Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Maddeleri ve Komisyon Kararı

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Maddeleri ve Komisyon Kararı

28.07.2024 Aysegül Tunçay


Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, toplantılar ve son olarak komisyon kararı hakkında birçok farklı söyleme rastlamak mümkün. Biz de konunun en objektif şekilde değerlendirilebilmesi adına kapsamlı bir bilgilendirme hazırladık. Kanunun mevcut durumunu, kanun teklifini ve komisyon kararını karşılaştırmalı olarak inceleyebileceğiniz bu içerikte, kullandığımız tüm resmi kaynakların linklerini bulabilirsiniz. Ancak öncesinde süreçle ilgili düşüncelerimizi paylaşmak isteriz.

10 yıldır pet sektöründe faaliyet gösteren, bugüne dek 150 bin 299 kedi ve köpeğin sahiplenilmesine aracılık eden, 2016 yılının Temmuz ayından bugüne sokakta yaşayan kedi ve köpekler için HAYTAP ile iş birliği gerçekleştirerek “SİZLERİN DEĞERLİ KATKILARIYLA” 87 bin tondan fazla mama bağışlayan ve var olduğumuz tüm platformlarda evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalık yaratmaya gayret gösteren bir marka olarak, Petlebi.com olarak, bizim de elbette komisyondan geçen bu kanun teklifi hakkında söyleyecek birkaç sözümüz var. 

Biz, sokakta yaşayan ve sahipsiz olarak nitelendirilen hayvanların yakalanması, kısırlaştırılması ve salınması yönteminin etkili ve ahlaki olduğuna inanıyoruz. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün de temel ilkesini benimsiyoruz: Hayvan popülasyonunun kontrol altına alınabilmesi için kısırlaştırmanın ve sahiplendirmenin en temel gereklilikler olduğuna inanıyoruz.

Dahası muhakkak var: Evcil hayvanların kısırlaştırılmasının sağlıkları için de faydalı olduğunu, sahiplenme kararının sorumluluk gerektirdiğini ve bir hayvana evin kapılarını ömür boyu açmak için sahiplenme sürecinin kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğini mümkün olan her fırsatta dile getiriyoruz. 

Sitemiz üzerinden 150 binin üzerinde canın sahiplenilmiş olması en büyük mutluluklarımızdan biri. Ücretsiz sahiplenmeyi teşvik etmeye devam edeceğiz, çünkü çok basit bir gerçeğin farkındayız: Hayvanların satın alınabilen metalardan çok daha fazlası olduğunu biliyoruz ve bu gerçeğin benimsenmesini diliyoruz.

Ve son olarak Mahatma Gandhi’den kısa bir alıntı yapmak istiyoruz:

“Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara nasıl davrandığına bakılarak değerlendirilebilir.” 

Yazımızın geri kalanında karşılaşacağınız tüm bilgiler, ilgili kanun teklifi metninden alınmıştır. Herhangi bir yorumun dâhil edilmediği bu içerikte temel kaynak olarak TBMM.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ve “Rize Milletvekili Harun Mertoğlu ve 71 Milletvekilinin Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/2275) ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Raporu” kullanılmıştır.

Kanun Teklifinin Amacı Nedir?

TBMM resmi internet sitesinde, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi amaçları, özet şeklinde şöyle belirtilmiştir:

  • Sahipli ve sahipsiz hayvan kavramlarının net bir şekilde tanımlanması
  • Hayvan bakımevi tanımının güncellenmesi
  • Kamu güvenliği ve sağlığını korumak amacıyla yerel yönetimlere yetki verilmesi
  • Sahipli hayvanını terk eden kişilere uygulanan idari para cezasının artırılması
  • Sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmenin veya bakımevinde barındırılan hayvanı dışarı bırakmanın kabahat olarak düzenlenmesi
  • İl özel idarelerine, sorumluluk alanlarındaki sahipsiz hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürme yükümlülüğünün verilmesi
  • Sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrol altına alınması ve insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından oluşan risklerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Kanun Teklifi Metninde Yer Alan Genel Gerekçe Hakkında

“Kanun teklifi metninde yer alan” genel gerekçe şu şekilde özetlenebilir:

2004 yılında kabul edildiğinde büyük ses getiren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanların yaşamını koruma amacını taşımaktadır. Ancak, sahipsiz hayvanlar, özellikle başıboş köpekler, kontrolsüz popülasyon artışı nedeniyle sorun haline gelmiştir. Bu durum çevre temizliği, toplum sağlığı ve kamu güvenliği açısından tehlikeler yaratmaktadır. 

2019-2023 yılları arasında hayvana çarpma nedeniyle 3.534 trafik kazası yaşanmış, 55 kişi hayatını kaybetmiştir. Kontrolsüz popülasyon, saldırılar ve zoonoz hastalık riskleriyle maddi kayıplara yol açmaktadır. Türkiye, kuduz riski yüksek ülkeler arasında yer almakta ve sahipsiz hayvanlar, toplumda gerginliğe neden olmaktadır. Sonuç olarak, sahipsiz hayvan popülasyonunun kontrolsüzlüğü, insan ve hayvan sağlığı ile kamu düzeni açısından ciddi riskler oluşturmaktadır.

Sahipsiz köpek saldırıları, ölümlere ve yaralanmalara yol açmakta, bu nedenle yakınları yerel yönetimlere karşı tazminat davaları açmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon sahipsiz köpek olduğu tahmin edilse de, doğum yapma sıklıkları nedeniyle bu sayının yaklaşık 4 milyon olduğu öngörülmektedir. Bir dişi ve erkek köpeğin üreme potansiyeliyle, köpek popülasyonunun üstel bir artış gösterdiği belirtilmektedir. 2004 yılından bu yana, sahipsiz hayvanların kontrolü amacıyla kısırlaştırma ve barınak kurulumu çalışmaları sürdürülmektedir; şu an 105 bin hayvan kapasitesine sahip 322 barınak mevcuttur.

Bilimsel verilere göre, sahipsiz hayvanların popülasyonunu kontrol altına almak için %70'inin kısırlaştırılması gerekiyor. Ancak, ülkemizde yılda sadece %8,5 kadar hayvan kısırlaştırılmakta ve uzun vadede bu uygulamanın etkisi sınırlı kalmaktadır. Ayrıca, sürü halinde yaşayan sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmasının saldırgan davranışları azaltmadığı, hatta bazı durumlarda artırdığı gösterilmektedir. Ülkemizde uygulanan yakala-kısırlaştır-sal metodu, dünya genelinde sınırlı sayıda ülkede kullanılmakta ve genellikle yeterli etkiyi yaratmamaktadır.

Değişiklik Yapılması Talep Edilen Kanun Maddeleri, Teklif Edilen ve Komisyonun Kabul Ettiği Teklif Maddeleri

Önemli Not: İçeriğimizin bu kısmında ilk olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun mevcut durumunu, akabinde ilgili madde için Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifindeki değişiklik önerisini ve en son olarak da Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından kabul edilen versiyonunu bulabilirsiniz. Maddeler komisyon raporundan değiştirilmeden alınmıştır. İlgili metinleri raporun 100. sayfasından itibaren görüntüleyebilirsiniz.

Madde 1 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 1

Madde 1 Teklif Edilen:

4/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanunun amacı;” ibaresinden sonra gelmek üzere “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ibaresi eklenmiştir. 

Madde 1 Kabul Edilen:

24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanunun amacı;” ibaresinden sonra gelmek üzere “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ibaresi eklenmiştir. 

Madde 2 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:madde 2

Madde 2 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (j) bentleri aşağıdaki şekilde ve (k) bendinde yer alan “ve hayvanların rehabilite edileceği” ibaresi “, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği” şeklinde değiştirilmiştir.

“f) Sahipsiz hayvan: Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları,

j) Sahipli hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlarını,”

Madde 2 Kabul Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (j) bentleri aşağıdaki şekilde ve (k) bendinde yer alan “ve hayvanların rehabilite edileceği” ibaresi “, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği” şeklinde değiştirilmiştir. 

“f) Sahipsiz hayvan: Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları,” 

“j) Sahipli hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlarını,” 

 

Madde 3 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 3

Madde 3 Teklif Edilen:

5199 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış, (d) bendinde yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları sahiplenmek” şeklinde ve (j) bendinde yer alan “ve güçten düşmüş hayvanların korunması” ibaresi “hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları” şeklinde değiştirilmiştir. 

Madde 3 Kabul Edilen:

5199 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış, (d) bendinde yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları sahiplenmek” şeklinde ve (j) bendinde yer alan “ve güçten düşmüş hayvanların korunması” ibaresi “hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları” şeklinde değiştirilmiştir. 

 

Madde 4 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 4

Madde 4 Teklif Edilen:

5199 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında” ibaresi “kanuni istisnalar hariç” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “çevreye olabilecek” ibaresi “insan ve çevre sağlığı için oluşabilecek” şeklinde ve “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde, dördüncü fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde ve altıncı fıkrasında yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları hayvan bakımevi kurarak sahiplenmek” şeklinde değiştirilmiştir. “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.”

Madde 4 Kabul Edilen:

5199 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında” ibaresi “kanuni istisnalar hariç” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “çevreye olabilecek” ibaresi “insan ve çevre sağlığı için oluşabilecek” şeklinde ve “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” ibaresi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” şeklinde, dördüncü fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde ve altıncı fıkrasında yer alan “hayvanlara bakan veya bakmak” ibaresi “hayvanları hayvan bakımevi kurarak sahiplenmek” şeklinde değiştirilmiştir. “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” 

 

Madde 5 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 5

Madde 5 Teklif Edilen:

5199 sayılı Kanunun İkinci Kısım Dördüncü Bölüm başlığında yer alan “Öldürülmesi” ibaresi “Ötanazisi” şeklinde ve 13 üncü maddesinin başlığı “Hayvanların ötanazisi” şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkradan önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Öldürme esas ve usulleri” ibaresi “Öldürme ve ötanazi işlemine ilişkin esas ve usuller” şeklinde değiştirilmiştir.

“Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır.

Sahipsiz hayvan popülasyonunun; kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde ilgili yerel yönetim tarafından sahipsiz hayvanlara ötanazi yapılabilir.”

Madde 5 Kabul Edilen: 

5199 sayılı Kanunun İkinci Kısım Dördüncü Bölüm başlığında yer alan “Öldürülmesi” ibaresi “Ötanazisi” şeklinde ve 13 üncü maddesinin başlığı “Hayvanların ötanazisi” şeklinde değiştirilmiş, maddeye birinci fıkrasından önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Öldürme esas ve usulleri” ibaresi “Öldürme ve ötanazi işlemine ilişkin esas ve usuller” şeklinde değiştirilmiştir. 

“Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır. 

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulunun 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir.” 

 

Madde 6 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

Madde 6 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan “Tıbbî” ibaresi “Kanuni ve tıbbî” şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“o) Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakmak.”

Madde 6 Kabul Edilen: 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan “Tıbbî” ibaresi “Kanuni ve tıbbî” şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir. 

“o) Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan köpekleri bakımevi dışında bir yere bırakmak.” 

Madde 7 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

Madde 7 Teklif Edilen:

5199 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“b) İl sınırları içinde hayvanların korunmasına ilişkin ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirleyip, sorunların çözüm tekliflerini içeren yıllık, beş yıllık ve on yıllık plan ve projeler yapmak, yıllık hedef raporları hazırlayıp Bakanlığın uygun görüşüne sunmak, Bakanlığın olumlu görüşünü alarak insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin her türlü önlemi almak,”

Madde 7 Kabul  Edilen:

5199 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır. 

“b) İl sınırları içinde hayvanların korunmasına ilişkin ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirleyip, sorunların çözüm tekliflerini içeren yıllık, beş yıllık ve on yıllık plan ve projeler yapmak, yıllık hedef raporları hazırlayıp Bakanlığın uygun görüşüne sunmak, Bakanlığın olumlu görüşünü alarak insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin her türlü önlemi almak,” 

Madde 8 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 8

Madde 8 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak, bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanır.”

Madde 8 Kabul Edilen:

5199 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

“İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak, bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanır.” 

Madde 9 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 9

Madde 9 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve bu suretle bulundurduğu” ibaresi “veya sahiplendiği” şeklinde ve fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılır.”

Madde 9 Kabul Edilen:

5199 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve bu suretle bulundurduğu” ibaresi “veya sahiplendiği” şeklinde ve fıkranın son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılır.” 

Madde 10 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 10

Madde 10 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “ikinci” ibaresi “dördüncü” şeklinde, (j) bendinde yer alan “hayvan başına iki bin” ibaresi “hayvan başına altmış bin” şeklinde ve aynı bentte yer alan “idarî para cezası.” ibaresi “; (o) bendine aykırı davrananlara hayvan başına elli bin Türk lirası idarî para cezası.” şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrada yer alan “hayvan koruma gönüllüsü,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

Madde 10 Kabul Edilen:

5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan “ikinci” ibaresi “dördüncü” şeklinde, (j) bendinde yer alan “hayvan başına iki bin” ibaresi “hayvan başına altmış bin” şeklinde ve aynı bentte yer alan “idarî para cezası.” ibaresi “; (o) bendine aykırı davrananlara hayvan başına elli bin Türk lirası idarî para cezası.” şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “hayvan koruma gönüllüsü,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır. 

Madde 11 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 11

Madde 11 Teklif Edilen:

5199 sayılı Kanunun 28/A maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “birinci” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ikinci ve üçüncü” ibaresi eklenmiş ve yedinci fıkrasında yer alan “hayvan koruma gönüllüsü,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.


Madde 11 Kabul Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 28/A maddesinin ikinci fıkrasına “birinci” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ikinci ve üçüncü” ibaresi eklenmiş ve yedinci fıkrasında yer alan “hayvan koruma gönüllüsü,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır. 

Madde 12 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 12

Madde 12 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 31 inci maddesinde yer alan “3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu” ibaresi “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 12 Kabul Edilen: 

5199 sayılı Kanunun 31 inci maddesinde yer alan “3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu” ibaresi “5996 sayılı Kanun” şeklinde değiştirilmiştir. 

Madde 13 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

Madde 13 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin başlığı “Yerel yönetimlerin sorumluluğu” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan “büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer” ibaresi madde metninden çıkarılmış, fıkraya “korunması ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “sahiplendirilinceye kadar” ibaresi, ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “olmayan belediyeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile il özel idareleri” ibaresi eklenmiş ve fıkranın üçüncü ve dördüncü cümleleri ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.”

“Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.”

Madde 13 Kabul Edilen: 

5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin başlığı “Yerel yönetimlerin sorumluluğu” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan “büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer” ibaresi madde metninden çıkarılmış, fıkraya “korunması ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “sahiplendirilinceye kadar” ibaresi, ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “olmayan belediyeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile il özel idareleri” ibaresi eklenmiş ve fıkranın üçüncü ve dördüncü cümleleri ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.” 

“Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.” 

Madde 14 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 14

Madde 14 Teklif Edilen:

5199 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “GEÇİCİ MADDE 4- Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlüdür. 

Belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar birinci fıkra gereğince hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanır. Bu fıkra uyarınca ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamaz. 

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31/12/2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorundadır.” 

Madde 14 Kabul Edilen: 

5199 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “GEÇİCİ MADDE 4- Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlüdür. 

Belediyeler 31/12/2028 tarihine kadar birinci fıkra gereğince hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırır. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olarak uygulanır. Bu fıkra uyarınca ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamaz. 

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31/12/2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorundadır.” 

Madde 15 ile Değiştirilmesi Teklif Edilen:

madde 15-1madde 15 -2

madde 15-3

Madde 15 Teklif Edilen: 

5199 sayılı Kanunun; 

a) 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya ona bakan” ibaresi, dördüncü fıkrasında yer alan “ve kontrollü hayvanları bulundurma ve” ibaresi ile 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ev hayvanları ile” ibaresi metinden çıkarılmış,

b) 18 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. 
Madde 15 Kabul Edilen: 

5199 sayılı Kanunun; 

a) 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya ona bakan” ibaresi, dördüncü fıkrasında yer alan “ve kontrollü hayvanları bulundurma ve” ibaresi ile 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ev hayvanları ile” ibaresi metinden çıkarılmış,

b) Üçüncü Kısım İkinci Bölüm başlığında yer alan “ve Hayvan Koruma Gönüllüleri” ibaresi kanun metninden çıkarılmış ve 18 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. (Kabul Edilmiştir.)

MADDE 17- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. (Kabul Edilmiştir.)


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.