Evde Kedi Beslemenin Zorlukları
Evde kedi beslemenin güzellikleri saymakla bitmez. Sabah sevimli bir canlı tarafından uyandırılmak, karşılıksız sevgi deneyimi yaşamak ve en üzgün olunan zamanlarda sonsuz bir şefkat ile buluşmak tarifsiz bir mutluluk sunar. Yine de sahiplenme öncesinde kedilerle yaşamanın zorlukları hakkında farkındalığın yükseltilmesi gerekir. Bu nedenle gerçekçi bir yaklaşım sergilenmeli ve yeni bir dost edinmenin artıları kadar eksileri de bilinmelidir.
Evde kedi beslemenin zorlukları ve zararları hakkında detaylara hâkim olunması, dostlarımızın ömürlük yuvalarına kavuşabilmeleri bakımından da önemlidir. Bu yazımızda evde kedi beslemenin zorlukları hakkında bilgi bulabilirsiniz. İşte detaylar...
Tüm Kediler Tüy Döker
Kediler, özellikle de uzun tüylü olanlar, yıl boyunca tüy dökerler ve bu durum evin düzenli olarak temizlenmesini gerektirir. Mobilyaların, kıyafetlerin ve halıların üzerinde tüy birikmesi sıkça karşılaşılan bir sorundur. Tüylerin birikmesi temizlik gereksinimini gündeme getirmenin ötesinde bazı kişiler için alerjik reaksiyonların da nedeni olabilir. Kedilerin tüy dökmesinin tamamen sonlandırılması mümkün değildir. Yine de doğru tedbirler alındığında ve bakım rutinlerine uyum sağlandığında kedilerin döktükleri tüy miktarı azaltılabilir.
Kediler sağlıklı beslendiklerinde, düzenli olarak tüyleri tarandığında, genel sağlık durumları yakından takip edilip olası cilt hastalıkları için tedbir alındığında döktükleri tüy miktarı minimize edilebilir. Dökülen tüy miktarı azalsa da evin ve koltukların düzenli olarak süpürülmesi gerekliliği devam eder. Kedilerin rutin bakımlarına uyum sağlanarak ve ev temizliği düzene bindirilerek kedilerin tüy dökmesi ile ilgili yaşanan sorunlar minimum seviyeye indirilebilir.
Kedi Kumu Kötü Kokabilir
Kedilerin temizliğe olan düşkünlüğü evcilleştirilme ile ilgili bir olgu değildir. Bu içgüdüsel bir özelliktir ve binlerce yıldır kediler arasında aktarılmaktadır. Kediler temel olarak kendilerini kokulardan arındırmak ve avcılardan korumak için temizlerler. Temizlenme süreçleri salt tüy temizliğine de indirgenemez. Kediler dışkılarını da saklama eğilimdedir. Böylece kokuları diğer evciller tarafından alınamaz. Kedilerin sergiledikleri bu içgüdüsel davranış kedi kumu kullanımını pratik bir çözüm hâline getirir.
Evde yaşayan kediler tuvaletlerini kedi kumuna yaparlar ve daha sonra idrarlarının ve dışkılarının üzerini kumla kapatırlar. Normal şartlarda kedilerin tuvaletlerinin her gün en az bir kere temizlenmesi gerekir. Tercih edilen kedi kumu çeşidi doğrultusunda yaklaşık 15 - 30 günde 1 de tüm kumun değiştirilmesi önerilir. Kedi kumu her gün temizlenmezse ve tercih edilen kum kokuyu hapsetme özelliğine sahip değilse evlerde kedi kumu kokusu oluşma ihtimali yükselir.
Kedi kumu kokusunu önlemek için kumun düzenli temizlenmesi gerekir. Ek olarak kedi kumu koku giderici ürünler de kullanılabilir. Böylece evde kedi beslemenin zorlukları arasında gösterilen bir unsur daha ortadan kaldırılabilir.
Sağlık Harcamaları Yüksek Olabilir
Kedilerin düzenli aralıklarla, ki bu aralıkların uzunluğu kedi özelinde değişebilir, veteriner hekimlerce sağlık kontrollerinin yapılması gerekir. Düzenli sağlık kontrolleri sayesinde hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi mümkündür. Kediler hastalık belirtilerini saklayan canlılar olduğundan rutin muayenelerinin aksatılması ciddi rahatsızlıkların ilerlemesi ile sonuçlanabilir. Kedilerin rutin sağlık muayenelerinin sıklığı değişiklik gösterebilir. Hasta veya kronik hastalıkları olan kediler için veteriner hekimler ideal muayene aralıklarını belirtecektir.
Kedilerin sağlıklarının sürdürülebilmesi için gerçekleştirilen rutin muayenelere ek olarak aniden meydana gelen hastalıklar da kliniklere gitme nedeni olabilir. Tüm bunların dışında düzenli aşılar, hastalıkları teşhis etmek için gerçekleştirilen testler, başvurulan görüntüleme yöntemleri ve zaman zaman gündeme gelebilen cerrahi müdahale gereksinimi ciddi maliyetleri beraberinde getirebilir.
Tam ve Dengeli Bir Beslenme Düzeni Oluşturmak Kolay Değildir
Kedilerin dengeli ve sağlıklı beslenmesi önemlidir. Yanlış, dengesiz veya aşırı beslenme kilo sorunlarına, sindirim sistemi hastalıklarına, genel sağlık problemlerine, ağız ve diş rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu nedenle, kedilere verilecek mamaların içeriklerine dikkat etmek gerekir. Kedi maması seçimi sırasında kedinin yaşı, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı, aktivite düzeyi, özel sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığı gibi değişkenlerin göz önünde bulundurulması önemlidir. Kedinin spesifik ihtiyaçlarına yanıt veren kuru mamalar arasında karar kılarken de mamanın kalitesi önceliklendirilmelidir. Detaylı bilgi için Kedi Maması Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler adlı blog içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Kuru mamalar genellikle kedi beslenmesinin temelini oluştursa da hem kedilerin su tüketimini teşvik etmek hem de lezzet çeşitliliği beklentilerine yanıt vermek için yaş mamaların da beslenme düzenine dâhil edilmesi gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmelerini sağlamak da evet, maliyetli olabilir.
Kedilerin de Sosyal İhtiyaçları Vardır
"Kediler nasılsa evde yalnız kalabilir ve insanlara ihtiyaçları yok." düşüncesi ile kedi sahiplenmeyi planlayanlar, ciddi bir yanılgı içerisindeler. Kediler bağımsız hayvanlar gibi görünseler de ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Sahipleriyle oyun oynamak, etkileşimde bulunmak ve zaman geçirmek isterler. Bu etkileşimler, onların hem zihinsel hem de fiziksel sağlıkları için kritik derecede önemlidir.
Yoğun iş temposu olan kişiler için kedilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak zor olabilir, ancak kedilerle geçirilen kaliteli vakit, hem kedi hem de sahibi için büyük faydalar sağlar. Kedilerin mutlu ve sağlıklı olması, sahiplerinin de stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve evde daha huzurlu bir ortam yaratır. Dahası kedilerin mutlu olması, genel sağlıkları için de pozitif bir etkiye sahiptir.
Kediler sahiplerine kendilerine özgü yollarla bağlanabilir ve onları özleyebilir. Yapılan araştırmalar, kedilerin de tıpkı köpekler ve bebekler gibi güvenli bağlanma geliştirebileceğini ve ayrılık kaygısı yaşayabileceğini göstermektedir. Kediler sahiplerinden ayrı kaldığında kaygı belirtileri gösterebilir, ancak güvenli bağlanan kedilerde bu risk daha düşüktür. Kedilerin sağlıklı ve konforlu kalabilmesi adına evde uzun süre yalnız bırakılmamaları da eşit derecede önemlidir. Kedilerin evde ne kadar süre ile yalnız kalabilecekleri yaşam evrelerine ve genel sağlık durumlarına göre değişiklik gösterir. Örneğin sağlıklı bir yetişkin kedi günde 8 saat yalnız kalabilirken yaşlı bir kedi için bu süre birkaç saat ile sınırlı tutulmalıdır. Detaylar için Kediler Evde Tek Başlarına Ne Kadar Kalabilir? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Dolayısıyla kedileri bırakıp günlerce tatile gitmek doğru bir tercih değildir. Kediler evde yalnız bırakılacağında profesyonel destek alınmalı ya da kedinin tanıdığı insanların evde zaman geçirmesi sağlanmalıdır.
Kedi Alerjisi, Bir İhtimal Olabilir
Kedi tüyleri ve salyası bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Evde kedi beslemeyi düşünenlerin, aile üyelerinin alerji geçmişini göz önünde bulundurmaları tavsiye edilir.
Kediler, farklı tür ve miktarlarda alerjen üretebilir ve bu alerjenler kediden kediye değişebilir. Kedi alerjisi olan kişilerde belirtiler, maruz kalınan alerjenin türü ve miktarı ile kişinin sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Yaygın belirtiler arasında astım atakları, cilt kaşıntısı ve döküntü, solunum semptomları bulunmaktadır. Semptomlar, alerjene maruz kalındıktan hemen sonra ya da saatler sonra ortaya çıkabilir ve kedilerle yaşayan alerjik astım hastalarının %20-30'unda ciddi ataklar görülebilir.
Kedilerin cilt döküntülerinde, idrarlarında ve tükürüklerinde bulunan spesifik maddelerin azaltılmasında hem tüylerin düzenli taranması hem evlerin düzenli olarak süpürülmesi hem de alerjen azaltıcı mama tercih edilmesi gibi alternatifler denenebilir. Tüm bu önlemler alındığında kedi alerjisinin yol açtığı şikâyetler azaltılabilir. Detaylı bilgi için Kedi Alerjisi: Nedenleri, Zararları, Belirtileri ve Tedavisi adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Kedilerde Davranış Sorunları Görülebilir
Kedi sahiplenme, yeni bir canlıyla yaşamı paylaşmak anlamına gelir. Kediler de diğer canlılar gibi belli durumlarda davranış bozuklukları geliştirebilir. Bu davranışlardan bazılarında yalnızca kendilerine bazılarında ise eve veya insanlara zarar verebilirler. Tırmala, eşya ısırma gibi davranışların üstesinden gelinmesi için öncelikle veteriner hekimlerin kontrolüne ihtiyaç duyulur. Genellikle çevresel zenginleştirme ile kedilerde birçok davranış problemi engellenebilir. Ayrıca, kedi tırmalama tahtası gibi içgüdüsel davranışlar sergilemelerini sağlayan kedi ürünleri de eşyalarda oluşabilecek zararları engelleyebilir. Kedilerde Göz Ardı Edilmemesi Gereken Davranış Değişiklikleri içeriğimizde konu hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.