İnsan, Köpek Tüyü Yutarsa Ne Olur?

İnsan, Köpek Tüyü Yutarsa Ne Olur?

25.07.2023 Aysegül Tunçay


Evimizi kedi ve köpek gibi tüylü bir dostla paylaştığımızda etrafta onlara ait tüyler görmek kaçınılmaz. Evde emeklemeye başlamış bir bebek olduğunda ya da köpeklere sarılmak, onları öpmek için kendimizi tutamadığımızda köpeklerin tüyleri ile ilgili endişeler gündeme gelebiliyor. “Köpek tüyü yutarsam ne olur?”, “Köpek tüyü yutmak zararlı mı?” ve “Köpek tüyü yutmak kist yapar mı?” sorularıysa bu konuyla ilgili en sık sorulanlar arasında yer alıyor. Sizler için insanların köpek tüyü yutmasıyla ilgili merak edilen konulara dair bilgileri bir araya getirdik. Elbette yazımızı okumaya geçmeden önce, ölü tüyleri köpeklerinizin üzerinden henüz etrafa dökülmeden önce uzaklaştırmak isterseniz kısa, orta ve uzun tüylü köpekler için üretilmiş köpek tarağı modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz

tüyleri taranan küçük ırk köpek

Köpek Tüyü Yutmanın Potansiyel Riskleri ve Etkileri

Evlerde kedi ya da köpek besleyenlerin arada bir köpek tüyü yutması, olağan sayılabilecek bir durumdur. Normal şartlar altında, sağlıklı bir insanın arada bir yuttuğu köpek tüyü yüzünden endişelenmesi gerekmez. Ancak çok genç ya da yaşlı insanlar, şeker hastalığı gibi bir sorunu olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ile herhangi bir nedenle fazla miktarda tüy yutan kişilerin kimi sorunlarla karşılaşması olasıdır. Elbette köpeğin genel sağlık durumu da bu noktada belirleyici olabilir. 

Tüy yutulduğunda karşılaşılabilecek ilk risk, alerjik reaksiyon gösterilmesidir. Köpeklere alerjiniz varsa yuttuğunuz tüyde bulunabilecek kepek, tükürük ve idrar gibi alerjenler alerjik reaksiyon göstermenize neden olabilir. Astımı olan kişiler, köpek kılı gibi solunum yolunu tahriş edecek unsurları yuttuklarında astım krizine girebilirler. 

Doğrudan köpek tüyünden kaynaklanmasa da köpek tüyünün aracılık edebileceği sorunlar da bulunur. Echinococcus Granulosus, yani köpek tenyası yumurtalarını köpeklerin tüyleri aracılığıyla yayabilir. Parazit yumurtasını yutmanız sonucunda bu tenyalar size bulaşabilir. Ayrıca tüyün üzerinde tenya yumurtasından daha büyük olan keneler ve pireler de olabilir. Üzerinde pire ya da kene olan bir tüy, hastalanmanıza yol açabilir. Köpeğinizde size bulaşabilecek başka hastalıklar bulunabilir. Bu yüzden köpeklerin düzenli veteriner hekim kontrollerinin ve aşılarının aksatılmaması önemlidir. Köpekte böyle sorunlar yoksa size bulaşma ihtimali olmaz. 

dökülen tüyleri koltuğa yapışmış köpek

İnsan Sindirim Sistemi ve Köpek Tüyü 

Ağız yoluyla alınan ve ilk olarak ağız içerisinde parçalanarak ya da olduğu gibi yutulan besinler ve köpek tüyü gibi maddeler yemek borusundan geçerek mideye ulaşır. Ancak insanların midesindeki asit, her ne kadar çok güçlü olsa da köpek kılının yapısı ve içeriğinden ötürü sindirmeyi başaramaz. Bu yüzden köpek kılı mideden ince ve kalın bağırsaklara ilerler, dışkı yoluyla dışarı atılır.

Sindirilemeyen bir kütle olarak ifade edilebilen, genellikle midede ya da ince bağırsakta görülen bezoar, çok nadir olsa da köpek kılı yüzünden de oluşabilir. Bu da bağırsak tıkanmasıyla sonuçlanabilir. Ancak bezoarın oluşması için, tam miktar vermek mümkün olmasa da büyük miktarda tüyün tek seferde yutulması gerekecektir.

Köpek Tüyü Yutulduğunda Yapılması Gerekenler ve Önlemler

Köpek tüyü yuttuğunuzu fark ederseniz, öncelikle bol su içmelisiniz. Bu sayede yuttuğunuz tüylerin tıkanıklığa neden olmadan sindirim sisteminden geçmesine ve vücudunuzdan kolayca dışarı atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Tüyün vücuttan atılmasına destek olmak için tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi yüksek tahıllı gıdaları da tüketebilirsiniz.

Köpeğinizin tüyünü yuttuktan sonra kendinizi kabızlık, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi sindirim sorunlarına karşı takip etmelisiniz. Köpek tüyünün büyük bir soruna yol açma riski düşük olsa da bu belirtilerden birini göstermeniz durumunda profesyonel tıbbi destek almak için doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz. Doktorunuz sorunu tespit ettikten sonra gerekli olan tedavi planlamasını yapacaktır.

Her ne kadar ciddi bir soruna yol açma ihtimali düşük olsa da köpek tüyü yutmamanız için gereken önlemleri almanız iyi olabilir. Köpeğinizi düzenli olarak taramak atabileceğiniz ilk adımdır. Bu sayede ölü tüyleri ve derileri köpeğinizin üzerinden kontrollü bir şekilde uzaklaştırabilirsiniz. Köpeğinizi düzenli olarak yıkamayı da ihmal etmemelisiniz. Köpeğinizi yıkarken kullanabileceğiniz, onların ihtiyaçları için özel olarak formüle edilmiş köpek şampuanlarını buradan inceleyebilirsiniz. Her şeye rağmen etrafa dökülen köpek tüylerini kazayla yutmamak için ise dökülen tüyleri tüy toplayıcı ürünlerle yüzeylerden uzaklaştırabilir, evinizi düzenli olarak süpürebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.