British Longhair Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

British Longhair Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

19.07.2024 Aysegül Tunçay


British Longhair kedisi; sakin, sevgi dolu, sosyal ve aktivite seviyesi düşük olan, orta boyutlu bir kedi türüdür. Geniş göğsü, kısa ama istediğinde çok hızlı hareket edebilmesini sağlayan güçlü bacakları ve yuvarlak patileriyle kompakt bir vücut yapısına sahiptir. En ayırt edici özelliklerinden biri yarı uzunluktaki, yumuşak, sık ve dayanıklı tüyleridir.

Vücutlarını dış etkenlerden koruyan sık tüyleri onların spesifik bakım süreçlerine ihtiyaç duymalarının ardındaki temel nedenlerden biridir. Tüyleri genellikle farklı renk ve desenlerde olabilir, dolayısıyla tüm British Longhair'ler benzersiz bir görünümle karşımıza çıkabilir. Onlarla ilgili bilinmesi gereken önemli unsurlardan biri de sosyal oldukları ve sahiplerinin ilgisine ihtiyaç duyduklarıdır. Evde uzun süre yalnız bırakılmaması gereken kedi ırklarından biri olan British Longhair, insanlarla vakit geçirmekten çok keyif alır.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmeleri adına sağlıklı beslenmeleri gerekir. Normal şartlar altında pek de aktif bir hayat sürmeyen British Longhair kedileri, obeziteye yatkın olduklarından beslenmelerine ekstra dikkat edilmelidir. Onlara fazla miktarda yiyecek vermekten kaçınılmalı ve dengeli beslenmelerine özen gösterilmelidir.

British Longhair kedisi sahibi olmak, onların ihtiyaçlarının önceliklendirildiği bir bakım rutinini gerektirir. Bu yazımızda hem sosyal hem de bağımsızlığına olan düşkünlüğü ile son derece ayırt edici bir karaktere sahip olan British Longhair kedisi özellikleri ve bakım süreçleri özelinde bilgi bulabilirsiniz.

Diğer İsimler:

Lowlander, Highlander, or Britannica

Karakteri:

Zeki, oyuncu, sosyal, özgür

Ağırlık:

3,2 - 7,7 kg

Omuz Yüksekliği:

46-51 - 33 cm

Tüy Uzunluğu:

Uzun ve ipeksi

Tüy Renkleri:

Gri, beyaz, siyah, çikolata vb.

Tüy Desenleri:

Düz, tekir, iki renkli, çok renkli

Göz Rengi:

Altın rengi, yeşil, mavi

Ortalama Yaşam Süresi:

12 - 17 yıl

Köken:

İngiltere

Hipoalerjenik mi?:

Hayır

3 adet yavru British Longhair

British Longhair Kedisi Kökeni ve Tarihçesi

British Longhair kedi cinsi, British Shorthair'den ayrı düşünülemez. Bu ırk İngiltere menşelidir ve kökenleri 20. yüzyılın başlarına dayanır. O dönemlerde yetiştiriciler, nazik bir karaktere sahip uzun tüylü bir tür istedikleri için British Shorthair kedisini Persian kedisi ile çaprazlamışlardır. Bu sayede, sakin bir karaktere sahip ilk British Longhair kedileri ortaya çıkarılmıştır. British Longhair'ın kendine has özellikleri, onları kısa tüylü British Shorthair'lerden ayıran ana faktörlerden biridir.

Bu uzun tüylü ve sakin kedi ırkı günümüze giderek popüler hâle gelmiştir. Nitekim bu durum rastlantıdan ibaret değildir. İran kedilerinin sakin tavırlarını ve ipeksi tüylerini taşıyan bu ırk, British Shorthair'lerin de tüm özelliklerini taşımaktadır. British Longhair, 2017 yılında uluslararası olarak resmi bir cins olarak tanınmıştır.

gri renkli tüylere sahip olan British Longhair kedi

British Longhair Kedisinin Fiziksel Özellikleri ve Görünümü

  • Boyut: British Longhair cinsi kediler, orta büyüklükteki kedilerden biridir. Ne çok küçüktür, ne de büyük. Irkın erkekleri dişilerine göre hem daha büyük hem daha ağır hem de daha kalıplı olur.
  • Göğüs: Geniş ve kaslı, güçlü bir duruş sergileyen vücut yapılarında göğüsleri öne çıkar.
  • Kulaklar: British Longhair kedisinin kulakları geniş tabanlı ve yuvarlak uçludur. Kulakların iç kısmında yumuşak tüyler bulunur ve dış kısımlarda hafif kıvrımlar gözlemlenebilir. Bu kulaklar, kedinin yüzüne dengeli ve sevimli bir ifade kazandırır.
  • Bacaklar: Kısa ve güçlü bacakları vardır. Genel olarak çok hareket etmeye meyilli olmasalar da bacak yapıları, istediklerinde hızlı hareket etmeye ve kıvrak manevralara müsaittir.
  • Baş: British Longhair'lerin kafaları yuvarlık hatlıdır. Bıyık bölgeleri ve çene hatları belirgindir. Bıyıklarının ve çenelerinin belirgin olması bu kedilerin gülümser gibi görünmelerine yol açar. Erkek kediler dişilerden daha büyük çenelere sahiptir, bu da onların daha belirgin yüz hatlarına sahip olmalarına neden olur.
  • Gözler: Gözler, yüzün şeklini vurgulayan belirgin bir yuvarlak şekle sahiptir. Birçok British Longhair kedisinin gözleri altın rengidir. Ancak yeşil, zümrüt ve mavi tonları da görülebilir.
  • Tüyler: Yarı uzun, sık ve dayanıklıdır. Çift katmanlı tüy yapısına sahip bu kedi ırkının tüyleri yumuşaktır. Tüyleri düzenli bakıma ihtiyaç duyar.

beyaz tüylü yerde yapan British Longhair ırkına mensup kedi
British Longhair Kedisi Karakteri

British Longhair kedisi karakteri söz konusu olduğunda öne çıkan özellikleri sevecenlikleridir. Uzun tüyleriyle çok sevimli gözüken kediler yumuşak ve sakin mizaçlarıyla tanınırlar ve bu özellikleriyle geniş bir hayran kitlesine sahiptirler. Genellikle sakin ve hoşgörülü bir tavır sergilerler, hoşgörülü tavırları onları mükemmel ev arkadaşları hâline getirir.

Enerjileri pek yüksek değildir, nitekim genel olarak tembel oldukları kabul edilir. Oyun oynamayı severler ve oyunlar sırasında aktif olabilirler. Yine de diğer birçok kedi ırkı ile kıyaslandığında aktif olmadıkları bilinir. Yaşlandıkça daha da sakinleşirler. Hatta kedi standartlarına göre dahi oldukça fazla uyurlar.

İnanılmaz derecede zeki, sosyal ve şefkatlidirler. İnsanlarla arası iyidir ve erken dönemde sosyalleştirildiklerinde çeşitli ortamlara uyum sağlayabilirler. Sosyal olmalarına rağmen, bağımsız bir yapıya da sahiptirler ve çoğunlukla kendi işlerini yapmaktan hoşlanırlar. Bağımsızlıklarına önem verseler de insanlarını sürekli yalnız bırakmazlar. Aksine, genellikle onların etrafında olurlar. Meraklı yapıları ile ünlüdürler, aile bireylerini gözlemlerler ve zaman zaman eşyalarını keşfetmeyi severler.

British Longhair kedilerinin çocuklarla arası genel olarak iyidir, sevgi dolu ve hoşgörülü hayvanlardır. Ancak, kucağa alınmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle, ebeveynlerin küçük çocuklara bu kedileri kucaklarına almayı değil onlarla yerde vakit geçirmeyi ve oyun oynamayı öğretmeleri önemlidir. Bu şekilde, hem çocuklar hem de kediler daha mutlu ve rahat hissedeceklerdir.

British Longhair kedilerin öne çıkan karakter özellikleri şu şekilde listelenebilir:

  • Fazla hareketli değillerdir ve evde zaman geçirmeyi tercih ederler.
  • İlgisiz bırakılmamalıdır; aile bireyleriyle zaman geçirmekten hoşlanırlar.
  • Gürültülü ve karmaşık ortamlardan rahatsız olurlar.
  • Sosyal olsalar da bağımsızlıklarına önem verirler.
  • Meraklı bir doğaya sahiptirler.
  • Eğitim seanslarına ve zekâ oyunlarına ilgi duyarlar.
  • Neredeyse tüm kediler gibi düzenli rutinleri severler ve ani değişikliklerden hoşlanmazlar.

koyu gri renkli British Longhair kedi

British Longhair Kedisinin Bakımı ve İpuçları

British Longhair kedileri yoğun ve uzun tüylere sahiptir, bu yüzden haftada minimum birkaç kez fırçalanmaları gerekir. Düzenli tarama ve fırçalama sayesinde, tüylerin dolaşması ve kıtık oluşumu önlenebilir. Ayrıca, tüylerini sağlıklı ve parlak tutmaya yardımcı olur. Ek olarak deri hücrelerinin ve kirlerin uzaklaştırılmasını sağlar, böylece kedinizin cildi de sağlıklı kalır.

Dengeli ve kaliteli bir kedi maması ile beslenmelerini sağlamak tercihten ziyade önemli bir gerekliliktir. Kedinizin genel sağlığını korumak ve enerji seviyelerini yüksek tutmak için ideal oranda protein, vitamin ve mineraller içeren besleyici kedi mamaları seçilmelidir. British Longhair'ler söz konusu olduğunda tüy sağlıklarını destekleyecek esansiyel yağ asitlerinin beslenmelerine dâhil edilmesi önem taşır. Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asitleri, kedinizin tüylerinin parlak ve sağlıklı kalmasına yardımcı olurken aynı zamanda deri sağlığını da destekler. Ayrıca, sindirim sistemini destekleyen lifli mamalar da seçilebilir.

British Longhair kedileri genellikle sakin ve tembel olabilir, ancak günlük oyun ve egzersizle onları aktif tutmak önemlidir. Bu, kilo kontrolü ve genel sağlık için gereklidir. Örneğin, tüylerinin sağlıklı kalması ve kaslarının güçlenmesi için interaktif oyuncaklar ve tırmalama tahtaları kullanabilirsiniz.

Uzun tüylü kedilerde göz ve kulak enfeksiyonları daha sık görülebilir. Gözlerini ve kulaklarını düzenli olarak kontrol edin ve temiz tutun. Temizlik esnasında nazik olun ve mümkünse veteriner hekimlerin önerdiği ürünleri kullanın. Kedilerin göz temizliğinde kullanılabilecek ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.

British Longhair kedileri ile oyun oynamak da rutin bakım sürecinin önemli parçalarından biridir. Dahası, kedinizin fiziksel ve zihinsel sağlığı için kritiktir. Oyun zamanları, enerji seviyelerini dengelemeye, kilo kontrolünü sağlamaya, kasları güçlendirmeye ve esnekliği artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, zihinsel uyarım sağlar ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Kedilere interaktif oyunlar oynayabilir ve çeşitli kedi oyuncakları kullanarak, kedinizin oyun zamanlarını daha eğlenceli hâle getirmeniz tavsiye edilir.

güvenli bir balkonda vakit geçiren British Longhair kedi

British Longhair Cinsi Kedilerde Yaygın Görülen Hastalıklar

British Longhair kedileri genellikle sağlıklı kediler olarak bilinse de, obeziteye yatkın olduklarından, bu durum karaciğer yağlanması, artrit ve diyabet gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca, Polikistik Böbrek Hastalığı ve Hipertrofik Kardiyomiyopati gibi genetik hastalıklara karşı da dikkatli olunmalıdır.

Polikistik Böbrek Hastalığı (PKD)

Polikistik Böbrek Hastalığı British Longhair kedilerinde de yaygın görülen genetik bir hastalıktır. Böbreklerde sıvı dolu kistlerin oluşmasına neden olur ve zamanla böbrek fonksiyonlarını bozarak kedilerde böbrek yetmezliği oluşumu tetikleyebilir. Belirtileri arasında artan susuzluk, sık idrara çıkma, kilo kaybı, iştahsızlık, letarji ve karın bölgesinde şişlik bulunur. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, semptomları yönetmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için özel beslenme ve ilaç kullanımı gerekir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Kedilerde kalp kasının kalınlaşmasıyla karakterize edilen genetik bir kalp hastalığıdır ve British Longhair'lerin de dâhil olduğu bazı ırklarda daha yaygındır. Belirtileri arasında hızlı veya zor nefes alma, öksürük, letarji, iştahsızlık, hızlı kilo kaybı ve bayılma bulunur Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, çeşitli ilaçlar kalp fonksiyonlarını iyileştirmek ve semptomları hafifletmek için kullanılabilir.

Periodontal Hastalıklar

Diş ve diş eti hastalıkları, diş plaklarının ve tartarın birikmesi sonucu oluşabilir. Diş temizliği ve düzenli veteriner kontrolleri önemlidir. Ayrıca, kedinizin beslenmesine dikkat etmek ve kedi diş bakım ürünleri kullanmak da ağız sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Obezite

British Longhair kedilerin düşük hareket seviyeleri ve genetik yatkınlıkları nedeniyle obezite riski yüksektir. Genellikle sakin ve uysal olduklarından, enerjilerini yakmak için çok fazla hareket etmezler. Dengeli bir beslenme ve düzenli egzersiz ile kilo kontrolü sağlanmalıdır. Yüksek kaliteli protein kaynakları, lifli gıdalar ve kontrollü porsiyonlar ile beslenmeleri, ideal kilolarını korumalarına yardımcı olur. Oyun ve fiziksel aktiviteler, fazla enerjiyi yakmalarını sağlar ve sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine katkıda bulunur. Kedilerde obezite ile ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Solunum Problemleri

British Shorthair ve İran kedisinin melezlenmesi ile hayatımıza giren British Longhair kediler yassı yüz yapısına sahip olabilirler ve buna bağlı olarak solunum problemleri yaşayabilirler. Solunum sorunları genellikle dar burun delikleri, kısa burun kanalları ve yumuşak damak anomalilerinden kaynaklanır. Bu anatomik özellikler hava akışını kısıtlayarak solunum güçlüklerine ve horlamaya neden olabilir. Özellikle sıcak havalarda veya aşırı efor sarf ettiklerinde bu sorunlar daha belirgin hâle gelebilir.

farklı tüy renklerine sahip 3 adet yavru British Longhair kedi

British Longhair Kedileri Ne Yer, Nasıl Beslenmeli?

Tüm kediler gibi British Longhair'ler de protein, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi temel besin maddelerine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları yaşlarına, genel sağlık durumlarına, aktivite düzeylerine ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıklarına göre değişeceğinden beslenmelerinin düzenli olarak takip edilmesi ve gerektiğinde revize edilmesi önemlidir.

Enerjik kediler daha yüksek protein ve enerji içeren bir beslenmeye ihtiyaç duyarken, daha az hareket eden yaşlı kediler için düşük kalorili, kolay sindirilebilir ve bağışıklık sistemini destekleyen beslenme idealdir. Ayrıca kedilerin kürk ve deri sağlığı için omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar tüketmeleri önemlidir.

Uzun tüylü kedilerde yaşanma sıklığı artış gösteren tüy yumağı oluşumu British Longhair kedilerini de etkileyebilir. Bu nedenle düzenli olarak tüy yumağı önlemeye yardımcı olan malt macun kullanmaları faydalı olabilir.

British Longhair Kedisi Eğitimi

British Longhair kedilerinin eğitimi sabır ve tutarlılık gerektirir. Temel itaat eğitimi için, kedinizi adıyla çağırarak ve komutları öğretmek için kedi ödül mamaları kullanarak olumlu pekiştirme yöntemini uygulayabilirsiniz. Tuvalet eğitimi için kum kabını temiz ve erişilebilir bir yerde tutmak ve kediniz doğru yere tuvaletini yaptığında onu ödüllendirmek son derece önemlidir. Tırmalama eğitimi için tırmalama direği sağlayarak ve kediniz mobilyaları tırmaladığında onu nazikçe tırmalama direğine yönlendirerek doğru davranışı pekiştirebilirsiniz.

Eğitim sürecinde sabırlı ve tutarlı olun, pozitif yaklaşım kullanarak istenen davranışları pekiştirin. Eğitim seanslarını kısa ve eğlenceli tutarak kedinizin sıkılmasını veya strese girmesini önleyebilirsiniz.

British Longhair Kedisi Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler

British Longhair kedileri, uzun ve yoğun tüyleri nedeniyle düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Haftada birkaç kez tüylerini fırçalamak, tüy dökülmesini kontrol altına almanın ve tüylerinin sağlıklı kalmasının anahtarıdır.

Polikistik böbrek hastalığı ve hipertrofik kardiyomiyopati gibi genetik hastalıklara yatkın olabilirler. Düzenli veteriner hekim kontrolleri, kedinizin sağlığını korumak için önemlidir.

Dengeli bir beslenme ve düzenli egzersiz, British Longhair kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kaliteli kedi mamaları ve günlük oyunlar, obeziteyi önlemeye ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.

British Longhair için evde sakin bir ortam sağlamak, kedinizin stres seviyesini düşük tutmaya yardımcı olur. Kedilerde Stres ve Stresi Azaltma Yolları adlı makalemizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Bu kediler, sahiplerinden sevgi ve ilgi bekler. Onlarla zaman geçirmek, oyunlar oynamak ve ilgilenmek, kedinizin mutlu ve sağlıklı olmasına katkıda bulunur.

Diğer tüm kediler gibi kumlarının temizliğinin aksatılmaması gerekir. Kedilerin kumlarının her gün, mümkünse en az bir kere temizlenmesi tavsiye edilir. Böylece hem tuvalet alışkanlıklarının değişmesi engellenebilir hem konforları yüksek tutulabilir hem de sağlıkları korunabilir.

maci perde üzerinde duran krem rengi tüylere sahip British Longhair ırkına mensup kedi

British Longhair Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Siz de British Longhair sahiplenmeyi düşünüyorsanız ya da hâlihazırda evinizi onunla paylaşıyorsanız içeriğimizin bu kısmında British Longhair hakkında sıkça sorulan sorular ve yanıtlarını bulabilirsiniz

British Longhair kedileri akıllı mıdır?

Evet, British Longhair kedileri oldukça zeki kedilerdir ve çevrelerine hızlı adapte olabilirler. Bu kediler, sahipleriyle güçlü ilişkiler kurar ve ev ortamında huzurlu bir yaşam sürerler. Ayrıca, oyuncu ve meraklı doğalarıyla dikkat çekerler.

British Longhair kedisi apartmanda yaşayabilir mi?

British Longhair'ler apartman yaşamına hızlı ve başarılı bir şekilde adapte olabilirler. Yine de ideal oranda hareket etmeleri şarttır. Fiziksel ve zihinsel anlamda aktif tutulduklarında daha sağlıklı olmaları mümkün olabilir. Ayrıca, günlük egzersiz ve oyun süresi de önemlidir. Aksi durumda zaten çok da hareketli olmadıklarından kilo alma riskleri artış gösterebilir.

British Longhair kedileri çocuklarla iyi anlaşır mı?

Genellikle çocuklarla iyi geçinirler ancak çok küçük çocukların olduğu gürültülü evlerde rahatsız olabilirler. Üstelik kucaklanmaktan da hoşlanmadıkları bilinir. Dolayısıyla çocukların onlara karşı nazik davranması aralarındaki ilişkinin dinamiklerini değiştirebilir.

British Longhair kedisi ne kadar yaşar?

Ortalama yaşam süresi 12-17 yıl arasındadır. Mümkün olduğunca sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri adına dengeli beslenmelerinin sağlanması, veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması, kilo dengelerinin korunması, stresten uzak kalmaları için ideal ortamın sağlanması ve yeterince ilgi görmeleri önemlidir.

British Longhair kedisi kedileri hipoalerjenik midir?

Hayır, bu kedi türü hipoalerjenik değildir. Kedi alerjisi olan kişilerin alerjik reaksiyonlarını tetikleyebilir.

British Longhair kediler çok tüy döker mi?

Evet, yarı uzun tüyleri nedeniyle düzenli tüy bakımı yapılmazsa tüy dökme oranı yüksek olabilir. Tüy dökülmesini azaltmak için, düzenli olarak fırçalama yaparak ölü tüylerin ve cilt hücrelerinin uzaklaştırılması önemlidir. Ayrıca, kaliteli bir beslenme ile buluşmalarını sağlamak, tüy sağlığını destekler. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri içeren takviyeler de tüy dökülmesini azaltabilir. Veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda cilt sağlıklarını destekleyen kedi şampuanları kullanılarak banyo yapmaları da sağlanabilir.

British Longhair kedisi ısırır mı?

Genelde saldırgan değillerdir ancak rahatsız edildiklerinde ısırma davranışı gösterebilirler. Bu durum, kendilerini savunma veya tehdit hissettikleri anlarda daha sık görülür. Isırma davranışı genellikle uyarı niteliği taşır.

British Longhair kedisi çok maliyetli midir?

Bakım ve sağlık giderleri diğer kedi türlerine göre biraz daha yüksek olabilir, çünkü bu türlerin özel ihtiyaçları ve hassasiyetleri vardır.

British Longhair kedisi evde bakılabilir mi?

Evet, ev yaşamına uygundur ancak sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir. Düzenli egzersiz, oyun ve sosyal etkileşimler, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmesine yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.