2 – 6 Ay Arası Yavru Kedi Beslenmesi
Yavru kediler dünyaya geldikten sonra hızlı bir şekilde gelişmeye başlarlar. Bu gelişim hem fiziksel hem de davranışsal nitelik taşır. 2 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmeleri gerekir, annelerinden bir şekilde ayrılmaları halinde ise bu süreçte yavru kedilerin gelişimini desteklemek için anne sütü ile benzer besin değerlerine sahip olan süt tozları tercih edilmelidir. 0-8 Haftalık Kediler Nasıl Beslenmeli? blog yazımıza buradan ulaşabilir, 2 aylık olana dek kedilerin beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi alabilirsiniz. 2 ayını doldurduktan sonra kediler yeni bir gelişim evresine adım atarlar. Bu yazımızda 3-6 aylık yavru kedi beslenmesi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
3 Aylık Kedi Ne Yer? 3 Aylık Kedi Gelişimi
2 ayını dolduran kedilerin gelişimlerinde belirgin değişimler yaşanmaya devam eder. Yavrular 3 aylık olduklarında tüm süt dişleri gelişmiştir ve hatta yavaş yavaş dökülmeye başlamıştır. Bu sürecin 2-3 ay devam etmesi normaldir. Yavruların bedenleri artık yetişkinliğe hazırlanmaya başlar, göz renkleri kalıcı hale gelir, vücutları kaslanır, uyku süreleri kısalır ve dünyayı keşfetmek için daha fazla zamanları olur. 3 aylık kediler sosyalleşmeye artık tamamen hazırdır; oyuncaklarla oynamaları, insanlarla bol bol etkileşim kurmaları gerekir. Bu dönemde çiğneme ve tırmalama gibi davranışlarının kalıcı hale gelme riski olduğundan dikkatli olunmalıdır. 3 aylık kediler annelerinden tamamen ayrılmış olurlar ve artık beslenmelerinde yavru kedi mamaları egemendir. Yüksek oranda protein içeren, yağ asitleri bakımından zengin, gelişimleri için temel öneme sahip vitamin ve mineraller barındıran yavru kedi mamaları günde 3 öğün şeklinde sunulmalıdır. 2-3 günde bir kuru mamalara ek olarak yavru kedi konserveleri de tüketebilirler. 3 aylık kedi ne yer ve ne sıklıkta beslenmelidir sorusuna en doğru yanıtları veteriner hekimler, kedi özelinde vereceklerdir.
4 Aylık Kedi Ne Yer? 4 Aylık Kedi Gelişimi
4 aylık yavruların görünümü yetişkin bir kediye giderek daha çok benzemeye başlar. Karakterlerinin de geliştiği bu süreçte yavruların sahipleri ile kaliteli zaman geçirmesi önemlidir. 4 aylık kediler yavru kedi mamaları ile beslenmeye devam etmelidir. Tercih edilen kuru mamanın içerisinde yüksek ölçüde protein olmalı, sağlıklı yağlar bulunmalıdır. Yavru kedilerin dengeli ve tam beslenmesi, gelişimleri ve sağlıklı bir yetişkinlik dönemine adım atabilmeleri için mamalarında kalsiyum da bulunmalıdır. Beslenme sıklığı tercih edilen mama ürünlerinde belirtilir, ancak her zamanki gibi veteriner hekimler en doğru yönlendirmeyi yapacaklardır.
5 Aylık Kedi Ne Yer? 5 Aylık Kedi Gelişimi
5 aylık kedilerin beslenme düzenleri önceki ay ile aynı şekilde seyreder. Genel olarak günde 3 öğün beslenmeleri ve mama miktarlarının da önerilen seviyede tutulması önerilir. Fazla mama tüketimi kedilerde obezite sorununu gündeme getirebileceği için rutin veteriner hekim kontrolleri sırasında kedilerin kilolarının yakından takip edilmesi önemlidir. 5 aylık kediler için kısırlaştırma seçeneği gündeme gelebilir. Kısırlaştırılma düşünülüyorsa veteriner hekimler en uygun zaman hakkında bilgi aktaracaklardır.
6 Aylık Kedi Ne Yer? 6 Aylık Kedi Gelişimi
6 aylık olan kedilerde yetişkinlik dişlerinin tamamen çıkması beklenir. Artık yavruluk döneminin geride bırakıldığı düşünülür ancak kediler henüz tam anlamıyla yetişkin sayılmazlar. Kedilerin yetişkin sayılabilmesi için, ırktan ırka da değişmekle birlikte ortalama 1 yıllarını doldurmaları gerekir. 6 aylık kedilerin karakterleri henüz tam anlamıyla oturmamıştır ve hızla gelişmeye devam etmektedir. Cinsel olgunluğa erişmişlerdir ve bu nedenle kızgınlık belirtileri göstermeye başlamışlardır. Kızgınlık belirtileri fark edilmediğinde ve evde güvenlik önlemleri alınmadığında kedilerin kaçma ihtimali olabilir, dikkatli davranılmasında fayda vardır. 6 aylık kediler gelişim dönemlerine özel formüle edilen yavru kedi mamaları ile beslenmeye devam etmelidir. Günde 3 öğün şeklinde beslenmeleri önerilir. Farklı markalar tarafından üretilen mamaların gramaj bazlı besin değerleri değişebileceği için öğünler sırasında verilen mama miktarı ambalajlardaki yönergeler doğrultusunda, veteriner hekimlerin önerileri dikkate alınarak ayarlanmalıdır.
2 – 6 Aylık Yavru Kedi Beslenmesine Dair
Kaliteli mamalar, sağlıklı bir gelişim için en önemli gerekliliklerdir. Yavru kedi maması seçerken içeriklerini incelemeli ve veteriner hekimlere danışarak dostunuza en uygun tercihi yapmalısınız. Yavru kedi maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yavru kedi maması değişimini aniden gerçekleştirmemelisiniz. Tercih ettiğiniz mamadan memnun değilseniz ya da öneriler mamayı değiştirmeniz yönündeyse yeni mamaya kademeli bir geçiş yapmalısınız. 2-6 aylık yavru kedilerin eğitimi sırasında ödül mamalarını tercih edebilirsiniz. Ancak ödül mamalarının da besin değerleri olduğunu, fazla tüketildiğinde kilo sorununa yol açabileceğini unutmamalısınız.
Yavrunuzun besin ihtiyaçlarını karşılamak ve lezzet çeşitliliğine yanıt vermek için kuru mamaya ek olarak belirli aralıklarla yaş mama verebilirsiniz. Yaş mamalar hem lezzetlidir hem de besin değerleri yüksektir. Üstelik su ihtiyaçlarının karşılanmasına da destekçidir. Kedi konservesi çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.