Kedi Dostu Bahçe Oluşturmak İçin 10 İpucu

Kedi Dostu Bahçe Oluşturmak İçin 10 İpucu

02.06.2024 Aysegül Tunçay


Evde yaşayan bazı kediler, veteriner hekimlerin de onay vermesi ile güvenli koşullarda bahçede zaman geçirebiliyor. Aynı zamanda apartmanların veya evlerin bahçeleri de kediler için güvenli sığınaklar olarak kullanılabiliyor. Kedilere daha konforlu ve güvenli bir bahçe oluşturmak isteyenlerin sayısı hâliyle son derece fazla.

Doğaları gereği meraklı, hareketli ve oyuncu olan kedilerin fiziksel ve mental sağlıklarını destekleyecek şartlar oldukça çeşitli. Söz konusu kedi dostu bahçe oluşturmak olduğunda da dikkat edilmesi gereken birçok farklı unsur karşımıza çıkıyor. Üstelik bahçenin yalnızca ev kedisi tarafından mı sokakta yaşayan dostlarımız tarafından mı kullanılacağı, kedi dostu bahçe oluşturmanın kurallarını etkileyebiliyor.

Kedilerin hava koşullarından korunabilecekleri, saklanabilecekleri, oyun oynayabilecekleri, tırmalayabilecekleri unsurlar barındıran, temiz su ve mama ile buluşabilecekleri bahçeler genel olarak kedi dostu bahçeler olarak nitelendiriliyor.

Peki kedi dostu bahçe oluşturmaya nasıl ve nereden başlamalı? Bu yazımızda kedilerin keyifli, sağlıklı ve güvenli zaman geçirebilecekleri bahçelerde bulunması gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

bahçe evinde ağaçların arasında oturan kedi

Saklanacak Alanlar Sağlayın

Evinizde yaşayan kedilerin ya da sığınmak için bahçenizi mesken tutanların güvende hissedebilecekleri saklanma alanlarıma erişimlerinin olması gerekir. Olası tehlikelerle karşılaştıklarında zaman geçirebilecekleri ve hatta konforlu kalabilecekleri saklanma alanları onların mutlu olmasına yardımcı olabilir.

Kedilerin kendilerini rahatlatabilecekleri saklanma alanları oluşturulduktan sonra bu alanların temiz tutulmasına gayret edilmelidir. Kedi kulübeleri, ahşap eşyalar ve yalıtımlı kartonlardan yapılan saklanma alanları dostlarımızın bahçeleri sahiplenmesini de sağlayacaktır.

Ancak unutulmaması gerekir: Ev kedilerini dışarı çıkarma kararı dikkatle verilmelidir. Nitekim bu konuda uzmanların görüşleri farklılaşmaktadır. Detaylar için Ev Kedileri Dışarıya Çıkarılmalı mı? içeriğimizi okuyabilirsiniz.

çitle çevrilmiş bahçe tuvaletinden çıkan kedi

Özel Tuvalet Alanı Ayırabilirsiniz

Kedinizi evinizin bahçesine çıkarmaya karar verdiyseniz ve onun için güvenli bir alan yarattıysanız tuvalet ihtiyacı için de adım atabilirsiniz. Böylece hem varsa çiçeklerinizin zarar görme ihtimali azalır hem kediniz tuvaletini yaparken bitkilerle minimum ölçüde temas etmesine yardımcı olabilir hem de bahçenizi daha temiz tutabilirsiniz.

Evde yaşayan kedinizin bahçeye çıktığında kullanabileceği bir tuvalet edinmeniz kedinizin kendini evinde hissetmesini sağlayacaktır. Fakat dikkat, bahçenize farklı kediler giriyorsa aynı kumun farklı kediler tarafından kullanılması olası hastalıkların yayılması anlamına gelebilir. Bu nedenle dikkatli olunması önemlidir.

kedi patisi

Tırmalama Alanı Sağlayın

Kedinizin tırnaklarını sağlıklı tutabilmesi için uygun tırmalama alanları oluşturun. Tırmalama kediler için doğal ve gerekli bir davranıştır, tırnaklarını korumak ve alanlarını işaretlemek için yapılır. Bazı kediler yatay tırmalama direklerini tercih ederken, diğerleri dikey direkleri tercih edebilir. Bu yüzden her iki seçeneği de sunarak kedinizin tırmalama ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayabilirsiniz. Kedi tırmalama tahtası çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Varsa bahçenizdeki ağaçlar, kedinizin hem tırmalama hem de yüksekte vakit geçirme gibi ihtiyaçlarını doğal olarak karşılayacaktır. Bahçenizde ağaç yoksa ya da ağacınızın tırmalama eşyası olarak kullanılmasını istemiyorsanız parça kütükleri ya da evinizde kullandığınız tırmalama tahtasını da bahçeye çıkarabilirsiniz.

kaydırakta oturan kedi

Çok Yönlü Bir Eğlence Alanı Oluşturun

Kedinizin enerjisini atması fiziksel ve mental faydaları eş zamanlı yaşaması anlamına gelebilir. Onun için güvenli bir bahçe oluştururken bahçede yeterince eğlenceli bir ortamla buluşmasını da sağlayabilirsiniz. Neticede kedinizin beslenmesi, ısınması ve güvende olması kadar oyun oynaması da önemlidir.

Kedinizle her gün biraz oyun oynamak, aranızdaki bağı güçlendirecek ve birbirinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olacaktır. Bazı kediler kucaklanmayı ya da okşanmayı sevmeyebilirler ama oyun oynamaktan keyif alabilirler. Bazıları insanların da katıldığı oyunlara bayılırken bazıları tek başlarına oyun oynamayı tercih edebilirler. Kedinizin tercihi ne olursa olsun onun sevdiği şekilde oyun oynamasını sağlayacak fırsatı bahçenizde yaratabilirsiniz.

Kediniz yoksa ya da kedinizi dışarı bırakmıyorsanız ancak yaşadığınız yerdeki kediler için bahçenizi eğlenceli bir oyun alanına çevirmek istiyorsanız farklı yöntemler deneyebilirsiniz. Örneğin kendiniz ahşaptan bir tırmalama kulesi yapabilir ve/veya bahçenin farklı alanlarına oyuncaklar asabilirsiniz.

bahçedeki bitkilere yaslanan kedi

Bitkilerin Güvenli Olduğundan Emin Olun

Kedinizin veya bahçenizde zaman geçiren kedilerin zarar görmemesi için bahçenizdeki bitkilerin kediler için toksik olmadığından emin olmalısınız. Güvenli bitkilerin tercih edilmesi kedi dostu bahçe oluşturmanın temel gerekliliklerindendir.

Bahçenizde bitki yetiştirmek istiyorsanız kediniz için güvenli alternatifleri tercih edebilirsiniz. Dahası kedilerin saklanmasını sağlayacak güvenli otları kullanabilirsiniz. Kedilerin güvenle tüketebilecekleri bitkilere öncelik vererek sağlıklarına da katkı sunabilirsiniz. Kediler için güvenli ev bitkileri içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

kedi evinde oturan kedi

Barınma Alanları Sağlayın

Bahçenizde zaman geçiren kediler varsa onların soğuk havalarda da zaman geçirebilecekleri barınma alanlarına ihtiyaçları olacaktır. Yağmurdan korunacakları, ihtiyaç duyduklarında gölgede serinleyebilecekleri, aşırı soğuklardan etkilenmeyecekleri barınma alanlarını çeşitlendirmek düşünüldüğü kadar zor değildir.

Örneğin bahçenizdeki ağaçlar ve çalılar onlar için doğal barınaklara dönüşebilir. Kedi evleri ve şemsiyeler yazın gölgelik alan bulmalarını kolaylaştırabilir. Karton kutular hem saklanma hem de barınma için ideal koşulları sağlayabilir.

su kabının yanında duran kedi

Temiz İçme Suyu ve Gıda Olmazsa Olmaz

Tüm canlılar gibi, kediler de yeterli miktarda su tüketmediğinde ciddi şekilde susuz kalabilirler. Detaylar için Kedilerin Su Tüketimi Ne Kadar Olmalı? içeriğimizi okuyabilirsiniz. Evinizde yaşayan kedinin su içmek için fırsatı olsa da bahçenizi evi olarak benimseyen kediler varsa onlara da temiz su temin etmeniz kedi dostu bahçe oluşturmanız adına temel gerekliliklerdendir.

Temiz kaplara her gün taze su koyabilir, bahçenizdeki kedi sayısı doğrultusunda kap sayısını artırabilirsiniz. İmkânınız varsa mama ihtiyaçlarını da karşılamanız elbette ki mümkün. Özellikle aşırı sıcaklarda ve soğuklarda kedilerin bahçenizde beslenmesini sağlayabilirsiniz.

yüksekte duran kedi

Bahçenizde Yüksek Yerler Sağlayın

Kediler tehdit altında hissettiklerinde veya hayatlarının tehlikede olduğunu düşündüklerinde, içgüdüsel olarak yüksekte bir yer bulmak isterler. Bahçenizde kedinizin kendini güvende hissedebileceği veya öğleden sonra uykusuna çekilebileceği yüksek alanlar sağlamak onları memnun edecektir.

Kedilerin yüksekte zaman geçirme ihtiyaçlarının karşılanmasında elbette ki ağaçlar idealdir. Ancak bahçenizde ağaç yoksa bahçe duvarlarına raflar monte edebilir, kedilerin tırmanması ve yüksekte rahatlaması için alanlar yaratabilirsiniz.

bahçede yürüyen kedi

Zararlı Kimyasallardan Kaçının

Bahçenizdeki çiçeklerinizin ve bitkilerinizin daha sağlıklı büyümesi için kimyasal içeriğe sahip bitki besinleri kullanıyorsanız dikkatli olmanızda yarar olacaktır. Birçok kimyasal kediler için toksik olabilir. Hatta bazı organik alternatifler bile kediler için zararlı olabilir, bu yüzden kedilere uygun seçenekler kullanmak için tercih ettiğiniz gübrenin veya bitki besinin kediler için güvenli olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

birlikte yatan kediler

Bahçenizin Kullanım Amacına Uygun Tedbirler Alın

Kedi dostu bahçe oluşturmak isteyenlerin, bahçelerinin kullanıcılarına özel tedbirler alması gerekir. Örneğin bahçe, evde yaşayan kediye tahsis edilecekse olası kavgaların engellenmesi adına farklı kedilerin bahçeye girmemesi gerekir. Aynı şekilde bahçe sokakta yaşayan kediler tarafından kullanılacaksa evdeki kedinin bahçeye çıkarılmaması en sağlıklısı olacaktır.

Kedilerin bahçeye çıkması ani alınacak bir karar değildir. Öncelikle veteriner hekimlerin önerileri dikkate alınmalı, evde yaşayan kedinin aşıları ve parazit ilaçları eksiksiz olmalıdır. Dış ortam koşullarına alışkın olmadığı gerçeği göz önünde bulundurulmalı, güvenlik riskleri kapsamlı bir şekilde belirlenmelidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.