Hamile Köpekler İçin Süt Tozu Zararlı mı?
Gebelik dönemi tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de dikkatle takip edilmesi gereken, özel ihtiyaçlar doğuran ve ortaya çıkan bu ihtiyaçların eksiksiz karşılanması önem taşıyan bir süreçtir. Gebe kalan köpeklerin tam ve dengeli beslenmesi hem kendi sağlıkları hem de yavruların gelişimi için kritik öneme sahiptir. Hamile köpeklerin çok fazla veya az beslenmesi ya da rutinlerine insanlara özel yiyeceklerin eklenmesi sağlıklarına zarar veren seçimlerdir. Bu gibi durumlarda gebeliğin sağlıklı sonlanamaması, doğum sırasında komplikasyonların ortaya çıkması, anne sütü üretiminin ideal şekilde gerçekleşmemesi, yavru köpeklerin gelişememesi ve hatta yavruların erken dönemde yaşamını kaybetmesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Tüm bu risklerin minimize edilebilmesi adına hamile kalan dişi köpeklerin kuru mamasını değiştirmek ve gerekli durumlarda takviyeler kullanmasını sağlamak önemli adımlar olarak kabul edilir. Hamile köpekler için süt tozu, en çok kullanılan takviyeler arasındadır. Dolayısıyla “Hamile köpekler için süt tozu zararlı mı?” sorusunun yanıtları sıklıkla merak edilir. Yavru köpek süt tozu, gebelik dönemindeki köpekler için de güvenli bir takviyedir. Ancak ürünün formülü de dişi köpeğin ihtiyaçları ve genel sağlık durumu da süt tozu kullanma gereksinimini değiştirebilir.
Hamile Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları
Köpeklerde gebelik ortalama olarak 60 - 64 gün sürer. Hamilelik boyunca dişilerin ağırlıkları %15-%20 oranında artış gösterebilir. Gebelikte fazla kilo artışı istenmeyen bir durumdur: Gereğinden fazla kilo alınması hâlinde doğum zorlaşabilir ve yavrular strese girebilir. Tam tersi durumda yani gebelikte yetersiz beslenme gündeme geldiğinde ise embriyolar zarar görebilir, fetüs gelişiminde anomaliler oluşabilir, yavrular ideal oranda gelişemediğinden düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelebilir. Daha kötü senaryoların oluşması da mümkündür.
Gebeliğin ilk iki trimester döneminde dişilerin beslenme ihtiyacı genç yetişkinlerle benzerlik taşır: Dişi, kilo kaybetmemeli ve kilosu dengede tutulmalıdır. Gebeliğin son döneminde ise, diğer bir deyişle son 20 gününde yavru gelişimi belirgin ölçüde hızlanır ve bu hızlanma hamile köpeğin beslenme gereksinimlerini aynı oranda farklılaştırır. Dişi köpeklerin bu dönemde enerji ihtiyaçları yetişkin köpeklere kıyasla %30 ila %60 seviyelerinde artar. Enerji ihtiyacının ne kadar artacağı kaç yavrunun olduğuna göre de değişebilmektedir.
Gebeliğin son trimesterinde yavruların büyümesi ile birlikte hamile köpeğin midesinde çok az yer kalır. Döneme özgü olarak yüksek sindirilebilirliğe sahip, yüksek kaliteli yavru köpek mamaları ile beslenmek bu nedenle oldukça önemlidir. Öğün planlaması sırasında da dikkatli olunması gerekir. Tek seferde çok fazla yemeleri mümkün olmadığından hamile köpeklerin serbest beslenmeye geçirilmeleri tavsiye edilir.
Yavru köpek maması seçimi sırasında tercih büyük ırklara özel olanlardan yana yapılmamalıdır. Büyük ırk köpekler için formüle edilen yavru köpek mamalarında anne karnındaki yavruların gelişen kemiklerinin desteklenmesi ve anne sütü üretiminin ideal oranda gerçekleşmesi için doğru oranda fosfor ve kalsiyum bulunmayabilir. Sayılan bu unsurlar dışında anne karnındaki yavruların gelişimlerinin desteklenmesi adına esansiyel yağ asitleri ve folik asit bakımından zengin takviyelere gerek duyulabilir.
Peki yavru köpek süt tozu ne zaman beslenmeye dâhil edilebilir?
Bu soruya kesin bir yanıt verilmesi doğru olmayacaktır. Genellikle gebeliğin son 10 günlük döneminde dişilerin yemek yiyemez hâle gelebildikleri ifade edilebilir. Midelerinde yer kalmadığından yeterince mama yiyemediklerinden kalori ihtiyacının karşılanamadığı bu süreçte anne sütü ile benzer besleyici değere sahip olan yavru köpek süt tozu çeşitleri, annelerin sağlığı için önemli fayda sunabilir. Benzer durumla karşılaşıldığında en doğrusu köpek özelinde karar verilmesi olacaktır. Gebelik boyunca veteriner hekimlerin gözetiminde olan dişilerin ihtiyaçları net bir şekilde analiz edilebilir ve veteriner hekimlerin önermesi hâlinde yavru köpek süt tozu takviyeleri güvenle kullanılabilir.
Hamile Köpeklerde Yavru Köpek Süt Tozu Kullanımı
Hamile köpeklerin beslenmesine ne kadar ve ne sıklıkla süt tozu dâhil edileceğine veteriner hekimler karar vermelidir. Ayrıca tercih edilen ürünün içeriği ve kullanma talimatı da bu noktada dikkate alınmalıdır. Tercih edilen ürünün formülüne dikkat edilmesi de son derece önemlidir. Unutulmaması gereken doğum gerçekleştikten sonra da dişilerin kalori ihtiyacının yüksek olduğudur. Doğumdan sonra emzirme süreci boyunca annelerin kalori ihtiyaçları sağlıklı yetişkinlerden 2 ila 4 kat fazla olur. Yavrular 8 haftalık olduğunda dişilerin de enerji ihtiyaçları normale döner.
Vet's Plus Hamile ve Yavru Köpekler İçin Kalsiyumlu Süt Tozu 200gr sahip olduğu değerli bileşenlerle hem gebelik hem de yavruluk dönemindeki köpeklerin sağlıklarını destekliyor. Gebelik döneminin yanı sıra emzirme dönemindeki dişi köpeklerin de tam ve dengeli beslenmesini sağlayan formülünde; mineraller, vitaminler ve ek olarak kalsiyum takviyesi bulunuyor. Hamile köpeklerin iskelet sisteminin desteklenmesi, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi ve ihtiyaç duydukları enerji ile buluşturulmaları amacıyla beslenme düzenine dâhil edilebilen Vet’s Plus markalı kalsiyumlu süt tozunun hazırlanışı da oldukça pratik. 100 ml ılık suya 1 tatlı kaşığı süt tozu koyulduktan sonra karıştırıldığında hazırlık tamamlanıyor. Siz de hem gebelik hem emzirme hem de annesinden erken ayrılan yavruluk dönemindeki köpeklerinizin sağlığını desteklemek için Vet's Plus Hamile ve Yavru Köpekler İçin Kalsiyumlu Süt Tozu 200gr ürünü buradan inceleyip siparişinizi oluşturabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.