Hollanda Lop Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Hollanda Lop Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

26.11.2023 Aysegül Tunçay


Fransız Lop ve Hollanda Cüce tavşanlarının 1950'li yıllarda Adriann de Cock tarafından melezlenmesi sonucunda hayatımıza giren Hollanda Lop tavşanı, cüce tavşan türlerinden biridir. Dünya genelinde en çok sevilen ve evcil hayvan olarak en sık tercih edilen tavşan türü olan Hollanda Lop tavşanı muazzam bir sevimliliğe sahiptir. Genel anlamda arkadaş canlısı, oyuncu ve yüksek enerjili olan bu tavşan türü sakinliği ve uysallığı ile tanınır. Erkek Hollanda Lop tavşanları, dişilerle kıyaslandığında daha dışa dönük ve daha yıkıcı olabilirler. Dişiler ile ortak özellikleri arasında kemirmeye olan düşkünlükleri bulunur. Sağlam bir vücut yapısına sahip olan Hollanda Lop tavşanının sık, kısa ya da orta uzunlukta tüyleri vardır. Hollanda Lop tavşanı bakımı aksatılmadığında, sağlıklı besinlerle buluşturulduğunda ve ideal oranda egzersiz yaptığında 14 yıl gibi uzun bir süre hayatta kalabilir. Bu yazımızda çok sevilen bu tavşan türünün özellikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

gri tüylü Hollanda lop tavşanı

Hollanda Lop Tavşanı Genel Özellikleri

Cüce tavşan ırklarından olan Hollanda Lop tavşanının ağırlığı minimum 900 gram ile maksimum 2 kilogram arasında değişiklik gösterebilir. Karakteristik kulakları uzun ve düşüktür. Kulakları aşağı doğru genişleyen bir yapıya sahip olmakla birlikte tüylüdür. Kafaları geniştir. Burunları kısa ve yuvarlaktır. Kafalarının arka kısmında tüyleri belirginleşir; başlarının arkasındaki belirgin ve kabarık tüyler Hollanda Lop tavşanının karakteristik özellikleri arasında yer alır.

Kısa ancak geniş vücutları oldukça sağlamdır. Arka bacakları oldukça kaslıdır, zapt edilmeleri pek de kolay değildir. Hollanda Lop tavşanının tüy renkleri oldukça çeşitlidir. American Rabbit Breeders Association, bu tavşan türünün 30 farklı tüy rengini tanımaktadır. Tüy yapıları farklılaşabilir: Tüyleri kısa ya da orta uzunlukta olabilir, genellikle oldukça sıktır. Tüyleri yumuşaktır ve parlak bir görünüme sahiptir.

Karakterleri, sevimli görünümleri ile oldukça benzer. Bu tavşan türü dost canlısı, nazik ve sosyaldir. İnsanların yanında zaman geçirmekten keyif alırlar, bu özellikleri nedeniyle tek başına yaşayan kişiler için ideal evcil hayvanlardan biri olarak gösterilirler. Alışkın oldukları insanlarca sevilmekten keyif alırlar, oyun oynamaya bayılırlar. Gün içerisinde enerjileri yüksektir. Her ne kadar ortalarda dolaşmayı sevseler de sessiz kalmaya ve dinlenmeye de ihtiyaç duyarlar. Bu esnada insanlar televizyon izlerken yanlarında oturmayı tercih etmeleri mümkündür. Çok fazla sıkıştırılmaktan rahatsız olurlar ve özel alanlarına saygı gösterilmesine ihtiyaç duyarlar. Hollanda Lop tavşanları pozitif eğitim metotlarına olumlu yanıt verirler. Tuvalet eğitimi alabilir ve hatta isimleri söylendiğinde tepki verebilirler.

sarı tüylü Hollanda lop tavşanı

Hollanda Lop Tavşanlarının Bakımı: Sağlık ve Mutluluk İçin İpuçları

Hollanda Lop tavşanı bakımı, çok zorlu olmamakla birlikte dikkatle planlanmalıdır. Onun sağlıklı, mutlu ve konforlu kalabilmesi için tüylerinin belli aralıklarla taranması, sağlıklı besinlerle buluşturulması, günün belli alanlarında kafes dışarısında zaman geçirmesi gerekir. Elbette kafeslerinin de konforları ve sağlıkları için ideal özellikleri taşıması önemlidir.

Hollanda Lop tavşanının evi, kafesidir. Kafesinin ideal özelliklere sahip olması mutluluğunun, konforunun ve sağlığının kaynağı olacaktır. Küçük bir tavşan olsa da kafesinin geniş olması gerekir. Böylece gün içerisinde rahatça hareket edebilir, mutlu ve sağlıklı kalabilir. Çiğneme ve kemirme favori aktivitelerinden olduğundan kafeslerinin sağlam materyallerden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Kafeslerinin zemini düz olmalıdır, kafeslerinin alt kısmı tellerden oluştuğunda ayakları zarar görebilir ve diz ağrısı çekebilirler. Kafeslerinin zeminine kemirgen talaşı eklenmelidir. Talaş idrar ve dışkı kokusunu hapseder, daha hijyenik bir kafes ortamı yakalanmasına yardımcı olur. Talaş seçerken kemirgenlerin sağlığı göz önünde bulundurularak üretilen ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Talaşları düzenli olarak temizlendiğinde evde koku oluşumu da engellenebilir. Kafeslerinde tavşan yemleri için özel bir yemlik, suluk ve elbette kemirebilecekleri oyuncaklar konumlandırılmalıdır. Kemirebilecekleri oyuncaklar diş sağlıklarının korunmasına da katkı sunacaktır.

Yumuşak ve parlak tüylerinin çok fazla taranması ya da fırçalanması gerekmez. Yine de Hollanda Lop tavşanı bakımı süreçlerine tüylerinin taranması rutininin eklenmesi tavsiye edilir. Tüyleri mevsim geçişlerinde her zamankinden fazla döküleceğinden taranma sıklıkları bu dönemlerde artırılmalıdır. Aksi durumda yuttukları tüylere bağlı olarak sindirim sistemi sorunları yaşayabilirler. Banyo yapmaları onlar için büyük bir stres kaynağı olacağından kesinlikle yıkanmamaları gerekir. Çok kirlendiklerinde ciltlerine zarar vermeyecek temizleme mendilleri ile silinmeleri mümkündür. Tırnakları sürekli uzadığından kesilmelidir. Kulakları da aynı şekilde aksatılmadan temizlenmelidir. Aksi durumda kulak enfeksiyonları sıklıkla görülebilir.

Beslenmeleri, bakımlarının önemli bir parçasıdır. Tavşanlar için özel olarak formüle edilen hazır tavşan yemleri beslenmelerinin merkezinde yer alır. Bu yemler ihtiyaç duydukları besinleri ideal oranda almalarını sağlar. Ek olarak sebzeler, meyveler ve elbette taze otlar ve saman da kendilerine verilmelidir. Beslenmeleri dengeli bir şekilde planlanmalı, yemleri ve yiyecekleri taze tutulmalıdır. Temiz suya kesintisiz erişmeleri önemlidir.

Hollanda Lop tavşanlarının bakım süreçlerine, egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması da dâhil edilmelidir. Vahşi doğada uzun mesafeleri koşabilen tavşanlar evlerde de ideal oranda hareket etmeye ihtiyaç duyarlar. Son derece sosyal olan ve oyun oynamayı seven Hollanda Lop tavşanları gün içerisinde kafeslerinden çıkarılmalı, bu esnada bol bol hareket etmelidir. Egzersiz gereksinimleri karşılanmadığında obezite başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler.

2 adet Hollanda lop tavşanı

Hollanda Lop Tavşanlarının Ömrü: Uzun Soluklu Tüylü Dostunuz

Genetik olarak bazı sağlık sorunlarına yatkın oldukları bilinen Hollanda Lop tavşanlarının sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi adına düzeni olarak veteriner hekim muayenelerine götürülmeleri gerekir. İyi bakıldıklarında yaşam sürelerinin 14 yıla dek çıkabildiği bilinmektedir. Tavşan türünde en sık görülen hastalıkları şu şekilde sıralanabilir:

Kulak Enfeksiyonu: Diğer tavşanlara oranla bakımlarının en özen isteyen yanı, kulaklarının anatomisi nedeniyle her zaman temiz tutulmasının gerekmesidir. Başlarının iki yanına doğru sarkan büyük ve tüylü kulakları, dış kulak bölgelerinin hava almasını engeller. Kulakların nemli kalması kulak enfeksiyonu riskini artırmaktadır. Kulak enfeksiyonu riskinin azaltılması için kulak temizliklerinin ihmal edilmemesi gerekir.

Sindirim Sistemi Sorunları: Tüm tavşanlar genel olarak sindirim sistemi sorunlarına yatkın olur. Beslenmelerine saman dahil edilmesi, kaliteli tavşan yemleri ile beslenmeleri, diyetlerinin meyve sebzelerle desteklenmesi sindirim sistemi sağlıklarını sürdürmeyi sağlayabilir. Fiziksel olarak kusamadıkları için dengesiz beslendiklerinde sindirimleri yavaşlayabilir ve yemek yemeyi bırakabilirler.

Tüy Yutma: Çok sık olmasa da haftada 1-2 kere tüylerinin taranması gerekir. Özellikle mevsim geçişlerinde tavşanlarda tüy yutmaya bağlı sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Yemek yemekten kaçınma, kabızlık ve huzursuzluk gibi belirtiler veteriner hekimlere danışılmasını gerektirir.

Diş Problemleri: Dişlerinde dizilim sorunlarının olması ya da dişlerinin çok uzaması beslenme bozukluğuna yol açabilir. Tavşanların dişleri de hayatları boyunca uzadığı için çiğneme ve kemirme oyuncakları ile buluşturulmaları önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.