Diyabetik Kediler Nasıl Beslenmeli?

Diyabetik Kediler Nasıl Beslenmeli?

14.04.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Söz konusu diyabet olduğunda kediler insanlardan çok farklı değildir. İnsülin vücutta şekerin kan dolaşımından hücrelere girme sürecini düzenlemektedir. Kedilerde şeker hastalığı daha çok insanlardaki tip 2 diyabete benzemektedir. Tip 2 diyabette vücutta insülin üretimi vardır ancak vücut bu hormona olan hassasiyetini kaybetmiştir. Kan akışındaki şekerin artması ile beraber idrara çıkma ve susama gibi belirtiler ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde şekerin hayati tehlikeye neden olabilecek sonuçları bulunmaktadır.

Her ne kadar kedilerde diyabetin nedeni tam olarak bilinmese de genellikle aşırı kilolu kedilerde şeker hastalığı görülmektedir. Obezite, kedinin vücudunu insülinin etkilerine duyarsız hale gelmesine neden olmaktadır. Bunun dışında kronik pankreatit ya da hipertiroidizm gibi hastalıklar ya da kortikosteroid içeren ilaçlar kedileri diyabete daha yatkın hale getirmektedir.

otomatik mama kabından mamasını yiyen kedi

Diyabetik Kedilerde Beslenme

Şeker hastalığında beslenme son derece önemlidir ve bu da kedisi şeker hastası olan kişilerin "Şeker hastası kediler ne yemeli?" sorusunu sormasına neden olur. Diyabetli kedilerin yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı beslenmesi gerekmektedir. Günümüzde düşük karbonhidratlı bir sürü kedi maması bulunmaktadır. Ancak düşük karbonhidratlı mamaların büyük bir kısmı yaş mamalardır. Kuru mamaların büyük bir kısmında nişasta gibi karbonhidrat içerikleri bulunmaktadır. Diyabet hastası kediler için genellikle %7'den az karbonhidrat içeren mamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Kedilerin beslenmesi için formüledi edilen düşük tahıllı kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak, tahılsız kedi maması çeşitlerini ise burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Diyabetik kediler için reçete ile satılan veteriner mamaları da bulunmaktadır. Kedilerde diyabet ve aşırı kilonun yönetilebilmesi için kullanılan bu mamalar gerekli görüldüğünde veteriner hekim tarafından verilebilmektedir. Düşük karbonhidratlı beslenme ile beraber kedinin insülin hormonuna olan ihtiyacı düşer. İnsülin dozu daha kolay düzenlenebilir. Hatta bazı kedilerde düşük karbonhidratlı beslenmeye geçtikten sonra insülin kullanımına gerek bile kalmayabilmektedir.

Diyabetik Kedilerin Beslenme Düzeni

"Diyabetik kediler nasıl beslenmeli?" sorusunun bir diğer cevabı da beslenmenin düzenli olması olarak verilmektedir. Kedilerde diyabet hastalığını kontrol altına alabilmek için beslenmenin içeriği kadar düzeni de oldukça önemlidir. Öncelikli olarak diyabet hastalığı olan kedilerde mama kabında sürekli mama bulunmamalıdır. Kedinin her gün aynı saatte ve aynı miktarda mama yemesine dikkat edilmelidir. Beslenme saatlerinin insülin enjeksiyonuna göre ayarlanması gerekebilir. Diyabetik kediler insülin en yüksek seviyedeyken beslendiklerinde ihtiyaçları olan besin değerlerini alabilirler ve hipoglisemik hale gelmezler.

Diyabetik kedilerin genellikle gönde iki defa beslenmesi ve öğünden sonra insülin alması gerekmektedir. Gün içerisinde sevdiği atıştırmalıklardan birkaç tane yemesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak kedilerin gece boyunca bir şey yememesi gerekir. Düzenli öğünlerinde kedi mamasını yemediğinde insülin iğnesi yapılmamalıdır. Kedi yemek yemediğinde insülin iğnesi yapmak ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Diyabetik kedilerin beslenme düzenini rahat bir şekilde sağlayabilmek için zaman ve miktar ayarlı otomatik mama kapları kullanılabilir. Beslenme düzeni sağlamaya yardımcı olabilecek otomatik mama kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedi mamasını yemek istemediğinde ona biraz yaş mama ya da haşlanmış yağsız et veya yağsız peynir gibi düşük karbonhidratlı ödüller verebilirsiniz. Ancak kedilerin ödül maması olarak beslenme gereksinimlerine özel formüle edilmiş kedi ödül mamaları ya da kedi yaş mamaları tüketmeleri daha iyi bir tercihtir. Kedilerin severek tüketeceği kedi ödül mamalarını incelemek için burayı, kedi konserve mamalarını incelemek içinse burayı tıklayabilirsiniz. Ayrıca kedilerin mama yemeyi reddettiği durumda kediyi elle beslemek de bazı durumlarda kedinin mamasını yemesine yardımcı olabilmektedir. Kedi yeteri miktarda gıda tükettikten sonra insülin iğnesini yapmakta ya da ilacını vermekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Kedinin bir süre mama yemediği durumlarda insülin yapmadan veteriner hekim ile iletişime geçmek gerekmektedir.

insülin iğnesi yapılan kedi

Kedilerde Hipoglisemi

Hipoglisemi kandaki şeker miktarının aşırı miktarda düşmesidir. Hipoglisemi meydana geldiğinde kedide yorgunluk, uyku hali ve yavaş hareket etme gibi belirtiler görülmektedir. Hatta bazen hastalık nöbeti bile meydana gelebilmektedir. Kedinizin kan şekerinin aşırı miktarda düştüğünü düşündüğünüzde onu biraz beslemeyi deneyebilirsiniz. Hipogliseminin kontrol altına alınması kedinin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük öneme sahiptir. Kedilerde hipoglisemi ilerlediği takdirde ölümcül olabilmektedir. Bununla beraber diyabetik kedi sahiplerinin hipoglisemi hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Çünkü er ya da geç diyabet hastalığına sahip olan her kedinin en az bir defa hipoglisemiye maruz kalacağı bilinmektedir. Bu gibi durumlarda panik yapmak yerine kediye yardımcı olmak gerekmektedir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.