Belçika Dev Tavşanı Özellikleri ve Bakımı
“Nazik dev” olarak bilinen Belçika dev tavşanı, en büyük evcil tavşan türlerinden biridir. Erkek Belçika tavşanı yetişkinlik döneminde 10 – 12 kg, dişiler ise 7 – 9 kg ağırlığa ulaşabilir. Uzunlukları 76 – 120 cm aralığında olabilen Belçika tavşanının geçmişinin 16. yüzyıla dek uzandığı düşünülmektedir. 1860’lı yıllarda özellikle tüyünden yararlanma gerekçesi ile Belçika’da yetiştiriciliği artan bu tavşan türü, 1890’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edilmiştir ve 1910 yılında Amerikan Tavşan Yetiştiricileri Birliği (ARBA) tarafından tanınmıştır. Büyük boyutları nedeniyle diğer tavşan türleri ile kıyasla daha geniş bir yaşam alanına ihtiyaç duyan Belçika dev tavşanı sevgi dolu bir evcil hayvan olarak ailelere hızla adapte olabilir. Belçika tavşanı bakımı aksatılmadığında, kafesinin hijyen standartları sağlandığında, sağlıklı beslendiğinde ve ideal oranda egzersiz yaptığında 8 ila 10 yıl yaşayabilir. Bu yazımızda Belçika dev tavşanı özellikleri ve bakım süreçleri ile ilgili önemli konular hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Belçika Dev Tavşanı Fiziksel Özellikler
En sevilen tavşan türlerinden olan Belçika dev tavşanı özellikleri arasında onun devasa büyüklüğü öne çıkar. Yetişkinlik döneminde ağırlıkları ve uzunlukları cinsiyetleri doğrultusunda değişebilen bu tavşan türü uzun, kaslı ve güçlü bir vücuda sahiptir. Başı, uzun gövdesiyle orantılı bir büyüklüktedir. Kulakları büyük ve diktir, başın üstünde V şeklinde durur. Tüyleri parlak, yumuşak ve kalın yapıdadır, vücutları genelinde tüylerin boyutları eşit olur. Tüy renkleri değişebilmektedir: Kum rengi, beyaz, siyah, mavimsi gri, açık gri ve beyaz renkte olabilirler. Tamamen beyaz renkte olan Belçika dev tavşanlarının gözleri pembe olur.
Belçika Dev Tavşanı Davranışsal Özellikler
Devasa boyutları onlara yaklaşırken tedirginlik hissedilmesine neden olabilse de Belçika dev tavşanları son derece naziktir. Arkadaş canlısı tavırları ile dikkat çeken bu tavşan türü ilgiyi sever. Bağ kurdukları insanlarla temas etmekten kaçınmazlar, onların kucağında zaman geçirmekten keyif aldıkları da söylenebilir. Kucağa alınmakla ilgili kırmızı çizgileri bulunmasa da zorlanmaktan hiç hoşlanmazlar. Çok sıkı kavrandıklarında ve zorla temas edilmek istendiğinde kişisel alanlarına müdahale edildiğini hissedebilir, korkabilir ve kendilerini savunmak için ısırabilirler. Onlar için ideal olan sakin ve mümkün olduğunca gürültüsüz bir yaşamdır. Genel olarak sabırlı, sakin ve toleranslı oldukları ifade edilebilir. Erkek Belçika dev tavşanları, dişilere oranla daha uysal olur. Dişiler erkeklere oranla hem daha bölgeci hem de daha saldırgan olabilir.
Belçika Dev Tavşanının Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Belçika dev tavşanları genellikle sağlam ve sağlıklı evcil hayvanlar olarak kabul edilir. Yine de bazı hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksek olabilmektedir.
Diz Ağrısı: Belçika tavşanı özellikleri dendiğinde akıllara ilk olarak onların devasa boyutları gelir. Büyük ve ağır vücutları nedeniyle diz ağrısı yaşama olasılıkları yüksektir. Riskin azaltılması adına kafes zeminlerinin tel örgü yerine daha yumuşak materyallerle kaplanması önerilir.
Kulak Sorunları: Belçika dev tavşanlarının kulakları dik ve büyüktür. Kulaklarının anatomik yapısı kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırabilir. Bu nedenle kulaklarının düzenli olarak temiz tutulması gerekir. Kulak temizliği için veteriner hekimlerden destek istenmesi tavsiye edilir, yanlış bir bakım süreci kulak zarlarının zarar görmesine yol açabilir.
Obezite: Bu tavşan türü yemek yemeye bayılır. Sağlıklı beslenmeleri ve düzenli olarak egzersiz yapmaları ideal kilolarının korunmasını sağlayacaktır. Kilo almaya başladıklarında beslenme planlarının yeniden yapılandırılması gerekir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Tavşanlar genel olarak hassas bir solunum sistemine sahiptir ve Belçika dev tavşanı da istisna oluşturmaz. Kafeslerinde toz tutmayan materyallerin kullanılması ve kafes temizliklerinin düzenli olarak yapılması ile üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimalleri azaltılabilir.
Gastrointestinal Statis: Tavşanlar anatomik olarak kusabilen canlılar olmadıklarından gastrointestinal sorunlara yatkın hâle gelebilirler. Huzursuzluk, dışkılamama, yemek yemekten kaçınma gibi belirtiler gösterdiklerinde veteriner hekim kontrollerine götürülmeleri tavsiye edilir.
Belçika Dev Tavşanı Bakım İhtiyaçları
Daha sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürebilmeleri için Belçika dev tavşanlarının da bakım süreçlerinin aksatılmaması gerekir. Bakım süreçleri arasında en önemlilerden biri tüylerinin taranıp fırçalanması rutinidir. Tüylerinin düzenli olarak taranıp fırçalanması ile tüyleri parlak tutulabilir, tüy yumağı oluşma ihtimali azaltılabilir ve aynı zamanda insanlarla aralarındaki bağ güçlendirilebilir.
Belçika dev tavşanlarının ayak tırnakları sürekli uzar. Bu nedenle tırnak uzunluğunun yakından takip edilmesi gerekir. Tırnakları her 4 – 6 haftada bir kesilmelidir. Tırnaklarının kesilmesine ek olarak kulaklarının veteriner hekimlerce ve/veya veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda temizlenmesi ihmal edilmemelidir. Tavşan bakımında kullanılabilecek ürünlere buradan erişim sağlanabilir.
Banyo yapmamaları gerekir. Tüylerinde kendilerinin temizlemedikleri kısımlar olursa ılık su ile ıslatılmış bir havlu ya da özel temizleme mendilleri ile silinmeleri yeterlidir. Yıkanması gerekliliğini ortaya çıkaracak denli pislenirlerse veteriner hekimlerle iletişime geçilmeli, nasıl temizlenmeleri gerektiği ile ilgili uzman görüşlerine başvurulmalıdır.
Bakımlarının eksiksiz yapılabilmesi için onlara ideal büyüklükte ve yapıda bir yaşam alanı temin edilmelidir. Boyutları büyük olduğu için kafes seçimi sırasında kafesin boyutları önceliklendirilmelidir. Uzmanlar Belçika dev tavşanı için seçilecek tavşan kafesinin minimum 91,44 cm genişliğinde, 91,44 cm boyunda ve 304,8 cm uzunluğunda olmasını önerir. Kafeslerinde ihtiyaç duydukları yemlik, suluk, tuvalet gibi temel ekipmanların bulunması gerekir. Kafeslerinde keyifli zaman geçirmeleri, mental ve fiziksel olarak aktif kalmaları adına oyuncaklarının konumlandırılması önemlidir.
Sağlıklı kalabilmeleri için beslenmelerinin dikkatle planlanması tavsiye edilir. Kuru otlara sınırsız erişimlerinin olması ve öğünlerinin hem yaşlarına hem genel sağlık durumlarına hem de aktivite seviyelerine göre oluşturulmasına özen gösterilmelidir. Detaylar için Tavşanlar Ne ile Beslenir? içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Kalın tüyleri onları soğuk havalarda iyi ölçüde koruyabilir. Sıcak havalarda ise Belçika dev tavşanlarının dışarıda doğrudan güneş altında bırakılmaması son derece önemlidir.
Diş sağlıklarının yakından takip edilmesi bakım süreçlerinin olmazsa olmazlarından biridir. Tavşanların dişleri sürekli uzadığından çevrelerinde kemirebilecekleri yiyecek ve oyuncaklarının bulunması gerekir. Dişleri idealden fazla büyüdüğünde diş ve diş eti hastalıkları ortaya çıkabilir. Diş sorunları yaşayan tavşanlar kilo verebilir, salya akıtabilir, patilerini ağızlarına sık götürmeye bağlı olarak ön patilerinde kronik ıslaklığa rastlanabilir. Benzer belirtilerle karşılaşanların veteriner hekimlere danışması faydalı olacaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.