Kedi Alerjisi: Nedenleri, Zararları, Belirtileri ve Tedavisi

Kedi Alerjisi: Nedenleri, Zararları, Belirtileri ve Tedavisi

16.06.2023 Deniz Öz


Kedi ve köpeğe alerjisi olan milyonlarca insan var. Köpek ve kedi alerjisinin bu denli yaygın olması, evcil hayvan alerjisini pek çok kişinin odağında yer alan bir sorun hâline getiriyor. Kedilerin dünya genelinde en çok sahiplenilen evcil hayvan olması ise spesifik olarak kedi alerjisinin baskınlığına yol açıyor. Burun akıntısı, gözlerde akıntı, hapşırma, kediye temas ettikten sonra artan hırıltı gibi semptomlarla kendini belli eden kedi alerjisi, kedi sahiplenmiş olan ya da sahiplenmeyi düşünenlerin en önemli soru işaretlerinden birine dönüşüyor. 

Kedi alerjisi olanlar kedilerin tükürüklerinde, deri döküntülerinde ve idrarlarında bulunan spesifik maddelere reaksiyon gösteriyor. Normal şartlarda insanlara zararı olmayan bu maddeler, vücudun savunma hattı olan bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılandığı için vücutta bir dizi kimyasal süreç başlatan histamin salınımına neden oluyor. Histamin salınımı sonrasında da çeşitli alerji semptomları ortaya çıkıyor. 

“Kedi alerjisi zararlı mı?” sorusuna verilecek yanıtlar çeşitli. Çünkü kedi alerjeninin bireylerde yol açtığı şikayetlerin şiddeti farklı olabiliyor. Genellikle hafif ve orta şiddette solunum şikayetleri söz konusu olmakla birlikte nadiren de olsa anafilaksi gelişebiliyor. Dolayısıyla “Kedi alerjisi zararlı mı?” sorusuna “Evet, zararlı olabilir,” yanıtını vermek güvenli alanda kalmak anlamına geliyor.  Bu yazımızda kedi alerjisi ve kedi alerjisi olanlara özel öneriler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kedi tüyü ve uyuyan kedi

Kedi Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Tüm kediler potansiyel olarak alerjen üretiyor ancak üretilen alerjen türü ve alerjen miktarı kediden kediye değişebiliyor. Ayrıca, kedi alerjisi olan kişinin yaşadığı belirtiler ve bu belirtilerin şiddeti, maruz kalınan ve alerjik reaksiyona yol açan alerjenin türü ve miktarı ile kişinin özel sağlık durumu gibi değişkenlerden de etkileniyor. Dolayısıyla kedi alerjisi olanların kedilere temas ettikten sonra yaşadıkları şikâyetler arasında farklılık oluşabiliyor. Ancak kedi alerjisinin yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Astım hastalığı olanların astım atakları tetiklenebiliyor.
  • Ciltte kaşıntı başlayabiliyor.
  • Alerjene temas eden cilt bölgelerinde döküntü gözlemlenebiliyor.
  • Öksürük, burun akıntısı ve hapşırma gibi solunum semptomları ortaya çıkabiliyor.
  • Gözlerde kaşınma, akıntı ve kızarıklık oluşabiliyor. 

Kedi alerjisinde semptomlar, alerjene maruz kalındıktan dakikalar sonra da saatler sonra da ortaya çıkabiliyor. Alerjik astım hastalarının %20 ile %30’unda ciddi atakların görülmesi söz konusu olabiliyor.

Kedi alerjisi olup olmadığının anlaşılması adına alerji testi yaptırılabilir. Bu kapsamda hem kan testleri hem de deri prick testi gerçekleştirilebilir. Kedi alerjisi teşhis edilse dahi, istisna durumlar dışında, kedinin evden gönderilmesi gerekmez. Günümüzde alerji semptomlarının kontrol altında tutulması adına uygulanabilecek çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Kedi Alerjisi için Tedavi Seçenekleri

Kedi alerjiniz olduğundan emin olunduğunda hekimler standart alerji ilaçları kullanmanızı önerebilirler. Alerji testi sonuçları doğrultusunda hem antihistamin hem de dekonjestanlar kullanılabilir. İlaçların kullanım sıklığı, dozu ve formu hekimler tarafından alerjisi olan kişiye göre planlanır. 

Kedi alerjisi de diğer alerji türleri gibi tamamen tedavi edilemez. Tedavi sürecinin temel amacı hastanın şikâyetlerinin oluşumunu engellemek ya da şikâyetlerinin şiddetini minimize etmektir. Tedavi süreci başladığında çeşitli yaşam tarzı değişikliklerinin de yapılması son derece önemlidir. Böylece kedi tüyüne, kedinin cilt döküntülerine, daha doğru bir ifadeyle kedilerin ürettiği ve insan vücudu tarafından tehlikeli olarak algılanan proteinlere maruziyet minimize edilerek yaşam konforu yükseltilebilir. 

sırt üstü yatan göbeği okşanan kedi

Kedi Alerjisiyle Yaşamak: Yaşam Tarzı Değişiklikleri 

Kediye alerjiniz varsa ve bu nedenle kedi alerjisine karşı yalnızca ilaç kullanıyorsanız hedeflediğiniz yaşam kalitesine ulaşamayabilirsiniz. Kedi alerjeninin yol açtığı semptomları kontrol altında almak için uzmanlar tarafından almanız önerilen tedbirler şu şekilde sıralanabilir:  

  • Kedilerin tüylerinde, idrarında ya da cilt döküntülerinde bulunan proteinler halılarda tutunabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca evinizdeki halıları azaltmanız tavsiye edilir. Halılar, düz zeminlerden 13 kat daha fazla kedi alerjeni barındırmaktadır. Halı kullanmanız gerekiyorsa yıkanabilen, hav yüksekliği minimumda olan alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
  • HEPA filtreli klimaları tercih ederek alerjenlerin kapalı alanlardaki varlığını minimize edebilirsiniz. Aynı zamanda hava temizleyicisi de kullanılması tavsiye edilir.
  • Evinizi sık sık elektrikli süpürge ile süpürmelisiniz. Mümkünse HEPA filtreli elektrikli süpürgeleri tercih etmelisiniz. Evi düzenli süpürmek alerjenlerin havada uçuşma riskini azaltacaktır. Süpürme esnasında sadece zeminle sınırlı kalmamalısınız; koltukları, minderleri de temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Havadaki alerjenler, kedilerin gezdiği alanlarda çok daha fazla olduğundan mümkün olduğunca kedinizin evde dolaştığı alanları kısıtlamanız önerilmektedir. Özellikle yatak odanıza girmediğinden emin olmalısınız. 
  • Giysileri ve kedilerin yataklarını yıkarken, kıyafetlere ve eşyalara zarar vermeyecek maksimum su sıcaklığını ayarlamalısınız. Sıcak su ve deterjan daha çok alerjenin temizlenmesini sağlayacaktır. 
  • Zor olsa da kedilere sarılmaktan, onları sevmekten ve öpmekten mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Kedilerin ürettikleri alerjenler yüz ve boyun bölgelerinde yoğunlaşıyor. Ancak kedi tüyleri taranırken ya da kediler kendilerini temizlerken bu alerjenleri tüm vücutlarına dağıtıyor. Dolayısıyla onlarla minimal temasta bulunulsa dahi ellerin yıkanması tavsiye ediliyor. 

Tüm bu tedbirlere ek olarak The Ohio State University College of Veterinary Medicine tarafından önerilen bir diğer yöntem ise kedilerin kısırlaştırılması. Kısırlaştırılmış kedilerin kısırlaştırılmayanlara oranla daha az alerjen ürettiği bilinmektedir. Ayrıca, son yıllarda kedi beslenmesindeki geliştirmelerin sonucunda, kedi tüyündeki alerjenleri azaltan mamalar formüle edilmiştir. Kedi alerjisi belirtilerinizi minimize etmek adına siz de kediniz için alerjen azaltıcı kedi maması tercih edebilirsiniz.  

pencere önünde aynı yöne bakan iki kedi

Kedi Alerjenini Azaltan Kedi Maması 

Pro Plan LiveClear serisindeki kedi mamalarının tek özellikleri kedilere tam ve dengeli bir beslenme sunmaları değil! Kedi alerjenlerini azaltan etkisi bu mamanın diğer mamalar arasında öne çıkmasına yardımcı oluyor. Düzenli olarak Pro Plan LiveClear serisindeki mamaları tüketen kedilerin tüylerindeki alerjenler ortalama olarak %47 oranında azalıyor. Kedi tüyündeki alerjenleri azaltan, kedilerin lezzet beklentilerini karşılarken sağlıklı beslenmeleri adına gerekli vitamin ve mineralleri içeren Pro Plan LiveClear serisindeki kısırlaştırılmış kedi maması, yavru kedi maması ve kısırlaştırılmış yaşlı kedi maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.