Adım Adım Köpeklerde Kulak Temizliği & Köpek Kulak Temizleme Solüsyonu ve Ücreti
Sadık dostlarla hayatını paylaşan birçok kişi “köpeğimin kulaklarını temizlemeli miyim?” sorusunun yanıtlarını merak ediyor. Bu soruya büyük ölçüde “evet” cevabı verilebiliyor. Yine de köpeklerde kulak temizleme sıklığı söz konusu olduğunda her birinin ayrı ayrı ele alınması gerektiği için kesin bir sıklıktan bahsedilmesi mümkün olmuyor.
Köpeklerin kulakları oldukça girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Dışarıda zaman geçirdiklerinde tozlar, ot parçaları, çeşitli mikroorganizmalar ve hatta su ile oynamayı seviyorlarsa su, kulaklarının en ücra kısımlara yerleşebilir. Köpeklerde kulak temizliği doğru zamanda ve doğru şekilde gerçekleşmediğinde enfeksiyon riski ile karşılaşılması mümkündür. Bu nedenle bakım rutinleri içerisine köpek kulak temizleme de dahil edilmeli ve bu işlem sırasında dostlarımızın sağlığına zarar vermeyecek şekilde formüle edilen köpek kulak solüsyonu kullanılmalıdır. Bu yazımızda köpeklerde kulak temizleme süreci hakkında en çok merak edilenleri bulabilirsiniz.
Köpeklerde Kulak Temizliği Ne Sıklıkta Yapılmalı?
Köpeklerde kulak bakımı sıklığı ırksal özelliklere, kulakların yapısına, yaşam şartlarına, aktivite seviyesine, yaşa, kulak kiri üretim miktarına ve kulak enfeksiyonuna yatkınlık derecesine göre değişiklik gösterebilir. Genel öneri bu bakım süreçlerinin ayda bir kez yapılması yönündedir. Bu nedenle en doğru yaklaşım canlı özelindeki gereksinimler hakkında veteriner hekimlere danışmak olacaktır. Ancak bu noktada temizlik zamanının yaklaştığını gösteren çeşitli davranış değişikliklerinin olduğunu da belirtmek gerekir. Dostunuz başını sık sık sallamaya başladıysa, hafif bir koku hissediliyorsa harekete geçebilirsiniz. Gereğinden sık temizlemek de temizliği aksatmak kadar tehlikeli olabilir, tahrişe veya enfeksiyon oluşumuna yol açabilir.
Köpeklerin Kulakları Nasıl Temizlenir?
Temizlik ve bakım sürecine başlamadan önce, kulaklar mutlaka incelenmelidir. İç kısımlarda iltihap bulunuyorsa, cilt kızarıksa, yoğun bir koku varsa ve kulaklar kaşınmaktan tahriş olmuşsa temizlik sürecine başlanmaması gerekir. Bu gibi bir durumda veteriner hekimlere danışılmalıdır. Tüm bu belirtiler aktif bir enfeksiyona işaret edebileceğinden uzmanlar tarafından tıbbi tedavi uygulanması gerekli olabilir. Genel bir bakışın ardından olağan dışı bir durum ile karşılaşılmadıysa temizlik aşamasına geçiş yapılabilir. Temizlemeye başlamadan önce bir havlunun, veteriner hekimleriniz tarafından önerilen solüsyonun ve pamuk gibi malzemelerin yanınızda olduğundan emin olun.
1. Dostunuzun mümkünse bacaklarınızın arasında sırtı size dönük şekilde oturmasını sağlamalısınız. Bu şekilde kulaklarını daha doğru bir açı ile inceleyebilirsiniz. Öncesinde oyun oynayarak yorulmasını ve enerjisini atmasını sağlarsanız bakımı çok daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
2. Köpeklerin kulak kepçesi ve kulak kanalı L şeklindedir. Dolayısıyla kulak zarına kadar ulaşılması anatomik olarak oldukça zordur. Mümkün olduğunca verimli bir temizleme yapmak için kulak kepçesini bir miktar yukarıya kaldırmalısınız. Sakinleştiğinden emin olduktan sonra kulak kanalının iç kısmına köpek kulak temizleme solüsyonu sıkmalısınız. Kullandığınız solüsyon doğrultusunda kullanma talimatı farklılık gösterebilir. Bu nedenle kulak içine sıkmanız gereken solüsyon miktarı ile ilgili kesin bir bilgi aktaramıyoruz.
3. Kulak kanalına solüsyon sıktıktan sonra kulak tabanına yaklaşık 30 saniye boyunca hafifçe masaj yapmalısınız. Masaj sayesinde solüsyonun kanalın derinliklerinde biriken kirleri daha rahat parçalamasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra köpeğinizin başını eğebilir ve solüsyonun kirlerle birlikte akmasını kolaylaştırabilirsiniz. Alternatif olarak pamuk veya gazlı bezle de kulak içindeki losyonu almanız mümkündür. Solüsyon boşaldıktan sonra kulak kanadını yeniden temizleyebilirsiniz. Parmağınızı kanalın iç bölgelerine çok sokmamaya dikkat etmelisiniz.
4. Bu aşamaya kadar geldiyseniz tebrikler, dostunuzun diğer kulağına da aynı işlemleri adım adım uygulayarak bakım sürecini tamamlayabilirsiniz.
Köpeklerde kulak temizliği sırasında kullanılan malzemelerin, onların sağlığı için uygun niteliğe sahip olması önemlidir. Buraya tıklayarak köpek kulak bakımı kategorimizdeki ürünleri inceleyebilir, dostunuz için en doğru ürünü seçebilir, %100 orijinal ürün garantimizden yararlanabilirsiniz.
Köpek Kulak Temizliği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dostlarımızın sağlığını yakından ilgilendiren bu bakım aşaması kapsamında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
Veteriner Hekimlerin Köpek Kulak Temizleme Solüsyonu Tavsiyesi Önemlidir
Az önce de belirttiğimiz gibi patili dostlarımızın kulak kanalları L şeklindedir. Anatomik yapıları nedeniyle köpek kulak temizleyici seçiminin hassasiyetle yapılması gerekir. Köpek kulak temizleme losyonu kulak kanalı asit oranını değiştiren ya da kurumaya neden olacak maddeler barındırmamalıdır. Seçim yaparken veteriner hekimlere danışmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Veteriner hekimler köpek kulak temizleme solüsyonu tavsiye ediyorsa, bu tavsiyelere uymak gerekir. Özellikle kulak sorunları yaşanıyorsa farklı içeriklere sahip olan ve önerilmeyen solüsyonlar yarardan çok zarar getirebilir.
Kulak Temizleme Solüsyonu İdeal Miktarda Kullanılmalı
Optimum temizlik için solüsyonun kulak kanalını doldurması gerekir. Ancak ürün özelinde kullanma talimatlarının değişebileceği unutulmamalıdır. Solüsyon yeterince kullanılmadığı takdirde masaj yapılsa dahi maksimum etkisini göstermeyebilir ve bakım amacına ulaşmayabilir.
Pamuklu Çubuklar Kesinlikle Tercih Edilmemeli
Solüsyonun kanaldan temizlenmesi için dostunuzun başını eğebilir, kafasını sallamasına izin verebilir ya da pamuk yardımıyla çıkan kirleri alabilirsiniz. Ancak pamuklu çubukları kesinlikle kullanmamalısınız. Kulak temizlemek için pratik çözüm sunduğu düşünülen bu ürünler kulak kanalındaki kalan kirleri daha derinlere itebilir. Sadece kulak kepçesindeki girintilerin yüzeysel temizlenmesi sırasında bu ürünlerin tercih edilmesinde fayda olacaktır.
Bakım Sürecinde Ona Sert Davranmamalısınız
Köpekler kulaklarının temizlenmesinden çok hoşlanmazlar, üstelik bu bakım sürecine yavruluk döneminden itibaren başlanmadıysa işler bir hayli karmaşık hale gelebilir. Bakım aşaması sırasında yerinde durmadığı ya da huysuzlandığı için ona kesinlikle sert davranılmamalıdır. Bu davranış kulak temizleme süreci ile ilgili olumsuz deneyim kazanmasına ve direnmesine yol açabilir.
Köpek Kulak Temizleme Ücreti
Özel bir sağlık sorunu bulunmayan dostlarımızın bakım süreçlerinin hemen hemen tüm aşamaları gibi kulak temizlikleri de evde, gerekli ekipmanlar temin edilerek güvenle yapılabilir. Ancak özel sağlık sorunu bulunan ya da bakım süreçlerine izin vermeyen köpekler söz konusu olduğunda veteriner hekimlerden destek alınması gerekir. Bu noktada “köpek kulak içi temizleme ücreti ne kadar?” sorusu gündeme gelebilir. Köpeklerde kulak temizliği fiyatları veteriner kliniklerin ücret politikası doğrultusunda değişmekle birlikte genel olarak 100 – 300 TL aralığında olduğu ifade edilebilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.