Böbrek Hastalığı Olan Köpekler için Sağlıklı Beslenme
15.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Köpeklerde böbrek hastalığı temel olarak kronik ve akut böbrek hastalığı olarak sınıflandırılır. Köpeklerde böbrek hastalığının kalıcı hasara yol açmaması çok önemlidir. Bu nedenle böbrek hastalıklarının erken teşhis edilmesi gerekir. Hem köpeğin gözlemlenmesi hem de veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması böbrek hastalıklarının erken teşhis edilmesi adına büyük fayda sağlar.
Vücuttaki atık maddeler böbrekler tarafından filtrelenir ve idrarla beraber dışarı atılır ancak kronik böbrek rahatsızlığı olan köpeklerde filtreleme sistemi düzgün çalışmadığı için kan dolaşımında atık madde birikmeye başlar. Böbrek hastası köpekler için mama ve beslenme oldukça önemlidir. Köpeklerde böbrek hastalığını kontrol altına almak için atılması gereken dört önemli adım bulunmaktadır. Bu adımlar;
- Kandaki atık madde seviyelerinin yükselişini anlayabilmek için belirtileri kontrol etmek,
- Köpeğin yeterli miktarda sıvı ve mineral aldığından emin olmak,
- Köpek ve genel sağlık durumu özelinde dengeli beslenmeyi sağlamak,
- Böbrek hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak önlemler içeren yeni bir rutin oluşturmak olarak ifade edilebilir.
Beslenme tüm bu dört hedef arasında böbrek hastalığının kontrol altına alınmasını sağlama sürecinde en önemli noktadır. Kronik böbrek hastalığı için özel olarak geliştirilen mamalar, bu hedefler baz alınarak üretilir. Normal bir yetişkin köpek maması ile karşılaştırıldığında özel mamalar böbreği desteklemek için daha az protein, sodyum ve fosfor içerir. Bu mamalar Omega-3 yağ asidi açısından da oldukça zengindir. Özel olarak geliştirilen mamalar metabolik asit zehirlenmesini önlemeyi sağlar.
Böbrek Hastalığı Olan Köpekler İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastalığın yönetilmesine “Böbrek hastası köpekler ne yemeli?” sorusu oldukça önemlidir. Kronik böbrek hastalığı olan köpeklerin aldığı besinlerin içeriğine dikkat etmek gerekir bunun yanı sıra köpeğin su tüketimi de oldukça önemlidir.
Su
Hasta olan böbrekler atık maddelerin vücuttan atılmasında eskisi kadar etkili değildir. Kronik böbrek hastalığının sonuçlarından bir tanesi böbreklerin idrarı konsantre hale getirme özelliğini kaybetmesidir. Aşırı seyrek idrar ile toksinlerin vücuttan atılması daha zor hale gelir. Vücut bunu sağlayabilmek için daha fazla su harcamaya başlar. Bu nedenle kronik böbrek hastalığı olan köpeklerin yeteri kadar suya erişimi olduğundan emin olmak gerekir. Yaş mama tüketimi de su alımına yardımcı olmaktadır. Köpeklerin severek tüketebileceği yaş mamaları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpeğinizin daha fazla su içmesini sağlamak için günde birkaç kez suyunu değiştirmeniz ve su kabını her gün yıkamanız gerekir.
Protein
Protein alımını azaltmak, böbreklerin protein atıklarını filtrelemek için gereken çalışma miktarını azaltarak böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatır. Daha az protein alımı böbreğin filtrasyon mekanizmasında daha az protein işlemesi anlamına gelir ve bu da böbreğin işlevini korumasını sağlar. Kronik böbrek hastalığı olan köpeklerin kuru madde bazında önerilen protein alımı aralığı %14 - 20 arasında ya da daha az olmalıdır.
Fosfor
Böbrek hastası köpek beslenmesi böbrek faaliyetlerini hafifletmeye yöneliktir. Beslenmede fosforu azaltmanın kronik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı düşünülmektedir. Ancak bu etkiye tam olarak neyin neden olduğu bilinmemektedir. Böbrek hastalığı olan köpekler için önerilen kuru madde fosfor aralığı %0.2 ile %0.5 arasındadır.
Sodyum
Sodyum, böbreklerin daha fazla çalışmasına neden olmaktadır. Bu nedenle beslenmedeki sodyum içeriğini kısıtlamak böbreklerin daha kolay çalışmasını sağlar. Sodyum içeriğinin kısıtlanmasıyla kan basıncı da daha dengeli hale gelmektedir.
Omega-3 Yağ Asitleri
Besinsel Omega-3 yağ asitleri hasta böbrek dokuları üzerinde oksidatif strese neden olan iltihaplı bileşenlerin üretiminin azalmasını ve bu şekilde kronik böbrek hastalığının daha yavaş ilerlemesini sağlar. Ayrıca böbreklere sızan protein miktarının da azalmasına yardımcı olur.
Kronik Böbrek Hastalığı Olan Köpekler Nasıl Beslenmeli?
Köpeklerde böbreği destekleyen mamalarda kuru madde bazında protein %14 - 20, fosfor %0,2 - %0,5, sodyum %0,3 ya da daha az ve Omega-3 yağ asidi %0,4 - %2,5 aralığında olmalıdır. Veteriner hekim köpek için en uygun beslenme yöntemini belirler. Vücudun durumunu desteklemek, kiloyu kontrol etmek ve böbrek hastalığını yavaşlatmak için yeterli miktarda kalori ve besin değeri içeriğini belirlemek oldukça önemlidir.
Böbrek hastalığı için özel olarak geliştirilen mamalar genellikle köpekler için oldukça lezzetlidir. Köpeklerin bu mamalara daha kolay alışabilmesi için balık yağı ya da tuzsuz tavuk suyu gibi köpeklerin seveceği tatlarla destekleyebilirsiniz. Köpeklerin tüketebileceği balık yağı içeriklerini incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.