Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir?
Hem çok sevimliler hem de çok sakin… Yiyecekleri yanaklarının iç kısmında biriktiren bu kemirgenlerin; Suriye hamsteri, cüce hamster, Robovski hamsteri gibi birbirinden popüler türü bulunuyor. Fazlaca eğlenceli karakterleri ve bakımlarının kolaylığı hamsterların her geçen gün daha çok ilgi görmesi ile sonuçlanıyor.
Bakımları kedi ve köpeklere kıyasla daha kolay olan hamsterlar da spesifik ihtiyaçlara sahip. Örneğin beslenmelerinin doğru planlanması, oldukça önemli. Sağlıklarının ve kilo kontrollerinin devamlılığı için hamsterların tüketmesi gereken yiyecekler hakkında farkındalığın yükselmesi gerekiyor. Vahşi doğada köpekler gibi omnivor canlılar olan evcil hamsterların beslenme gereksinimleri ile ilgili detaylar yazımızda sizi bekliyor.
Hamsterlerin Temel Beslenme İhtiyaçları
Hamsterların beslenmesine peletlenmiş yemler dâhil edilmeli. Sağlıklı bir peletin içeriğinde proteinler, karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve ham lifler bulunuyor. İçerikteki bu bileşenlerin birbirine oranları da sunulan yemin kalitesini etkiliyor. İdeal olan yemlerin %15-25 oranında protein, %35-40 oranında karbonhidrat, %4-5 oranında yağ ve %5 oranında ham lif içermesidir. Hamsterların kalori ihtiyaçları farklılaşabileceği için yem seçimi sırasında veteriner hekimlerin tavsiyelerinin dinlenmesi gerekir. Besin ihtiyaçları boyutlarına ve genel sağlık durumlarına göre değişebilir. Çoğu hamster ⅛-⅓ fincan yemle gününü geçirebilir.
Hamster yemleri farklı formlarda üretilebilir. Bazıları küçük bisküvi bazıları küçük kurabiye şekline sahip olabilir. Birçok hamster beslenmeye peletlenmiş yemlerin eklenmesinden mutlu olurlar. Yine de tek bir karışım onların lezzet ihtiyacını karşılamak için her zaman yeterli olmayacaktır. Monoton bir şekilde beslenmek hamsterların yemeyi reddetmesiyle sonuçlanabilir. Bu durumu engellemek adına hamster beslenmesinin temelinde yemlere yer vermek ancak besinlerini de çeşitlendirmek gerekir.
Hamsterlar pelet yemlere ek olarak tohum karışımlarına da bayılırlar. Sadece tohumla beslenmeleri onların sağlıkları için çok faydalı değildir. Sürekli tohumla beslenen hamsterlarda E vitamini, kalsiyum ve mineral eksiklikleri oluşabilir. Tohum odağında beslenme bünyelerine fazla şeker ve yağ almalarına da neden olacağından hamsterlarda obezite ve diyabet gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle hamster beslenmesine tohum eklenirken dikkatli ve seçici olunmalıdır.
Merkezine pelet yemlerin koyulduğu bir beslenme planı yapıldığında, hamsterlerin lezzet beklentilerini karşılamak adına taze meyve ve sebze çeşitlerinin de onlara sunulmasında fayda olacaktır. Bu tür gıdaları onlara sunarken günlük kalori ihtiyaçlarının aşılmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle meyvelerin ödül olarak, kısıtlı miktarda sunulması gerekir. Hamsterların taze suya erişimlerinin sağlanması önemli bir gerekliliktir. Suları her gün tazelenmelidir.
Hamsterler Hangi Yiyecekleri Severler?
Hamsterlar bizim tükettiğimiz birçok yiyeceği severek yerler. Dengeli içeriğe sahip bir pelet mama ile beslenmeleri hâlinde ek gıdaların ölçülü bir şekilde verilmesi gerekir. Hamsterların sevdiği yiyecekler arasında fındık fıstık ceviz gibi kuruyemişler öne çıkar. Ay çekirdeği ve kabak çekirdeğini de severek yerler. Ispanak, marul, patates, elma ve hatta haşlanmış yumurta da hamsterların hayır diyemedikleri yiyeceklere örnek olarak gösterilebilir. Hazır yeri gelmişken evcil hayvan olarak hamsterları seçen kişilerin bilmesi gereken önemli bir bilgiyi de sizlerle paylaşmak isteriz. Hamsterların sert gıdaları tüketmesi önemlidir. Dişleri sürekli uzar ve büyür. Sert gıdaları kemirdiklerinde dişleri törpülenir ve dişlerinin aşırı uzaması sonucu yaşanabilecek sorunlar engellenebilir. Sert gıdaların dışında kemirme oyuncakları ile buluşturulmaları da gerekir, aksi halde dişleri ideal ölçüde törpülenemeyebilir.
Hamsterlar taze besinlere ihtiyaç duyan bir kemirgen türüdür. İnsan gıdalarını severek tüketseler de bazı besinlerden uzak tutulmaları sağlıkları için faydalı olacaktır. Elma çekirdeği, çiğ patates, soğan, sarımsak, çikolata, kırmızı et hamsterlara zararlı yiyecekler arasındadır. Aynı zamanda hiçbir şekerli ve tuzlu gıdanın da onlara verilmemesi gerekir.
Sağlıklı Bir Hamster Diyeti Nasıl Oluşturulur?
Hamsterlar için sağlıklı bir diyet oluşturulacaksa bu diyetin merkezine kaliteli peletlenmiş yemler koyulmalıdır. Peletlenmiş hamster yemlerine ek olarak beslenmeleri; tohum karışımları, taze meyve ve sebze çeşitleri ile zenginleştirilmelidir. Beslenmeleri çeşitlendirilirken ağırlıklarının, beğenilerinin ve genel sağlık durumlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Ek besinlerin miktarı kaçırılırsa hamsterlarda diyabet ve obezite gibi tehlikeli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.