Kedi Kulak Temizliği Nasıl Olmalıdır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedi Kulak Temizliği Nasıl Olmalıdır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

20.04.2021 Deniz Öz


Kedilerde kulak temizliği, çoğunlukla, düzenli olarak gerçekleştirilmesi zorunlu olmayan bir bakım süreci olarak düşünülebilir. Bu noktada belirleyici olan kedilerin kendilerini temizleme alışkanlıkları, yaşadıkları çevre ve aynı zamanda kulak kiri veya kulak enfeksiyonları oluşumlarına gösterdikleri eğilimdir. Dışarıya çıkan, kendini çok temizlemeyen ve kulak salgısı fazla olanlar için kulak temizliği en önemli bakım süreçleri arasında gösterilebilir. Bu durumda kulak temizliği düzenli olarak gerçekleştirilerek enfeksiyon oluşumu önlenebilir. Bu yazımızda “kedi kulağı nasıl temizlenir?”, “kedilerde kulak temizliği sırasında nelere dikkat edilmelidir?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Kedilerin Kulakları Düzenli Olarak Kontrol Edilmeli

Her ne kadar tüm kedilerde kulak temizliği düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken bir bakım süreci olmasa da dostlarımızın kulaklarının yakından takip edilmesi gerekir. Kedilerin kulaklarında koku var mı, kulaklarında akıntı bulunuyor mu, kulak kanalında kızarıklık oluşumu söz konusu mu, kulakta şişlik veya kulakta hassasiyet yaşanıyor mu? gibi kontrollerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi önemlidir. Herhangi bir sorun fark edildiği takdirde veteriner hekim desteğine başvurulması gerekir. Böylece ihmal edilmesi halinde daha ciddi şikayetlere neden olabilecek sağlık sorunları erken dönemde teşhis edilerek gerekli tedavilerin uygulanması mümkün olabilir.

kulak temizliği yapılan kedi

Kedi Kulağı Nasıl Temizlenir? Kedilerde Kulak Temizliğine Nasıl Başlanır?

Kulak temizliğine başlanmadan önce en sakin oldukları zaman diliminde olmalarına özen gösterilmelidir. Kediler genel anlamda zorlandıkları durumlardan rahatsız olurlar ve kaçmaya çalışabilirler. Bu nedenle bakım süreçleri öncesinde oyun oynayarak yorulmaları ve sakinleşmeleri beklenmelidir.  

En iyi sonuçların alınması için kedilerde kulak temizliği sürecinin kulağın dış kısmından başlaması önerilir. Kulak kanalı veya kulak etrafında sertleşmiş herhangi bir tüy kalıntısı varsa açılmalıdır. Kulakların içinde çok fazla keçeleşmiş tüy olması kulaklara olan hava akışını kısıtlar, kulak akıntılarının sirkülasyonunu önler ve nihayetinde kulak enfeksiyonuna yol açabilir. Bazı kedilerin kulak kanalı içerisine doğru çok fazla tüy bulunur ve kulak temizliği sürecine geçilmeden önce bu tüylerin oldukça hassas bir şekilde alınması gerekebilir. Kedilerde kulak temizliği için veteriner hekimlerden veya profesyonel bakım hizmeti sunan uzmanlardan destek alınması mümkündür.

Kedilerde Kulak Temizliği Sırasında İhtiyaç Duyulanlar

Kedilerde kulak temizliği yapılmadan önce temizlik sırasında kullanılabilecek çeşitli malzemelere ihtiyaç duyulur. Bu bakım süreci için pamuk, ılık su, kediler için kulak temizleme solüsyonu ve sakin kalmalarının sağlanması için ödül maması yanınızda bulunmalıdır. Daha sonra temizlik aşamasına geçebilirsiniz. Kedilerde kulak temizliği için tercih edilen solüsyonların kesinlikle insanlara özel formüle edilmemiş olması gerekir, buna dikkat edilmesi önemlidir. Kedi kulak bakımı kategorimizdeki ürünleri buradan görüntüleyebilir, kedinizin kulak temizliği sırasında güvenle kullanabileceğiniz ürünleri keşfedebilirsiniz.

Adım Adım Kedilerde Kulak Temizliği

Kedinizi sakince ve nazikçe tutun. Eğer hırçınlaşırsa onu bir havluyla sarın ve kavrayarak sabit kalmasını sağlayın. Bu süreçte kedinizin tanıdığı birinden yardım alabilirsiniz. Onu sakinleştirmek için sakin bir ses tonuyla bakım boyunca onunla konuşmayı deneyebilirsiniz. Havluya sarıldıklarında bir miktar huzursuzlanmaları söz konusu olabilir, bakım sürecini hızla gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

Kediniz kucağınızdayken ya da temizleme için uygun bir durumdayken kulağını hafifçe geriye doğru kıvırmalısınız. Bu işlem kulak içini rahatlıkla görmenizi ve olası kulak problemlerini tespit etmenizi sağlar. Daha sonra geriye yatırdığınız kulak kepçesinin iç kısmına, kulak kanalına doğru kulak temizleme solüsyonu sıkmalısınız. “Kedilerin kulakları temizlenirken ne kadar kulak temizleme solüsyonu kullanılmalı?” sorusuna kesin bir yanıt verilemez. Her ürünün içeriği ve kullanım şekli farklılaşabileceği için tercih ettiğiniz ürünün kullanma talimatını okumalısınız. 

Kulak temizleme losyonu sıkarken şişenin uç kısmını kulakla temas ettirmeyin ve solüsyon damlattıktan sonra kulak tabanına hafif hareketlerle masaj yapın. Bu işlemin ardından kediler başlarını sallayabilirler ve solüsyonun temizlediği kulak içi kirlerinden kurtulabilirler. Daha sonra kuru bir pamuk yardımıyla her zamanki gibi nazikçe kulakları kurulayın. İşlem tamamlandıktan sonra diğer kulakta da aynı adımları uygulayabilirsiniz.

kulak çubuğuyla kulağı temizlenen kedi

Kedilerde Kulak Temizliği Sırasında Kulak Çubuğu Kullanılmamalı 

Kedilerde kulak temizliği sırasında kullanılmaması gereken materyallerin başında kulak çubukları gelir. Kulak çubukları kedilerin kulak kanallarına zarar verebilir ve etkili bir temizlik yapılmasını engeller. Kulak kirlerini kanalın iç kısmına dek itebilir ve hatta kulak zarının zarar görmesine yol açabilir. Diğer bir malzeme de insanlar için üretilen kulak temizleme sıvılarının kullanımıdır. Kedilerin kulaklarına insanlar için üretilen temizleme sıvıları zarar verebilir. 

Kedilerde Kulak Temizliği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerde kulak temizliği yapılırken temizlik sürecine de kedilerin kulak sağlığına da eş zamanlı olarak dikkat edilmelidir. Kulaklarda kan, iltihap ya da farklı bir sıvı akıntısı varsa, kulaktan kötü bir koku geliyorsa, kulaklar fazla kaşınma nedeniyle zarar gördüyse, kulak kanalında kızarıklık varsa, kulaklarına dokunulduğunda kediler acı belirtisi gösteriyorsa, kulaklarında şişkinlik bulunuyorsa veya kulak çevresinde kitlesel oluşumlar söz konusuyla veteriner hekimlere danışılması gerekir. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.