Hamsterlarda Wet Tail (Islak Kuyruk) Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hamsterlarda Wet Tail (Islak Kuyruk) Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

14.01.2024 Aysegül Tunçay


Hamsterlarda wet tail (ıslak kuyruk) hastalığı son derece yaygın bir şekilde görülen, çok ciddi sonuçlara neden olabilen ve acil tedavi gereksinimi doğuran bir ishal türüdür. Birçok farklı unsura bağlı olarak meydana gelebilen ıslak kuyruk hastalığı genellikle 3-6 haftalık genç hamsterlarda görülür. Hastalığın ismi ishalin kuyruk tabanında ve çevresinde ıslak bir görünüm oluşturmasından gelir. Erken dönemde teşhis edilse dahi tedavisi her zaman başarıyla sonuçlanamadığından hamsterlarda ıslak kuyruk hastalığının önlenmesi adına tedbir alınması kritiktir. Bu yazımızda hamsterlarda ıslak kuyruk wet tail hastalığı ve hastalığın önüne geçmek için alınabilecek tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz. 

hamster kuyruğu

Hamsterlarda Islak Kuyruk Hastalığı Nedir?

Bağırsaklardaki bakterilerin aşırı çoğalması neticesinde dışkının gevşemesi veya ishal oluşumu ile karakterize hastalık, ıslak kuyruk hastalığı olarak adlandırılır. Bölgesel enterit veya proliferatif ileit olarak adlandırılan bu hastalık tedavi edilmezse ya da bazen tedavi edilse de istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Belirtilerinin yakından gözlemlenmesi ve engellenmesi için doğru tedbirlerin alınması bu sebeple oldukça önemlidir. 

kuyruk bölgesi kirli hamster

Hamsterlarda Islak Kuyruk Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Islak kuyruk hastalığına yakalanan hamsterlarda çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında kuyruk ve çevresinde ıslaklık, kötü koku, ishal ya da dışkıda gevşeme, tüylerin temizlenmemesine bağlı olarak bakımsız görüntü, iştahta azalma, gözlerde çökme, dehidrasyon, huzursuzluk ve tavırlarda agresifleşme yer alabilir. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra hamsterların sağlık durumu hızla kötüleşebileceği için zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene ettirilmeleri önemlidir. Erken teşhis sağlıklı hamsterlar için önemli faydalar sunabilir.

kafesten dışarı bakan hamster

Hamsterlarda Islak Kuyruk Hastalığına Neden Olan Faktörler Hangileridir?

Hamsterlarda ıslak kuyruk hastalığı bağırsaklardaki bakterilerin aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkar. Genellikle Lawsonie intracellularis bakterisi nedeniyle oluşsa da farklı bakteriler de ıslak kuyruk hastalığının oluşmasına yol açabilir. Yaş, hastalık oluşumunda risk artıran unsurlar arasında gösterilebilir, nitekim genç hamsterlar ıslak kuyruk hastalığına daha sık yakalanmaktadır. 

Bağırsaklardaki bakteri çoğalmasının potansiyel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Stres

Hamsterlarda ıslak kuyruk hastalığı tipik olarak stresten kaynaklanır. Bebeklik döneminde olan hamsterlar sütten kesildikten sonra strese girebilirler ve beslenme değişikliklerinin de etkisiyle ıslak kuyruk hastalığına yakalanabilirler. Yavruluk döneminde mekân değişikliğine maruz kalan hamsterlarda da strese bağlı ıslak kuyruk hastalığı tetiklenebilir. 

Hijyenik Olmayan Koşullar

Kirli ortamda zaman geçiren hamsterlarda ıslak kuyruk hastalığı oluşabilir. Yaşam alanları hijyen standartlarını karşılamadığında hem strese girdiklerinden hem de daha çok mikroba maruz kaldıklarından hastalık riski artış gösterebilir. 

Hastalık Taşıyan Farklı Bir Hamsterla Temas 

Islak kuyruk wet tail hastalığı, bulaşıcı bir hastalıktır. Yeni bir hamster sahiplenenlerin dostlarını, mevcut hamsterlarının yaşadığı kafese koymadan önce bir süre beklemesi tavsiye edilir. Gözleri açık olmayan, hareketsiz ve hâlsiz hamsterların, sağlıklı hamsterlarla aynı kafese konmamaları önemlidir.

Islak Kuyruk Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Hamsterlarda ıslak kuyruk hastalığının teşhisi sırasında ishalin bakteriyel bir enfeksiyon kaynaklı olup olmadığına odaklanılır. Hamsterlar farklı nedenlerle de ishale yakalanabilirler ve bu durumda tedavi ilgili nedene göre planlanır. Örneğin bazı durumlarda çok su içmeye ya da sulu sebzelerin fazla tüketilmesine bağlı olarak aniden ishal ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla her ishal vakasına ıslak kuyruk hastalığı olarak yaklaşılmamalıdır. 

Gerçekleştirilen muayene ve testlerin ardından hamsterın ıslak kuyruk hastalığına yakalandığı teşhis edilirse antibiyotik reçete edilebilir ve meydana gelen sıvı kaybını gidermek için serum uygulanabilir. Hamster yemek yemiyorsa şırınga ile özel besinlerin kendisine verilmesi gerekli olabilir. Tedavi planlamasının 1-2 gün içerisinde başarıya ulaşmaması durumunda yeniden veteriner hekime danışılması gerekir. Islak kuyruk, hamsterların sağlığında ani gerilemelere yol açan bir hastalık olduğundan tedavilerin etkisinin yakından gözlemlenmesi önemlidir. Islak kuyruk hastalığının tedavisi ne yazık ki sıklıkla başarılı olamaz. Çok genç ya da yaşlı hamsterlarda tedaviye rağmen hastalık ölümcül olabilir. Dolayısıyla hastalığın önlenmesi temel hedef olmalıdır. 

yüzünü kapatan hamster

Hamsterlarda Islak Kuyruk Hastalığı Nasıl Önlenir?

  • Hamsterlarda ıslak kuyruk hastalığının önlenmesi %100 mümkün olmamakla birlikte belli başlı tedbirlerin alınması gerekir. 
  • Yeni bir hamster sahiplenmeden önce hamsterın gözlerinin açık ve hareketli olduğundan emin olunması gerekir. Kuyruk tabanında ıslaklık varsa ve hâlsizse ıslak kuyruk hastalığının varlığından şüphe duyulmalı, diğer hamster ile aynı yere koyulmamalıdır. 
  • Hamsterların konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi adına temiz alanlara ihtiyaçları vardır. Kafeslerinin, kafes ekipmanlarının ve oyuncaklarının düzenli olarak temizlenmesi bakımlarının önemli bir aşamasıdır. Hamster Bakımı ve Özellikleri içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
  • Tek kafeste birden fazla hamster yaşıyorsa ve içlerinde hastalık belirtisi göstermeye başlayanlar varsa hamsterların birbirinden ayrılmaları gerekir. 
  • Hamsterların mümkün olduğunca stresten uzak tutulmaları ideal olandır. Ani hareketler, sürekli ele alınmak istenmesi, yüksek ses, yeterince sosyalleşmeme, yetersiz beslenme, çevresel uyaranların az olması hamsterlarda stres oluşmasına neden olabilir. Strese giren hamsterlarda hiperaktivite, her zamankinden farklı davranışlar sergileme, agresifleşme, tüy dökülmesi, garip sesler çıkarma, salya üretiminde artış ve kaçmaya çalışma gibi belirtiler gözlemlenebilir. 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.