Evdeki Kedi Yavru Kediye Nasıl Alışır?

Evdeki Kedi Yavru Kediye Nasıl Alışır?

28.10.2021 Aysegül Tunçay


Kediler evlerine bağlı canlılardır bu nedenle doğru şekilde sosyalleştirilmedikleri ya da yavruluk döneminde alıştırılmadıkları takdirde misafirlere karşı ön yargılı olabilirler. Yetişkin bir kedinin eve gelen yeni bir kedi ile tanışması zorlu olabilir. Ancak süreç doğru şekilde planlandığı takdirde alışma evresini hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını koruyarak atlatmak mümkündür. Yetişkin bir kediniz var ve yeni bir kedi daha sahiplenmek istiyorsunuz ama patili dostunuzun tepkisi sizi endişelendiriyor. Bu endişeyi yaşamakta çok haklısınız ama çaresiz değilsiniz. Kedinize ve yeni kediye doğru bir yaklaşım ile birbirlerine alışma şansı tanırsanız, kocaman ailenize mutlulukla bakarken iyi ki demeniz kaçınılmaz olur. Bu yazımızda evini sahiplenmiş bir kedinin yavru bir kediye alışma sürecine dair püf noktaları paylaşacağız.

evdeki kedi ile yeni kedi tanıştırma

Alışma Sürecinin Farkında Olun

Pek çok kedi sahibi yetişkin kedilerin yavru kediler ile anlaşamama ihtimali olduğunu göz önünde bulundurmaz. Yavru bir kediye hayır demek, onu sevmemek ya da istememek biz insanlar için imkânsız gibi gözükse de söz konusu kediler olduğunda işler değişir. Yavru kedi sahip olduğu merak duygusunun da sağladığı motivasyon ile yetişkin kediyi tanımak ve onunla oyun oynamak isteyecektir. Ancak yetişkin kedi arkadaş edinmeye bir yavru kadar hevesli olmayabilir. Yetişkin kediler bölgelerinde değişiklikten hoşlanmadıkları için eve gelen yeni yavruya karşı agresif ve tedirgin yaklaşımlar içerisinde olabilir. Bu da yetişkin kedinin strese girmesine, üzülmesine, içine kapanmasına ve hatta iştahının azalmasına neden olur. Evde tek başına yaşayan bir kedinin yeni bir yavru kediye alışmasının bir süreç dahilinde olduğunu unutmadan baştan önlemlerinizi almalı, yetişkin kedinize alışması için bolca zaman vermelisiniz.

Kedinizi Sakinleştirin

Eve yeni bir yavru kedi gelmeden önce yetişkin kedinizin sakinleşmesi için bazı takviyeler kullanabilirsiniz. Feromon kediler için sakin bir ortamın anahtarı olarak kabul edilir. Difüzör, sprey formunda sunulan feromon içerikli ürünler ile yavru kedi eve gelmeden önce yetişkin kedinizin daha sakin hissedeceği bir ortam yaratabilirsiniz. Yetişkin kedinin stresinin artmasından önce yani yavru kedi eve gelmeden önce sakinleştirici özelliği olan takviyeleri de kullanabilirsiniz. Kediler için özel olarak formüle edilen sakinleştirici ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

yavru kedi ile yetişkin kedi tanıştırma

Yavru Kedi İçin Alan Yaratın

Kediler bölgelerine bağlı canlılar oldukları için onlara özel bir alan yaratmak önemlidir. Eve yeni gelecek yavru kediniz için de kendisini güvende ve rahat hissedeceği bir alan yaratmanız gerekir. Mama kabı, su kabı, kum kabı ve oyuncakları alışma döneminde yetişkin kedinin eşyalarından ayrı bir tutulmalıdır. Bu sayede kediler birbirlerine alışmadan zorunlu bir ev arkadaşlığına başlamamış olurlar. Yavru kediniz için alacağınız ürünleri eve ondan önce getirmek, mümkünse yavru kedinin kokusunun sindiği mama kabı, oyuncak, tuvalet gibi eşyaları getirerek yetişkin kedinin yeni kokulara alışması için zaman verebilirsiniz.

Veteriner Hekim Ziyareti ve İzolasyon

Yavru bir kedi sahiplendiğiniz zaman evde yaşayan patili dostlarınızın sağlığını göz önünde bulundurarak hareket etmeniz çok önemlidir. Yavru kedinin eve gelmeden önce mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerekir. Yapılması gereken aşıların tamamlanması, veteriner hekim önerisi ile kedinin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının anlaşılması için belirli bir süre evdeki diğer evcil hayvanlardan ayrı bir alanda yaşaması önerilir.

Eve yeni bir evcil hayvan geleceği zaman sadece yeni evcilin veteriner hekim kontrolünden geçmesi yeterli değildir. Özellikle ilerlemiş yaşlardaki kedilerin eve yeni bir kedi gelmeden önce veteriner hekim kontrolüne gitmesi önerilir. İdeal olan yavru kedi sahiplenme kararı öncesinde bu kontrollerin yapılmasıdır. Evdeki yetişkin ya da yaşlı kedinin sadece zihinsel olarak değil fiziksel olarak da yeni gelen yavru ile yaşamaya alışması gerekir. Bu nedenle yavru kedilerde yaygın olarak görülen hastalıkların evdeki kediyi etkileme ihtimali, yetişkin kedinin bağışıklık sistemi odaklı bir sağlık sorunu olup olmadığı gibi faktörlerin değerlendirilmesi önemlidir.

Tanışma Zamanında Sabırlı Olun

Yavru kedi eve geldiği zaman evdeki kedinin onu koklamasına izin verebilirsiniz. Öncelikle yavru kedi için hazırladığınız alana gidin ve yavru kedinin yeni yaşam alanını keşfetmesini sağlayın. Bu esnada yetişkin kedinizin sizi uzaktan izlemesine, küçük adımlarla yanınıza yaklaşmasına şahitlik edeceksiniz. Yetişkin kedinize herhangi bir müdahalede bulunmayın ancak birbirlerine tamamen alıştıklarından emin oluncaya kadar denetimsiz bir ortamda karşılaşmalarına izin vermeyin. Yavru kedinin izole olarak yaşadığı 1 haftanın sonunda muhtemelen birbirlerine alışmış olacaklardır. Bu dönemde yetişkin kedinizin bol bol koklamasına, meraklanmasına ve incelenmesine izin vermeniz önemlidir.

kedi tanıştırma

Aktiviteler Organize Edin

Yavru ve yetişkin kedinizin kokularına ve birbirlerinin varlıklarına alışma süresi yaklaşık olarak bir haftadır. Bu sürenin sonunda sizin gözetiminizde yavru kedinin evi keşfetmeye başlamasına izin verebilirsiniz. Yavru kediniz keşif yaparken siz de hem yetişkin hem de yavru kedinizi gözlemlemeye devam etmelisiniz. Yetişkin kediniz durum ile ilgilenmezse onu zorlamamalı ya da yavru kediyi takip ederse onu uzaklaştırmamalısınız. Bu süreç birlikte yaşamaya başlamaları için attıkları ilk adımlar olacağı için siz de gergin olmamaya özen göstermelisiniz. Unutmayın yetişkin kedinizin stresinizi hissederek stres yaşayabilir. Yavru kedinin ev keşfi devam ederken yetişkin kedinin olumlu etkileşimlerini teşvik edebilirsiniz, ödül mamaları böyle zamanlarda ortamı ısıtmanın iyi bir yoludur. Kedilerinizin birlikte oynayabilecekleri lazer ya da olta oyuncakları da bu dönemde kullanmayı deneyebilirsiniz. Her iki kedinin ilgisini çekecek bir avlanma oyunu ile birbirlerine daha çok alışmalarını sağlayabilirsiniz.

Müdahale Etmeyin

Aynı çatı altında bir haftayı ayrı ayrı geçiren sonrasında da birlikte aktiviteler yapmaya başlayan kedilerin gözetim altında tutulması ancak müdahaleye maruz kalmaması önemlidir. Yetişkin kedinin yavru kedi ile arasında bir hiyerarşi kurması normaldir. Yavru kedi yetişkin kediye olumsuz gelen bir davranış sergilediğinde yetişkin olanın tıslama ya da patileme gibi hareketlerinin olması normal kabul edilir. Yetişkin kedinin tepkileri tıslama ve patileme seviyesinde olduğu sürece yani sadece göz korkutma amacıyla olduğu sürece engellenmemelidir. Çünkü kedilerin bir düzene sahip olması ve bu düzeni korumaları önemlidir. Yetişkin kediniz evde baskın karakter olarak yaşamını sürdürmek isteyecektir ve bu rolünü yerine getirmesi için yavru kediye sınırlarını gösterecektir. Yavru kedi de yeni yaşam alanında sınırlarını öğrenir. Bu düzene fiziksel zarara varacak boyutlarda bir kavga olmadığı sürece müdahale etmemek gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.