Hamster Bakımında Sık Yapılan Hatalar ve Bunlardan Kaçınma Yolları
Yakın zamanda hamster sahiplendiyseniz ya da hayatınıza minik bir hamster dâhil etmek istiyorsanız, hamster bakımı ile ilgili yanlış bilinen doğruları öğrenmeniz gerekiyor. Hamsterlarınızın günlük ihtiyaçları hakkında farkındalığınızın artması onların hem daha mutlu hem de daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı oluyor. Diğer evcil hayvanlar ile kıyaslandığında, hamsterlar küçük oldukları ve kafeste yaşadıkları için, bakım ihtiyaçları daha az gibi görünse de onların da özel olarak gereksinim duydukları unsurlar olduğu biliniyor. Bu yazımızda hamster bakımında sık yapılan hatalar ve bu hataların doğruları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Yanlış Kafes Seçimi
Hamsterlar küçük olduğu için hamster kafesi de mümkün olduğunca küçük modeller arasından seçiliyor. Bu durum hamsterın sağlığını da konforunu da olumsuz etkiliyor. Hamsterların boyutları küçük olsa da egzersiz ihtiyaçlarının yoğun olduğunun göz ardı edilmemesi önemli. Uzmanlar hamsterların kafeslerinde ideal şekilde egzersiz yapabilmesi adına kafeslerinin mümkün olduğunca geniş ölçülerde seçilmesini ve hamsterlar için ideal kafesin 100x50x50 cm ebatlarında olması gerektiğini sıklıkla vurguluyor. Kafes boyutları değerlendirilirken kafes ekipmanlarının kaplayacağı yer de düşünülmeli. Hamster yemlikleri, hamster tuvaleti, suluk ve oyuncaklar koyulduktan sonra kafeste hamsterların rahatça hareket edebilecekleri alan bulunmalı.
Kafes Temizliğinin Aksatılması
Hamsterların sağlığının korunması adına kafes temizliği ihmal edilmemelidir. Hamster kafesinin zeminine yerleştirilen kemirgen talaşları her gün temizlenmelidir. Kafesin ve kafes ekipmanlarının temizliği ise her hafta yapılmalıdır. Eski yiyeceklerin kafeste bırakılmaması da son derece önemlidir. Kafesleri düzenli olarak temizlenmediğinde koku meydana gelebilir ve ek olarak hamsterların hijyen beklentileri karşılanmayabilir. Bu gibi bir durumda cilt sorunları ve enfeksiyon riski artış gösterir. Hamster Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizde hamster kafesinin temizliğinden hamster kafesinde bulunması gereken ekipmanlara dek detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Yanlış Oyuncaklar Alınması
Hamsterlar birçok evcil hayvan gibi yeni oyuncaklara karşı koyamaz. Kafeslerinde yer verilen hamster oyuncakları onların mental ve fiziksel olarak uyarılmaları, stresten uzak kalmaları bakımından son derece önemlidir. Ancak oyuncak seçimi sırasında dikkatli olunmalı, özellikle çark gibi bayıldıkları ürünlerin boyutları doğru belirlenmelidir. Oyuncaklarının onlara zarar vermeyecek materyallerden üretildiğinden ve sakatlanma riskini artırmayacağından emin olunmalıdır. Hamsterınız için güvenli hamster oyuncaklarını keşfetmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İnsanlara Alışması İçin Zaman Tanınmaması
Hamsterlar erken dönemde sosyalleştirilmesi gereken canlılardır. Ancak bu sürecin belli kuralları olduğu unutulmamalıdır. Sahiplenme sonrasında, hamster eve getirilip kafesine koyulduğunda kafesine alışabilmesi için 24 - 48 saatlik bir süre beklenmelidir. Yeni çevrelerine alışabilmeleri için onlara zaman tanınması oldukça önemlidir. Sahiplenme sonrası birkaç gün geçtikten sonra hamster yemlerinin ve ödül yiyeceklerinin gücünden yararlanılarak etkileşim çabalarına girilebilir. Ödül yiyecekleri sunulduğu zaman nazikçe hareket edilmeli, hamsterın yeni yiyecekleri koklamasına izin verilmelidir. Hamster ilk başta yiyeceklere yanaşmayabilir ve çekingen tavırlar sergileyebilir. Alışma süreci kritik olduğundan sabırlı davranılmalıdır. Hamster uzatılan yiyeceklere gelmeye başladığında önemli bir eşik aşılır. Daha sonraki aşamalarda ise ödül avuca koyulmalı, hamsterın avuca gelmesi beklenmelidir. Başlangıçta avucunuza gelip ödülü alıp hızla kaçabilir, bu davranış son derece normaldir. Zaman içerisinde avuçta durmayı öğrenecektir. İnsan ve hamster arasındaki bağ güçlendikçe ve hamsterın güveni kazanıldığında keyifli bir dostluk başlayacaktır.
Gün İçerisinde Uyandırılmaları
Hamsterlar gündüz uyuyan, geceleri ise aktif olan canlılardır. Gündüz uyudukları esnada onların uyandırılması son derece yanlış bir tercih olarak yorumlanır. Bütün gece uyanık kalan hamsterların gün içerisinde rahatsız edilmemesine dikkat edilmelidir. Onlarla zaman geçirmek için doğru anın beklenmesi gerekir. Sabahın erken saatleri ve/veya akşamları onların sosyalleşme isteklerine yanıt verilebilir, hamsterlarla aradaki bağın güçlendirilmesi için adım atılabilir.
Çok Küçük Egzersiz Çarkı Seçmek
Egzersiz çarkı, hamster kafesinin en gözde ekipmanlarından biridir. Hamsterlar fazla enerjilerini attıkları çarklarında zaman geçirmeyi epey severler. Çok küçük bir çark almak hamsterın yaralanmasına, omurgasının zorlanıp zarar görmesine yol açabilir. Hamster türlerinin ebatları değişebildiğinden sahip olunan hamsterın boyutlarına uygun ürünler arasından seçim yapılmalıdır. Örneğin Suriye hamsterları için ideal çark boyutunun 28, cüce hamster için de 20 cm civarında olduğu ifade edilebilir. Hamster çarkının sağlam tabanı olmasına da dikkat edilmelidir. Tabanın tasarımı hamsterların ayaklarına zarar verebilir ve ayaklarının boşluklara sıkışmasına neden olabilir.
Hastalık Belirtilerinin Öğrenilmemesi
Hamsterlar son derece naif canlılardır, hastalık belirtileri ortaya çıktığı için zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması gerekir. Hamsterlarda yaygın görülen hastalık belirtileri şu şekilde sıralanabilir: iştahta azalma, hareketsizlik, kafesin köşesine saklanma, ishal, kuyruk bölgesinde ıslaklık, tüylerde dökülme, burun ve gözlerde akıntı, hapşırma. Bu belirtilerin göz ardı edilmemesi ne yazık ki hamster bakımında sık yapılan hatalar arasında yer almaktadır.
Tek Kafeste Birden Çok Hamsterın Yaşaması
Hamsterlar büyük çoğunlukla kafeslerinde tek başına yaşamaktan keyif alan canlılardır. Tek kafeste birden fazla hamsterın yaşaması, hamsterlar arasında bölgecilik nedeniyle kavga çıkmasına ve hamsterların strese girmesine neden olur. Dişi ve erkek hamsterların bir arada yaşamasının ek sonuçları da bulunur: Yaklaşık 8 hafta olduklarında cinsel olarak olgunlaşan dişi hamsterlar tek seferde 20 kadar yavruyu dünyaya getirebilirler.
Yanlış ve Aşırı Beslenme
Hamsterınızın kafesine baktığınızda yemliğinin boşalmış olduğunu görebilirsiniz, bu durum tüm yiyecekleri tükettikleri anlamına gelmez. Kimi zaman hamsterlar yiyeceklerini yanak keselerinde ve/veya kafeslerinde uygun gördükleri bazı alanlara saklayabilirler. İdeal miktardan fazla yemekle buluşturulmaları onlarda hem yemek seçme davranışının oluşmasına hem de fazla kilo sorununa yol açabilir.
Hamsterlarda aşırı kilo almaya neden olabilen çeşitli faktörler bulunur, bu faktörler içerisinde fazla besin tüketimi de vardır. Kilo almaları durumunda hamsterların sağlığı ciddi anlamda tehlikeye girebilir. Obeziteye genellikle karaciğer sorunları, diyabet ve ömrü kısaltan çeşitli kronik hastalıklar eşlik eder. Dolayısıyla ideal kilolarının korunmasına özen gösterilmesi şarttır. Hamsterın sağlığı açısından doğru besinlerle buluşturulması hamster bakımının temellerini oluşturur. Detaylı bilgi için Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.