Eklem Problemi Olan Köpeklerin Yaşamı Nasıl Kolaylaştırılır?
Osteoartrit ya da halk arasında bilinen adıyla kireçlenme, köpekler için son derece ciddi bir rahatsızlıktır. Dejeneratif bir rahatsızlık olan osteoartrit zaman içerisinde ilerler, bu da hastalığın kontrol altına alınmaması halinde köpeğin yaşam kalitesinin giderek kötüleşeceği anlamına gelir. Bu nedenle evde köpek artrit hastalığı bakımı oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalara göre kireçlenme köpeklerin %20'sinde yaşından bağımsız olarak görülmektedir. Bu da kireçlenmeyi köpekler arasında en sık rastlanan kronik hastalık haline getirmektedir. Köpeğe osteoartrit tanısı konduğunda bu hastalığın tedavisi yerine hastalığın nasıl yönetilebileceğine odaklanmak en iyisidir. Köpeğin rahatlığını en üst seviyeye çıkarmak ve çok az acı çekmesini sağlamak hastalığın yönetilmesinin hedefidir.
Eklem Problemli Köpekler İçin İlk Adım
Köpeğinize osteoartrit tanısı konduğunda ilk yapmanız gereken veteriner hekim ile sürekli iletişim halinde olmaktır. Çünkü osteoartrit tedavisi hastalığın durumuna göre değişebilmektedir. Bu nedenle köpeğin düzenli olarak veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Veteriner hekim değerlendirmelerden sonra tedavi sürecinde hastalığın durumuna göre değişiklikler yapacaktır.
Tedavi sürecinde ilk adımda atılması gereken önemli adımlardan birisi bir deftere köpeğinizin sağlık durumu ile ilgili notlar almak ve günlük tutmaktır. Gün içerisinde gözlemlediğiniz farklı durumları not alarak bir dahaki muayenede veteriner hekime sorabilirsiniz. Günlük tutmak aynı zamanda veteriner hekimin hastalığın ne yönde ilerlediğini daha detaylı görebilmesini sağlar. Muayene esnasında tüm olanları hatırlamak ve bunları anlatmak zordur. Bu nedenle tedavi sürecinde köpeğinizin yaşadıklarını not almak en etkili yöntemdir.
Kilo Değişimi ve Osteoartrit
Osteoartritin eklemlerde meydana gelen dejeneratif bir rahatsızlıktır. Eklemlere binen yük arttığında hastalık daha kötü hale gelmektedir. Bu nedenle tedavi sürecinde varsa köpeğinizin fazla kilolarını vermesini sağlamanız gerekir. Veteriner hekim ile beraber uygun bir beslenme ve kilo verme süreci planladıktan sonra onun zayıflamasını sağlayabilirsiniz. Kilo verme süreci de, osteoartrit muayenelerinde düzenli olarak kontrol edilir. Bu sayede köpeğiniz sağlıklı bir şekilde olması gereken kiloya gelirken aynı zamanda osteoartrit hastalığından dolayı da daha az acı çeker.
Benzer bir şekilde düzenli egzersiz de eklem sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak osteoartrit rahatsızlığı olan köpeklerde düzenli egzersizin aşırıya kaçmaması gerekir. Köpeğin ne kadar uzağa ve ne kadar süre yürüyebileceğini veteriner hekimle görüştükten sonra belirleyebilirsiniz. Osteoartrit olan köpeklerin çok sert zeminlerde yürümesi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca özellikle bazı kas gruplarını güçlendirmeye yarayan egzersizler sayesinde kasların gelişimini sağlayarak eklemlere binen yükün önemli bir kısmının kaslar üzerine dağılmasını sağlayabilirsiniz.
İlaç Tedavisi
Osteoartrit kaynaklı ağrının aşırı olduğu durumlarda köpeğin hayatının daha konforlu olması için çeşitli ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Bununla beraber enfeksiyon oluşumu gözlemlenen köpek, antienflamatuar ilaçlar için uygun bir adaydır. Hangi ilacın nasıl kullanılacağına veteriner hekim karar vermektedir. Hastalık sürecinin doğru bir şekilde ilerlemesi için ilaçlar veteriner hekim önerisi dışında kullanılmamalıdır. Bu ilaçların bazı yan etkileri köpekleri etkileyebilmektedir. Böyle bir durumda veteriner hekim ile iletişime geçilerek meydana gelen yan etkilerin eksiksiz bir biçimde anlatılması gerekmektedir.
İlaç ile beraber eklem sağlığını destekleyecek ve hastalığın yönetimini kolaylaştıracak bazı ek gıdalar bulunmaktadır. Bu ek gıdaların tedavi sürecinde kullanılması eklemlerde meydana gelen dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Bu konu hakkında veteriner hekimden bilgi aldıktan sonra ek gıdaların kullanılması hastalığın şiddetinin yavaşlatılmasını kolaylaştırmaktadır.
Yaşam Alanında Yapılacak Değişiklikler
Osteoartrit tedavisinde köpeklere en çok konfor sağlayacak değişiklikler arasında yaşam alanlarında yapılacak olan değişiklikler yer alır. Mama ve su kabını normalden daha yükseğe koymak onların beslenme saatinde aşırı derecede eğilmelerini engeller. Bu sayede bel ağrısı önemli ölçüde azalır. Mama ve su kabını köpeğin dirsekle omuzları arasında kalan bir yüksekliğe çıkarmak onlar için en konforlusudur.
Eklem rahatsızlığı olan köpeklerin sıcak ve kuru ortamda bulunması gerekmektedir. Açık havada ve nemli ortamda yaşamak bu rahatsızlığın daha da şiddetlenmesine neden olmaktadır. Yapılacak olan kısa egzersiz yürüyüşlerinden sonra eve geldiğinizde köpeğinizin ıslak olmadığına emin olmanız gerekir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.