Avrupa Hamster Özellikleri ve Bakımı

Avrupa Hamster Özellikleri ve Bakımı

21.02.2024 Deniz Öz


“Cricetus cricetus” olarak da bilinen Avrupa hamsterları, geniş bir yaşam alanına sahiptir. Tarım alanlarının tahrip edilmesi ile birlikte türleri, tehlikeye girmiştir. Doğal yaşam alanları otlaklar ve bozkırlar olarak kabul edilse de günümüzde tarım alanlarının ve kentlerin de Avrupa hamsterları tarafından yaşam alanı olarak benimsendiği söylenebilir. Deniz seviyesinden en fazla 400 metre yükseklikte varlığını sürdürebilen bu hamster türü, diğer hamster türlerine göre daha özenli bir bakım gerektirir. Geceleri aktiftir, gündüzleri uyur. Bulunduğu ortamın sıcaklığı 10 santigrat derecenin altına düştüğünde kış uykusuna yatar. Mutlu ve konforlu bir yaşam sürebilmesi için geniş kafeslere ihtiyaç duyar. Boyutları yetişkinlik döneminde, tamamen büyüdüğünde ortalama 25 - 30 santimetreyi bulabilir ve bu değer de diğer hamster türleri ile kıyasla son derece yüksektir. Öne çıkan özelliklerinden biri genellikle yalnız yaşamayı tercih etmeleri ve bölgeci olmalarıdır. Avrupa hamsterları, omnivor canlılardır: Hem kök, tohum, baklagil ve meyve sebze gibi bitkilerle hem de böceklerle beslenebilirler. Avrupa hamsterı sahiplenmek istiyorsanız bu yazımızda Avrupa hamsteri özellikleri, bakım süreçleri ve beslenme gereksinimleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. 

Tarlada gezen Avrupa hamsterı

Avrupa Hamsterları: Gizemli Dünyalarına Genel Bir Bakış

Avrupa hamsterı, vahşi doğada hava sıcaklıklarının 10 santigrat derecenin altına düşmesi ile birlikte kış uykusuna yatar. Kış uykusuna yattıkları dönem genellikle ekim ve mart ayları arasında denk gelir. Kış uykusuna yatmadan önce kazarak oluşturdukları yuvadaki yiyecek deposunda 65 kilograma kadar yiyecek biriktirebilir. Kış uykusundayken her 5 – 7 günde bir uyanır ve depolarındaki yiyecekleri tüketir. 

Avrupa hamsterları ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli bilgi son derece iyi yüzebildikleridir. Yüzerlerken yanaklarındaki yiyecek keselerini hava ile doldururlar ve bu sayede büyük nehirleri dahi aşabilirler. Bölgelerinde yiyecek kıtlığı yaşanması durumunda göç edebildikleri bilinir. Yaşadıkları alanları sahiplenen Avrupa hamsterları, bölgelerini işaretlemek için özel bir salgı üretirler. Alanlarını korumaktan çekinmezler ve iletişimlerinde homurdanma, tükürme ve baskı kurma gibi agresif yöntemleri kullanabilirler. Kavga etmeleri gerektiğinde arka ayaklarının üzerinde durur, zıplar, ısırır ve güreş moduna geçebilirler. 

Vahşi doğada kendisine yuva yapmak için genellikle buğday ve yonca tarlalarını mesken edinir. Böylece hem yuvasına daha kolay bir şekilde yiyecek taşıyabilir hem de yırtıcılardan kolaylıkla saklanabilir. Yuvasından uzak kalmak pek ona göre değildir, geceleri aktif olan bu hamster tilki ve şahin gibi yırtıcılara karşı kendini dikkatle savunmak zorunda kalır.

koşan Avrupa hamsterı

Avrupa Hamsterlarının Fiziksel Zarafeti

Avrupa hamsterı özellikleri söz konusu olduğunda öne çıkan başlıca unsur boyutlarıdır. Yetişkinlik dönemine eriştiğinde boyu 25 – 30 santimetreyi bulabilir. Erkekleri, dişilerine oranla daha uzun olur. Ağırlıkları 220 – 460 gram aralığında değişir. Bu hamster türü Suriye hamsteri ve cüce hamsterlara oranla son derece büyüktür. Kuyruğu kısa ve tüylü olur, kuyruk uzunluğu 4 ila 6 santimetreyi bulabilir. Vücut yapıları tıknaz olarak nitelendirilebilir. Vücutlarının yan kısmı ve sırt bölgelerinde kırmızımsı kahverengiden grimsi kahverengiye uzanan renk skalasında kürkler bulunur. Dudakları, yanakları, burunları ve ayak bölgeleri beyaz tüylerle kaplıdır. Karın bölgesi karakteristik olarak koyu renkli olur. Yanak keseleri oldukça elastiktir. 

mısır koçanında duran Avrupa hamsterı

Avrupa Hamsterlarının Beslenme Sırları

Avrupa hamsterı, omnivordur. Diğer bir deyişle hem bitki yiyebilir hem de hayvansal protein. Nitekim vahşi doğada böcek ve böcek larvaları tüketme sıklıklarının azımsanamayacak denli fazla olduğu bilinmektedir. Evcil hayvan olarak sahiplenilen Avrupa hamsterlarının beslenme ihtiyaçları diğer hamsterlar ile aynıdır. Onların beslenmesinde tohumlar, taze sebzeler, meyveler, sebze kökleri ve otlar önceliklidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme evcil hayvan olarak yaşadıklarında da uzun ömürlü olmalarına yardımcı olabilir. Hamster beslenmesi ile ilgili daha detaylı bilgi için Hamster Ne Yer, Nasıl Beslenir? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Hamsterlar için özel olarak formüle edilen hamster yemlerine ulaşmak için buraya tıklayabilir, onları mutlu etmek ve diş sağlıklarını desteklemek için kemirme taşı çeşitlerini de inceleyebilirsiniz.

Avrupa hamsterlarının sağlıklarının sürdürülebilmesi için ideal oranda su tüketmeleri gerektiği de unutulmamalıdır. Kafeslerinde yemlikleri, atıştırmalıkları ve elbette her zaman taze su bulunan sulukları konumlandırılmalıdır.

otların arasında duran Avrupa hamsterı

Avrupa Hamsterlarının Özel İhtiyaçları ve Bakım İpuçları

Avrupa hamsterları da diğer hamster türleri gibi konforlu bir şekilde zaman geçirebilecekleri kafeslerde yaşamalıdır. Boyutları diğer birçok hamster türü ile kıyaslandığında büyük olduğundan kafeslerinin de aynı oranda büyük olması gerekir. Boyutlarından bağımsız olarak tüm hamsterlar için önerilen minimum kafes boyutu; 100 cm uzunluk, 50 cm genişlik ve 50 cm yüksekliktir. Söz konusu Avrupa hamster olduğunda ise onların aktif kalabilecekleri ebatlarda bir kafeste yaşamaları gerektiğinden bu ölçüler biraz daha geniş düşünülebilir. 

Kafeslerinin ebatları ideal ölçülerde olsa da Avrupa hamsterlarının da spesifik gereksinimleri bulunduğu unutulmamalıdır: Kafeslerinde oyuncaklarının bulunması son derece önemlidir. Hamster oyuncakları sayesinde kafeslerinde eğlenceli zaman geçirebilirler, mental ve fiziksel olarak uyarılabilirler ve aynı zamanda kilo dengelerini koruyabilirler. Egzersiz topu, hamster tekeri, oyun tüneli ve kemirgenler için mağara gibi hamster oyuncakları kafeslerinde kaliteli zaman geçirmelerine yardımcı olabilir. 

Hamster kafeslerinin zemine kemirgen talaşı eklenmelidir. Kemirgen talaşları hem hamsterların daha rahat hareket edebilmesine yardımcı olur hem de kafesin daha hijyenik olmasına katkı sunar. Hamster talaşları seçimi sırasında hamsterların sağlığına zarar vermeyen materyallerden üretilenlerin önceliklendirilmesi tavsiye edilir.

Kafeslerinin konumlandırıldığı yerin sıcaklık değerinin yakından takip edilmesi gerekir. Az önce de belirtildiği gibi ortam sıcaklığı belirli seviyenin altına düştüğünde kış uykusuna yatarlar. Kafeslerinin konumunun insanlar için de doğru ayarlanması önemlidir: Avrupa hamsterları gündüzleri uyuyup geceleri aktif olan canlılar olduklarından kafesleri yatak odasına çok yakın olduğunda insanların uyku sorunları yaşamaları muhtemeldir.

 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.