Border Collie Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

Border Collie Köpeği Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi

04.09.2024 Aysegül Tunçay


Enerjik, neşeli ve bir o kadar da zeki. Sahip olduğu ayırt edici özelliklerle Border Collie son dönemde Türkiye'de de hayvanseverler arasında popülerlik kazanmıştır. Yüksek öğrenme kapasitesi, çeşitli köpek sporlarına ve eğitim programlarına katılmalarını kolaylaştırmaktadır. Özellikle, itaat yarışları ve çeviklik gibi etkinliklerde gösterdikleri başarılar, dikkatleri üzerine çekmiştir.

Elbette sosyal medya platformlarında paylaşılan sevimli ve etkileyici videoları da unutmamak gerek. Sosyal mecralarda yapılan tüm bu paylaşımlar Border Collie'lerin daha fazla tanınması ve ilgi görmesiyle sonuçlanmıştır. Diğer tüm evcil hayvanlar gibi sağlıklı ve konforlu kalabilmeleri adına spesifik gereksinimleri bulunan, ideal bir bakım ve sağlıklı bir beslenme ile yaşam süresi maksimize edilebilen Border Collie özellikleri hakkında hazırladığımız bu yazımızda hem hâlihazırda Border Collie'ler ile yaşayan hem de Border Collie köpeği sahiplenmek isteyenlere özel bilgiler bulabilirsiniz.

Diğer İsimler:

Yok

Karakteri:

Zeki, enerjik, çalışkan, sadık, çevik, dikkatli, koruyucu

Ağırlık:

13 - 22 kg

Omuz Yüksekliği:

45 - 55 cm

Tüy Uzunluğu:

Kısa tüylü (düz tüylü) veya uzun tüylü (kaba tüylü)

Tüy Renkleri:

Siyah-beyaz, merle (mavi veya kırmızı), kırmızı-beyaz, üç renkli (tricolor), mavi-beyaz, sable (kum rengi), tamamen beyaz veya tamamen siyah

Tüy Desenleri:

Düz renk, merle, tricolor

Göz Rengi:

Kahverengi, mavi, heterokromik (farklı renklerde gözler)

Ortalama Yaşam Süresi:

12 - 15 yıl

Köken:

Birleşik Krallık (İskoçya/İngiltere sınırları)

Hipoalerjenik mi?:

Hayır

Border Collie Kökeni ve Tarihçesi

Border Collie ırkı, Britanya Adaları'ndaki çoban köpeklerinden köken alır ve İngiltere ile İskoçya sınırında geliştirilmiştir. Bu dayanıklı ve çalışkan köpekler, koyun sürülerini güttükleri için bölge halkının en büyük yardımcılarından birine dönüşmüşlerdir. 1800'lerin ortalarında Kraliçe Victoria'nın Border Collie'lere olan ilgisi, başarılı çoban köpeği sıfatını derinleştirmiş ve popülerliklerini artırmıştır. Zaman içinde ünleri artan Border Collie'ler zeki ve çalışkan yapılarıyla Avustralya ve Yeni Zelanda'nın koyun çiftliklerine de getirilmiştir.

Border Collie'ler, çoban köpeği olarak muazzam başarılara imza atsalar da tek başarıları sürüler üzerindeki hâkimiyetleri değildir. Çeviklikleri sayesinde frizbi oynama gibi birçok aktivitede de büyük başarılar elde etmiştir. 1995'te AKC tarafından resmi olarak tanınmışlardır.

Border Collie'lerin Australian Shepherd ile karıştırılmaması gerekir. Bu iki köpek ırkı benzer karakter özelliklerine sahip olsalar da görünüm ve tarihçe açısından farklılık gösterirler. Border Collie'lerin geçmişi ve gelişimi, onların ne kadar özel bir ırk olduğuna dair önemli ipuçları sunar. Çalışkanlıkları ve zekâları sayesinde, ailelerin vazgeçilmez bir üyesi olarak da sevilmektedirler. Bu özellikleri, onları hem işlevsel hem de sevgi dolu bir ev arkadaşı yapan unsurlardan yalnızca bazılarıdır.

Border Collie Köpeğinin Fiziksel Özellikleri ve Görünümü

Border Collie köpekleri orta boyutlu, atletik yapıda, dengeli, zarif ve güçlü köpeklerdir. Gelişmiş zekâları ve sürekli tetikte olmaları, bu türün karakteristik özelliklerindendir. Öne çıkan fiziksel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Vücut Yapısı: Erkeklerde yükseklik 48-56 cm, dişilerde 46-53 cm arasında değişir. Vücutlarının uzunluğu ve yüksekliği son derece orantılıdır. Vücutları dengelidir, sahip oldukları denge sayesinde hem dayanıklı hem de muazzam bir hareket kabiliyetine sahip olurlar. Boyun güçlü ve kaslı, hafif kavisli bir yapıya sahiptir. Sırtı düz ve sağlamdır, bel bölgesi kaslıdır. Kuyruğu düşük konumda olur.

Baş: Zekâ ve uyanıklık ifadesi taşıyan bir baş yapısı vardır. Gözleri orta büyüklükte, oval şekillidir. Genellikle koyu kahve renklidir. Kulakları da başlarıyla uyumludur: orta büyüklükte dik veya yarı dik olabilir; kulakların konumu, köpeğin ruh hâlini ve dikkat seviyesini yansıtabilir.

Ön ve Arka Bacaklar: Ön bacaklar paralel durur, güçlüdür. Arka bacaklar ise kaslı ve geniştir; böylece hızlı hareket edebilir ve seri bir şekilde yön değiştirebilir. Patileri oval yapıdadır.

Tüy Yapısı: Border Collie'lerin tüy yapısı genellikle iki ana tipe ayrılır: kısa tüylü ve uzun tüylü . Kısa tüylü olanlar vücuda yakın, daha az bakım gerektiren tüylere sahiptir. Uzun tüylü olanlar ise boyun, kuyruk ve bacaklarda daha belirgin tüylere sahiptir ve bu tür tüyler daha sık fırçalama gerektirebilir. Her iki tipte de alt tüy tabakası bulunur, böylece Collie'ler soğuk hava koşullarına karşı dayanıklılık sağlar. Border Collie'lerin tüyleri su geçirmez özelliktedir ve mevsimsel olarak tüy dökerler, bu nedenle düzenli bakım önemlidir. Tüyleri siyah beyaz, siyah, beyaz, kızıl kahve beyaz, sarı kahve beyaz gibi farklı kombinasyonlarda olabilir.

çimlerde duran border collie

Border Collie Köpeği Karakteri

Border Collie'ler, zekâları ve enerjileriyle tanınır. Kişilikleri uyanık, enerjik, çalışkan ve akıllı olmalarıyla karakterize edilir. Öğrenme yetenekleri o kadar hızlıdır ki, bazı zamanlarda onları bir adım öteye taşıyacak aktiviteleri bulmak zorlayıcı olabilir. Onlarla ilgili bilinmesi gereken en önemli unsurlardan biri sürekli meşgul olmayı sevdikleri ve dahası buna ihtiyaç duyduklarıdır. Aksi takdirde canları sıkılır ve havlama, kazma ya da araç kovalama gibi rahatsız edici davranışlar sergileyebilirler.

Border Collie köpekler insanlarla sıkı bağlar kurarlar ve özellikle sahipleri ile etkileşimde kalmayı severler. Sürekli tetikte kalabilir, sahibinden etkileşim talebinde bulunabilir. Her ne kadar eğitim süreçlerinde çok büyük başarılar elde edilebilse de dikkatli olmak en iyisidir. Çünkü Collie'ler zeki oldukları kadar da özgür ruhludur. Bazı zamanlar inatçı ve bağımsız olabilirler; çobanlık içgüdüleri yanlış yönlendirilebilir. Kendilerine bir iş verilmediğinde, çocukları, araçları ya da evcil hayvanları kovalama eğilimleri yüksek olabilir. Uygun bir şekilde sosyalleşmezlerse korkak ya da utangaç bir kimliğe bürünmeleri mümkündür.

Border Collie'ler, son derece zeki ve çalışkan köpeklerdir. Çabuk öğrenirler ve bu yetenekleri sayesinde birçok farklı görevde başarılı olabilirler. Enerjik yapıları, sürekli olarak fiziksel ve zihinsel uyarılmaya ihtiyaç duymalarına neden olur.

Border Collie köpeklerinin öne çıkan karakter özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Border Collie'ler yüksek zekâ seviyeleri ile bilinirler ve yeni şeyler öğrenmeye çok heveslidirler.
  • Oldukça aktif ve enerjiktir. Günlük olarak yoğun fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyarlar.
  • Border Collie'ler iş yapmayı sever ve komutlara sadık bir şekilde uyarlar.
  • Genetik olarak çobanlık içgüdüsü kuvvetlidir, sürü gütme konusunda çok başarılıdırlar.
  • Ailelerine karşı çok sadıktırlar ve sahipleri ile güçlü bir bağ kurarlar.
  • Çok çevik, hızlı ve dikkatli köpeklerdir, bu da onları mükemmel spor köpekleri yapar.
  • Erken dönemde sosyalleştirilmeleri önemlidir, aksi hâlde utangaç veya çekingen olabilirler.
  • Ailelerini ve evlerini koruma içgüdüsü gelişmiştir.
  • Sahip olduğu zekâ ve iş yapma arzusu nedeniyle bazen bağımsız hareket edebilirler.
  • Özellikle küçük hayvanlar söz konusu olduğunda güçlü bir av içgüdüsüne sahip olabilirler.

ağaca ön patilerini dayayarak arka ayakları üzerinde duran border collie

Border Collie Köpeğinin Bakımı ve İpuçları

Border Collie sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bu köpeğin özel bakım gereksinimlerini bilmeniz önemlidir. Temel ihtiyaçları hakkında farkındalığın sağlanması sayesinde hem onlar hem de insanlar daha mutlu ve konforlu bir yaşam sürebilir. Öncelik enerjilerinin düzenli olarak atılmasıdır. Border Collie'ler, yüksek enerjili köpeklerdir ve günlük olarak uzun süreli egzersiz yapmaları gerekmektedir. Günde en az bir saatlik uzun yürüyüşler, çeviklik ve itaat eğitimleri gibi köpek sporları ve frizbi veya top oyunları gibi aktiviteler yer alır. Bu nedenle köpek oyuncakları arasından onları aktiviteye teşvik edecek ürünlerin seçilmesi önemlidir.

Border Collie'lerin tüyleri düzenli olarak taranmalıdır. Haftada birkaç kez tarama, tüylerin sağlıklı kalmasına ve dökülmenin azalmasına yardımcı olur. Üç ayda bir banyo yapmak, tüylerin temiz ve parlak kalmasını sağlar. Bu esnada köpeklerin cilt sağlığını desteklemek üzere özel formüle edilmiş köpek şampuanları kullanılmalıdır. Banyo sıklığı köpeklerin yaşam tarzı ve genel sağlık durumu doğrultusunda değiştirilebilir. Veteriner hekimler köpek özelinde öneri sunacaklardır.

Tüm bunlara ek olarak kulaklarının temizlenmesi, haftada bir kontrol edilmesi önemlidir. Dişlerinin fırçalanması da ideal olandır. Aksi durumda tartar oluşumu diş çürümesi ile sonuçlanabilir ve köpeklerde ağız ve diş sağlığı problemleri ortaya çıkabilir. Genellikle aktif olduklarından tırnaklarının kısaltılması gerekmez, yine de ideal miktarda egzersiz yapmayan Collie'lerin de tırnak uzunluklarının kontrol edilmesi faydalı olacaktır. Tırnaklar aşırı uzadığında ağrı ve konforsuzluk yaşayabilirler.

Border Collie bakımı kapsamında düzenli sağlık kontrollerinin de aksatılmaması gerekir. Böylece hastalıkların erken teşhis edilmesi de sağlıklarının sürdürülebilmesi de mümkün olur.

veteriner hekim tarafından muayene edilen border collie

Border Collie Cinsi Köpeklerde Yaygın Görülen Hastalıklar

Border Collie cinsi köpekler, genel olarak sağlıklı bir yapıya sahip olmalarına rağmen, belirli genetik hastalıklara yatkınlık gösterebilirler. Bu hastalıkların erken teşhisi ve uygun yönetimi, köpeğin yaşam kalitesini artırabilir. İşte Border Collie'lerde yaygın olarak görülen hastalıklardan bazıları:

Kalça Displazisi

Kalça displazisi, Border Collie'lerde görülebilen genetik bir ortopedik bozukluktur. Bu durum, femur yani kalça kemiğinin kalça eklemine tam olarak oturmamasıyla karakterize edilir ve eklemde gevşeklik ve düzensizlik oluşturur. Sonuç olarak, eklemler zamanla dejenerasyona uğrayabilir, bu da osteoartrite, köpeğin şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşamasına yol açar. Kalça displazisi genetik olabilmekte birlikte çevresel faktörlerin, özellikle de hızlı büyüme ve aşırı kilo alımının, bu hastalığın gelişiminde rol oynayabileceği ifade edilir. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme, egzersiz ve ideal kilonun korunması oldukça önemlidir.

Epilepsi

Köpeklerde epilepsi, Border Collie'lerde yaygın olarak görülen nörolojik bir bozukluktur. Genellikle genetik kökenli olan bu durum, tekrarlayan nöbetlere yol açar ve köpeğin nörolojik fonksiyonlarını geçici olarak bozar. Nöbetler, kontrolsüz kas hareketlerinden bilinç kaybına kadar geniş bir yelpazede semptomlar gösterebilir.

Collie Göz Anomalisi

Collie Göz Anomalisi, Border Collie'lerde yaygın görülen kalıtsal bir göz hastalığıdır ve retina, koroid ve optik sinir gibi gözün arka yapılarının gelişiminde meydana gelen anormallikler sonucu ortaya çıkar. Hafif retina displazisinden ciddi görme kaybına kadar değişen semptomlara neden olabilir. Genellikle erken yaşlarda teşhis edilir ve tedavi edilemez.

Multisistemik Hastalıklar

Border Collie'lerde ayrıca neonatal serebellar ataksi, Trapped Neutrophil Syndrome (TNS) yani Tuzaklı Nötrofil Sendromu gibi multisistemik hastalıklar da görülebilir. Bu hastalıklar genellikle nadir olmakla birlikte, ciddi nörolojik ve immünolojik bozukluklara yol açabilir.

çimlerde oturan kahverengi ve beyaz tüylere sahip border collie

Border Collie Köpeği Ne Yer, Nasıl Beslenmeli?

Border Collie'lerin sağlıklı kalması için doğru beslenmeleri tercihten ziyade bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılamak için protein açısından zengin bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yağ asitleri de onlar için temel öneme sahiptir. Örneğin Omega-3 yağ asitleri köpeğinizin derisinin ve tüylerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olurken beyin gelişiminin desteklenmesi bakımından da değerlidir. Genel olarak önerilen Border Collie'lerin yaşam evresine, aktivite düzeyine, kilosuna ve genel sağlık durumuna uygun seçilen köpek mamaları ile beslenmesi yönündedir. Beslenme düzeni veteriner hekimlerle oluşturulmalı ve gerektiği takdirde revize edilmelidir.

Yetişkin Border Collie'ler için günde iki öğün yemek yeterli olurken, yavruların günde üç kez beslenmesi gerekir. Her köpeğin ihtiyaçları farklı olabileceğinden, ideal beslenme miktarını belirlemek için yine uzmanlarla görüşmek faydalı olacaktır.

frizbi yakalamak için zıplayan border collie

Border Collie Köpeği Eğitimi

Border Collie'ler, eğitilmesi en kolay köpek ırklarından biridir. Bu köpekler için etkili eğitim yöntemleri, onların günlük yaşamda daha iyi bir şekilde yönlendirilmesine yardımcı olur. Temel komutlar olan otur, kalk ve bekle gibi eğitimler verilmesi, köpeğinizin daha uyumlu olmasını sağlar. Eğitim sırasında pozitif pekiştirme yöntemleri kullanmak, köpek ödül mamaları ile buluşmalarını sağlamak ve olumlu geri bildirimlerle köpeğinizin motivasyonunu artıracaktır. Farklı insanlar ve hayvanlarla sosyalleşme süreci, Border Collie'lerin kendine güvenli ve dengeli bir köpek olmasına katkıda bulunacaktır.

İleri düzey eğitimde ise köpek sporları, çeviklik ve itaat gibi aktiviteler Border Collie'lerin doğal yeteneklerini sergilemesine olanak tanır. Zekâ oyunları ve bulmacalar, köpeğinizin zihinsel olarak uyarılmasını sağlar. Eğitim sürecinde tutarlılık önemlidir; düzenli bir eğitim programı oluşturmak, köpeğinizin komutları daha iyi öğrenmesine yardımcı olur. Sabırlı olmak da kritik bir faktördür, çünkü her köpek farklı hızda öğrenir.

boynunda atkısıyla karda oturan border colie

Border Collie Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler

Bir Border Collie sahiplenirken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Border Collie'ler, yüksek enerjili köpeklerdir ve bu nedenle aktif bir yaşam tarzına sahip olan kişiler için mükemmel bir seçimdir. Zeki ve çevik köpekler, hem fiziksel hem de zihinsel uyarım gerektirir. Dolayısıyla enerjik bir yaşam tarzını benimseyenler için ideal yol arkadaşlarıdır.
  • Günlük uzun yürüyüşler veya koşular gibi aktivitelerle onları meşgul etmek çok önemlidir. Enerjilerini atmalarını sağlayan egzersizler, köpeğin sağlığını korumasına yardımcı olurken aynı zamanda onlarla olan bağınızı güçlendirir. Yeterli seviyede aktivite yapmaları sağlanmadığında, Border Collie'ler can sıkıntısı yaşayabilir ve davranış problemleri geliştirebilir.
  • Erken yaşlarda başlayan eğitim ve sosyalizasyon, dengeli ve mutlu bir köpek olmasına yardımcı olur. Erken dönemde sosyalleşme köpeğin çevresini tanımasına ve diğer insanlar ve hayvanlarla etkileşim kurmasına olanak tanır.
  • Eğitim sürecinde olumlu pekiştirme yöntemleri kullanılması önerilir. Olumlu pekiştirme köpeğin istenen davranışları öğrenmesini kolaylaştırır ve aynı zamanda köpeğin güvenini artırır. Ödül sistemi ile desteklenen eğitim, köpeğinizin motivasyonunu artırır ve öğrenme sürecine keyif katar.
  • Border Collie'ler geniş açık alanlarda mutlu olurlar. Onlara yeterli alan sağlamak önemli olsa da bahçede geçirdiği zamanın güvenli olduğundan emin olunmalıdır. Dışarıda oynarken, tehlikelerden uzak tutulması ve kaçmaması şarttır. Küçük hayvanlara karşı avcı içgüdüleri tetiklenebildiğinden tedbirli olmak en iyisidir.

yukarı doğru bakarak poz veren border collie

Border Collie Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Border Collie'lerin son yıllarda popülerleşmesi ile birlikte haklarında merak edilenler de artış gösteriyor. İçeriğimizin bu kısmında Border Collie özellikleri ve bakımı hakkında sık sorulan soruları ve yanıtlarını bulabilirsiniz.

Border Collie iyi bir aile köpeği midir?

Kesinlikle! Border Collie'ler doğru eğitim ve sosyalizasyon ile harika aile köpekleri olabilirler. Sadık, sevgi dolu ve çocuklarla iyi geçinen bir yapıdadırlar.

Border Collie köpekler akıllı mıdır?

Muazzam derecede zeki oldukları bilinir. Nitekim, Border Collie'ler köpek dünyasının en zeki ırklarından biri olarak kabul edilir. Doğru eğitim süreciyle hızlı öğrenirler ve karmaşık görevleri başarıyla yerine getirebilirler. Enerjik ve dikkatli yapıları sayesinde, onlarla birlikte yapılan aktiviteler her zaman keyiflidir. Dahası sahipleriyle güçlü bir bağ kurarak, onların duygularını anlayabilir ve ihtiyaçlarına yanıt verebilirler.

Border Collie köpeği apartmanda yaşayabilir mi?

Border Collie'ler, yüksek enerji seviyelerinin bir sonucu olarak normal şartlarda geniş açık alanlarda daha mutludurlar. Doğalarını en iyi şekilde ifade edebildikleri açık alanları tercih etseler de, doğru koşullar sağlandığında apartman yaşamına da kolayca adapte olabilirler. Günlük uzun egzersiz ve mental uyarım sağlanması, onların sağlıklı ve mutlu kalmaları için son derece önemlidir. Yeterli aktivite sağlanmadığında, enerjisi kontrol edilemez hâle gelebilir. Detaylı bilgi için Köpeklerde En Çok Görülen Davranış Sorunlarıiçeriğimizi okuyabilirsiniz.

Border Collie köpekleri çok havlar mı?

Border Collie'ler dikkat çeken seslere tepki olarak oldukça gürültücü olabilirler. Uygun eğitimle gereksiz ve aşırı havlamaları kontrol altına alabilirsiniz.

Border Collie köpekleri çocuklarla iyi anlaşır mı?

Evet, genel olarak Border Collie'ler çocuklarla iyi anlaşsalar da çocukların köpeğe nasıl yaklaştıkları belirleyicidir. Çok sert davranışları Collie'lerin de hoşuna gitmeyecektir.

Border Collie ne kadar yaşar?

Border Collie'lerin ortalama yaşam süresi 12-15 yıl arasındadır. Bu süreyi artırmak için düzenli egzersiz yaptırmak, dengeli bir beslenme sağlamak, veteriner hekim kontrollerini aksatmamak ve zihinsel uyarım sağlayacak aktiviteler sunmak oldukça önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, bu enerjik ve akıllı ırkın ömrünü uzatmasına yardımcı olabilir.

Border Collie köpekler hipoalerjenik midir?

Hayır, Border Collie'ler hipoalerjenik olarak kabul edilmez. Düzenli bakım ve temizlikle alerjenlerin kontrolü sağlanabilir.

Border Collie çok tüy döker mi?

Border Collie'ler mevsimsel olarak tüy dökerler. Bu süreçte, köpeğinizin tüylerini düzenli olarak taramak ve banyo yaptırmak, tüy dökümünü en aza indirmek için oldukça etkilidir. Ek olarak doğru beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzı da tüy sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.

Border Collie köpek ısırır mı?

Border Collie'ler genellikle saldırgan davranışlar sergilemeseler de yanlış eğitildiklerinde veya korktuklarında ısırma eğilimleri olabilir.

Border Collie köpeği çok maliyetli midir?

Border Collie'lerin bakım ve sağlık masrafları diğer köpek ırklarına benzer. Yüksek kaliteli mama, sağlık kontrolleri ve eğitim masrafları gibi maliyetler göz önünde bulundurulmalıdır. Böylece sahiplenme kararı en doğru şekilde verilebilir.

Border Collie evde bakılabilir mi?

Evet, Border Collie'ler evde bakılabilir. Ancak, günlük egzersiz ve zihinsel uyarıma ihtiyaçları vardır. Aksi durumda, az önce de altını çizdiğimiz gibi, strese girebilirler ve mutsuz olup davranış sorunları geliştirebilirler.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.