Evde Beslenebilecek Tavşan Türleri

Evde Beslenebilecek Tavşan Türleri

06.03.2024 Aysegül Tunçay


Evcil hayvan olarak popülariteleri giderek artan birçok tavşan türü olduğu biliniyor. Evde beslenebilecek tavşanlar sosyallikleri, sevimlilikleri ve cana yakın davranışları ile kendilerine hayran bırakıyor. Bu noktada tavşan sahiplenmeyi düşünenlerin dostlarının türlerine göre değişen bakım gereksinimleri, fiziksel ve karakteristik özellikler hakkında bilgi sahibi olması tavsiye ediliyor. Böylece tavşanlar sahiplenildikten sonra ömürlük yuvalarında mutlu bir hayat yaşayabiliyor. Siz de yaşamınızı güzelleştirirken aynı zamanda oldukça sevimli bir dosta sahip olmanın keyfini çıkarmak için hayatınızın kapılarını tavşanlara açabilirsiniz. Bu yazımızda ev ortamına en iyi adapte olabilen evcil tavşan türleri ve özellikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

mini rex

Mini Rex

Evinizi sevimli, iyi huylu ve oyuncu bir tavşanla paylaşmak istiyorsanız mini Rex sizin için en doğru seçimlerden biri olabilir. Mini Rex'lerin göz alıcı, yumuşacık tüylerinin hepsi aynı boydadır. Tüyleri leylak, mavi ve samur gibi renklerde olabilir. Kulakları uzun ve diktir, boyunları kısadır. Kökenleri 1800'lü yıllara dayanır. Yetişkinlik döneminde ağırlıkları 2 kilogram civarına çıkabilir. Karakterleri bu denli çok sevilmelerinin temel nedenlerindendir. Sakin ve arkadaş canlısı bu tavşan türü iyi bir bakımla 5 - 7 yıl kadar yaşayabilmektedir. Düzenli veteriner hekim kontrolleri aksatılmadığında, yeterince egzersiz yaptıklarında ve gereksinimlerine uygun olarak en kaliteli besinlerle beslendiklerinde yaşam süreleri uzayabilmektedir. Bıyıkları kıvırcıktır, bıyıklarının düzenli durmasına dikkat edilmesi gerekir. Mini Rex küçük boyutlu bir tavşandır, türün daha büyük boyutlu üyeleri Rex tavşanı olarak anılır. Rex Tavşanı Özellikleri ve Bakımı içeriğimizde detayları bulabilirsiniz.

yeleli aslanbaş tavşanı

Aslanbaş Tavşan

Evde beslenen en popüler tavşan türlerinden biri de Aslanbaş tavşanıdır. Aslan yelesini andıran tüyleri ile hem çok sevimli hem de çok asil bir görünüme sahip olan Aslanbaş tavşanı, cüce tavşanı kategorisinde yer alır. Yetişkinlik döneminde ağırlıkları 2 kilogramın altında olan Aslanbaş tavşanının boyu 20 - 25 santimetreye kadar uzayabilir. Ayırt edici özelliği olan yelelerinin sayısı da değişir: Tek ya da çift yeleli Aslanbaş tavşanları bulunmaktadır. Evde beslenebilecek tavşanlar arasında yer alan Aslanbaş tavşanı muhteşem bir karaktere sahiptir. İnsanlarla güçlü bağlar kurabildikleri bilinir. Oyun oynamak da insanlarla etkileşime girmek de favori aktiviteleri arasında yer alır. Arkadaş canlısı davranışlar sergileyen Aslanbaş tavşanlarının sağlığı yakından izlenmelidir. Uzun tüylü oldukları için diğer tavşan türlerine kıyasla tüy yumağı oluşması riskleri daha yüksektir. Aslanbaş Tavşan Özellikleri ve Bakımı içeriğimizde bu sevimli tavşanlara dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

karamel renkli tüyleri olan Hollanda lop tavşanı

Hollanda Lop Tavşanı

Hollanda cüce tavşanı ve Fransız Lop tavşanının melezlenmesi ile hayatımıza giren Hollanda Lop tavşanı, kaslı arka bacakları ve geniş gövdesi ile sevimlilik sınırlarını zorlar. Oldukça güçlü oldukları ve hızlı hareket edebildikleri için kontrol altında tutulmaları epey zorludur. Tüylerinin renkleri değişiklik gösterebilir, aynı şekilde yapıları da farklılaşabilir. Kolaylıkla sosyalleşebilirler ve nazik tavırlar sergiledikleri bilinir. Kafeslerinde oyuncakları ile zaman geçirmeyi severler fakat insan etkileşimine de ihtiyaç duyarlar. Zaman zaman sessizliğe ve yalnız kalmaya da ihtiyaç duyan Hollanda Lop tavşanı pozitif pekiştirme ile temel eğitim alabilir. Bakımları kapsamında tüylerinin taranması şart olmasa da yumuşak bir fırça yardımıyla tüylerinin fırçalanması onlarla kurulan bağın güçlendirilmesine yardımcı olacaktır. Dişlerinin uzunluğunun yakından takip edilmesi, kafeslerinin hijyenin sağlanması ve hem fiziksel hem de mental olarak uyarılmaları önemlidir. Enerjileri yüksek olduğu için enerjilerini atamadıklarında yıkıcı davranışlar sergileyebilirler.

sevimli İngiliz lop tavşanı

İngiliz Lop Tavşanı

Evde beslenebilecek tavşanların küçük boyutlu olması gerektiğine dair yaygın ve bir o kadar da yanlış bir inanış bulunuyor. Orta büyüklükteki tavşan türlerinden biri olan İngiliz lop tavşanı, evde rahatlıkla beslenebiliyor. Uzun kulakları ve dikkat çekici sevimliliği ile kalplerde taht kuran bu tavşan türü insanlarla etkileşime girmekten keyif alıyor. Bedenlerine yakın duran uzun mu uzun kulakları, yumuşak tüyleri ve genel olarak nazik davranışları ile evcil hayvanlarla yaşamak isteyenlerin favori tavşan türlerinden biri olan İngiliz lop tavşanı, uzun kulakları nedeniyle çok seri hareket edemez. Zıplamak ve tırmanmak onlar için oldukça konforsuz eylemlerdir. Az düzeyde hareket edebildikleri için obezite bu tavşanlarda yaygın olarak görülür. Çocuklu aileler için İngiliz Lop tavşanı sahiplenmek iyi bir fikir değildir, onlar sessiz ortamlardan ve ani hareketlerden rahatsız olurlar. Sosyal canlılar olduklarından tek başlarına değil çift olarak sahiplenilmeleri tavsiye edilir. Sağlıklarının korunması için kaliteli tavşan yemleri, taze ve sebzeler ile buluşturulmaları gerekir. Detaylı bilgi için Tavşanlar Ne ile Beslenir? içeriğimizi okuyabilirsiniz.

göz çevresi siyah halkalı tavşan

Hotot Tavşanı

Fransa kökenli Hotot tavşanı, gözlerinin çevresindeki siyah halkalarla ayırt edici bir görünüme sahiptir. Tüyleri beyaz renkte, kısa ve yumuşaktır. Dik kulakları orta büyüklüktedir. Kuyrukları küçüktür. Tüy dökülmesi dönemlerinde haftada 1 - 2 kere fırçalanmaları tavsiye edilir. Yetişkinlik dönemlerinde ağırlıkları 5 kilograma kadar çıkabilir. Eksiksiz bir bakımla yaşam sürelerinin 7 - 10 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Elbette veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması, ideal oranda egzersiz yapmaları ve sağlıklı beslenmeleri daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir. Genetik olarak yatkın oldukları belirgin hastalıklar bulunmasa da dişlerinin uzunluğunun kontrol altında tutulması gerekir. Erken dönemde sosyalleştiklerinde diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşabilirler.

kar üzerinde duran tavşan

Himalaya Tavşanı

En eski tavşan türlerinden biri olduğu kabul edilen Himalaya tavşanının tüyleri ağırlıklı olarak beyazdır. Ancak; burun, ayak ve kulak bölgelerindeki tüyleri koyu kahve ve siyahtır. Evde beslenebilecek tavşan türleri arasında gösterilen yüksek enerjili Himalaya tavşanı, insanlarla fiziksel olarak temas etmekten rahatsızlık duymamaktadır. Silindir şeklindeki bedeni ve güçlü bacakları hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlar. Yetişkinlik döneminde ağırlığı 2,3 kilograma kadar çıkabilen bu küçük kemirgen, güvendiği insanların kucağında zaman geçirmekten çekinmez. Mutlu ve konforlu olabilmesi için geniş bir kafese, oyuncaklara, taze yemlere, temiz suya ve kafes hijyenine ihtiyaç duyar.

siyah beyaz tüylü tavşan

Kaliforniya Tavşanı

Yetişkinlik döneminde ağırlıkları 5 kilograma kadar çıkabilen, 1920'li yıllardan günümüze evcil hayvan olarak popülerliği artan, asıl olarak kürkü için yetiştirilen Kaliforniya tavşanı, "Evde beslenebilecek tavşanlar hangileri?" sorusuna verilecek cevaplar arasındadır. Kaliforniya tavşanlarının sakin bir doğaya sahip oldukları, sevecen davranışlar sergiledikleri ve güvendikleri kişiler tarafından elde rahatlıkla tutulabildikleri bilinir. Himalaya tavşanı ile benzer renklerde olan Kaliforniya tavşanı kısa ve kalın tüylere, pembe gözleri ile dikkat çekici bir görünüme sahiptir. Bakımları son derece kolaydır, tüy dökülmesinin fazlalaştığı bahar mevsimlerinde tüylerinin taranıp fırçalanması tavsiye edilir. Çok soğuk havalardan korunmaları önemlidir, düzenli veteriner hekim kontrolleri aksatılmamalıdır. Egzersiz ihtiyaçlarının yüksek olduğu bilinir. Bu nedenle hem yaşam alanlarının ideal genişlikte olması hem de gün içerisinde kontrollü bir özgürlükle buluşturulmaları tavsiye edilir. Yaşam süreleri 5 - 10 yıl arasındadır. Sağlıklı ve konforlu tutulmaları için gerekenler hakkında önemli bilgileri Tavşanınızı Uzun Yıllar Sağlıklı ve Mutlu Tutmanın 5 Yolu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Florida beyaz tavşanı

Florida Beyaz Tavşanı

Evde beslenebilecek küçük boyutlu tavşan türleri arasında yer alan Florida beyaz tavşanı, kompakt bir vücuda sahiptir. Tüyleri parlak, yumuşak ve beyazdır. Boynu kısa, kulakları kalın ve orta büyüklüktedir. Kırmızı gözleri ile kendine has bir görünüme sahip olan Florida beyaz tavşanında D vitamini eksikliği oluşabilir, bu konuda dikkatli olunmalıdır. Dişlerinin uzunluğunun yakından takip edilmesi de elzemdir. Erken dönemde sosyalleştirildiğinde hem diğer insanlarla hem de diğer hayvanlarla yakın ilişkiler kurabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.