En Büyüleyici 10 Papağan Türü

En Büyüleyici 10 Papağan Türü

16.06.2024 Aysegül Tunçay


Papağanlar, muhteşem renkleri ve enerjik kişilikleri ile dünyanın en sevilen kuş türlerinden biridir. Bu hareketli ve zeki kuşlar, sahip oldukları konuşma yetenekleri ve sosyal davranışları ile de dikkat çekerler. Birçok insanı kuş sahiplenmeye çeken ilk şey, papağanların tüyleri kadar renkli karakterleridir. Kırmızı, yeşil, mavi veya mor bir arkadaş arıyorsanız göz alıcı tüy renkleri ile dikkat çeken papağanlar sizin için doğru tercih olabilir. Yine de eşsiz güzellikteki tüy renkleri, sahiplenme kararını şekillendiren tek unsur olmamalıdır.

Bu yazımızda en ünlü papağan türleri özelinde bilgi bulabilirsiniz. Yazımızın son kısımda ise papağan sahiplenmek isteyenler için papağanlar hakkında genel bilgileri aktaracağız.

macaw papağanı

Macaw Papağanı

En popüler ve en sevilen papağan türleri arasında ilk sıralarda gelen Macaw'lar büyük boyutları, güzel ve canlı renkleriyle tanınır ve papağan dünyasında nazik devler olarak bilinirler. En zeki papağan türlerinden biri oldukları düşünülür, zor bulmacaları kolayca çözebilirler. Kuşlarla veya insanlarla sosyal etkileşime ihtiyaç duyarlar ve bu etkileşim olmadığında evde yıkıma neden olabilirler.

Macaw'lar harika evcil hayvanlar olabilir, ancak bakım ihtiyaçları fazladır. Kolaylıkla sıkılabilirler ve yalnız hissedebilirler. Gürültücü olabilirler ve yaygın olarak her gün en az 10 dakika kulak delici sesler çıkarabilme ihtimalleri vardır. Kanat açıklıkları 100 cm'yi geçebilen bu zeki kuşların ağırlığı 2 kilograma varabilir. Macaw Papağanları ile İlgili Eğlenceli 11 Gerçek içeriğimizde kuş dünyasının nazik devleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

bir çift porto riko papağanı

Porto Riko Papağanı

Ünü Porto Riko adasından dünyaya yayılan bu papağan türü genellikle 30 cm uzunluğa ulaşabilir. Ayırt edici özelliklerinden biri yemyeşil tüyleridir. Başlarında kırmızı tüyler de bulunur. Yaşamlarının ilk 9 haftasında uçmaya hazır hâle gelirler; cinsel olgunluğa ise yaklaşık 4 yılda erişirler. Gündüzleri aktif olurlar ve aktif oldukları zaman diliminde neşeli sesler çıkarırlar. Sosyal etkileşim onlar için de önemlidir.

kendini sahibine sevdiren papağan

Yelpazeli Papağan (Hawk-Headed)

Amazon papağanlarının en küçüklerinden biri olan yelpazeli papağanın uzunluğu 30 - 35 cm olabilir. Ayırt edici özelliklerinden biri son derece zeki olmalarıdır. Yiyeceklerini bulabilmek adına karmaşık bulmacaları çözebilen bu kuşlar, korku ve heyecan gibi güçlü duygular hissettiklerinde boyunlarının arkasındaki tüyleri yelpaze gibi kabartıp açabilirler. Şahin başlı papağan olarak da bilinen yelpazeli papağanların dişilerinin ve erkeklerinin görünümleri benzerdir. Bu nedenle cinsiyetlerini görünüşlerine bakarak anlamak mümkün olmayacaktır. Diğer papağan türleri gibi beslenmelerinde kaliteli papağan yemleri, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır.

kanatlarını açmış Kakadu papağanı

Kakadu Papağanı

Kakadu papağanları; Avustralya ve çevresindeki adalarda yaşayan, parlak ve gösterişli kuşlardır. Özellikle beyaz, pembe, gri tüyleri ve karakteristik renkli sorguçları ile tanınırlar. Kakadular, zeki ve sosyal canlılardır ve bunun bir sonucu olarak sahipleriyle oldukça güçlü bağlar kurabilirler. Genellikle oyun oynamayı ve çeşitli oyuncaklarla vakit geçirmeyi severler. Çeşitli sesler çıkarma yetenekleri ile de dikkat çekerler. Meyve, tohum ve böceklerle beslenirler. Ne yazık ki günümüzde, doğal yaşam alanlarının azalması ve yasa dışı ticaret nedeniyle bazı Kakadu türleri tehdit altındadır. Sağlıklı beslendiklerinde, mental ve fiziksel gereksinimleri karşılandığı takdirde uzun bir yaşam sürebilirler.

bitkilerin arasında duran sultan papağanı

Sultan Papağanı (Nymphicus hollandicus)

Uygun bir bakım ile buluşturulduklarında 20'li yaşlara kadar erişebilen sultan papağanları, en popüler papağan türleri arasında yer alır. Avustralya'nın yarı kurak bölgelerine özgü, küçük ve sevimli evcil kuşlardır. Canlı renkleri ve sevimli yüz ifadeleriyle tanınan sultan papağanları, ortalama 30-33 cm uzunluğunda ve çoğunlukla gri - sarı renklerde olurlar. Elbette farklı renklere sahip olanlara da rastlamak mümkündür. Sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri adına diyetleri %70 oranında özel yemler, %30 oranında ise taze ve meyvelerden oluşmalıdır. Ek olarak bakım süreçlerine dikkat edilmesi önemlidir. Tırnakları ve kanatları bakım ister.

dalda duran Afrika papağanı

Afrika Gri Papağanı

Afrika gri papağanları, uzun ömürleri ve son derece yüksek zekâları ile bilinen papağan türleri arasında yer alır. Ortalama 60 yıl yaşayabilirler ve hatta bazılarının 80 yaşına kadar ulaşabildikleri söylenebilir. Yaklaşık 80 nesneyi tanıyabilen, renk ve şekil kavramlarını anlayabilen bu papağan türü doğal ortamda 10 kilometreye kadar uçabilir. Evlerde bakıldıklarında hem ideal olarak egzersiz yapmaları hem de sosyal etkileşime girmeleri gerekir. Karmaşık sosyal ilişkiler geliştirmeye ihtiyaç duyduklarından yeterince etkileşime giremediklerinde depresyona girme ihtimalleri gündeme gelir.

güzel renkli tüyleri olan papağan

Sun Conure (Aratinga solstitialis) Papağan

Güneş muhabbet kuşu olarak da bilinen Sun Conure papağanı, parlak sarı tüyleri ve onlara sevimlilik katan turuncu yüzleri ile dikkat çeker. Güney Amerika'ya özgü olan bu papağan türü yaklaşık 120 gram ağırlığında ve 30 cm boyunda olabilir. Genellikle sürüler hâlinde yaşarlar ve sosyal etkileşime ihtiyaç duyarlar. Evlerde yaşadıkları takdirde de sosyal etkileşim ihtiyaçları devam eder. Mutlu ve sağlıklı olabilmeleri adına yaşam ortamlarındaki uyaranların sayısı artırılmalıdır. Zengin bir yaşam alanı, onların sağlığı ve konforu için kritik derecede önemlidir.

bir çift Dusky papağanı

Dusky Lory (Lori) Papağanı

Pseudeos fuscata; tozlu gibi duran parlak renkleri, enerjik doğası ve sevecen tavırları ile nam salan bir papağan türüdür. Ortalama 25 cm uzunluğunda ve maksimum 190 gram ağırlığında olurlar. Evlerde yaşadıkları takdirde sosyal etkileşim onlar için en önemli gerekliliklerden birine dönüşür. Kafes ortamlarının, doğru kafes ekipmanları ile zenginleştirilmesi önemlidir. Ortalama ömürlerinin 30 yıl olduğu bilinir. Enerjik doğaları ve tozlu gibi görünen renkli tüyleri onları diğer papağan türlerinden ayırır.

swainson papağanı

Swainson Papağanı (Rainbow Lorikeet)

Gökkuşağı renklerinde tüylere sahip olan Rainbow Lorikeet'ler 10 - 12 haftalık olduklarında özgürleşirler. Avustralya'nın doğu kıyılarında yaşarlar, sosyal ve aktif kuşlardır. Genellikle çiftler hâlinde yaşarlar ancak sürülere de dâhil olabilirler. En önemli özelliklerinden biri yaşamları boyunca eşleriyle kalmalarıdır. Yaklaşık 25- 30 cm uzunluğunda olurlar. Ağırlıkları 75 - 160 gram aralığında değişir. Gagaları kavisli ve güçlüdür. Tırnakları ise son derece keskindir. Bakım rutinlerinin aksatılmaması gerekir.

Eklektus Papağanı

Eklectus papağanları, Solomon Adaları kökenlidir. Doğal yaşam alanları tropik yağmur ormanlarıdır. Eklektus papağanları; Avustralya, Endonezya, Moluk Adaları ve Yeni Gine'de de bulunurlar. Erkek ve dişi türlerin farklı görünmesinden dolayı "eclectus" adı verilmiştir. Oldukça sosyal, zeki ve sakin oldukları bilinir. Teması çok sevmeseler de ilgiye ihtiyaç duyarlar. Aile bireyleri ile zaman geçirmekten keyif alırlar ve görmezden gelindiklerini düşündükleri takdirde hızlı bir şekilde strese girebilirler. Cinsel olgunluğa 18 aylık olduklarında ulaşırlar. Fiziksel olarak aktif olmaları gerektiğinden geniş kafeslere ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda oyuncaklar da onların mental ve fiziksel olarak uyarılması adına önemli gerekliliklerdendir.

Papağanlar Hakkında Genel Bilgiler

Papağan sahiplenirken dikkate alınması ve hatta göz ardı edilmemesi gereken en önemli faktörlerden biri yüksek zekâlarıdır. Nitekim bazı papağan türlerinin zekâlarının, 3-5 yaşındaki bir çocuğun zekâsına eşit olduğu bilinmektedir. Zekâlarının bu denli gelişmiş olması onların özel ilgi görmesi gerektiğinin en önemli işaretlerindendir.

Papağanlar, son derece sosyal ve enerjik evcil hayvanlardır. Çok karmaşık bir psikolojileri vardır ve günlük olarak insanlarla ve/veya diğer kuşlarla yeterince etkileşime girip uyarılmazlarsa tüy yolma başta olmak üzere çeşitli davranış problemleri geliştirebilirler. Detaylı bilgi için Kuşlarda Depresyon Belirtileri adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Papağan sahiplenmeyi planlayanların dostlarının zaman zaman fazla gürültü çıkarabileceği gerçeğini baştan bilmeleri gerekir. Vahşi doğada, sürülerini bir yiyecek kaynağına çağırmak, tehlikeye karşı uyarmak veya sadece sürü arkadaşlarıyla iletişimde kalmak için yüksek ses çıkarırlar. Papağanınıza bol miktarda sosyalleşme ve zenginleştirme aktiviteleri sağlamak gürültüyü azaltmaya yardımcı olacaktır, ancak yine de tüm papağanlar zaman zaman gürültülü olacaktır.

Yine de onlarla yaşamanın keyfini gölgeleyebilecek hiçbir gerçeğin olmadığı söylenebilir. Evlere neşe getiren papağanlar, evcil bir hayvanla yaşamanın tüm güzelliklerini tatmayı sağlayacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.