Yeni Doğum Yapan (Emziren) Kedinizi Nasıl Beslenmelisiniz?
Kedilerin tüm yaşam evrelerinde farklı besin ihtiyaçları bulunur. Yavruluk, yetişkinlik, yaşlılık ve kısırlaştırma sonrası dönemler mama değişiminin gerekli olduğu, spesifik gereksinimlerin öne çıktığı süreçlerdir. Gebelik ve emzirme döneminde de ihtiyaçlar benzer şekilde değişir. Anne karnındaki yavruların en sağlıklı şekilde gelişmesi ve gebelik döneminde anne kedinin sağlığının desteklenmesini hedefleyen gebelik dönemi beslenmesi, emzirme döneminde de büyük ölçüde devam ettirilmelidir. Emziren kedilerin enerjiye ihtiyacı, diğer yaşam evreleri ile kıyaslandığında dramatik ölçüde artış gösterir. Doğum sırasında, gebelik döneminde aldığı kilonun yaklaşık %40’ını kaybeden anne kedi emzirirken kilo vermeye devam edecektir. Doğum gerçekleştiği için karın bölgesinde daha fazla boşluk oluşan anne kedilerin iştahlarında artış meydana gelecektir. Bu noktada tüketilen besinlerin kalitesi önem kazanır. Genel olarak emziren kedinizi kuru kedi mamaları ile beslemeniz tavsiye edilir. Peki ya kuru mamalar hangi özelliklere sahip olmalıdır? Yazımızın devamında emziren kedinizi beslemenin sağlıklı yolları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Emzirme Döneminde Kedinizin Beslenme Planı
Emziren kedilerin; sağlıklarının korunması, ideal oranda süt üretiminin devam edebilmesi ve yavru kedilerin sağlıklı kalabilmesi için yavru kedi mamaları ile beslenmeleri gerekir. Kuru mamalar arasında en yüksek kaloriye sahip olan, en besleyici değerlerle formüle edilen mamalar, yavru kedi mamalarıdır. Yavru kedi mamaları sayesinde emziren kedilerin ideal oranda süt üretebilmesi, vücut skorlarının korunması ve ağırlıklarının dengelenmesi mümkündür. Yüksek oranda sindirilebilirlik özelliği gösteren yavru kedi maması çeşitleri arasından seçim yapıldığında emziren kedinin ve aynı zamanda da yavruların sağlığı korunabilir.
Emziren kedilerin kalori ihtiyacının ve süt üretiminin en yüksek olduğu dönem doğumdan sonra 3 – 4. haftalarıdır. Fakat besin ihtiyacı doğum sonrası 6 – 7. haftalarda zirveye çıkar. Yavrular emeklemeye başladıklarında annelerinin mamalarından yerler ve yeterli mama sunulmadığında anne kedilerin besin ihtiyaçları karşılanmayabilir. Anne kedilerin bir ya da iki yavrusu olduğunda doğumdan sonraki 3 – 4 hafta boyunca serbest beslenme düzenine geçilebilir. Bu oldukça avantajlı bir seçimdir. Böylece anne kedi kendi beslenme düzenini daha rahat oturtabilir, canı istediğinde az miktarda sık sık beslenebilir.
Sütten kesilmeye yakın dönemde mama miktarı yavaş yavaş azaltılmalıdır. Anne kedi yeterli besinle buluşamadığında süt üretimi azalır ve süt miktarının azalmaya başlaması yavruların diğer besinlere daha rahat geçiş yapmasına yardımcı olur. Yavruların sütten kesilmesinin ilk gününde anne kedi ile yavruların arasına mesafe koyulmalıdır. Yavrulara mama sunulduğu sırada yavruların annelerine erişimleri kısıtlanmalıdır. Yemek yedikleri takdirde gece hep bir arada kalabilirler ve bu esnada yavrular annelerinden süt emmeye devam edebilirler. İkinci günde yavruların annelerinden ayrılması gerekir. Anne kedinin ikinci gün eski öğünlerinin yarısına ek olarak süt tozu ile beslenmesi tavsiye edilir. Bahsi geçen beslenme planında mama miktarı dramatik ölçüde azalacağından veteriner hekimlere danışılması en doğrusu olacaktır. Bazen anne kediler mama miktarının çok kısıtlanmasından zarar görebilirler. Sütten kesmenin ikinci gününde, porsiyonu azaltılan anne kedi, yavrularını emzirmemelidir.
Emziren Kediler İçin Mama Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Emziren kedinizin sağlıklı ve konforlu kalması için ihtiyaç duyduğunuz yavru kedi mamaları arasından seçim yaparken dikkat edilmesi gereken çeşitli unsurlar olduğunu unutmamalısınız. Hamile kediler, emziren kediler ve sütten kesilen yavrular için önerilen yavru kedi mamalarının, kaliteli malzemelerden üretilmiş olması ve üretim sırasında uygun süreçlerin takip edilmesi gerekir.
Emziren kediler için seçilecek yavru kedi mamalarının kolay sindirilebilir karbonhidratlar barındırması benzer şekilde önemlidir. Karbonhidratlar kediler için hızlı enerji sağlayan kaynaklar olarak sınıflandırılır. Kolay sindirilebilen karbonhidratlar ihtiva eden mamalar, emziren kedilerin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Anne kedinin beslenme planı yenilenirken lif zengini yavru kedi mamalarına öncelik verilmesi de önemlidir. Lif zengini mamalar sindirim sistemi sağlığını desteklemek için idealdir. Sebzelerle zenginleştirilen mamalar, anne kediler için çeşitli yararlar sunabilir.
Emziren kediler için yavru kedi maması ararken esansiyel vitaminler, yağ asitleri ve mineraller bakımından zengin olan ürünler önceliklendirilebilir. Emziren kediler daha çok minerale ve vitamine ihtiyaç duyar. Aynı şekilde Omega yağ asitleri sundukları çoklu faydalarla mamalarda sıklıkla kullanılır.
Yavru kedi maması seçimi sırasında üründe DHA bulunmasına da dikkat edilmelidir. DHA bakımından zengin gıdalar anne sütü üretiminde de yavruların anne karnındaki gelişimlerinde de etkilidir. Yavrular için anne sütü en önemli DHA kaynağıdır. Ek olarak yumurta, balık, hayvan organları da DHA bakımından zengindir.
Birbirinden eşsiz formülleri ile kedilerin damak zevklerine hitap eden ve besleyicilikleri ile sağlıklarına katkı sunan N&D yavru kedi mamaları, emziren kediniz için de ideal tercihler arasında yer alıyor. N&D Prime Tavuklu ve Narlı, N&D Ocean Morina Balıklı, Bal Kabaklı, Karidesli ve Kavunlu, N&D Spirulina Ringa Balıklı gibi farklı formüllerde tahılsız mamalar üreten N&D, yüksek sindirilebilirlik oranlarına sahip yavru kedi mamaları ile öne çıkıyor. İçerikleri hem yavru kedilere hem de hamile ve emziren kedilere özel geliştirilen N&D markalı yavru kedi mamaları yüksek oranda kaliteli protein içeriyor. Siz de anne kedinizin beslenme ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak için N&D yavru kedi mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.
Emzirme Sürecinde Su Tüketimi İhmal Edilmemeli
Emzirme sürecinde yüksek kaliteli proteinler ile formüle edilen yavru kedi mamaları annelerin ve yavru kedilerin sağlığı için kritik öneme sahip olsa da su tüketiminin ideal seviyede devam etmesi de son derece elzemdir. Emziren anne istediği zaman taze ve temiz suya erişebilmelidir. Yeterince su içerse hem dehidrasyon ihtimali azalır hem de süt üretimi artabilir.
Emzirme sürecindeki kedilerin genel sağlık durumlarının yakından takip edilmesi gerekir. Kilolarının dengede kalması doğru beslendiklerini gösterir. Aşırı kilo kaybı istenmeyen bir durumdur, emziren kedi kısa sürede belirgin ölçüde kilo kaybederse en kısa sürede veteriner hekimlerin muayenesine götürülmelidir. Kilo kaybına ek olarak huzursuzluk, aşırı susama, davranış değişikliği gibi semptomların da takip edilmesi faydalı olacaktır.
Emziren Kedilerin Farklı İhtiyaçları da Var!
Emziren kedilerin ve yavrularının optimal gelişimleri için beslenme kritik olsa da farklı ihtiyaçlarının olduğu unutulmamalıdır. Anne kedilerle yavruları doğum sonrası süreçte rahatsız edilmeyecekleri, konforlu alanlarda kalmalıdır. Bu dönem doğum yapan kedilerin çeşitli davranış bozuklukları geliştirebilecekleri, agresifleşip yavrularını reddedebilecekleri bir dönemdir. Dolayısıyla anne kedilerin sağlığı kadar yavru kedilerin gelişimi de yakından takip edilmelidir. Yavru kedilerin yeterli kilo alamaması durumunda ya da anneleri tarafından reddedilmesi hâlinde süt tozu ile beslenmeleri gerekebilir. Yavrular hareketlenene kadar yeni ailenin konforlarının maksimum düzeyde tutulmasına, kontrollerinin sağlanmasına dikkat edilmelidir. Yavrular hareketlenmeye başladığında her birinin sosyalleşmesi için çaba harcanmalıdır. Anneleri ve kardeşleri ile sosyalleşseler de insanlara da alışmaları sağlanmalıdır. Bu nedenle onlarla nazikçe oyun oynanması, önemli bir adım olarak değerlendirilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.