Kedi Kumu Nasıl Temizlenir? Temizleme Yöntemleri ve Sıklığı
Kedi Kumu Temizliği Nasıl Yapılır?
Kedi kumu temizliği nasıl yapılır? Sorusunun cevabı kullanılan kuma göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle öncelikle hangi kumun tercih edildiğine göre karar verilmesi gerekir. Her kumun değişim süresi farklı olabilir. Buna ek olarak kumların koku emiciliği, topaklanması ve emiciliği farklılık göstereceği için kuma göre temizlik rutininin değişmesi gerekebilir. Kedi kumu çeşitlerini incelemek için buraya tıklamanız yeterli, siz de avantajlı fiyatlarımızdan ve %100 orijinal ürün garantimizden yararlanabilirsiniz.
1. Doğru Kumu Seçin
Kedi kumu temizleme ile ilgili ilk ve en önemli adım doğru kumun seçilmesidir. Kumun sahip olduğu doku kediler için önemlidir. Pek çok kedi patisinin yumuşak bir tabakaya değmesini ister. Ayrıca kokulu kumlar bazı kediler için uygun değildir. Solum yolu hastalıkları, alerjisi olan ya da yoğun kokulardan hoşlanmayan kediler için parfümlü kum seçimi doğru olmayacaktır. Bu nedenle kedi kumu temizleme ile ilgili detayları öğrenmeden önce doğru kum seçimi ile ilgili de araştırma yapmanız gerekir. Her kumun temizlik gereksinimleri farklı olduğu için öncelikle hangi kumun kullanılacağına karar vermek gerekir. Elbette deneme yanılma sürecinde yapılacak kum seçiminde her kumu ideal şartlarında temizleyerek tam performansını gözlemleyebilirsiniz. Her kum için kapsamlı temizlik önerilerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
2. Yeterli Kum Miktarı
Kedi kumu temizleme sürecinde hem sizin hem de patili dostlarınızın hayatını daha konforlu hale getirecek en önemli nokta kedi tuvaletine doğru miktarda kum koymaktır. Kum miktarı temizlik sürecinin planlanmasında belirleyici olacaktır. Tercih ettiğiniz kumun kullanım önerisinde yaklaşık olarak kullanılması gereken kum miktarı hakkında bilgi bulabilirsiniz. Buna ek olarak kediler çok fazla kumun olduğu tuvaletlerde zorlanabilirler. Yaklaşık olarak 7 cm yüksekliğinde kum ideal olarak düşünülebilir. Daha az kum koymak idrarın emilimini azaltabilir ve kedi tuvaletinin tabanında idrar toplanmasına neden olabilir bu durum meydana gelirse tüm tuvaletin temizlenmesi gerekir. Bu nedenle kum miktarının ideal seviyede olması gerekir.
3. Düzenli Temizlik
Kimse sifonu çekilmemiş bir tuvaleti kullanmak istemez. Kedi tuvaletlerinin düzenli temizlenmesini bu bakış açısı ile anlatmak en doğrusudur. Kediler temiz olmaları ile tanınan hayvanlardır ve kirli kedi tuvaletlerinden hiç hoşlanmazlar. Düzenli temizlenmeyen kedi tuvaletine sahip olan kediler tepkilerini farklı şekillerde gösterebilirler. Tuvalet dışına idrar ya da dışkı yapmak, normalden daha fazla ve agresif bir şekilde kum eşelemek düzenli temizlik talebi olarak karşılaşabileceğiniz hareketlerden bazılardır. Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
4. Kedi Kumu Küreği
Kedi kumu nasıl temizlenir? sorusunu sorduğunuz zaman alacağınız ilk yanıtlardan birisi kuma uygun bir kedi kumu küreği kullanımı olacaktır. Kullandığınız kedi kumunun boyutlarına uygun bir kürek ile temizliği çok daha kısa sürede ve konforlu bir şekilde yapabilirsiniz. Pelet gibi iri taneli kumların temizliğinde geniş deliklere sahip kürekler kullanmanız gerekirken, bentonit kumlarda daha küçük delikli kürekler tercih edebilirsiniz.
5. Karbonat ile Koku Sorununa Çözüm
Kedi tuvaletinde koku olması sadece kedi kumu ile alakalı değildir. Kedinin beslenme ya da eşelenme alışkanlıkları da ortaya çıkabilecek kokuda belirleyici olabilir. Eğer kedi kumunun kokuyu istediğiniz kadar absorbe etmediğini düşünüyorsanız kedi tuvaletinin yakınlarında ağzı açık bir kapta karbonat bulundurabilir ya da kedi kumuna düzenli olarak karbonat serpebilirsiniz.
6. Burnunuzu Kapatın
Kedi kumu temizliği nasıl yapılır? Araştırması yaparken kendinizi de korumanız gerekecek önlemler hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Kedi kumu temizleme işlemi sonrasında bütün gün kedi kumu kokusu almak istemiyorsanız kum temizliği esnasında burun deliklerinizi kapatmanız gerekir. Kumu temizledikten sonra sümkürmek burnunuzda ne kadar çok kum tozu biriktiğini görmenize yardımcı olur. Bu denemeden sonra kedi kumu temizleme sürecinde burnunuzu kapatmaktan hiç vazgeçmeyeceğinizden eminiz.
7. Tüm Tuvaleti Temizlemek
Kullanılan kedi kumu çeşidine göre kedi kumu ne zaman değiştirilir sorunun cevabı farklılık göstermektedir. Topaklanan kumların tamamen değiştirilmesi için ideal süre 1 ay olarak ifade edilirken, topaklanmayan kumların haftada 1 kez tamamen değiştirilmesi yaygın bir alışkanlıktır. Ancak kedi kumu ne zaman değiştirilir sorusunun cevabını sadece kum çeşidi belirlemez. Evdeki kedi sayısı, bir tuvaleti kullanan kedi sayısı, kedilerin günlük idrar ve dışkı miktarları gibi faktörler kumun tamamen değiştirilmesi gereken zaman konusunda belirleyicidir.
8. Kedi Tuvaleti Torbası Kullanmak
Kedi tuvaletlerine serilen torbalar kumun tamamen temizlenmesini kolaylaştıran ürünlerdir. Bu ürünler oldukça kalın yapıda oldukları için eşelenme esnasında normal poşetlere kıyasla daha dayanıklıdırlar. Ancak kediniz çok fazla eşeleniyorsa torbanın parçalanma ihtimali olduğunu ve temizliği zorlaştıracağını da unutmamalısınız. Kedi tuvaleti torbasının üzerine bir karton parçası yerleştirerek torbanın parçalanma ihtimalini ortadan kaldırıp temizlik sürecini kolaylaştırmak mümkündür. Özellikle topaklanmayan kum kullanan ve her hafta temizlik yapması gerekenler için bu yöntem çok konforlu olabilir.
9. Doğru Temizlik Malzemesi Kullanın
Kedi kumu temizleme işlemi hem hijyen sağlama açısından hem de kedinin konforu açısından önemlidir. Bu nedenle mutlaka doğru temizlik malzemelerinin kullanılması önemlidir. Kedi tuvaletinin tamamen boşaltılacağı ve yıkanacağı zaman amonyak içeren temizlik ürünlerini tercih etmemek, çamaşır suyu gibi yoğun kokulu malzemeler yerine sabun gibi daha kolay arındırılan ürünleri kullanmak daha doğru olacaktır.
10. Paspas Kullanımı
Kedi tuvaletlerinin dışına çıkan kum ve parçacıklar çoğu zaman bir sorundur. Patili dostlarımız farkında olmadan kumları ve kumlara yapışan istenmeyen parçaları evin farklı noktalarına taşıyabilirler. Bu tür durumları engellemek için kedi tuvaletinin önüne bir paspas sermek ve paspası da kedi kumu temizleme işlemleri esnasında düzenli olarak temizlemek yeterli olacaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.