılmazdır. Ancak bu sorun doğru tedbirlerle önlenebilir. Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? başlıklı blog yazımıza buradan ulaşabilir, dostunuzu sahiplendikten sonra içeriğimizdeki önerileri uygulayarak bu zorluğu aşabilirsiniz. Aynı şekilde eşyalarda ve zeminlerde de çeşitli lekelerin oluşması ile de baş edilebilir. Köpekler için leke ve koku giderici ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.
Köpeklerle yaşamanın deneyimlenebilecek farklı zorlukları da bulunabilir. Bu durum biraz size biraz da sahiplendiğiniz cana göre değişir. Ama tüm zorlukların üstesinden gelmek mümkündür, sahipleneceğiniz dost hayatınızın olmazsa olmazına, en değerli parçalarından birine dönüştüğünde "zorluk" kelimesi dahi sizi rahatsız etmeye başlayacaktır. Onunla yaşanacak deneyim o kadar özel olacaktır ki hayatınızda verdiğiniz için en mutlu kararlar arasında onunda tanışma kararınız olacaktır. Nedir peki köpeklerle yaşamanın bu denli güzel, avantajlı, kolay ve muhteşem olmasının nedeni?
2.4 Köpek Sahiplenmenin Avantajları / Kolaylıkları
Köpek sahiplenmenin avantajları veya kolaylıkları olarak ifade edilen durumlar birçok hayvansever için karşı konulması zor dönüşümlerdir. Köpek sahiplenme ile birlikte hayatı zorlaştıran çeşitli durumlar yaşanabilse de bu birlikteliğin göz ardı edilmesi imkansız güzellikleri de vardır.
2.4.1 Artık Sizi Karşılıksız Seven Bir Dostunuz Var
Kediler de sevgilerini gösterirler ama öncelikleri kendi içgüdüleri ve öncelikleridir. Köpekler her zaman yanınızda olmak isteyen, her anını sizinle yaşamayı bekleyen, sizinle mutlu olan, varlığı ile sizleri mutlu eden canlılardır. Onları sevmek istediğinizde bunu bir etkileşim fırsatı olarak görürler, sizinle oynadıkları oyunlar günlerinin en keyifli anlarına dönüşür, evden gidişiniz onları hüzünlü bir bekleyişe sürükler. Bir köpek sahiplendiğinizde artık ne yalnız olursunuz ne de mutsuz. Gözünüzün içine bakan, kimi zaman sizinle yalnızca bakışarak anlaşan bir dosta sahip olmanın o muhteşem hazzını yaşayabilirsiniz. Ona dilediğinizce sarılabilmek de ilişkinize ayrı bir güzellik katacaktır.
2.4.2 Kendinizi Güvende Hissedersiniz
Bir köpek sahiplendiğiniz zaman kendinizi daha güvende hissedersiniz. Bu güvenlik hissi salt fiziksel güvenlikle de ilgili değildir. Yalnız kalmayacağınızı bilmek, olası bir tehlike durumunda alarm vereceğinden emin olmak kendinizi hem şanslı hem de güvende hissetmenizi sağlayacaktır.
2.4.3 Köpeklerle Yaşamak Sosyalleşmenizi Sağlar
Köpek sahiplendikten sonra kendinize yeni ilgi alanları edinirsiniz. Onunla ilgili tüm detayları bilmek istemeniz, ona dair düşüncelerinizi paylaşmak istemeniz, onu anlatmaktan mutlu olmanız ortak güdüye sahip kişilerle sosyalleşmeniz anlamına da gelir. Köpeğinizin sosyalleşme sırasında diğer köpeklerle zaman geçirme gereksinimi duyması da çevrenizin kalabalıklaşmasına yol açar. Artık merkezinde onun olduğu, kocaman bir dünyanız vardır.
2.4.4 Köpekler Hayatınıza Sağlık Katar
Köpeklerin ihtiyaçlarının sürekliliği köpek sahiplenen kişilerin yeni bir yaşam düzeni oturtmasına neden olur. Sabahları erken kalkmak, tuvalet ihtiyaçlarını karşılaması için onu dışarı çıkarmak, bu döngünün gün içerisinde tekrarlanması ve ek olarak günlük egzersizlerini yapması için aktif kalınması gerekliliği fiziksel ve psikolojik sağlık adına önemli katkılar sunar. Köpeklerle de kedilerle de yaşamak stresle baş etmenin en sevgi dolu ve doğal yöntemidir.
Sonuç olarak biz ne kadar köpeklerle yaşamanın kolaylıklarını, avantaj ya da güzellilerini maddeleştirip sunsak da köpek sahiplenen herkes kendi güzelliklerini keşfedecektir. Sorumluluklar ağır, kabul ediyoruz ama sonrasında gelen mutluluğu tarif etmenin mümkün olmadığını da hepimiz biliyoruz.
3. Kedi mi Size Uygun Köpek mi?
Kedi ve köpek sahiplenmenin zorluklarını da kolaylık ve avantaj olarak değerlendirilebilen sonuçlarını da paylaştık. Şimdi değerlendirme sırası sizde. Son olarak bilinmesi gereken birkaç küçük ama özel detayı da sizlerle paylaşmak isteriz. Kediler de köpekler de hayatınızı daha anlamlı hale getirir. Bu yazının amacı her iki türü birbiriyle kıyaslamak değildir, onların mutluluğu için beklentileriyle ihtiyaçlarının doğru anlaşılması ve sahiplenme yapacak kişilerin bu beklentilerle ihtiyaçların farkında olarak karar vermesini sağlamaktır. Ancak bu şekilde kedi ve köpekler yeni yuvalarında sağlıklı, mutlu ve sevgi dolu bir yaşam sürebilirler. Ancak bu şekilde sahiplenme kararı verenler "iyi ki" diyebilirler ve dostlarına sımsıkı sarılabilirler. Elbette karar vermek kolay değil, birçok değişkeni eş zamanlı değerlendirmek gerekiyor. Ama hazırsanız, hayatınızı onunla güzelleştirmek, onun hayatını mutlu kılmak istiyorsanız daha fazla bekleyerek yaşayacağınız ve yaşatacağınız mutluluğu ertelemeyin. Petlebi.com'da ücretsiz sahiplendirme ilanları arasından dostunuzu bulabilirsiniz. Sizinle yeni bir hayata başlamak için sabırsızlanan dostlarımızla ilk karşılaşma için buraya tıklayabilirsiniz. Birlikte uzun, sağlıklı, mutlu bir yaşam dileriz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.