Hasta Kedileri Nasıl Beslemeliyiz?
Kedilerin hasta olduklarını fark etmek başlı başına zordur. Vahşi doğada yaşadıkları hastalıkları ve çektikleri ağrıları saklamaya yönelik bir hayatta kalma mekanizması geliştiren kedilerin davranışlarının yakından gözlemlenmesi bu nedenle oldukça önemlidir. Kedilerin kendilerini korumak için hasta oldukları zamanlarda sergiledikleri bazı spesifik davranışlar vardır. Örneğin normalde çok sesli olmayan bir kedi yüksek sesle miyavlamaya başladıysa ya da ailesi ile zaman geçirmeyi tercih eden bir kedi daha sık saklanır olduysa kedilerde hastalık belirtileri hakkında tetikte olmak gerekir. Elbette iştahsızlık, dokunulduğunda saldırgan tavırlar sergilenmesi, ishal ve kabızlık gibi durumlar karşısında da temkinli bir yaklaşım benimsenmelidir. Kedilerde hastalık belirtileri devam ettiği takdirde kedilerin veteriner hekim kliniklerine götürülmeleri ve muayenelerinin yapılması gerekir. Kedilerde teşhis edilen bir hastalık olduğu takdirde tüm yaşamlarının iyileşme odağında şekillendirilmesi kedi sahiplerinin başlıca sorumluluklarından biridir. Daha detaylı bir ifadeyle hasta kedi beslenmesi, su tüketimi, aktivite planı gibi unsurlar yeniden değerlendirilmelidir. Bu yazımızda hasta kedi beslenmesi hakkında kedi sahiplerinin bilmesi gerekenler özelinde detaylara ulaşabilirsiniz.
Hasta Kedi Beslenmesinin Temelleri
Kediler hasta olduklarında, yaşadıkları hastalığın da türüne bağlı olarak iştahlarını yitirebilirler, en sevdikleri yiyecekleri tüketmeyebilirler ya da spesifik besinlere ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle kedi hasta olduğunda veteriner hekimlerin önerilerine harfiyen uyulması gerekir. Böylelikle kedilerin ihtiyaç duydukları besinlerle buluşmaları kolaylaşabilir ve hastalıkları geride bırakmaları için güçlenmeleri sağlanabilir.
Hasta kedilerin beslenme düzenine günlük ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılayan kuru ve/veya yaş mamalar eklenmelidir. Dehidrasyon oluşmaması adına su tüketimleri de yakından takip edilmelidir. Öğünlerinde tüketecekleri mamaların formu belirlenirken kedilerin hem beğenilerinin hem de sağlık durumlarının değerlendirilmesi tavsiye edilir.
Kediler hastalandıklarında nasıl beslenecekleri yaşadıkları sağlık sorunları özelinde şekillendirilebilir. Örneğin kusma, ishal ve iştahsızlık gibi semptomlar gastrointestinal hastalıklarda, diyabette, alerjilerde ve tüy yumağı gibi sorunlarda ortak olarak gözlemlenebilir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktıktan sonra yaklaşık 12 saat boyunca kedilerin gözlemlenmesi, semptomlar devam ediyorsa veterinere hekimlere gidilmesi gerekir.
Veteriner hekimler gerçekleştirdikleri muayenelerinin ardından teşhis koyduklarında iyileşme sürecini destekleyecek bir beslenme planı da oluştururlar. Yetişkin ya da yavru kedi fark etmeksizin hasta kedilerin beslenmeleri genellikle kaliteli hayvansal proteinler, vitaminler, mineraller ve su özelinde değerlendirilir.
Hayvansal Protein Kaynakları ve Kedi Sağlığı
Hasta kediler biyolojik olarak metabolize edebilecekleri ve kolay sindirilebilen hayvansal protein kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. Kediler etçil canlılar olduklarından taurin ve arjinin gibi temel amino asitler vücutlarının en iyi şekilde çalışması için olmazsa olmaz kaynaklardandır. Bu temel amino asitler ise et, hayvan organları ve balık gibi besinlerden elde edilebilir. Kediler iyileşme döneminde hayvansal proteinler yerine bitkisel proteinlerle buluştuklarında yeterince hızlı iyileşmeyebilirler.
Hasta kedi beslenmesi yüksek oranda ve kaliteli hayvansal proteinlerle desteklendiğinde kedilerin bağışıklık sistemi güçlenebilir. Hücrelerine daha fazla oksijen ve besin taşınabilir, vücutlarındaki su oranı dengelenebilir. Ağrı ve enflamasyon sorunu minimize edilebilir ek olarak metabolik süreçlerin sorunsuz ilerleyebilmesi için gerekli kalori ile buluşmaları sağlanabilir.
Kedi Sağlığında Mineral ve Vitaminlerin Önemi
Vitaminler ve mineraller kedilerin organlarının fonksiyonlarını destekler, proteinlerin emilimini artırır ve ek olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sunar. Kediler ihtiyaç duydukları mikro besinlerle genellikle tükettikleri hayvansal protein kaynakları aracılığı ile buluşurlar. Fakat hasta kedilerin vücutlarındaki su kaybı ve su kaybı sonucunda gündeme gelen elektrolit dengesizliği nedeniyle ek vitaminlere ve minerallere gereksinim duymaları mümkündür. Kedilerin sağlığını desteklemek üzere formüle edilen kedi vitamini ve ek besinlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Hasta Kediler Susuz Kalmamalı
Kediler hasta olduklarında ve/veya sıvı kaybettiklerinde hızla dehidrasyona uğrayabilirler. Dehidrasyon organların fonksiyonlarının yerine gelmemesi başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle hasta kedilerin su tüketimlerinin ve sıvı alımlarının teşvik edilmesi önem taşımaktadır.
Kedilerin hasta olduğu süreçte su içmelerinin teşvik edilmesi için sularının taze ve temiz olması her zamankinden elzemdir. Su kaplarının düzenli olarak temizlenmesi, su kaplarının kolay erişilebilir yerlerde konumlandırılması ve sularının taze olması şarttır.
Kedilerde sıvı alımını desteklemek için beslenmelerine yaş mamaların da eklenmesi gerekli olabilir. Kedilerin hem lezzet beklentilerinin karşılanması hem günlük olarak ihtiyaç duydukları besinlerle buluşmaları hem de sıvı alımlarının desteklenmesi için kaliteli yaş mamalar ile beslenmelerinin desteklenmesi faydalıdır. Kedilerin yaşam evrelerine özel formüle edilen yaş mama çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Hastalık nedeniyle yeterince su içemeyen kedilerin dehidrasyon ihtimalinin ortadan kaldırılması adına veteriner hekimlerin desteği gerekli olabilir.
Hasta Kediler Hangi Besinleri Tüketmemeli?
Kediler hastalandıklarında sindirim sistemleri ideal şekilde çalışmayabilir. Bu nedenle bazı besinlerin onlardan uzak tutulması tavsiye edilir. Hasta kedilerin tüketmemesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Kediler karbonhidratları bir ölçüde sindirebilseler de hayatta kalmak için karbonhidrata büyük oranda ihtiyaç duymazlar. Hastalık döneminde ise karbonhidratları sindirmeleri zorlaşır. Karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesi sindirim sorunlarını tetikleyebilir ya da var olan şikâyetleri ağırlaştırabilir.
- Hastalık döneminde kedilerin çok yağlı beslenmemesi gerekir. Yağ metabolizmayı yavaşlatabilir ve kedilerin kendilerini kötü hissetmelerine yol açabilir. Bu nedenle hasta kedilerin yağsız protein kaynaklarına yönelmesi ideal kabul edilir.
- Sütün kediler için besleyici olduğu yönünde yaygın bir yanlış inanış vardır. Laktoz içeren süt ve süt ürünleri hasta kedilerin mide ve sindirim sorunları yaşamalarına yol açabilir.
- Hasta kedilerin sebze ve meyve tüketmeleri de önerilmemektedir. Sağlıklı olduklarında onlar için güvenli sebze ve meyveler öğünlerine eklense de hastalık dönemlerinde yalnızca veteriner hekimlerin de onayladığı şekilde beslenmeleri gerekir.
Hastalık, Beslenmenin Özelleştirilmesini Gerektirebilir
Kedilerin yaşadıkları sağlık sorunları, özel beslenme planlarının uygulanmasını gerektirebilir. Örneğin böbrek hastalıkları, idrar yolu hastalıkları, gastrointestinal sistem sorunları, alerjiler, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunları olan kedilerin veteriner diyet maması çeşitleri ile beslenmeleri önerilebilir.
Özel beslenmeyi gerektiren, kronikleşen ve genel sağlık durumu dramatik ölçüde etkileyen hastalıkların teşhis edildiği kedilerin beslenmelerinin veteriner hekimlerin yönlendirmeleri doğrultusunda planlanması gerekir. Hastalık odağında beslenmeye başlayan kedilerin rutin sağlık kontrollerinin aksatılmaması da oldukça önemlidir. Böylece hastalıklara özel beslenme rutini sonrasında kedilerin fayda görüp görmedikleri somut şekilde analiz edilebilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.