Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

15.10.2023 Aysegül Tunçay


Sevgi dolu, sevecen olmasının yanı sıra güzelliğiyle de gönülleri fetheden Birman kedisi, dünya genelindeki en popüler kedi ırkları arasında yer alıyor. Elbette Birman ırkına mensup kedilerin bu kadar sevilmesinin ardında fiziksel özelliklerinden karakterlerine dek pek çok farklı unsur var. İster bir Birman kedisi sahiplenmiş ya da sahiplenmeyi düşünüyor olun ister yalnızca bu asil canlıları daha yakından tanımayı arzulayın, Birman kedisi özellikleri ve bakımı hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

yerde oturan Birman kedisi

Birman Kedisi Tarihi

Birman kedisi aslen Burma ya da diğer bir deyişle, günümüzdeki adıyla Myanmar kökenlidir. Birman kedilerinin tarihinin daha eskiye uzandığı düşünülmekle birlikte kayıtlara göre ilk olarak Fransa’da 1919’da görülmüşlerdir. Bir Burma manastırındaki rahipler tarafından iki Fransız’a 1919’da gerçekleşen yeni bir akın karşısındaki yardımları için teşekkür etmek amacıyla bir Birman çifti hediye edilmiştir. 1925 yılında Fransa tarafından ayrı bir tür olarak tanınan Birman kedisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında kedilerden birinin de ölmesiyle soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış; dikkatli bir çalışmayla Birman kedilerinin nüfusu tekrar artırılmıştır.

İngiltere’ye ilk Birman kedileri 1960’ta ulaşmış, daha sonra üreme programlarıyla yavrular dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. Birman kedisi 1966 yılında İngiltere, 1967 yılındaysa Amerika tarafından tanınmıştır. Birman kedisi, Avrupa’da, geleneksel ismi olan Burma’nın Kutsal Kedisi olarak bilinir.

Birman kedilerinin ölüm tanrılarıyla ilişkili kutsal kediler olarak görülmesine neden olan, kökeni Budist rahiplerinin tapınağına uzanan bir efsane vardır. Efsaneye göre, safir mavisi gözlere sahip bir tanrıça olan Tsun-Kyan-Kse adına Asya’da inşa edilmiş bir tapınakta Mun-Ha adlı bir rahip yaşarmış. Mun-Ha, yanında Sinh adlı, beyaz renkli bir tapınak kedisi varken tanrıça heykelinin önünde diz çökerek ibadet edermiş. Bir gece Mun-Ha ibadet ederken, tapınağı basan akıncılar tarafından öldürülmüş. Sinh ise Mun-Ha ölürken üzerine patisini koyarak tanrıçayla yüz yüze gelmiş. Tıpkı tanrıçanınkiler gibi, gözleri maviye, tüyleri altın rengine dönüşen Sinh’in efendisine dokunan patileriyse saflığın sembolü olarak beyaz kalmış. Bacaklarıysa kahverengi olmuş. Tapınağın etrafındaki diğer kediler de bu değişimden etkilenmiş. Sinh, sonraki yedi gün boyunca, kendi de ölene kadar efendisinin başında beklemiş. Daha sonra efendisinin ruhunu cennete taşımış. O günden itibaren tapınağın kedilerinden biri öldüğünde bir rahibin ruhunun ona eşlik ettiğine inanılmış.

yavru Birman kedileri

Birman Kedisi Özellikleri 

Birman kedisi güzelliği ile kendine hayran bırakan kedi türlerinden biridir. Boyun bölgesindeki aslan yelesine benzer oldukça uzun tüyleri ile dikkat çeker. Vücudunun genelindeki tüyler de uzun ve ipeksi olan Birman kedisinin karın bölgesindeki tüyleri ise hafif dalgalıdır. Tüyleri çoğunlukla krem, kahverengi, mavi ve leylak renklerine sahiptir ancak başka renklerde de olabilir. Bununla birlikte, tüylerindeki desen ve işaretlerin Siyam kedisini andırdığı söylenebilir. Bacak, kuyruk ve kulaklarında koyu renkli tüyler göze çarparken burun ve yüz bölgesindeki tüylerin de rengi koyudur.

Birman kedilerinin orta uzunlukta olan kulaklarının uçlarına doğru kıvrımları yumuşar. Kafaları geniş ve yanakları dolgundur. Burunları yuvarlak, patileri ise geniştir. Görünümlerinde en göze çarpan noktanınsa safir mavisi rengindeki gözleri olduğu söylenebilir. Orta ve büyük olarak kategorize edilebilecek bu ırktaki kedilerin ideal ağırlığı yaklaşık 5,5 kilo civarındadır. Erkek Birman kedileri genellikle dişilerden daha büyük olur. Kedinizin ideal ağırlığında olup olmadığına karar veremiyorsanız bu konuyu veteriner hekiminiz ile görüşebilirsiniz.

Birman kedisi oldukça sağlıklıdır, cinse özgü bilinen herhangi bir hastalığa yatkınlığı ya da bir sağlık sorunu yoktur. Bu ırka mensup kedilerin ömürleri 9 ile 15 yıl arasında değişebilmektedir. Elbette kedi cinslerinden hangisi söz konusu olursa olsun hepsinin hastalanabileceği, yaralanabileceği ya da bir sağlık sorunu yaşayabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir. Ayrıca türe özgü olmasa da tüm kedileri etkileyen yaygın hastalıklar da Birman kedilerini etkileyebilir.

Birman kedileri ortalama olarak 6 yavru doğurur. Yavruların renkleri doğduklarında beyazdır. Yavrular ilerleyen zamanlarda ırklarının karakteristik özellikleri olan renklere ve desenlere kavuşurlar.

tüyleri taranan Birman kedisi

Bakım İpuçları

Tüm kedi ırklarından bahsederken öncelikle düzenli veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun yanı sıra veteriner hekimler tarafından planlanan aşı takvimine uyulması da önemlidir. Kedilerin bu sayede daha sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşaması mümkün olabilir.

Kediler ve sağlıkları söz konusu olduğunda bir diğer önemli noktaysa beslenmedir. Kedilerin diyeti sağlıkları üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Bu yüzden onların kediler için formüle edilmiş tam ve dengeli kuru kedi mamalarıyla beslenmeleri gerekir. Gelişim evrelerine göre yavru ya da yetişkin maması yemeleri gereken Birman kedilerinin kısırlaştırılma durumları da onlar için yapılan mama seçiminde belirleyici olacaktır. Elbette bu sırada lezzet beklentilerinin karşılanması da mutlulukları ve mama tüketimlerinin desteklenmesi için gereklidir. Kediniz için aralarından seçim yapabileceğiniz tam ve dengeli kedi mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Kuru mamanın yanı sıra her zaman taze ve temiz suya erişimleri olduğundan emin olmak, haftada birkaç kere yaş mama ile beslenmelerini desteklemek su tüketimlerinin artırılması açısından önemlidir. 

Birman kedisi kilo almaya meyilli olduğu için, tercih ettiğiniz mamanın paketinde yazan günlük mama miktarına dikkat etmeyi ve bu miktarı ona öğünlere bölerek vermeyi ihmal etmemelisiniz. Kedinizin özel ihtiyaçları olup olmadığını öğrenmek ve mama ayarlaması konusunda net bilgiye ulaşmak için veteriner hekiminizle görüşebilirsiniz. Ayrıca onunla oyunlar oynamanız kedinizi formda tutmak, mental uyarımını sağlamak ve birlikte eğlenceli vakitler geçirmenizi sağlayabilecektir.

Birman kedisi bakımı sırasında tüy taraması da kilit bir konumda bulunur. Kediler kendilerini yalayarak temizledikleri için tüy yutarlar ve tüyler zamanla sindirim sistemlerinde tüy yumaklarına dönüşerek soruna yol açabilir. Onları düzenli taramaksa hem etrafa daha az tüy dökmelerini hem de daha az tüy yutmalarını sağlar. Uzun tüyleri olan ve orta düzeyde tüy döktükleri bilinen Birman kedilerinin tüyleri her gün taranmalı ve fırçalanmalıdır. Taranmadığında tüylerinin karışma ve topaklanma riski bulunur. Ancak ortalama seviyede tüy dökerler ve tüyleri tek katmanlı olduğu için genellikle matlaşmaz.

sahibiyle oturan Birman kedisi

Birman Kedilerinin Kişiliği

Sahibiyle bir arada olmaktan ve vakit geçirmekten hoşlanan Birman kedisi, meşgul olduğunuzda bir kenarda sizi bekleyecek kadar sakinken oyun zamanı geldiğinde aktif ve heyecanlı bir karaktere bürünebiliyor. Genellikle son derece sevgi dolu ve sevimli olan Birman kedileri aynı zamanda sakin bir mizaca sahipler. Bu özellikleriyle ev hayatına mükemmel bir şekilde uyum sağlayabiliyorlar. Yeterli ilgi görmezlerse kıskançlık huylarının orta çıkması mümkün. Bu yüzden uzun süre evde olmayan kişiler için uygun kediler olmayabilirler.

Genellikle bir kişiye bağlanmayı tercih eden Birman kedisi, ailedeki diğer kişilere karşı da sevecen davranır. Aile üyeleriyle çeşitli etkinlikler yapmaktan büyük keyif alırlar, hatta onları odadan odaya takip etmeyi severler. Agresif olmamaları, bölge korumaya gereksinim duymamaları da onları sakin kedi cinslerinden yapar. Bununla birlikte sesleri incedir ve beraber yaşadığı kişilerden bir talepleri olduğunda nazikçe miyavlarlar. Merak duygularının gelişmiş olması zekâlarıyla da birleşince birlikte unutulmaz anılar biriktirmeniz kaçınılmaz olur.

 

 

 

 

 

 

 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.