Kedi Alerjisi ve Korunma Yolları
İnsanların bağışıklık sistemi bazen vücut için zararlı olmasa da bazı maddeleri tehdit olarak algılayarak onlarla savaşmak için harekete geçer. Kimi insanlar belirli gıdalara, kimileri belirli kokulara, kimileri ise evdeki bazı maddelere karşı hassas olabilir. Bağışıklık sistemini harekete geçiren bu maddeler alerjen olarak adlandırılır. Kedi ve köpek tüyleri, kedi ve köpeklerin dökülen derileri ve kepekleri de sıklıkla reaksiyon gösterilen alerjenler arasında yer alır.
Dünya genelinde görülen alerjik semptomların önemli bir kısmının kedi ve köpek tüylerinin yol açtığı şikayetlerle ortaya çıktığı biliniyor. Yaşam konforlarını artırmaya ve sağlıklarının sürdürülmesi adına en iyi seçimler yapmaya çalıştığımız kedilerimiz zaman zaman bizlerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek alerjik reaksiyonların nedeni olabiliyor. Böyle bir sorun yaşandığı takdirde nasıl bir yol izlenmeli? Çözüm kedilerin yol açtığı alerjik reaksiyonların nedenini kavramak ve doğru adımlar atarak bu etkileri minimize etmek. Bu yazımızda kedi alerjisine yol açtığı bilinen Fel d1 proteini, kedi alerjisi belirtilerini ve bu belirtileri azaltma yolları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Alerjilerin Kaynağı Kedi mi?
Alerjik bünyeli kişilerin semptom göstermesine yol açan birçok farklı faktör olabilir. Özellikle kedilerin yaşadığı evlerde alerjinin gerçek kaynağını tespit etmek oldukça zordur. Bu zorluğun nedeni evlerin içerisinde toz akarları gibi, kedi tüylerindeki alerjenlere maruz kalındığında ortaya çıkan semptomlara neden olan maddelerin bulunabilmesidir. Alerjinin gerçek kaynağının belirlenebilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için kapsamlı alerji testleri yapılmalıdır.
Kedilerde Fel d1 Proteini: Alerjilerin Kaynağı
Kedilerin yağ ve tükürük bezlerinden çeşitli proteinler salgılanır, bu proteinlerden biri de Fel d1 adı verilen proteindir. Kediler kendilerini düzenli olarak temizlerlerken salyalarındaki bu proteini tüylerine bulaştırırlar. Her ne kadar düzenli olarak taransalar da kedilerin tüylerinin bir kısmı evdeki halılara, perdelere ve kıyafetlere bulaşır. Bu protein yapısı gereği oldukça dayanıklıdır ve en basit şekilde yok edilebilmesi için kedinin iki günde bir yıkanması gerekir; ki böyle bir tedbirin alınması kedilerin fiziksel ve psikolojik sağlığı için uygun değildir.
Fel d1 proteini ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer unsur çok küçük yapıya sahip olduğu için uzun süre havada asılı kalabilmesi ve akciğerler dahil olmak üzere tüm solunum yollarına ulaşabilmesidir. Bu gibi bir durumda astım tetikleyicisi haline gelebilir. Fel d1 proteini kediler tarafından salgılanan ve alerjik reaksiyonları tetikleyebilen tek protein olmamakla birlikte en etkili olandır. Dolayısıyla kedi alerjisi yaşayan kişilerin Fel d1 proteininin varlığını azaltmak, kedi duyarlılığının üstesinden gelinebilmesi adına en önemli tedbir olarak ön plana çıkar.
Kedi Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Kedi alerjisi belirtileri yaşanması için yalnızca evde kedilerin olması gerekmez. Sokakta yürürken, insanlarla temas edildiğinde kedi tüyleri veya kepekleri aracılığı ile havaya yayılabilen alerjenlerle karşılaşılabilir. Hassasiyet düşük olduğunda herhangi bir alerji semptomu ortaya çıkmayabilir. Yine de kedi alerjenlerine yüksek hassasiyet gösteren kişilerde göz ve burun mukozaları şişebilir, kaşıntı ve burun tıkanıklığı ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde yüz, boyun ve göğüs bölgesinde kızarıklık gelişebilir. Alerjenlere maruziyet devam ettikçe ve tedavi süreçleri devreye sokulmadığında öksürük, nefes almada zorlanma ve astım ataklarının tetiklenmesi ile karşılaşılabilir.
Peki tüm bu belirtileri yaşayan ve evlerini kedilerle paylaşan bireyler nasıl bir yol izlemeli?
Öncelikle kedilerin salgıladığı Fel d1 proteinine alerjisi olan kişilerin dostlarından ayrılmak yerine ek tedbirler aldıklarını net bir şekilde söyleyebiliriz. Bu durum dünya genelinde yapılan araştırmalarla da ortaya konmuştur; kedi sahiplerinin büyük çoğunluğu yaşadıkları belirtilere rağmen ek tedbirler alarak daha konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir. Bu konfora ulaşmak için kedi tüylerinin düzenli taranması ve iyi bir hava filtreleyici cihaz kullanılması önemli tedbirler olarak ön plana çıkar. HEPA filtreli elektrik süpürgeleri ile halılar ve koltuklar temizlendiğinde elde edilen olumlu etki artar. Tüm bunlara ek olarak kedilerin beslenmesinde doğru tercihler yapılması da kediler kaynaklı alerjenleri azaltarak olası alerji semptomlarının minimize olmasına fayda sunar. Nasıl mı?
Kedi Alerjenlerini Azaltan Beslenme: Pro Plan LiveClear
Kedilerin tükürük ve yağ bezlerinden salgılanan Fel d1 proteinin etkilerini nötralize eden yenilikçi formülü ile kedi alerjisi yaşayan insanların da hayat konforunu artıran Pro Plan LiveClear serisi tam ve dengeli bir beslenmenin anahtarını da sunuyor. Tüm kedi ırklarının sağlıklı beslenmesini sağlarken tüylerdeki aktif Fel d1 proteinin miktarını da azaltıyor. Tüy uzunluğu, yaş ve vücut ağırlığı fark etmeksizin üç hafta gibi kısa bir sürede, düzenli olarak kullanıldığında kedilerin %97’sinde Fel d1 miktarını azalttığı yapılan araştırmalar sonucunda da gösteriliyor. Bilinmesi gereken önemli konulardan biri de Pro Plan imzalı LiveClear serisi kedi mamalarının kedilerin Fel d1 proteinini üretimini engellemediği, sadece salınan Fel d1 proteinin etkilerini nötralize ettiği. Siz de Pro Plan LiveClear serisindeki kedi mamalarını buraya tıklayarak keşfedebilir; dostunuza sağlıklı ve lezzetli bir öğün sunarken aynı zamanda alerjik reaksiyonlarınızı azaltmak adına önemli bir adım atabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.