Ginepigler Isırır mı?
“Ginepig ısırır mı” sorusuna “Evet,” yanıtını vermek mümkündür. Her ne kadar sosyal ve sevgi dolu davranışları ile nam salsalar da belli başlı durumlarda guinea pig ısırığı ile karşılaşılabilir. Yetişkinler için bu durum çok şaşırtıcı değildir, ancak küçük çocukların evcil dostları tarafından ısırılmaları üzücü bir deneyime dönüşebilir. Bu nedenle ginepiglerin hangi durumlarda ısırabilecekleri ve ısırmalarının engellenmesi adına alınacak tedbirlerin bilinmesi önemlidir. Bu yazımızda ginepiglerin neden ısırabileceği ve bu davranışlarının nasıl durdurulabileceği ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
Ginepigler Neden Isırır?
Ginepigler normal şartlarda ısıran evcil hayvanlar değildir. Oldukça uysal oldukları ve insanlarla etkileşime girmeyi sevdikleri bilinir. Üstelik bazı zamanlarda ısırmalarının ardında agresyon değil merak bulunduğu da ifade edilebilir. Ginepiglerin ısırmasına yol açan olası nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Ginepigler korktuklarında, korkularını tetikleyen canlıyı ısırabilirler. Bu canlı, insanlar olabileceği gibi kafeslerini paylaştıkları ginepigler de olabilir. Korkunun ardından gelen ısırma teşebbüsü son derece normal bir reaksiyondur. Bu gibi bir durumda onu korkutan temel unsurun keşfedilmesi ve bu doğrultuda tedbir alınması gerekir. Örneğin yüksek seslerden korkan bir ginepig söz konusuysa kafesinin daha sessiz bir alana taşınması, çok etkili bir tedbir olabilir.
- Açlıkla baş etmekte zorlanan ginepigler acıktıklarında ya da en sevdikleri yiyecekleri paylaşmak zorunda kaldıklarında ısırma davranışı sergileyebilirler. Yiyecek ihtiyacı hissetmeleri hâlinde ısırmaları da tıpkı korktuklarında olduğu gibi oldukça normaldir. Bu durumda yapılması gereken, veteriner hekime de danışarak, gerekirse beslenmelerinin yeniden planlanmasıdır.
- Guinea piglerde ısırma davranışı kazara da görülebilir. Örneğin çok beğendiği çiğneme oyuncağının elde tutulması gibi bir durumda ginepigler ısırabilir. Elbette bu davranış onların kasten ısırdığı anlamında yorumlanamaz, yine de onlara yaklaşırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bazı fikirler verebilir.
- Ginepigler kolay strese girebilen ve strese girdiklerinde de ısırabilen canlılardır. Uyudukları yeri güvenli bulmamaları, kafeslerinin küçük olması, kafesteki diğer ginepig ile bölge mücadelesi vermesi, açlık çekmesi ve kafesin konforsuz olması gibi birçok senaryo ginepiglerin stres seviyesinde artışa yol açabilir.
- Ginepiglerin dişlerini düzenli olarak aşındırması gerekir. Dişlerinin fazla uzaması hem ağız yaralarına hem de beslenme sorunlarına neden olabilir. Dişlerini aşındırmak için yeterince ekipmana sahip olmayan ginepigler insanları ya da kafesleri ısırmaya başlayabilir. Bu davranış sorununun düzeltilmesi için atılabilecek adımlar ginepiglerin daha sağlıklı olmasına da katkı sunacaktır.
- Ginepigler de aşırı ilgiden ve temas çabasından rahatsız olabilirler. Ne yazık ki evlerimizde yaşayan canlıların, aşırı ilgimize her zaman aynı mutlulukla karşılık vereceğine dair yaygın ve yanlış bir inanış var. Bu inanış doğrultusunda hareket edildiğinde, evcil hayvanlar da korkabileceğinden kendi özel alanlarını koruyabilmek adına zaman zaman reaksiyon gösterebiliyor. Son derece haklı bir tepki olarak ortaya çıkan bu ısırma davranışını engellemek için, minik dostlarımızın aşırı rahatsız edilmemesi gerekiyor.
- Normal şartlarda ısırmayan ancak son zamanlarda ısırma davranışının arttığını gözlemlediğiniz bir Gine domuzunuz varsa dikkatli olmalısınız. Ağrı çeken ya da hasta olan ginepigler her zamankinden farklı davranabilirler. Normalde sizin temasınıza pozitif yanıt veren dostunuz, aynı nazik çabanızı saldırı ile sonlandırıyorsa veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.
- Ginepiglerin davranışları hormon değişimlerinden etkilenebilir. Erkek ginepigler 2-3 aylık dönemde ergenliğe girerler. Aynı kafeste birden fazla erkek ginepig yaşıyorsa, bu dönemde testosteron artışına bağlı olarak aralarında kavga görülebilir. Bu gibi bir durumda ginepiglerin belirli bir süreliğine ayrılması en kesin çözüm olacaktır. Dişilerde hormon değişimlerinin etkileri benzerdir: Dişi guinea pigler normale oranla daha az sosyal olabilirler ve ele alınmak istendiklerinde ısırabilirler.
Ginepiglerde Isırma Nasıl Engellenir?
Ginepigler, insanları ya da diğer ginepigleri nadiren ısıran canlılardır. Normalde bu davranışı sergilemediklerinden, ısırma davranışı genel olarak yaşamlarındaki bir hoşnutsuzluğun yansıması olarak ortaya çıkar. Hâliyle ilk önce onları korkutan, strese sokan ya da ağrı çekmelerine neden olan unsur ve/veya unsurların belirlenmesi gerekir. Benzer bir sorun yaşıyorsanız öncelikle veteriner hekiminize gidebilir ya da ısırmalarının potansiyel nedenlerini göz önünde bulundurup şu tedbirleri alabilirsiniz:
- Ortamda korkmalarına neden olan uyarıcıların olup olmadığını değerlendirmeli, onun güvensiz hissetmesine yol açan bir durum fark ederseniz şartlarını iyileştirmelisiniz.
- Ele alındığında ısırmasının nedeni dokunuşun onun için sert olması olabilir. Onu tutarken parmaklarınızı değil avcunuzu kullanarak acı kaynaklı ısırma davranışını ortadan kaldırabilirsiniz.
- Strese girmişlerse en basitten detaylıya doğru düşünmelisiniz. Önce kafeslerine bakmalı, temiz olup olmadığından emin olmalı, temel ihtiyaçlarına rahatlıkla ulaşıp ulaşamadıklarına dikkat etmelisiniz. Daha sonra kafesinin konumunu, kafesinin bulunduğu alanda onu rahatsız edebilecek gürültünün olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Stres kaynağını keşfederseniz ısırma gibi davranış bozuklukları ile de mücadele edebilirsiniz.
- Onunla düzenli olarak iletişime girerek daha sosyal hâle gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu onun hem stresini azaltacak hem de daha sakin kalmasına katkı sunacaktır.
- Eğitim süreçlerinde sağlıkları için faydalı ödüller değerlendirilebilir. Pozitif pekiştirmenin ginepiglerde de işe yaradığı söylenmektedir. Yine de kiloları yakından takip edilmelidir. Fazla kilolu ginepiglere verilen ödüllerin kısıtlanması gerekir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.