Kavga Eden Köpekleri Ayırma Yolları
Uyarı: İçerikte yer alan önerilerin bazıları fiziksel temas gerektirebilir. Kavga eden köpeklere fiziksel olarak temas etmek, köpekleri tanıyor olsanız dahi tehlikelidir. Bu yöntemler son çare kaldığı takdirde uygulanabilir ve uygulama bireysel inisiyatife dayalıdır. Özellikle çocukların tek başlarına kavga eden köpeklere müdahale etmemesi gerekir. Köpekler ne kadar uysal da olsalar kesinlikle tasmasız gezdirilmemelidir. Bu hem onların güvenliği için hem de olası tehlikelerin önlenmesi adına önemli bir gerekliliktir.
Küçük ırk ya da büyük, yavru ya da yetişkin fark etmez. Bir köpekle yaşamın en çok korkulan senaryolardan biri de onu bir kavga içerisinde bulmaktır. Köpeklerin kavga etmesi yalnızca kişi ve dostunu etkileyen bir durum da değildir; karşı taraftaki diğer köpek ya da insan zarar görebilir, yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilmesi bu nedenle oldukça önemlidir. Elbette yolda yürürken kavga ettiği görülen dostlarımız da söz konusu olabilir. Onların da ayrılması olası yaralanmaların engellenmesi adına çok önemli hale gelebilir. Peki nasıl? Kavga eden köpekler, eğer süreç kavga noktasına gelmişse nasıl ayrılabilir? Bu yazımızda köpeklerin zarar görmeden ayrılmalarını sağlayabileceği kabul edilen farklı yöntemlere değineceğiz.
Köpek Kavgaları Hafife Alınmamalı!
Köpek kavgaları şiddetli, tehlikeli ve korkutucu olabilir. Özellikle hayatınızı paylaştığınız dostunuz o istenmeyen bir anın parçası olduğu takdirde koruma içgüdünüzün devreye girmesiyle siz de sürecin bir parçasına dönüşebilirsiniz. Bu nedenle köpeklerin kavga ettiğini fark ettiğiniz anda aksiyon alabilmeli ve soğukkanlı bir duruşla sürece müdahale edebilmelisiniz. Bilmeniz ve ayırt etmeniz gereken en önemli konulardan biri köpeklerin kavga mı ettiği yoksa oyun mu oynadığıdır.
Köpekler bölgelerini, oyuncaklarını veya yiyeceklerini korumak için kavga edebilirler. Bunlar haricinde korktuklarında kendilerini korumak için, tehdit altında hissettiklerinde tehlikeyi uzaklaştırmak için ve hatta hayal kırıklığına uğradıklarında saldırganlaştıklarından kendilerini bir kavganın içerisinde bulabilirler. Duygusal olarak kendi kontrollerini sağlayamayan köpeklerde sıklıkla karşılaşılan saldırganlık davranışı karşıdaki köpeğin tolerans sınırlarını aştığında istenmeyen durumlarla karşılaşılması söz konusu olabilir. Eğer kaçınılmaz bir durum söz konusuysa, köpeklerin kavga etmesini engellemek mümkün değilse işte o zaman diğer bir önemli sorunun yanıtlarının bilinmesi gerekir.
Kavga Eden Köpekler Nasıl Ayrılır?
Kavga eden köpekleri ayırmanın farklı yolları bulunur. Hangi yöntem olursa olsun çok dikkatli olunması gerektiği unutulmamalıdır. En etkin olduğu öne sürülen yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.
El Arabası Yöntemi
Kavga eden köpekleri ayırmanın en etkili yöntemlerinden birinin el arabası yöntemi olduğu yönünde göz ardı edilmesi zor bir fikir birliği vardır. Bu yöntemi uygulamak için iki kişi gerekir. Kavga eden köpeklerin arka ayaklarının kavranması ve onların birbirinden uzaklaştırılmasını söyleyen bu yöntemde köpekler birbirlerinden ayrıldıktan sonra daire çizerek aralarındaki mesafenin artırılması gerekir. Böylece hem köpeklerin birbirleri ile teması engellenebilir hem de bu agresyon dolu anda insanların zarar görmeleri.
Birbirlerini Görmelerini Engelleme
Köpekler kavga ederlerken tek başınıza bu durumla karşılaşıyorsanız el arabası yöntemini kullanamazsınız. Bu durumda tercih edebileceğiniz alternatiflerden biri köpeklerin birbirlerini görmelerini engellemek adına üstlerine görüş alanlarını etkileyecek bir nesne bırakmaktır. Bu bir örtü olabilir, ceket olabilir, şartlar neyi elveriyorsa bu durumda kullanmanız gerekebilir.
Yüksek Sesle Müdahale
Tek başınızaysanız ve kavga eden köpekler görüyorsanız kavga eden köpekleri ayırmak için tercih edebileceğiniz en pratik yöntemlerden biri dikkatlerini dağıtabilmek için yüksek sesle bağırmaktır. Yüksek sesle bağırabilir, el çırpabilir, elinizde ses çıkaran cisimler varsa onları kullanabilirsiniz. Çıkardığınız yüksek sesler kavga eden köpeklerin birbirlerinden ayrılmalarını sağlayabilir.
Köpekleri Ayırmak İçin Nesnelerden Yardım Alın
Dışarıda karşılaştığınız bir kavga sırasında bu yöntem çok uygulanabilir değildir, ancak ev içerisinde kavga eden köpekler için ideal nitelik taşıyabilir. Köpekleri yüksek ses çıkararak ya da birbirlerini görmelerini engelleyerek ayıramıyorsanız aralarına birbirlerine zarar vermelerini engelleyecek bir nesne sokmayı deneyebilirsiniz. Bu düz bir tabaka olabilir, büyük bir leğen olabilir ya da o an elinize ne geçerse…
Fiziksel Olarak Araya Girmek
Bu yöntem tehlikelidir, dikkatli uygulanması hem köpeklerin de hem de insanların zarar görmemesi için önemlidir. Kavga eden köpekleri ayırmak için farklı hiçbir alternatifiniz kalmadıysa ve o an o kavganın bir müdahale olmadıkça bitmeyeceğinden endişe duyuyorsanız fiziksel olarak araya girebilirsiniz. Yazımızda bahsettiğimiz el arabası tekniğine ek olarak saldıran taraf olduğunu belirlediğiniz köpeğe ayakla müdahale edebilirsiniz. Elbette ona vurmadan! Ayağınızı kullanarak saldırgan tarafı diğer köpekten uzaklaştırmayı denerken sağlam ayakkabınızın ve pantolonunuzun olduğundan emin olmalısınız.
Köpek Uzaklaştırıcı Ürünleri Kullanabilirsiniz
Köpek kavgalarına denk gelmeyi hiçbirimiz istemeyiz ancak bazen bu sonuç kaçınılmaz olabilir. Bu noktada içeriğimizde geçen geleneksel yöntemleri uygulama şansınızın olmadığını düşünüyorsanız köpek uzaklaştırıcı ürünlere başvurmanız gerekebilir. Özellikle köpeğinizin bulunduğu alana giren yabancı köpekler nedeniyle çıkan kavgaları bu ürünleri kullanarak engelleme olasılığınızı artırabilirsiniz. Köpek uzaklaştırıcı ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.
Tüm bu yöntemler haricinde köpekleri ayırmak için su dökme yöntemine de başvurmanız mümkündür. Yanınızda su bulunuyorsa, yüksek ses çıkardığınız halde bir sonuca varamıyorsanız köpeklerin üzerine su dökmeyi deneyebilirsiniz. Islanmaktan pek haz etmeyen köpekler su ile karşılaştıklarında dikkatlerini kaybedebilir ve kavga o anda sonlanabilir.
Kavga İhtimalini Azaltmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Elbette köpek kavgaları başlamadan gerekli önlemleri almak da mümkündür, her zaman önlem almanız mümkün olmasa da en azından kendi köpeğinizle yürüyüşe çıktığınız zamanlarda olası kavgaları henüz başlamadan engelleyebilirsiniz. Saldırgan bir köpeğiniz varsa onunla kalabalık ortamlara girmekten kaçınabilirsiniz, köpeğinizin vücut dilini okuyarak gergin mi rahat mı hissettiğini anlayabilirsiniz, gerginlik sezdiğiniz anda onu ortamlardan uzaklaştırarak tehlikeli durumların oluşma ihtimalini minimize edebilirsiniz. Hazır yeri gelmişken köpek ağızlıkları ile ilgili de küçük bir hatırlatma yapmak isteriz. Köpek ağızlıkları hem köpeği hem sizi hem de karşı taraftaki canlıları güvende tutabilen ürünlerdir. Köpeklerin nefes almasını engellemeyecek özelliklerde tasarlanan bu ürünleri tercih ederek dostlarımızı güvende tutmak adına adım atabilirsiniz. Köpek ağızlıklarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.