Campbell Hamsterı Özellikleri ve Bakımı
Campbell cüce hamster olarak da bilinen ve Winter White hamsterı ile birlikte Rus cüce hamsterı sınıflandırmasına dâhil edilen Campbell hamster, küçük ve yuvarlak gövdesiyle son derece sevimli bir görünüme sahiptir. Belirgin özelliği küçük kulakları ve hızlı hareket edebilmesi olan Campbell hamsterının bakım gereksinimi oldukça azdır. Küçük bedeni ve seri hareketleri nedeniyle onları tutmak bir hayli zor olabilmektedir. 1902 yılında Moğolistan’da W.C. Campbell tarafından keşfedilen bu hamster türü 1980’li yıllardan itibaren evcil hayvan olarak popülerlik kazanmıştır. Daha önceki dönemde İngiltere’de laboratuvar hayvanı olarak bakılıyorlardı. Bilimsel adı Phodus campbelli olan Campbell hamster, Djungarian hamster olarak da adlandırılabilmektedir. Yaşam süresi 2 – 3 yıl arasında değişen Campbell hamsterı, Winter White hamsterı ile çok benzer fiziksel özelliklere sahiptir. Aralarındaki temel fark Campbell hamsterının sırt bölgesinde bulunan, koyu renkli düz şerittir. Bu yazımızda en popüler cüce hamster türleri arasında yer alan Campbell hamsterı özellikleri başta olmak üzere, beslenmesinden bakım gereksinimlerine dek en çok merak edilen konular hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Campbell Hamsterı Fiziksel Özellikleri
Campbell hamster, cüce hamster türleri arasındadır. Küçük bedeni ile muazzam ölçüde hızlı hareket eder. Kulakları küçüktür. Yetişkinlik döneminde uzunluğu 6 ila 11,43 cm, ağırlığı ise 25 ila 56,69 gram dolaylarında olur. Boyutları yaşam alanı doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Dudakları ve yanakları beyaz renkte olur, vücudunun geri kalanı gri ve kahverengi tonlarındadır. Sırt bölgesinde koyu renkli ince bir şerit bulunur, bu şerit ense bölgesinden kuyruğa doğru sırtın ortasında uzanır. Soğuk iklimlerde elleri ve ayakları beyaz renklidir.
Yanak keseleri ağızdan arka bacaklarına kadar uzanır. Keselerinin iç bölgesi çok sayıda kıvrım içerir. Kese dolduğunda genişler. Campbell hamsterları sadece 11 günlük olduklarında keseleri tamamen büyümüş olur. Yanak keselerinin dolması hareket kısıtlayıcı bir etkiye yol açabilir. Winter White hamsterı ile aralarındaki temel farklılık Campbell hamsterının soğuk iklimlerde renginin değişmemesidir.
Campbell Hamsterı Davranışsal Özellikleri
Genellikle sakin, dost canlısı ve sessiz bir yapıya sahip oldukları bilinir. Uyanık oldukları saatlerde tünel kazmak ve keşfetmek onların en sevdiği aktivitelerden biridir. Gündüzleri uyuyup geceleri aktif olsalar da gün içerisinde de kısa süreli de olsa uyanıp kafeslerinde zaman geçirebilirler. “Ele avuca sığmaz” betimlemesi onlara son derece uygundur. Çok hızlı hareket ederler ve yapıları gereği çok küçük olduklarından elde tutulmaları pek mümkün değildir. Elde tutulmaları için erken dönemden itibaren bu aktiviteye alıştırılmaları gerekir. Bazıları erken dönemden itibaren elde tutulmaya alışkın olsalar da bazılarının elde durmaktan rahatsız oldukları, kendilerini tehdit altında hissedip ısırabilecekleri bilinir.
Vahşi doğada oldukça bölgecidirler, evlerde bakıldıklarında ise bazı hamster ırklarından farklı olarak kendilerinden başka hamsterlara tahammül gösterebildikleri bilinir. İnsanlarla güçlü bağlar kurdukları söylenemez yine de güvendikleri kişilerin yanında zaman geçirmeleri mümkündür. Kendi türleri ile sosyalleşebilen bu hamster türü kafeslerini küçük hamster grupları ile dahi paylaşabilir. Birden fazla Campbell hamster birlikte yaşıyorsa birbirlerine alıştıklarından emin olunması, kaynaklarının çoğaltılması ve aralarında gerginlik çıkma ihtimalinin devam edebileceğinin unutulmaması faydalı olacaktır.
Campbell Hamsterı Beslenme ve Bakımı
Campbell hamsterı evlerde, kendileri için özel olarak hazırlanmış kafeslerde yaşar. Onlar için mümkün olduğunca geniş alana sahip bir kafes seçilmesi tavsiye edilir. Kafesleri dar olduğunda yeterince hareket edemeyebilirler ve kafeslerinde yeterince oyuncak bulundurulamadığından hem fiziksel hem de mental olarak ideal şekilde uyarılamayabilirler. Kafesleri tellere sahipse tel aralıklarının başlarının sıkışamayacağı genişlikte olmasına dikkat edilmelidir, aksi durumda istenmeyen kazaların yaşanması gündeme gelebilir. Kafeslerinin yeterince havalanması da zeminindeki kemirgen talaşlarının her gün, kafes genelinin de mümkünse haftada bir temizliğinin düzenli olarak yapılması da son derece önemlidir. Hamster kafeslerinin sahip olması gereken özellikler hakkındaki detaylara Hamster Kafesi Nasıl Olmalı? içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Hamster kafesinin fiziksel özelliklerinin doğru belirlenmesi kadar kafes içerisindeki ekipmanların doğru seçilmesi de eşit derecede önemlidir. Hamsterların keyifli vakit geçirecekleri oyuncaklara ihtiyaç vardır. Hamster oyuncakları onları mental olarak aktif tutmaya önemli bir katkı sunar. Oyuncak seçiminde güvenli ve kaliteli alternatiflerin değerlendirilmesi tavsiye edilmektedir. Böylece oyun sırasında fiziksel olarak zarar görme ihtimalleri azaltılabilir.
Campbell hamsterı beslenmesi de diğer tüm hamsterlarda olduğu gibi dikkatle planlanmalıdır ve bu küçük kemirgenlerin yiyeceklerle suya kesintisiz erişimleri sağlanmalıdır. Yiyecekleri kafeslerindeki özel mama kaplarında durmalı, suları ise kafese takılan suluklarına koyulmalıdır. Suyun da yiyeceklerin de her zaman taze olması önemlidir. Beslenmeleri için hamster yemi çeşitleri arasından seçim yapılabilir. Ne kadar besin tüketebilecekleri yaşlarına, ağırlıklarına ve boyutlarına göre değişebilir. Bu nedenle en doğrusu veteriner hekimlerin önerilerine başvurmak olacaktır. Hamsterların sürekli hamster yemi ile beslenmesi tavsiye edilmez. Beslenme rutinlerinin çeşitlendirilmesi ile olası iştahsızlık problemleri engellenebilir. Campbell hamsterlar fındık, ceviz, fıstık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, taze meyveler ve sebzeler ile buluşturulduklarında oldukça mutlu olacaklardır. Beslenmelerine dair detaylar için Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir? içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.
Campbell hamster bakım süreçleri son derece zahmetsizdir. Kafesleri eksiksiz hazırlansa da günün belli zaman dilimlerinde kafes dışarısında onlarla zaman geçirilmesi gerekir. Tüylerinin taranması ya da fırçalanması gerekmez, yine de kirlenmeleri hâlinde tüy bakımları ihmal edilmemelidir. Dişlerinin uzunluğu her zaman takip edilmelidir. Kafeslerinde diş uzunluklarının kontrol edilmesini sağlayan kemirme oyuncakları bulunmuyorsa ve/veya sunulan yiyecekler dişlerinin törpülenmesini sağlamıyorsa dişleri fazlaca uzayabilir. Dişleri fazla uzadığında hamsterlar çeşitli sorunlar yaşayabilir. Uzayan dişler çiğneme sırasında diş etlerini yaralayabilir, diş etlerinde oluşan yaralar enfeksiyon kapabilir, iştahları azalabilir, ani kilo kayıpları sağlıklarını tehdit edebilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.