Ankara Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

Ankara Tavşanı Özellikleri ve Bakımı

03.12.2023 Aysegül Tunçay


Dünyaca ünlü tavşan türlerinden olan ve Angora tavşanı olarak da bilinen Ankara tavşanı, yumuşak ve uzun tüylere sahiptir. Hem tüylerinden yararlanmak için beslenen hem de evcil hayvan olarak evlerde sıklıkla yer bulan Ankara tavşanı bakımı ihmal edilmemesi gereken canlılardandır. Kökeni Türkiye’nin Ankara ili olan bu tavşan ülkemizden dünyaya yayılmıştır. 18. yüzyılın ortalarında Fransız kraliyet ailesi arasında son derece popüler olan Ankara tavşanları 18. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’nın diğer bölgelerine yayılmış ve 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde çoğalmaya başlamıştır. Bu çoğalmanın ardında uzun tüylü olmaları ve tüylerine tekstil endüstrisinde sıklıkla ihtiyaç duyulduğu gerçeği vardı. Angora tavşanlarının tüyleri onlara özgü bir popülaritenin doğmasına neden oldu: Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Kore, İsviçre gibi ülkelerde yetiştirilmeye başlandı. Ne yazık ki bu süreçte ülkemizde beklenen değeri görmediler ve ülkemizde nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Almanya’da yetiştiriciliğinin popülerleşmesi ve yaygınlaşması ile Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşı tarafından yeniden Türkiye’ye getirilmiş ve Kayseri ilinde bulunan bir çiftlikte Angora tavşanı yetiştiriciliği başlatılmıştır. Tekstil endüstrisinde ihtiyaç duyulan uzun tüyler Ankara tavşanı özellikleri dendiğinde akla ilk gelen ayırt edici niteliktir. Elbette bu tavşanlarla ilgili bilinmesi gerekenler çok daha fazladır. Bu yazımızda Ankara tavşanı özellikleri ve bakımı hakkında önemli konulara dair bilgi bulabilirsiniz.

beyaz tüylü Ankara tavşanı

Ankara Tavşanı Nedir? Ankara Tavşanı Temel Özellikleri Nelerdir?

Ankara ya da Angora tavşanı; kökeni Türkiye olan, uzun olduğu kadar yumuşak tüyleri ile nam salan, tüy rengi farklılaşabilen ve tüylerinin düzenli olarak kırkılması gereken bir tavşan türüdür. Öne çıkan özellikleri kaliteli, yumuşak ve uzun tüyler olsa da sevimli görünümleri ve eğlenceli karakterleri sayesinde evcil hayvan olarak da sıklıkla beslendikleri bilinir. 

Türlerine göre boyutları değişebilir. Tipik olarak küçük ve yuvarlak hatlı olurlar. Türlerine bağlı olarak kiloları 2 – 5,5 kilogram arasındadır. Örneğin dev Ankara tavşanı ağırlığı 5,5 kilogramı geçebilirken İngiliz Angora tavşanı 2 – 3,5 kilogram ağırlıkta olmaktadır. Fiziksel özellikleri de türleri doğrultusunda farklılaşabilir. Yine de Ankara tavşanı özellikleri hakkında genel bilgiler aktarılabilir:

Dik kulaklarının uç kısımlarında kabarık tüyler bulunan Ankara tavşanlarının boynu kısa ve başları yuvarlak olur. Orta ve büyük ebatlarda karşımıza çıkan bu tavşan türü farklı iklimlerde yaşayabilme avantajına sahiptir. Bu denli popüler olmalarının ve dünya geneline yayılmalarının ardında kalitesi yüksek uzun tüyleri vardır. Tüylerinin yapısı, Ankara tavşanı bakımı süreçlerinin önemini artırır. Tüylerinin düzenli olarak kırkılması ve taranması tavsiye edilir.

İngiliz, Satin, Alman, Fransız ve dev Ankara tavşanları yaygın olarak bulunmaktadır.

İngiliz Angora tavşanı, en küçük türdür. Spesifik bir yüz ve kulak yapısı bulunur. Ortalama ömürleri 5-8 yıl arasında değişir. Her gün taranmaları gerekir, aksi durumda tüyleri matlaşabilir. Çocuklarla araları son derece iyi olan İngiliz Angora tavşanları siyah, mavi ve fındık renginde tüylere sahip olabilmektedir.

Fransız Angora tavşanları 7-12 yıl arasında yaşayabilir. Tüyleri ince ve ipeksidir. Ağırlıkları 2 ila 5 kg arasında değişebilir. Evcil hayvan olarak popülerlikleri giderek artmaktadır. İnsanlarla etkileşime girmeye ve oyun oynamaya bayılırlar. 

Satin Angora tavşanları, Fransız Angora ve Satin tavşanlarının çiftleştirilmesi ile hayatımıza girmiştir. Diğer tavşan türlerine göre tüyleri çok parlaktır. Ömürleri 7 – 12 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Kürkleri yoğundur ve gri, kahverengi, beyaz gibi farklı renklerde olabilir. Tüylerinin yumuşaklığının korunması için her gün taranmaları gerekir.

Angora tavşanlarının en büyüğü, dev Angora tavşanı olarak da bilinir. Alman Angora tavşanlarının daha büyük ırklarla çiftleştirilmeleri sonucu ortaya çıkan bu ırkın tüyleri doğal olarak dökülmediğinden kırpılmalıdır. Ömürleri 7 – 11 yıl arasında değişebilir.

Alman Angora tavşanları, kendi derneklerine sahip olan tavşan türlerinden biridir. Standartları IAGARB yani Almanya Angora Tavşanı Yetiştiricileri Uluslararası Birliği derneği tarafından belirlenir. Yılda 2 kilograma kadar tüy toplanabilen bu türün ömrü 7 – 12 yıl arasındadır. 

tüyleri kesilen Ankara tavşanı

Ankara Tavşanı Bakımı Nasıl Yapılır? Sağlık, Beslenme ve Temizlik İpuçları

Ankara tavşanlarının sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için belli başlı gereksinimleri bulunur. Fiziksel olarak bakım süreçlerinin çok kolay olduğu söylenemez. Tüylerinin parlak ve sağlıklı kalabilmesi için düzenli olarak taranmaları gerekir. Tüyleri ideal sıklıkta ve şekilde taranmadığı takdirde karışabilir ve cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ek olarak kendi tüylerini yutabilmeleri, sindirim sistemi sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye atabilir. 

Tüylerinin düzenli olarak taranıp fırçalanması Ankara tavşanı bakımı kapsamında yerine getirilmesi önem arz eden tek gereklilik değildir. Onların sağlıklı ve dengeli beslenmesi de son derece önemlidir. Muhakkak kaliteli ve dengeli içeriklerden üretilen yemlerle buluşturulmaları gerekli olan Angora tavşanlarından taze sebzeleri ve meyveleri de eksik etmemek gerekir. Yüksek lifli beslenme onların olmazsa olmazlarındandır. Taze meyveyi çok sevseler de fruktoz içeren bu gıdaları kısıtlı tüketmeleri gerekir. Yüksek kaliteli bileşenler ihtiva eden tavşan yemleri beslenmelerinin merkezinde konumlandırılmalı ve taze suya erişimleri kesintisiz hâle getirilmelidir. Tüm bunların yanı sıra beslenme saatlerinin belirli bir rutine bağlanması tavsiye edilir. Bu kurallara uyum sağlandığında hem genel sağlıkları hem de cilt sağlıkları desteklenebilir.

Angora tavşanlarının evlerde yaşayabilecekleri ve güvenle zaman geçirecekleri alanlara ihtiyaçları vardır. Tavşan kafesleri onlar için konforlu yaşam alanları olabilir. Tavşan Sahiplenenler Ne Almalı? içeriğimizde ideal tavşan kafesleri ve kafes aksesuarları hakkında bilgi bulabilirsiniz. Kafesleri, kemirme oyuncakları ve aksesuarları eksiksiz olduğunda konforlu bir yaşama adım atabilirler. Yine de kafes temizliğinin ihmal edilmemesi gerekir. Kafesleri düzenli olarak temizlenmediğinde ve kafes altlıkları sağlıklı materyallerden seçilmediğinde sağlıkları tehlikeye girebilir.

gri tüylü Ankara tavşanı

Ankara Tavşanı Ömrü Ne Kadardır?  

Ankara tavşanlarının ömürleri türleri doğrultusunda değişebilse de ortalama olarak 7 - 12 yıl olduğu belirtilebilir. Ortalama ömürleri genetik yapılarına, bakım süreçlerinin aksatılıp aksatılmamasına, hijyenlerinin sağlanıp sağlanmamasına, nasıl beslendiklerine, düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine götürülüp götürülmediklerine göre değişiklik gösterebilir. Nitekim bazı Ankara tavşanlarının ömürlerinin 12 yıldan uzun olabildiği, bazılarının ise 7 yıldan az sürebildiği bilinir. 

iki adet Ankara tavşanı

Mutlu ve Konforlu Bir Yaşam İçin Ankara Tavşanı Neye İhtiyaç Duyar?

  • Ankara tavşanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için önemli gereklilikler şu şekilde sıralanabilir:
  • Tavşan kafesleri ideal boyutlarda olmalıdır. Düzenli olarak temizlenmeli ve havalandırılmalıdır.
  • Kafeslerinde her zaman ulaşabilecekleri taze otlar ve su bulundurulmalıdır. 
  • Düzenli olarak taranmaları oldukça önemlidir: Cilt sorunlarının önlenmesi ve tüy kalitelerinin korunması adına taranmaları gerekir. 
  • Kafeslerinde dinlenmeleri ve uyumaları için yuvalar oluşturulmalıdır.
  • Kafesleri düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Günün belli saatlerinde kafeslerinden çıkarılmaları tavsiye edilir. Bu süreç hem mental ve fiziksel olarak uyarılmaları hem de insanlarla bağ kurabilmeleri için önemlidir.
  • Aşırı sıcaktan ve soğuktan uzak tutulmaları gerekir.
  • İdeal kilolarının korunması ve mental olarak uyarılmaları için yeterince egzersiz yapmaları sağlanmalıdır. 
  • Düzenli veteriner hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir.
  • Beslenme planları dengeli bir şekilde oluşturulmalıdır.
  • Diş ve diş eti sağlıklarının desteklenmesi adına çiğneme oyuncakları ve materyalleri temin edilmelidir.
  • Erişebilecekleri alanlarda keskin objeler ve/veya sağlıklarına zarar verebilecek bitkiler bulundurulmamalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.